Funkcije i uloge volana u bolidu Formule 1

Izdvojeno

David Vidović

Prije 8 godina 6 min 6 komentara

Hamilton volan

Otkako su 2014. u Formulu 1 uvedeni novi volani s LED ekranom, vozač je dobio još veću ulogu u upravljanju u podešavanju bolida na samoj stazi tijekom vožnje. Ta uloga je postala i teža, jer se sad na manji prostor moralo smjestiti isti broj, ako ne i više gumbića i raznih alatki koje laicima izgledaju kao stvari koje samo NASA koristi. Moć današnjih volana u F1 je gotovo nemjerljiva. Količina podataka, funkcija, naredbi i informacija koje volan može primiti i poslati je gotovo nevjerojatna. U sredini volana stoji ekran koji proizvodi McLaren za sve momčadi. Ekran je veličine 4.3“, što je manje od većine pametnih telefona novije generacije koje koristimo u svakodnevnom životu. Može prikazati do 100 različitih stranica informacija i radi na principu povezivanja ‘kućišta’ bolida, to jest ECU-a (Electronic Control Unit) putem CAN bus-a, koji šalje i prikazuje podatke. Oko ekrana se nalazi, čini se, bezbroj gumbića, i svaki od njih ima svoju jedinstvenu i nezamjenjivu namjenu. Svaki gumb mijenja određena podešavanja na bolidu i vozači ga konstantno koriste, neke nekoliko puta tijekom utrke, a neke više puta tijekom jednog kruga, kao što su balans kočnica, odnos protoka goriva i zraka u motor ili podešavanje okretnog momenta. Pogledajmo prvo neke osnovne funkcije Sauberovog volana iz 2015. koje je objasnio F1 tehnološki ekspert Nicolas Carpentiers za portal F1i.

Volan Saubera C34 iz 2015.

Volan Saubera C34 iz 2015.

DRS gumb služi za aktiviranje DRS-a, to jeste pokretnog krilca na stražnjem krilu bolida, te se na Sauberovom modelu nalazi s druge strane volana, to jest s gornje strane, tako da se lako aktivira kažiprstom tijekom vožnje.

BRKMAP je rotirajući gumb putem kojega vozač podešava balans kočnica ka prednjem, odnosno ka stražnjem kraju.

N gumb služi za spuštanje mjenjača u ler, to jest izbacivanje iz brzine. S obzirom na to da je mjenjač modernog bolida napravljen tako da vozač preko spojke ne može sam prebaciti u brzinu nižu od prve, da bi se spriječili incidenti tijekom vožnje i izbacivanje iz brzine prilikom kočenja. Ako želi, vozač mora pritisnuti N gumb (što znače neutral) i držati ga, dok u isto vrijeme spušta brzinu niže od prve.

BOX gumb služi da vozač potvrdi momčadi da uskoro ulazi u boks i da mehaničar trebaju biti spremni.

OL nepoznata funkcija.

DIF+ i DIF- su rotirajući gumbovi preko koji vozač podešava diferencijale, i nalaze se s druge strane volana.

SOC gumb kontrolira prikupljanje energije u ERS sustavu. Može povećati ili umanjiti prikupljanje energije tijekom kruga.

Narančasti i zeleni gumb na volanu koji nisu označeni, imaju za ulogu mijenjanje između već programiranih i odabranih pozicija balansa kočnica na odabranom stupnju balansa kočnica (BRKMAP gumb). Primjer korištenja ove funkcije često vidite na displeju volana tijekom ponovljenog snimka pole pozicije, kada se na displeju često mijenjaju velikim slovima ispisane brojke (primjer na kraju članka).

ACK gumb služi da potvrdu novih podešavanja (setupa) bolida, a također se koristi kada vozačev radio ne radi, kao potvrdan odgovor na poruku inženjera.

BP dugme se koristi za pronalazak optimalne točke prianjanja kvačila, to jeste “Clutch Bite Point“, koji je postao popularan i poznat javnosti od kako su vozači prepušteni sami sebi na startu utrke.

BBal- i BBal+ se koriste za fino podešavanje balansa kočnica.

OIL gumb služi vozaču da aktivira pomoćni spremnik ulja, kada se javi kvar na glavnom rezervoaru za ulje ili na pumpi.

SOS gumb služi za signaliziranje da je vozaču potrebna pomoć.

PREL rotirajući gumb (Preload) služi za osnovno mijenjanje podešavanja diferencijala.

Glavni multifunkcionalni gumb (MRS) ima više funkcija, kao što su: ENG (kontrolira limiter), MIX (kontrolira mješavinu zraka i goriva), TURBO (kontrolira turbopunjač), ING (služi prilikom paljenja bolida), SPARK (kontrolira paljenje bolida), TYRE (kontrolira obim gume), CLU (kontrolira optimalnu točku prianjanja kvačila) itd.

MODE rotirajući gumb služi za fina podešavanja izabranih funkcija na glavnom multifunkcionalnom gumbu.

FUEL rotirajući gumb kontrolira potrošnju goriva.

Rotirajući gumb s više funkcija dojle desno se manje koristi, a njegove opcije su: DASH (odabir prikaza na displeju), CC („Cruise Control“, programski diktira tempo bolidu; ova opcija je dozvoljena samo tijekom testiranja i deaktivirana je tijekom GP vikenda), SPLIT (daje vozaču podataka na ekranu o njegovom trenutnom vremenu kruga u odnosu na njegovo najbolje vrijeme) itd.

Pedal rotirajući gumb sa strane služi za mijenjanje podešavanja tvrdoće pedale za kočenje.

S1 gumb može da ima razne programirane funkcije za brzo podešavanje odabranih funkcija.

R gumb služi za paljenje i gašenje timskog radija.

PL je gumb koji aktivira pit limiter, alat koji ne dopušta da vozač prekorači dozvoljenu brzinu dok vozi kroz bokseve.

Entry rotirajući gumb služi za mijenjanje podešavanja diferencijala da bi se prilagodio balans bolida na ulazu u zavoj.

Svaka momčad ima svoj dizajn volana i niti na jednom volanu svi gumbi nisu isto obilježeni ili na istom mjestu. Čak se razlikuju i od vozača do vozača, ovisno o njihovim navikama, stilu vožnje ili jednostavno njihovom izboru. Ali činjenica je da na svakom volanu vozač ima preko 40 različitih opcija i funkcija koje može odabrati ili prilagoditi, i to čini svaku utrku, a ponekad podešavanja mijenja od zavoja do zavoja. Kao primjer, uzet ću nekoliko promjena Nice Rosberga tijekom njegovog pole kruga u Abu Dhabiju 2014. godine.

screenshot1

Tijekom prvog sektora, Rosberg pravi prvu promjenu na podešavanju bolida, te mijenja BMIG funkciju na 4, koja se odnosi na sakupljanje energije tijekom kočenja i njeno skladištenje u ERS sustavu.

screenshot2

Odmah potom mijenja i balans kočnica na 56.

screenshot3
screenshot4

Nakon savladane šikane, Nico mijenja nepoznatu funkciju, i odmah potom tijekom kočenja u oštri zavoj mijenja i balans kočnica, dok u isto vrijeme desnom rukom iza volana dohvata gumb za biranje ranije odabrane i programirane funkcije, vjerojatno podešavanje diferencijala prilikom ulaza i izlaza iz oštrog zavoja.

screenshot5

Rosberg aktivira DRS, te dobiva obavijest na ekranu.

screenshot6

Po završetku kruga, Rosberg podešava protok i potrošnju goriva na minimum.

Tijekom ovog kruga, Rosberg je 22 puta promijenio postavke bolida preko gumbova na volanu, pri čemu je promijenio brzinu 68 puta, držao pogled na stazi i odvezao brži krug od svih, dovoljan za pole poziciju, uz maksimalnu brzinu preko 340km/h.


Odgovor

6 komentara

  1. Fernando Alonso 14
    alonso5 Donator Prikaži

    Zanimljivo stivo :D
    Valja vozacima sve to pohvatat a plus k tome moraju pazit kako voze.


    0
    0

    0
  2. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    A di je truba????



    2
    2

    0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    odličan tekst.
    22 puta u jednom krugu. užas.


    0
    0

    0
  4. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    “Današnji vozači bi nosili vodu vozačima iz 70-tih, 80-tih, 90-tih”

    A interesantno je da većina ovakvih komentara dolazi od osoba koje nisu ni doživjele tu eru Formule..



    1
    0

    1
  5. zigorec Prikaži

    Ženi sam pokazao fotku volana i odmah je prepoznala o čemu se radi. Njen je komentar bio da joj se sviđa jer je šaren, zbog žarkih boja. Ja fasciniran složenošću, a ona oduševljena izgledom i bojama. Razlika u shvaćanju.



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.