5 stvari koje smo naučili nakon VN Australije

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 8 godina 4 min 27 komentara

Fernando Alonso, McLaren

Fernando Alonso, McLaren

1. U Formuli 1 postoji ozbiljan problem s donošenjem odluka

Nešto nalik na hrvatsku Vladu. Propisi se često mijenjaju, prekompleksni su, a provode se loše i odokativno. Kad se nešto odluči napraviti po tom pitanju – krene se od propisa u kojem nije bilo ništa loše. Stari format kvalifikacija vjerojatno je najbolji kojeg smo imali dosad. Da, nekad je dosadno, ali to je tako. Nema tog sistema koji će garantirati neizvjesnost. Pogotovo u situacijama gdje imate jasne odnose snaga. Mercedes će biti najbrži ako se kvalifikacije voze i u rikverc, to je zato jer su zaista i najbrži u tom jednom krugu, a ne jer je sistem kvalifikacija loš. Utješno je što su uvažili reakcije navijača i vozača pa već u Bahreinu idemo po starom sistemu.

2. Mercedes i dalje ima najbrži bolid, ali je dominacija gotova

Ono što smo tražili – to smo i dobili, donekle. Bilo je nerealno očekivati da Ferrari odjuri na pole position i pobijedi Mercedese, barem ne na ovakvoj stazi. Međutim, usporedimo li njihove rezultate na ovoj stazi prošle godine – uvjeren sam da je napredak sa 2015. na 2016. godinu za Ferrari veći od onog kojeg su napravili 2014. do 2015.
Pritom se ne smije zaboraviti da je ovo potpuno novi bolid, što podrazumijeva da nisu ni otkrili njegov sav potencijal. Iz utrke u utrku ćemo gledati kako napreduju u tom pogledu. S druge strane, Mercedes je svoj ovogodišnji bolid, razumljivo, temeljio na prošlogodišnjem, a evoluirati možete samo do određene granice. Nadamo se.
Bilo kako bilo, nikom ne bi trebalo smetati da Mercedes osvoji naslov i ove godine, sve dok imamo borbu za gledati, odnosno dok se njihovi vozači moraju dobro naraditi za to. Australija je bila dobar pokazatelj. Rosberg pobijedio, Hamilton drugi – tu kombinaciju smo vidjeli jako često kroz prošle dvije godine. Ali, sada je put do toga bio sasvim drukčiji.

3. Formula 1 je jako siguran sport

Dok se ovih dana naveliko raspravlja o zaštitnim sustavima za cockpit – danas smo dobili jedan incident koji baca drugo svjetlo na cijelu priču. Najprije, prava je sreća da je Fernando ispuzao iz bolida koji je bio u onakvom stanju. Barem u prvim kadrovima – onakav krš i lom jednog bolida ne znam kad smo posljednji put vidjeli. No, cockpit je ostao netaknut i Alonso sad vjerojatno šeta Melbourneom kao da se ništa nije dogodilo. O čemu se onda priča kada spominjemo “halo”? Kakvo pitanje nesigurnosti? Rizik postoji, isto kao u bilo kojem drugom sportu, isto kao i u svakodnevnom životu. Ali, sve sam bliži mišljenju da bi “halo” bio tek jedna komplikacija upitne vrijednosti koja bi, ovisno o vrsti incidenta, mogla i naštetiti vozaču. Teoretski gledano, tko će biti odgovoran ako vozač ostane zarobljen u bolidu koji gori?

4. Napokon prava nova momčad

Haas F1 pokazao je da se u Formulu 1 može ući i bez ponižavanja u prvih nekoliko utrka (ili godina). Očigledno je da upravna struktura zna kako treba poslovati i zaista raduje da se pojavila momčad za koju vjerojatno ne moramo strahovati hoće li nas napustiti za godinu ili dvije. Grosjean je imao puno sreće s okolnostima u utrci danas, ali osvojiti bodove na debiju je nevjerojatan uspjeh za ekipu koja se tek formirala.

5. Max Verstappen treba dobiti po guzici dok nije prekasno

Svatko ima svoju granicu strpljenja, a vjerujem da ćemo ove godine saznati kako na toj ljestvici kotira Franz Tost. Zaboravio je Max na prošlogodišnji Singapur gdje je on odbio propustiti Sainza, a sad je u sličnoj situaciji brže bolje potegnuo za gumbom za team-radio. Kada to nije prošlo, onda je probao proći. Nije uspio. Zatim se zabio u kolegu. Kako je to prošlo? Izvrtio se. Srećom po njega – nije uništio Sainzovu utrku tim idiotskim potezom, ali čak i da jest – pitanje je bi li dobio ukor ili bi se Tost još malo nagnuo ispred Helmuta Marka i njegovog novog wunderkinda. Za nas gledatelje to je odlično, rivalitet u nastajanju koji bi trebao kulminirati u nekom trenutku jer je malo vjerojatno da će i iduće godine u Toro Rossu biti ista vozačka postava. Pitam se samo kako bi jedan pravi šef jedne prave ekipe reagirao na to, recimo da je Max ovo danas izveo u Mercedesu s Rossom Brawnom. Kako da ne.


Odgovor

27 komentara

  1. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Dobro štivo Ante.
    1 nemam komentara
    2 kao što sam i rekao, jedva čekam borbu za sljedeću utrku
    3 to nije ni bilo pod upitnikom
    4 stvarno napokon, nakon sramotne 2010.
    5 ne znam što bih rekao. Malac je zaista brz, ali treba malo odgoja.


    0
    0

    0
  2. Sebastian Vettel 5
    Ronin Donator Prikaži

    Ako Max Verstappen ovako nastavi neće doživjeti duboku starost u F1 taj malac ima sve predispozicije da se razbije negdje u zid


    0
    0

    0
  3. Kimi Raikkonen
    Kage Prikaži

    Samo jedan mali dodatak što se tiče Mercedesove dominacije. Mercedesova PJ više nije garancija uspjeha u utrkama, prednost ispred Ferrarija je minimalna ako je uopće ima.
    Hamilton čak i uz pomoć DRSa nije imao ni šanse napasti Verstappena. Hulkenberg i Bottas su također samo mogli gledati pozadinu Haasova bolida.
    “Tag Hauer” je napredovao, nadam se da će Red Bull barem na nekim utrkama zaprijetiti vodećima.
    Nažalost Honda je još uvijek u banani :(


    0
    0

    0
  4. Red Bull
    grga Prikaži

    Jedini problem u ovom osvrtu je što mu se nema što za dodati. Osim riječi pohvale. :thumbs:


    0
    0

    0
  5. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Ante, prijatelju, stvarno dobro pises… Kad se vec ne stignemo vidjeti, prokomentirati cu ti ovim putem ;)
    1.) Nazalost, pomalo vec i stara prica. Vozacima treba dati vise znacaja u svakom pogledu, pa i u donošenju novih pravila…
    2.) Super utrka ponajvise upravo zbog ujednacenijeg “omjera snaga” medju svim momcadima…
    3.) Svaku rijec potpisujem
    4.) Kako nova momcad moze do 6. mj odmah u prvoj utrci, a iskusni Mclaren, ajde nakon god dana s Hondom ni blizu tog “race pace-a” ? Samo zbog Hondinih motora? pa nisu oni u Hondi toliko bedasti, valjda…
    5.) Stoji sto si napisao. Nikako nije u redu, niti lijepo, niti fer s njegove strane… Ali, ja sam cudan lik i meni se svidja druga strana medalje… Zanimljivo mi je i volim kad je netko drugaciji, poseban. Ja njegove rijeci i poteze nisam dozivio kao surovu bahatost i umisljenost, nego vise beskrupuloznost odnosno jedan vid sebicnosti u sportskom obliku. A to cijenim i vjerujem da je svaki sportas ima (netko vise, netko manje) i mora imati. Dodaj jos da je mlad, zelen i ocito strasno temperamenan. Ima svoju viziju, uvjerenja, nacin i “usudi se”. Po mojim kriterijima, presao je granicu jedino kad je “naguzio” kolegu, ali i to je uvijek tanka granica kad je netko agresivan, pogotovo kad je “izdrkan” od svega prije (zaustavljanje u boksu npr…). Ukratko, po mom vidjenju, bar za sada, Max pored ocito strasne brzine i feelinga, ima i onu dozu samopouzdanja i “sportske drskosti” koja je krasila dvoje najvecih i najopjevanijih, Sennu i Schumachera…


    0
    0

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      5.) I ja volim kad je netko drukčiji i poseban, ali ovakvim likovima treba jedan bitch slap, da se malo spuste na zemlju. Vettel je znao raditi gluposti, vrištati na team radio i šta ja znam što sve ne, ali kad je u pitanju ekipa – skupa se pobjeđuje i skupa se gubi, o tome nema rasprave. Za onakav team radio i divljanje po stazi se dobije noga isti moment. Ali ne, mali je zaštićen i može Tost svirati borbene pjesme, zna se tko je šef.


      0
      0

      0
  6. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Slažem se sa svih 5 stvari.
    A za ovo pod 5) samo da dodam da treba da se zahvali Sainzu što mu je svojim preticanjem Palmera i postavljanjem odmah nakon preticanja, omogućio da odmah potom i on sam pretekne Palmera.


    0
    0

    0
  7. Blackhawk Prikaži

    Ante – potpisujem od prvog do zadnjeg slova!


    0
    0

    0
  8. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Ante savrseno.Sve tako kratko i jednostavno a poruka jakog znacenja.Sve do jednog kilometraznog komentara sazeto u top 5.Brutalno iskreno i ne onako sterilno vec imam dozivljaj kao da pricas s nama.Jedino u sto nisam stoposto siguran je to da alonso seta melbourneom kao da nista nije bilo jer iako nitko od njih nebi bio ovdje da nema jaku psihu,tesko je spavati s prizorom leta i puzanja iz smrskana bolida i sjecanjem na to da je bio korak od bianchija.Strah me na to kako ce biti u bahreinu s tim strahom ali nebi se zvao on alonso da to nemoze okrenuti na pozitivni ,bas kao nekad potvrditi ono magico


    0
    0

    0
  9. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Odlična kolumna – ukratko je sve rečeno i apsolutno se slažem sa svim napisanim :thumbs:


    0
    0

    0
  10. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    slažem se s većinom.
    pa i s točkom 5. max je stalno žalio na team radio, a nije niti jednom bio ni blizu da prestigne sainza,.
    a što se tiče zabijanja, sainz se prvi prekočio, pa ovaj nije imo kud. srećom, dobro je prošlo za oboje.


    0
    0

    0
  11. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Najbolje je da svaki vozac za sebe odluci o dodatnoj zastiti.
    Vidim da je button za halo medju ostalima. Kaze da nema veze sto bi alonso ostao zaglavljen, izvukli bi ga. Bolid se ne moze zapaliti kao nekada. A ekipa oko staze je za par sekundi gdje je potrebno.
    Ono sto ne mogu da shvatim je kako ce napraviti zastitu toliko jaku da ne pukne u nesreci kao danas i djelovi iste ne zavrse u vozacu? Ili smatraju da se isplati riskirati tako nesto. Za sada asfaltirati sve zone izljetanja.
    Cini mi se da je max-u ocitana bukvica. Djelovao je uplakan pred novinarima. Iskljucivo za njegovo dobro. Momak uci, sve je ok.


    0
    0

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Nema šanse da se to ostavi na izbor vozačima, prevelik je rizik. Kad je u pitanju neka sigurnosna mjera ili ce je morati provoditi svi ili neće nitko. Tako su vlastodršci pokriveni od odgovornosti.


      0
      0

      0
  12. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Max Verstappen je odlično postupio, pokušavši prestići Carlosa. Puno prije bi obišao Jolyona, nego što je to napravio Španjolac. Cijenim takve vozače, koji bez puno kalkuliranja, i vrlo spretno-inteligentno zaobilaze svoje protivnike na stazi.
    Jedini minus mu je, prošlogodišnji Singapur. Ali, očito je, da takvi vozači, kao on imaju veću dozu sebičnosti – za put prema uspjehu, osoba treba u sebi sadržavati veću dozu egocentričnosti.
    Ne znam, koliko će daleko dogurati u F1, ali nadam se da ćemo se nagledati njegovih dvoboja u F1 budućnosti – to je elementrana stvar u utrkivanju.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.