Rosberg pobijedio na VN Australije

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 8 godina 3 min 68 komentara

Nico Rosberg, Mercedes

Nico Rosberg, Mercedes

Nico Rosberg osvojio je pobjedu na prvoj ovosezonskoj utrci održanoj u Australiji. Bila je to sadržajna VN Australije, gdje smo vidjeli mnogo borbe i izmjene u vodstvu utrku, a šlag je na kraju ipak pokupio prošlogodišnji viceprvak. Lewis Hamilton je nakon slabijeg starta u utrku završio na drugom mjestu, dok je glavni tragičar danas ispao Sebastian Vettel, koji je u prvom dijelu utrke imao sigurno vodstvo.

Start ovogodišnje VN Australije prošao je nevjerojatno dobro za Ferrarijeve vozače. Vettel se ispalio na prvo mjesto već nakon par desetaka metara, te je Raikkonen vrlo brzo uhvatio priključak, tako da smo na kraju prvog kruga imali poredak VET, RAI, ROS. Hamilton je pao na sedmo mjesto, dobro se probijao kroz poredak dok nije došao do Verstappena, iza kojeg je zapeo sve do prvog ulaska u boks.

U 10. krugu počela su zaustavljanja u boksu, gdje je umalo profitirao Rosberg. Nijemac je ušao u boks krug ranije od Vettela, te mu skoro preoteo poziciju. za to vrijeme, Kimi Raikkonen je izgubio drugo mjesto. Hamilton je uzeo srednje tvrde gume (bijelo označene).

18. krug označio je prvo odustajanje Fernanda Alonsa na nekoj VN Australije. Španjolac je imao strašan sudar. Na kočenju za treći zavoj, krivo je procjenio situaciju te pogodio zadnji kraj Gutierrezovog Haasa, zabio se snažno u barijere te se preokrenuo. Utrka je odmah zaustavljena, te nastavljena u 6:55 sati po hrvatskom vremenu.

Ponovni start utrke prošao je mirno, bez velike izmjene mjesta. U 23. krugu ostali smo bez Kimija Raikkonena, čini je Ferrari otkazao poslušnost, te se na kraju i zapalio, no plamen je ubrzo ugašen. Vettel je izdržao na supermekanim gumama do 36. kruga, kada je otišao na zamjenu te uzeo mekane. Rosberg i Hamilton ostali su na srednje tvrdima do kraja utrke, te pokazali Mercedesovu strategiju s testiranja.

Dok su najjači krstarili na vrhu poretka, iza se događala prava predstava. Najveća borba bila je za 9. mjesto, koje je dugo vremena držao Jolyon Palmer, koji je bio na već starim srednje tvrdim gumama. Carlos Sainz i Max Verstappen bili su iza njega 10-ak krugova, a onda su ga prošli u tri zavoja. Vidjeli smo i veliku ljutnju Verstappena na ljude u boksu, koji su ga pozvali na promjenu guma krug poslije Sainza, iako je bio ispred njega.

Na kraju utrke, Sebastian Vettel se potpuno približio Lewisu Hamiltonu, napadao je nekoliko puta , no neuspješno, te je na kraju izletio u pretposljednjem zavoju, što je označilo i konačan poredak prve trojice. Daniel Ricciardo je iza njih nizao izvrsne krugove na mekanim gumama, no ipak se našao predaleko da bi ugrozio najbrže danas.

Sljedeća utrka je za dva tjedna u Bahreinu.

1. N. Rosberg Mercedes 1:48:15.565
2. L. Hamilton Mercedes +8.606
3. S. Vettel Ferrari +9.643
4. D. Ricciardo Red Bull +34.330
5. F. Massa Williams +58.979
6. R. Grosjean Haas +1:12.081
7. N. Hulkenberg Force India +1:14.199
8. V. Bottas Williams +1:15.153
9. C. Sainz Toro Rosso +1:15.680
10. M. Verstappen Toro Rosso +1:16.833
11. J. Palmer Renault +1:23.399
12. K. Magnussen Renault +1:25.606
13. S. Perez Force India +1:31.699
14. J. Button McLaren +1 krug
15. F. Nasr Sauber +1 krug
16. P. Wehrlein Manor +1 krug
Nisu završili
17. M. Ericsson Sauber
18. K. Raikkonen Ferrari
19. R. Haryanto Manor
20. F. Alonso McLaren
21. E. Gutiérrez Haas
22. D. Kvyat Red Bull

Odgovor

68 komentara

  1. Mclaren
    raca Prikaži

    kakva gluparija Ferrarija, uzeti SS. Napredak McLarena? Jedino su se poboljšali u odnosu na Sauber. Bodove opet očekujem igrom slučaja


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Slažem se. I za Ferrari, i za McLaren. Ono juče na kvalifikacijama je igrom slučaja, zbog ludog formata kvalifikacija. Za sada su samo ispred Saubera i Manora. Tu negdje sa Renaultom. Ali ako Manor zaista uskoro donese kratki nos, bojim se da će i oni preskočiti McLaren.


      0
      0

      0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        nisam jučer htio komentirati Buttonovu izjavu kako su blizu Williamsu, a htio sam se nadovezati kako nisu blizu momčadi, već samo Bottasu koji je bio loš


        0
        0

        0
  2. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    Ferrari sjebo taktiku na prekidu, nisu vjerovali mediumu, to je jasno kao dan. ALI!!!!!! Kakve su to picke materine s crvenim zastavama zbog jebenog sudara? Kakve su to pizdarije? Zgadilo mi se u zadnje vrijeme sto je SC poceo izlazit svaki put kad vozac kihne, ali ovo? Sta je ovo?


    0
    0

    0
  3. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Jao ovaj Alonso vraća Vettelu za 2012. , ali bitno je da je on dobro i da je Ferrari blizu


    0
    0

    0
  4. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Ferrari je bio brži, ali ne i pametniji. Dugo nismo vidjeli da neko ovako muči Mercedes, do te granice da su utrku morali dobiti na strategiju. Ferrarijeva brzina u utrci je nešto što me veseli, a vjerujem i mnoge željnih dobre utrke, što i jest bio slučaj danas. HAAS-u čestitke….prva utrka prvi bodovi. Već sada mogu reći da će ovo biti puno bolja sezona od prošle.


    0
    0

    0
  5. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    U istoj utrci smo imali vatru iznad glave vozača i prevrtanje bolida naopako, ni jedno ni drugo nismo imali i sad oboje u istoj utrci, ako to nije znak da se odustane od halo koncepta neznan što je.


    0
    0

    0
    • Michael Schumacher
      senna66 Donator Prikaži

      stvarno ne vidim kako bi Alonso u kratkom vremenu izašao iz bolida da je bio halo, sreća u nesreći možda odustanu od toga. Danas su vidjeli 2 razloga zašto ne staviti halo, ali naravno, oni rade sve suprotno tako da ne očekujem ništa pametno od njih.


      0
      0

      0
    • Blackhawk Prikaži

      Potpuno se slažem. Ali nakon što su insforsirali nepotrebnu promjenu kvalifikacija zar mislite da će odustati od HALO koncepta?


      0
      0

      0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      A ni ja ne vidim zašto je toliko danas bila bitna brzina izlaska iz bolida? Pa nije gorio bolid. Pa imao je prošle godine na testiranju onaj naizgled bezvezni udes, pa presjedio vječnost u bolidu…


      0
      0

      0
  6. Sebastian Vettel 5
    Ronin Donator Prikaži

    Sve u svemu dobra utrka danas. Šteta kaj je penzić uništio utrku Ferrariju.


    0
    0

    0
  7. Blackhawk Prikaži

    Ferrarijevo opravdanje – nismo imali dovoljno podataka o ponašanju medium guma??? Je li se ovo Clear šali??? Pa što ste radili cijelo vrijeme na testiranjima i slobodnim treninzima??? U Ferrariju nastavljaju su nevjerojatno glupim odlukama i Vettelu su upropastili pobjedu. Rosberg na kraju više srećom do pobjede.
    Svi znamo kolike su Hamiltonove vozačke sposobnosti, ali danas nije zaslužio niti primirisati podijumu, ali i njega je sreća pomazila.
    Izgleda da je RB ispred Williamsa, Force India me razočarala, a bravo za Haas iako su imali sreće s crvenom zastavom u pravom trenutku. Ali svejedno, Grosjean je nakon toga majstorski vozio!
    I za kraj – Max postaje umišljena budala. Svaka čast za vozačke sposobnosti, ali bojim se da mu slava udara u glavu.


    0
    0

    0
    • Mclaren
      raca Prikaži

      nemam šta dodati uz ovo, potpis na sve


      0
      0

      0
    • Michael Schumacher
      senna66 Donator Prikaži

      Ima talent i brzinu, samo da bude malo hladnije glave. To je ono što mu nedostaje. S obzirom na godine, očekivano je bilo…makar je pretjerao s onim psovkama. Mislim da nije u poziciji psovat na momčad, općenito, niti jedan vozač.


      0
      0

      0
    • Sebastian Vettel
      mzf1 Prikaži

      Mislim da imaju sasvim dovoljno informacija i zato su i išli na drugu varijantu, nisu tili reći Mercedes bi nas priša na mediumu, a i ovo što je Mercedes napravija je nevjerojatno, pa nije ovo Monaco, kakvi bi bili na hardu kad im 40 krugova traje bez pada performansi.


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Ma daj, eto samo bi Ferrari potrošio mediume, a svi ostali koji su ih stavili nakon crvene zastave mogli su na njima doći do kraja. Pa čak i Haas sa njihovim prošlogodišnjim bolidom. I to uz jako dobar tempo. Force India i Williams mu nisu mogli ništa.


        0
        0

        0
    • Sebastian Vettel
      mzf1 Prikaži

      Što se Maxa tiče, njega su skroz kvalitetno sjebali danas sa onim boksom, tako da je opravdano bija ljut, i ne slažem se sa dijelom da mu je udarila slava u glavu jer se identično ponaša i prošle godine, pa svidilo se to nekom ili ne bar je dosljedan.


      0
      0

      0
      • Blackhawk Prikaži

        Moguće, ali se ove godine pokazao kao dvolični š..ak. Sainzu se nije htio maknut, a kad treba obrnuto napraviti onda drvlje i kamenje po timu. Aoslutno se slažem da F1 treba agresivnih vozača, ali kad je netko dvoličan onda je dvoličan :-D
        I neka mu je Sainz pokazao zube jer tek će sad njihovi dvoboji postati krvavi :-D


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Slažem se, samo za bolje razumiti situaciju triba spomeniti da je tim efektivno s onim boksom poklonija Maxovo misto Sainzu. Onda ima smisla da se ljuti.


        0
        0

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Meni se mali isto svidja, bar zasad. Ima krvi u njemu. Impulzivan, temperamentan, i zasad mi se cini iskren i dosljedan sebi… U ponasanju bolida se vidjelo stanje glave, ali i kontrola bolida. Trebao bi se samo bolje kotrolirati, odn. razviti, koliko se to moze, hladniju i mirniju glavu…
        Ekstremna srcanost + mirna glava i inteligencija me podsjeca na Sennu. Mislim da za ekstremne rezultate, treba i ekstremna licnost, a kod malog je to jako prisutno… Naravno, postoji jos puno faktora koji itekako igraju ulogu…


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        @Beethoven – ma Max je bez sumnje ekstra talent, i nevjerojatan je vozač pogotovo s obzirom na nedostatak iskustva koje se uopće ne primjeti. To mu nitko, vjerujem, ne spori.
        Samo, svi mi imamo tipove vozača koje volimo i koje ne. Ja osobno mrzim ovakve dvoličnjake poput njega i Hamiltona, ali niti malo mi ne smetaju oni kojima takve stvari ne dižu ćivce i one koji za takve vozače navijaju.


        0
        0

        0
    • Pierre Gasly
      Perica9 Prikaži

      Max ima pravo poluditi jer su mu zeznuli bodove i neka je agresivan i umišljen , a ne da bude kao tetkica … U F1 trebaju ratnici a ne balerine


      0
      0

      0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Meni je najzanimljivije kako se oni uvijek nađu jedan iza drugog. I zajednički prolaze bolide ispred sebe :D
      Što je dokaz da su obojica odlična, i vrlo blizu po performansama, uz dosta različite stilove.


      0
      0

      0
  8. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Malo o strategiji. Jedino što je Ferrari moga napraviti pametnije je da stavi soft pa supersoft, na mediumu nema šanse da bi bilo išta bolje, čak bi i postolje bilo upitno kad bi došli do klifa jer Ricciardo je bija relativno blizu iza. S druge strane da je došlo do drugog SC-a Ferrariju bi se opet srića okrenila, na ovoj agresivnoj strategiji, ali ni to im danas nije pošlo za rukom.

    Isto tako Kimi je ispa iz kombinacije a i to je igralo veliku ulogu. Da je on osta na stazi štopa bi Hamiltona, vjerojatno je bilo za očekivati da će i Rosberga moći napasti pošto je na mekšoj komponenti.

    Jako puno sriće za Mercedes, a najgore od svega što s ovako jakim Mercedesom za Ferrari ovakvih šansi neći biti puno. Odlična utrka, samo ostaje loš dojam zbog propuštene prilike.

    Ono što je meni zanimljivo, bi li Ferrari pobijedija da je nije bilo crvenih zastava, i za kakvu bi se onda strategiju odlučili.


    0
    0

    0
  9. Mclaren
    raca Prikaži

    Rekao sam da je Mercedes usvom svijetu i ko zna šta oni testiraju. Dok su drugi ubijali US i SS, oni su se vozikali na M. Zašto? Redosljed i sama utrka govore sve.


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Ko god je uzeo medium nakon crvene zastave išao je na njima do kraja. Tako da ne vidim tu ništa posebno kod Mercedesa. Samo im je Ferrarijev zajeb donio prva dva mjesta.


      0
      0

      0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        Svjesni mediuma, nisu mogli pogriješiti. Isprobali su ga dovoljno i pametno. Ta guma ipak najduže traje i može biti dovoljna za ušparati jedan odlazak u box bez posljedica na određenim utrkama. Tako su i postavil set up. Mogao je to i Ferrari, štoviše, trebali su predpostaviti na što će Mercedes ići, a oni nisu ekipa koju možeš satrati na bržim gumama i odlaskom više u box


        0
        0

        0
      • Wolf
        hattrick Donator Prikaži

        Da su na drugom stintu ( prije i poslije crvene zastave) uzeli žutu komponentu, bili bi prvi. ovako su na crvenima morali ići konzervativno.. i ostalo je povijest. U svakom slučaju bilo bi napeto oko borbe za prvo mjesto. Tog je svjestan i Mercedes i Ferrari.


        0
        0

        0
  10. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Odlicna utrka. Crvena zastava je uvela malo pomutnje/dinamike, kako za koga… Zanima me kako bi se odvijala bitka Ferrarija i Mercedesa sa “neometanim” strategijama, odn. da je Ferrari imao jednaku strategiju s gumama… Veseli me bolji balans u omjeru snaga i to generalno gledajuci- na sve ekipe…
    Svaka cast ekipi Haas, i Renault-u… Nije mi jasno kako potpuno nova ekipa moze u par mjeseci odmah do 6.mjesta, a iskusni Mclaren nakon vise od god. dana u kombinaciji s Hondom iza njih… Ajde, barem nije vise “GP engine”.
    P.S. Super su mi klinci iz Toro Rossa, oboje. Kod Verstapena mozda malo “zelene” reakcije (nista cudno za 18-god. i barem iskreno), ali svidja mi se temperament i vidi se da jako dobro kontrolira bolid i da je strasno brz. Ako/kad jos malo sazrije i razvije haldniju glavu, mogao bi zbilja biti “something special”…


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Može, tako što voze sa poboljšanim Ferrarijevim bolidom od prošle godine, i sa novim Ferrarijevim motorom. Mogli su i bolje da nije bilo onih nakaradnih kvalifikacija. Još dok se ekipa malo uigra, biće oni redovno u bodovima.


      0
      0

      0
  11. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Samo su me trnci prosli kad sam vidio gutiereza u pijesku jer sam znao da je aalonso tu negdjee i eto ga 10 metara iza u bolidu nalik bianchijevom…drago mi je sto je ziv uopce.Strah me samo da ce izgubiti zivce jer prosle g nisu bili spori toliko bez ravnina vec su gubili sekundu ipo po ravnini a sad su opet 2 sekunde sporiji po krugu….drago mi je bilo vidit da je drzo pereza iza do 18 kruga a grosjean carina.Svaka cast vettelu jos jednom i toro rosu.Sad u bahrein i ako su prosle g do 11 valda bi sad mogli se trgnut ili u q3.Cini mi se bolja nego 2015 sezona za sve


    0
    0

    0
  12. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    da se ne ponavljam previše s foruma:
    čestitke haasu još jednom, svaka im čast! – đe je sad pero iz bukuređta koji ih je pljuvo preko svake granice?
    utrka dobra, 7,75/10 , svi živi i zdravi, borbe do zadnjeg kruga.
    sebring smo osvojili, ođe smo pokazali kako zero points dizajn savršeno radi, još treba večeras ispratit motogp.


    0
    0

    0
  13. sportskatribina Prikaži

    Rosberg: sretan sam zbog odličnog početka, Hamilton: postolje je bonus


    0
    0

    0
  14. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Odlična utrka ako se mene pita, savršen uvod za sezonu.
    Borba za vrh bi mogla biti izjednačena, a borba u sredini bi trebala biti nešto sjajno. Jedva čekam Bahrein!


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.