Ayrton Senna

Ayrton Senna

“Nitko prije njega nije vozio iznad svojih mogućnosti kao on, i nitko više neće voziti iznad ljudskih sposobnosti kao što je on vozio. Nitko prije njega nije pokazao karizmu i surovu strast prema onome što radi, stopostotnu predanost, humanost i hrpu savršeno odmjerenih i hladnih poteza kao što je on umio. Od prvog dana, pa do zadnjega, bio je jedinstven u svom svijetu, u svijetu Formule 1. Bio je ponos nacije, ali i ponos svih koji su bili dovoljno blagodareni da ga gledaju. Priča o anđeoskom osmjehu, vraškim nadljudskim sposobnostima i jedinstvenom karakteru koji živi i dan danas.”

Ayrton Senna da Silva rođen je 21. ožujka 1960. u bogatoj brazilskoj porodici u Sao Paulu. Odrastao je sa sestrom i bratom, a dane je većinom provodio u svome go-kartu, kojeg je dobio od oca kada je imao samo četiri godine. Tada je u Ayrtonovom tijelu počela strast prema utrkivanju, koja je rasla tijekom njegove mlade karijere. S 13 godina se po prvi put utrkivao u go-kartu i od samog početka je bio pobjednik. 8 godina kasnije, Senna se preselio u Britaniju radi nastavka svoje karijere, te pritom odbacio obiteljsku čast i očev posao. U tri godine osvojio je pet prvenstava u jednosjedima, pokazao da se žrtva isplatila i usput se čak rastao od svoje supruge. Ayrton je godinu i pol bio u braku s Lilian de Vasconcelos Souza, djevojkom koju je znao iz djetinjstva, ali kada su se preselili u Britaniju, Lilian nije bila zadovoljna njihovom vezom jer, kako je kasnije otkrila, Ayrton se posvetio samo utrkivanju i ono mu je postala prva strast u životu, dok je ona uvijek bila na drugom mjestu. Zahvaljujući predanosti, Ayrton je brzo pokazao svoje mogućnosti i zaradio pokušaj u Formuli 1.

Senna slavi drugo mjesto u Monaku, 1984.

Senna slavi drugo mjesto u Monaku, 1984.

1984. Senna dobiva mjesto u Tolemanu, manjoj momčadi s financijskim problemima, ali loš bolid ga nije spriječio da po jakoj kiši i natopljenim ulicama Monaka impresionira mnoge i osvojio drugo mjesto, koje je nakon prekida utrke proslavljao kao pobjedu. Nakon još dva postolja do kraja sezone, nije bilo svrhe ostati u Tolemanu, te je Senna raskinuo svoj ugovor i odlučio se za Lotus. Zlatno-crni bolid je bio dovoljno brz da Senna u naredne tri sezone pokaže svoju surovu brzinu, barem u kvalifikacijama, osvojivši 16 pole pozicija. 1987. Senna je parirao dominantnom Williamsovom dvojcu za naslov, ali koliko god se on trudio, njegov Lotus nije bio dovoljno dobar za taj zadatak, te je odlučio da je najbolje mjesto u kojem ima priliku pobijediti Williamse upravo McLaren, za koji će nastupati od 1988. i u mnogobrojnim segmentima obilježiti povijest Formule 1.

Senna u Lotusu 1986.

Senna u Lotusu 1986.

Čuveni dvoboj s Prostom započeo je odmah, te 1988. Od prvog kontakta između tada vjerojatno, kasnije sigurno dva najbolja vozača u Formuli 1, prskale su iskre i varnice. Bilo je očito da njihova veza, barem van staze, neće funkcionirati. Ali zato su, kao momčad, radili i više nego impresivan posao. Dominantnost McLarena 1988. se teško opisuje riječima. Pobijedili su na 15 od 16 utrka te sezone, i imali isto toliko pole pozicija. Ali Senna je dobio prvu bitku u ratu, njegovih 8 pobjeda je bilo dovoljno da pobijedi Prosta, iako je tijekom cijele sezone Alain skupio čak 11 bodova više, jer se tada bodovalo samo 11 najboljih rezultata tijekom sezone. Sljedeće sezone Prost je preuzeo stvari u svoje ruke, doslovno, i u osobnoj i direktnoj borbi za naslov u Suzuki, izbacio Sennu iz utrke. Ayrton se uspio vratiti na stazu i čudesno pobijediti, ali je diskvalificiran nakon utrke zbog nepoštovanja pravila tijekom povratka na stazu nakon incidenta.

Izdržali su svega dvije sezone, netko je morao popustiti, ali pošto je Ayrton ima veći kredit i bolju vezu s momčadi i Ronom Dennisom, Prost je morao potražiti bolid u kojem će parirati McLarenu i Senni. I samo tako, na gridu su se stvorila dva velika monopola, dva giganta su krenula u okršaj. Iz jedne postave iz snova, dobili smo dvije, Prost i Mansell u Ferrariju, protiv Senne i Bergera u McLarenu. Ali bitka između glavnih aktera ove drame nije jenjavala. Cijela sezona u kojoj su ponovo glavnu riječ vodili Senna i Prost srozala se na posljednji okršaj na Suzuki. Ali ovoga puta je Ayrton uzeo stvari u svoje ruke, i s dovoljnom prednosti nad prostom prije utrke, zabio se u Ferrari u prvom zavoju utrke.

Alain Prost, Ayrton Senna, VN Japana 1989.

Alain Prost, Ayrton Senna, VN Japana 1989.

Senna je bio takav, u jednom trenutku bi pričao o Bogu, humanosti i iskakao iz svog bolida tijekom utrke, trčao preko staze pune bolida da bi izvukao vozača iz olupine, a u sljedećem trenutku bi ugrozio svoj i još nekoliko života da bi osigurao titulu. Upravo zbog takvog karaktera mnogi vozači su ga smatrali ludim i nesigurnim za utrkivanje. Ayrton nije krio svoju religioznost, duboko je vjerovao u Boga i smatrao je da je načinjen da pobjeđuje, i sve što je radio, radio je s tolikom dozom posvećenosti i konkurentnosti. Dokaz njegove nadljudske sposobnosti i doze ludosti bio je njegov krug za pole poziciju u Monaku 1988., kada je u identičnom bolidu vozio 2 sekunde brže od Prosta. Sam Ayrton je kasnije rekao da toga dana nije bio svjestan onoga što je radio, vozio je u drugoj dimenziji i odjednom shvatio da vozi brže nego što je mislio da je moguće.

Ayrton je bio jedan od ljudi koji se nisu plašili da idu do svoje granice, već su rado napadali svoje slabosti i uživali u istraživanju svojih mogućnosti. Jedan takav trenutak se desio 1991. kada je bio najbliže prvoj pobjedi pred domaćim navijačima u karijeri. 20-ak krugova prije kraja, dok je bio u sigurnom vodstvu, izgubio je četvrtu brzinu, a malo kasnije i treću i petu. Mansell, koji ga je sustizao velikom brzinom, 10 krugova prije kraja je završio utrku s istim kvarom, ali Ayrton nije odustajao. Liniju cilja je prešao u velikim bolovima i čak nije mogao doći sam do boksa, ali je skupio snagu i proslavio pobjedu sa svojim narodom. Te je sezone Ayrton dominantno osvojio svoju treću titulu, ali moć McLarena je počela da slabi.

Senna na postolju, VN Brazila 1991.

Senna na postolju, VN Brazila 1991.

Nakon razočaravajuće 1992., Senna je skupio svo svoje znanje i mogućnosti u pokušaju da porazi Prosta u dominantnom Williamsu, koji je tehnološki bio godinama ispred McLarena i ostalih momčadi. Ali Alain i Williams su bili premoćni. Ayrton je i prije 1993. sezone izrazio želju da prijeđe u Williams, koji je na svome bolidu po prvi put ima kontrolu proklizavanja, hidraulički kontroliran aktivni ovjes, anti-lock sustav kočenja i mnoštvo elektronskih novotarija kojim ostatak Formule 1 nije bio dorastao. Senni se želja ispunila 1994., kada je prešao u Williams nakon Prostovog odlaska u mirovinu. Ali baš te godine, FIA je odlučila zabraniti mnogobrojne igračke koje je Williams posjedovao unutar bolida, te je Ayrton zapeo u jako lošem bolidu. Ali ni njegova sezona nije ništa bolje počela, Senna se trudio da poboljša bolid, momčad i sebe, ali prve dvije utrke sezone nije završio, iako je vodio utrku u Brazilu. Treća utrka te sezone, na Imoli, bila je najcrnji vikend u povijesti Formule 1.

Ayrton je iza sebe ostavio materijalno 3 titule, ali duhovno puno, puno više. Zauvijek će ostati majstor kvalifikacija, vjerojatno najbrži vozač ikada tijekom samo jednog kruga, knez ulica Monaka, veliki humanitarac, koji se maksimalno posvetio svemu što je radio, pomjerio granice mogućeg i izumio izraz „ići preko svoga limita“.


Odgovor

61 komentara

  1. Formula 1
    1883 Donator Prikaži

    Razocaranje, blago receno. Nisam niti citao tekst.
    Svatko ima pravo na svoj sud i misljenje, pa stoga, poredak je mogao biti bilo kakav kod prvih pet.


    0
    0

    0
  2. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Gledam Formulu 1 takoreći od kako znam za sebe, ali ako mi je žao što sam nešto propustio u povijesti tog sporta, onda je to definitivno doba kada je vozio Senna.


    0
    0

    0
  3. Blue Flag
    manualgearboxfan Prikaži

    ima isječak jedan u dokumentarcu o senni : beyond the speed of sound, gdje je prost( a nisam njegov fan), izrekao jednu vrlo zanimljivu rečenicu: “senna me nije želio pobjediti, želio me poniziti”….da, naravno da prost tjera vodu na svoj mlin, ali gledajući neke situacije nije daleko od istine ( monaco 88, adelaide 1990, )…to mi ostavlja mrlju na njega kao sportaša…..ali kao vozač….nema greške


    0
    0

    0
  4. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Pratim ovaj portal od početka njegovog rada.
    Danas sam se registrirao, kako bih vam da prvi minus od mene, u Vašoj novinarskoj karijeri.
    I to veliki minus.
    Znači Michael Schumacher je na 1. mjestu? S kojim pravom?
    Ayrton Senna na 2. mjestu?
    Ovo je teški fail,……. promašaj,…. :facepalm:



    3
    3

    0
    • Kimi Raikkonen 7
      Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

      Ovo je dobro, znači da su do sada imali sve +++++od tebe. ali taj mentalitet, samo kritika.


      0
      0

      0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Svatko daje minuse za ono što misli da ne valja. Na to ne možemo utjecati, niti bi želio da možemo.

      I ja vama mogu postaviti pitanje. S kojim pravom bi Senna trebao biti na 1. mjestu?
      Dakle, isto “oružje”. Nema smisla raspravljati o takvim stvarima, svatko ima svoj poredak, a jedino što se ne može imati svoje je statistika.


      0
      0

      0
      • Lady Prikaži

        A statistika je ko mini suknja…. puno toga otkriva, a ono najbitnije ne…. ;)



        3
        3

        0
      • Lady Prikaži

        Nema tu kako za koga….. to ti je čista istina…. ;)


        0
        0

        0
      • Stefan Bellof
        pigmalion Prikaži

        Za početak.
        Ono, što je napisano kao prolog ovoga teksta, u kurzivu govori sve samo za sebe.
        Ayrton Senna je bio puno više od običnog čovjeka, i običnog F1 vozača, išao je iznad svojih mogućnosti, tj. pomicao je granice, i vozio sve bolje i bolje.
        Michael Schumacher je veliki radnik i veliki F1 vozač, ali nema te mističnosti, nema te karizme, aure koja bi digla iznad Ayrtona Senne. Michael Schumacher je običan smrtnik. Baš kao ti. Baš kao i ja,…….



        2
        1

        1
      • Bmw
        Marko Rakić Donator Prikaži

        Kad priznaš sam sebi da si običan smrtnik, već si sebe u startu zakopao i zakinuo za nešto što bi možda u životu mogao postići.


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Jbga @pigmalion
        Ode ti u neke apstrakcije – aura, karizma, mističnost, besmrtnost….,
        Pa imao je i Montoya nekako veću karizmu od Schumachera.
        Slažem se ja da nije sve u statitistici, ali popusti(te) malo sa tom “mistikom”.
        Kao što sam rekao na prethodnom članku o top vozačima (Fangio)
        Nekom je Senna no. 1 (tebi, Lady, Daniju,….), nekom je to MSC (Murrayu Walkeru, meni, dodiju,….), nekom je to Fangio (za MSCa, diesela,….), za Jackie Stewarta je Jimmy Clark najbolji svih vremena. A nekom je i Prost, jbga


        0
        0

        0
    • Lady Prikaži

      pigmalion,

      Ne trebaš se oko toga uzrujavat…. svatko ima svoje mišljenje. Jbga…. oni koji su gledali Sennu za života znaju da je bio najbolji i nikad više tako nešto nismo vidijeli….ostalo su samo trenuci koji su samo prolazni….. ;)


      0
      -1

      1
  5. F1puls
    David Vidović Prikaži

    Luka, hvala. :)

    Mene fascinira koliko se svi dižu protiv brojke pored imena u naslovu, i u tom procesu zaobilaze tekst, koji je ustvari poenta i svrha ovog projekta, da se prisjetimo odnosno naučimo što je bilo u povijesti.
    Svatko ima svoje mišljenje, kada pričamo o Senni vs Schumacheru, to su dva potpuno različita vozača i karaktera. Obojica su podjednako doprinijeli, i zakupili Formulu 1 kao privatno vlasništvo u svom primeu. Prva dva vozača podjednako zaslužuju broj jedan, ali zbog njihove raznolikosti, i niza drugih faktora, brojka naslova ipak mora prevagnuti, ali ne dajte da vas ta brojka ili bilo koja druga brojka zavara. Vi imate brojke u svom srcu koje vama odgovaraju, kao što svi imamo.


    0
    0

    0
    • Lady Prikaži

      Kako to misliš brojka naslova ipak mora prevagnuti? Pa onda stavi i Prosta i Vettela ispred Senne. Onda se drži samo brojki i statistike i gotova priča…..


      0
      0

      0
      • F1puls
        David Vidović Prikaži

        Govorio sam o prvoj dvojici.


        0
        0

        0
      • Lady Prikaži

        Nema tu prve dvojice…ili sve u isti koš ili ih razdvoji nečim drugim osim statistike….
        npr…. kojeg je to jakog momčadskog kolegu imao Schumacher u svojoj karijeri i da ga je i pobjedio? Pogledaj mu malo momčadske kolege…. sve sami vodonoše osim Rosberga koji ga je i pobjedio, a taj isti Rosberg sad gubi ko mala beba od Hamiltona…


        0
        0

        0
      • F1puls
        David Vidović Prikaži

        Pa kažem ti, ne mogu ih razdvojiti ničim drugim osim statistike, a ako to netko uradi, počinio je kriminal. S obzirom na to da ne možemo imati dva prva mjesta, čovjek koji je osvojio sedam titula i postavio bezbroj rekorda ide na prvo mjesto. Oni su dva potpuno različita vozača, karaktera, različita vremena, različiti uvjeti, i obojica su se prilagodili u svom vremenu i bili najbolji.

        Koliko ja znam, Senna tehnički nikada nije pobijedio Prosta, i 1988. Prost je skupio više bodova tijekom sezone. Ne želim s tobom da se raspravljam oko ovoga, rekao sam već svoje. Ti imaš svoje mišljenje, kao i svatko ovdje. Objasnio sam ti da je Senna zaslužio prvo mjesto i na našoj listi, koje toliko želiš da ima, i eto. On je za tebe broj jedan, i za mene je, već sam ti jednom na forumu to pisao ako se dobro sjećam, ali i Schumi je također zaslužio broj jedan. Pošto obojica ne mogu na prvo mjesto, Schumi je dobio prednost na našoj listi, Senna ne tvojoj, i svi sretni.


        0
        0

        0
      • Max Verstappen 1
        vlado Pretplatnik Prikaži

        Lady, ako je Rosberg beba sto gubi od LH sta je onda MS za tebe? A za mini suknju, upravo suprotno…


        0
        0

        0
      • Lady Prikaži

        Davide,

        Moram te ispravit oko 1988….. Senna je ‘ubio’ vozački Prosta te godine! I nemoj gledat ko je osvojio više bodova jer se od početka sezone znalo da se računa 11 najboljih rezultata i tu je Senna bio bolji. Ali ne samo u tom segmentu nego je zaista vozački ‘ubio’ Prosta u većini utrka.
        A 1989 je Prost dobio utrke SAMO kad je Senna odustao ili zbog kvara ili sudara, u većini slučajeva prilikom vodstva utrke….


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        @Lady
        Senna ima s Prostom 1:1 u istoj ekipi.
        Znači i on je na “nuli”.
        Svi ostali sa kojima je vozio su bili “vodonoše”.
        Kontra pitanje – ko je kao 2-struki svjetski prvak otišao u ekipu koja je bila duži period u dubiozi, podigao tu ekipu na noge i u petoj godini vožnje za tu ekipu napokon osvojio titulu na koju su čekali 21 godinu (i to protiv moćnog Mcl-Merca) a i 3 prethodne godine su ga nijanse dijelile od titule (prvo jedan njegov glup i prljav potez – 1997; zatim 2 velika peha – Belgija i Japan – 1998; zatim lom noge – 1999)?


        0
        0

        0
      • Lady Prikaži

        Vlado,

        Schumacher je vrhunski vozač koji se našao u pravom trenutku na pravom mjestu… ;)

        Nikad nije imao prave i vrhunske momčadske kolege i to mu je veliki minus jer su mu svi osim Rosberga bili samo vodonoše. Rosberg ga je u istom bolidu pobjedio i to nije nikakva tajna. Dapače, Rosberg je sve 3 godine bio bolji od Schumachera, a taj isti Rosberg sad gubi od Hamiltona koji se ne mora toliko niti trudit oko simulatora i ostalih popratnih stvari F1, kad čovjek partija po cijelom svijetu i ‘razbija ‘ tog istog Rosberga u istom bolidu……
        Pitam se šta bi taj isti partijaš Hamlton (kojeg nikakako ne volim) radio onda vele radišnom Schumacheru u tom istom bolidu…..


        0
        0

        0
      • Lady Prikaži

        Frantic,

        Ako si gledao, a znam da si gledao, onda znaš da je Senna rasturio Prosta i 1988 i 1989 ( govorim vozački). Isto tako, 1990 sam Prost je izjavio kako je Ferrari najbolji bolid, a opet ga je pobjedio Senna u ipak malko lošijem McLarenu…..

        I Berger Senni nije bio vodonoša :chill:


        0
        0

        0
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Stvarno ne volim Šumija, ali reći kako bi ga Ham pobijedio u istom bolidu je u najmanju ruku smiješno. Po tom principu Ricci je pobijedio Seba, Kvyat je pobijedio Riccia, što to znači, da je Kvyat bolji od Seba??


        0
        0

        0
      • Max Verstappen 1
        vlado Pretplatnik Prikaži

        Lady, samo sam zelio znati kako gledas na MS. Kada je NR beba. U tom kontekstu mogu reci da je beba pobjedila starca. A starac uzme PP u monacu. Ali dobro. A ovo za partijanje, o tome mozemo samo nagadjati. Jer niko ne zna ovdje sta ustvari LH radi. Ovo za talenat me zbunjuje. Jer cini mi se da je Senna bio cisti talenat? Dok sa druge strane imamo MS koji kao nije takav sirovo nadaren vec je to sam razvio krvavim radom? A kada ja biram,, onda biram ovog drugog kao boljeg.


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Lady, i MSC je 1996 vozački poderao Hilla (poderao ga je i prethodne 2 godine). Ali džaba mu to kad je vozio onu kantu F310.
        A ako Berger Senni nije bio vodonoša, onda nisu ni Brundle, Patrese i Irvine to bili MSCu. A ne bi to bio ni Rubens da nije bilo Austrije 2001 i 2002 (a Rubens jeste bio vodonoša :-D , što jest jest)


        0
        0

        0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        @Frantic;; Mislim da o onih 1:1 ne možemo govoriti da je izjednačeno. Prost je to podlo napravio i usprkos tome Senna je pobjedio. To što je izgubio utrku za zelenim stolom, nije ni trebao izgubiti. Neku posebnu prednost i nije imao u tome zbog čega su mu oduzeli pobjedu. Za mene je Senna dobio Prosta 2:0 u Mclarenu i ima jednu utrku više na svom kontu i dobro Lady veli. Senna je ubio Prosta. U onakvom monstruoznom bolidu biti na pole 2s iza kolege…


        0
        0

        0
  6. Luka Maloić Prikaži

    Ljudi – uporno ne vidite bit ove priče…
    Poredak je nebitan.
    Ovih 15 ljudi je zauvijek upisano u povijest F1 – bez obzira na njihove naslove, pobjede, poteze – oni su razlog zašto volimo ovaj sport!
    Nekome je draži ovaj, nekome onaj…

    Poredak nekakav mora biti, ali umjesto da čestitate čovjeku što je zasukao rukave i marljivo pisao satima kako bi nama svima pružio užitak za čitanje – vi napadate radi nekog poretka.

    To nije u redu. Svako od nas ima neki vlastiti poredak i može se ili ne može složiti s navedenim.

    Nemojte biti “plitki” i gledati puki rang – sve nas ovdje spaja divljenje i strast prema F1 i vozačima koji voze te lude bolide. Gledajte širu sliku ovih tekstova – Davidu nije bio cilj napravit polemiku “moj je bolji od tvog” – nego prisjetiti sve nas na neka davna, lijepa vremena – gledali mi to uživo ili ne ;)



    1
    1

    0
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Luka, mislim da je bit i trud ovog serijala cijenjen. Ekipa ispod je davala podrsku od pocetka. A cudno bi bilo da nema reakcije za konacan poredak. Isto bi bilo i u slucaju AS 1 a MS 2. Dok sam ja, iskreno, od pocetka ocekicao Sennu kao NO1. Nije da se zalim. Tesko je biti objektivan. Ali mislim da je glavni faktor godine u kojima smo nekoga pratili.


      0
      0

      0
  7. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    meni je tekst ok, fali mi opširniji izvještaj što je sve senna vozio osim go carta. i f1. ali to je to. rasprave zašto je ovaj drugi, a onaj prvi i sl…. eskiviram.
    jedinu primjedbu imam na 1994. tj,dio rečenice ‘te je Ayrton zapeo u jako lošem bolidu. ‘. nije fw 16 na početku bio savršen, daleko od toga , ali ‘jako loš’ mi je pretjerano. pa nije to mp4 30! :)


    0
    0

    0
  8. Mclaren
    raca Prikaži

    Prije svega, serijal uskoro završava i dobra je zamisao što se ovako nešto uradilo. Pohvale za rad, a redosljed ne želim komentirati. Ovo je tema o Senni i na tome bih se zadržao. Htio bih reći da sam ovaj sport zavolio prije nego se Senna pojavio u f1, ali mogu reći da sam privilegiran što sam GA pratio u živo. I sad mi zna skočiti adrenalin kad se sjetim njegovih utrka, borbe za pole, trenutak kada je sa posljednjeg mjesta stigao na čelo utrke i nešto što nitko nije napravio-bio je sam u istom krugu jedan dio utrke. Moja dodatna sreća je ta, što je vozio i za moj omiljeni tim. Neprocjenjivo


    0
    0

    0
  9. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Schumacher je mjera ostalim vozacima za uspjesnost, rekorde i brojke, predanost i upornost, profesionalnost i karjeru itd. – ta mjera ima svoje brojke koje ce se mozda promijeniti…
    Senna je mjera za brzinu, bit ovog sporta, i to se nikad nece promijeniti !
    To je moje misljenje, ne mora se niko sloziti sa mnom, respect svakome i jos jednom pohvala Davidu Vidovicu za trud.


    0
    0

    0
  10. Formula 1
    1883 Donator Prikaži

    Pitanje za admine, zasto komentar u kojem je link ceka na odobrenje? Napisao sam jos sinoc komentar koji jos uvijek nije objavljen!
    Hvala.


    0
    0

    0
  11. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Sad cu i ja jos malo u statistiku, kao dodatak clanku, podsjetnik…
    Senna i Prost- 2 godine kolege u istom bolidu, Mclarenu, 32 utrke (2×16). Od 32 utrke, Senna – 26 pole pozicija, Prost samo 4./ Senna 11 nije zavrsio utrku, Prost 5./
    1989 kada je Prost bio prvak, samo je jednom bio ispred Senne u utrkama koje su oboje zavrsili… pole pozicije- 2/13.
    U sezonama 85, 86 i 87, vozio je 4. 3. i 3. bolid (po zavrsnom poretku, Lotus) i zavrsavao sezone na 4. 3. i 3. mjestu umjesto po logici na 7. 5. i 5. Dodatak, uz 16 pole pozicija (7,8,1). To je kao da je prosle godine (2015) Massa ili Ricchiardo imao oko 7 pole pozicija i bio 3. u ukupnom poretku…
    Suzuka 1989, nakon sudara, 5 krugova prije kraja utrke, odvozi cijeli krug sa slomljenim krilom, ulazi u boks, vraca se 5 sekundi iza novog vodeceg i opet uspije zavrsiti prvi. Diskvalificiran zbog glupog pravila kojeg su vec slijedece sezone promijenili i koje vrijedi dan danas…
    Suzuka 1988, Senna starta katastrofalno, pada na 14. poziciju, a zavrsava utrku kao prvi, prolazi Prosta na stazi i teoretski postaje prvak.
    Monaco 1988- 2 sekunde brzi u istom bolidu= brutalno.
    Monaco 1984, prica za sebe.
    Porugal 1985- prva pobijeda, po kisi, u niti priblizno najboljem bolidu te sezone, a ostavio drugog vise od cijele minute iza sebe…
    Donnington 1993. – u jednom krugu, nakon ne dobrog starta ( pao nakratko sa 4. na 5. mjesto) preći Schumachera, Hilla i Prosta… Zajedno imaju 11 naslova prvaka!
    …..
    dio statistike i cinjenice koje meni osobno padaju na pamet…


    0
    0

    0
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Gledao sam sazetke svih sezona u kojima je vozio, vise puta, film, dokumentarce, klipove itd. Vjerujem da jos puno toga ne znam, pogotovo o ostalim vozacima i dalju povijest, da bi se usudio rangirati vozace i to mi nije bio cilj komentara… Jednostavno, htio sam samo jos malo osvijetliti njegovo ime i ono sto on meni predstavlja, a to su uzor i bit ovog sporta.


      0
      0

      0
  12. SV5 VR46 Prikaži

    “Bio sam u krugu zaustavljanja”,prica John Watson,”kad sam posvjedocio necemu nevidjenom”.Bio je to trening za VN Europe 1985,na pomalo danas zaboravljenom,ali predivnom Brands Hachu,juzno od Londona.
    Wattie je vozio zamjenski za McLaren I prepricava taj nesvakidasnji dogadjaj…
    “Na ulasku u Dingle Dell,video sam da me Ayrtonov Lotus stize velikom brzinom.Ostavio sam mu praznu unutarnju stranu.Ocima i usima prisustvovao sam necemu sto do tada nikada nisam video da je netko ucinio u trkacem autu.Kao da je imao cetiri ruke i noge.Kocio je,mjenjao brzine,proklizavao,pumpao gas I izgledalo je da je na ostrici noza izmadju kontrole i voznje bez kontrole.Sve je trajalo dvije sekunde…
    Kad ste kod turba skidali gas,snaga bi nestala vrlo brzo.On je vec bio u poziciji kad se morao odluciti kako postaviti Lotus.
    Bolid je u zavoj bacen s toliko arogancije da su se meni sirom iskolacile oci.
    Stao je jako na spojku,a stvar je vozila kroz zavoj.Bila je to situacija u kojoj je gospodar kontrolirao stroj.Nikad nisam video da netko na taj nacin upravlja turbom.Sposobnost mozga da odvoji svaku komponentu i odmah ih natrag sastavi s toliko ritma i kordinacije….Bio je to za mene nevjerovatan dogadjaj.
    Osjecao sam se povlastenim vidjeti tako nesto.Bio sam toliko ganut da sam odmah otisao u Lotusov boks do Petera Wara i Gererada Ducarouqea te im rekao da sam upravo psisustvovao necemu…..
    Oni su samo rekli – Da,da, znamo…”
    Izvor: F1 Racing Veljaca 2008 Goran Dijakovic
    P.S. Za sve koji nisu pratili tu eru F1 zbog godina.



    3
    3

    0
    • SV5 VR46 Prikaži

      “Ayrton je uvijek riskirao.Potkraj 1993. bojao sam se da ce mu se nesto dogoditi.”
      “Rekao sam mu,”Zasto ne vozis za dobru,sporu momcad poput Ferrarija?”
      Odgvorio je ,”Moram biti u Williamsu,to je najbrzi bolid…Ovde sam da pobijedim,izgubim ili umrem.”Pet mjeseci kasnije je poginuo.”
      Mauro – prvi mehanicar bolida Ayrtona Senne.


      0
      0

      0
  13. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Čestitke na trudu. Ne slažem se sa poretkom, ali mišljenja su subjektivna. Samo ću nadodati da se Hamiltonova 3 naslova i Sennina 3 naslova ne mogu nikako usporediti. Statistički da ,ali vožnje jednog i drugog….Jer kad pogledaš Hamilton je donio naslov mercedesu nakon 59 godina. Samo je jedan Senna. Ostalo su vozači.



    2
    1

    1
  14. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Michael Schumacher je preporodio Ferrari. Doveo je Rory Byrne, Ross Brawn u momčad i ne znam još koga, te svojom pozitivnom stranom ( radom, upornošću ), postao najbolji Ferrarrijev F1 vozač. Kapu skidam dolje.
    Ali, evo. Prekjučer sam, nekom prilikom, pogledao poznatu utrku iz Jereza, 1997. Odmah sam se sjetio i Rascassea iz 2006. U tom čovjeku je postojalo nešto, da vara pod svaku cijenu,….. kako drugi ne bi uspio, kako bi on na konto tuđe neprilike profitirao. To će mu zauvijek ostati, dio njegovog karaktera.

    I kada sam već ovdje, da vas napomenem, da je sutra dan, kada se prije 56. godina, rodio najbolji F1 vozač, ikada,……


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.