Analiza nove Renault F1 momčadi

Izdvojeno

Pulsmedia portal

Prije 8 godina 6 min 4 komentara

Renault

Prošlo je sedam dana od predstavljanja Renaulta i njihove povratničke momčadi. Fanovi su uglavnom sretni što se ime Renault vratilo u svijet F1, i već počinju nagađanja kakva je budućnost nove/stare momčadi. Pa okušajmo se i sami analizirajući pojedine aspekte Renaultove trkaće momčadi.

Bolid

Renault je prije tjedan dana predstavio momčad, vozače i novi RS16 bolid. Jedino što RS16 bolid u stvari jest, ali i nije novi RS16 bolid. Do Australije, bolid bi osim boja trebao doživjeti i promjene na svom izgledu. Koliko i što može se samo nagađati, ali da će biti promjena potvrdili su svi u Renaultu. Drastične promjene ne morate očekivati jer je Bob Bell istaknuo da bolid nije revolucija već evolucija prethodna dva bolida. Također, ne treba se puno promjena očekivati niti tijekom sezone, jer Renault ovu godinu vidi samo kao uigravanje i izgradnju solidnih temelja. Puno se više očekuje od sezone 2017., kada stupaju na snagu nova pravila s kojom bi se stanje trebalo resetirati, što je odlična stvar za momčad poput Renaulta. Stoga je realno očekivati da će vrlo brzo Renault fokus s aktualnog bolida prebaciti na RS17.

Motor

Na Renaultovu sreću, prošle godine Honda je bila potpuna katastrofa, inače bi njihov Renault Energy F1-2015 motor bio još više popljuvan. Iako je bio jedan od najvećih zagovornika uvođenja V6 motora, Renault se potpuno pogubio i nije ni sjena proizvođača čiji su V8 motori vodili Red Bull do četiri naslova prvaka. Prošle godine tijekom sezone nisu napravili nikakav napredak i tako bi bilo lako zaključiti da će upravo motor biti najslabija karika nove momčadi. Ali… Renault i njegovi motori nisu bilo tko u svijetu Formule 1. Njihovi motori su omogućili čak 11 vozačkih titula, i samo su Ford i Ferrari, proizvođači s puno više sezona u F1, ispred njih. Renault sigurno nije zaboravio kako se rade motori, i za njih se ne moramo bojati, pogotovo kada je odbačeno pravilo o tokenima. kad smo kod tokena, zanimljivo je da je Renault prošle godine koristio uvjerljivo najmanje tokena – jesu li možda već rano odlučili da se vraćaju u svijet Formule 1 pa su se možda i oni sami htjeli riješiti Red Bulla?

Vozači

Magnussen – Palmer je puno bolja vozačka postava od Maldonado – Palmer. Iako bi Maldonadov novac dobro došao, čak i nakon što je Venezuela odlučila po malo „zatvarati špinu“, Renaultu je u ovom trenutku važnija stabilnost i konstanta. Od prve sezone se ne očekuju pobjede i postolja, ali se očekuje konstantna vožnja kako bi se moglo prikupiti što više informacija važnih za momčad. Uz Maldonada to jednostavno ne bi bilo moguće, jer je Pastor vozač koji će potpuno zabljesnuti jednu utrku, da bi iduće dvije skršio bolid. Magnussen je među fanovima dočekan kao čovjek koji će vratiti momčad u sam vrh, ali realno gledajući njegova sezona i nije bila baš tako briljantna kao što se govori. Daleko od toga da je Magnussen loš vozač, Danac apsolutno zaslužuje svoje mjesto u F1, ali nije baš ni pokazao da je materijal za prvaka. Ipak, još uvijek je dovoljno mlad i treba pratiti koliko će napredovati. Palmer je također vozač koji je zaslužio svoje mjesto u F1, i onaj tko je pratio njegovu karijeru u GP2 zna da je riječ o izuzetno uzbudljivom vozaču koji je sve fanove ostavljao bez teksta svojim pretjecanjima. Ali, GP2 je jedno, a F1 nešto drugo. tako da će biti zanimljivo vidjeti kako će se snaći. Međutim, dugoročno gledano, ako se Renault želi vratiti tamo gdje je bio 2005. i 2006., trebat će im neko jače ime, ili puno veći talent od sadašnje postave.

Tehničko vodstvo

Mnogi su sa zadovoljstvom trljali ruke kada se počelo pričati da će Alain Prost biti šef nove momčadi, uvjereni da je to pravo rješenje. Ja ću ipak reći – srećom da Prost nije šef momčadi! Da dobar sportaš ne znači i dobar manager pokazalo se u povijesti bezbroj puta. Možda je najbolji primjer Michael Jordan, najbolji košarkaš svih vremena koji kao GM Charlotte Hornetsa nikako da svoju momčad pogura naprijed pa gotovo redovno ostaju bez play-offa. Prost je isti primjer – jedan od najvećih vozača svih vremena, čovjek koji je koristio mozak da pobijedi protivnike, taj isti mozak nije znao koristiti kao šef momčadi, pa je njegova momčad neslavno propala početkom 2000-tih. Umjesto njega, priliku je dobio u svijetu Formule 1 neiskusni Frederic Vasseur, ali čovjek koji je za Renault puno bolji izbor. Renault ne očekuje uspjeh preko noći, pa će Vasseur imati dovoljno vremena da se uhoda. Svoj kvalitet Vasseur je pokazao vodivši daleko najuspješniju momčad u povijesti GP2 – ART Grant prix, momčad s kojom su naslove osvajali Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Nico Hulkenberg i Stoffel Vandoorne. Sve svoje uspjehe Vasseur je ostvario tamo gdje novac ne igra nikakvu ulogu, a zamislite što će sve napraviti kada dobije veliki budžet? Ne zaboravimo da se vratio i Bob Bell, čovjek koji je bio važan dio Renaultovih slavnih 2005. i 2006. godine!

Dugoročni potencijal

Hoće li Renault ikada ponoviti sezone 2005 i 2006? Nemoguće je dati odgovor na to pitanje, ali je realno očekivati da će u skorijoj budućnosti ponovo biti pri vrhu. Renault je momčad s bogatom tradicijom, pogotovo u proizvodnji motora, te ne bi trebao biti problem ostvariti napredak u svim segmentima. Trenutna vozačka postava možda nije postava za momčad koja se želi boriti za naslove prvaka, ali to se lako promijeni potpisivanjem pravog imena – na tržištu su iduće godine neka vrlo zanimljiva imena. Tehničko vodstvo je spremno za izazove, i u ovom trenutku vidljivo je da Renault može imati svijetlu budućnost.

Ipak, tvorničke momčadi puno ovise o svom glavnom biznisu – prodaji automobila. Ukoliko ponovo dođe do ekonomske krize, a postoje čak i te najave, i prodaja automobila počne padati moglo bi doći do destabilizacije momčadi u Formuli 1. Već smo vidjeli što znači u dvije sezone izgubiti nekoliko važnih igrača u Formuli 1.

Blackhawk


Odgovor

4 komentara

  1. Kush Prikaži

    Slažem se potpuno za prosta, i meni je drago da nije šef momčadi.
    već sam ranije rekao da je problem renaulta (pogotovo u pogonskom dijelu, koji je doma) njihova frankofona tvrdoglavost.
    što se tiče motora, znaju, ali su drugi dokazali (opetovano) da znaju bolje, vozački naslov nije došao spletom okolnosti, ali krivnjom njihove nepouzdanosti u prvoj T-eri, kada su jedini puta imali prednost po pitanju snage motora,
    naslovi su ostvareni prednošću na drugim područjima i od drugih timova u 9 od 11 naslova, što je vrlo znakovito, isto kao i činjenica da je tih 2005-06 tim bio najinternacionalniji u svom sastavu vozačkom i menadžersko-inžinjerskom, te da je to bio nasljednik bennetona tima koji je 10 god prije bio u istom položaju (dupla kruna) te cijelo vrijeme zadržao taj top-level pristup, a o uspjesima su odlučivali više kvaliteta ili nedostatak iste kod konkurencije trenutne, dobar mladi vozač, šef koji mulja bolje od svih i težnja cijele f1 zajednice da sruši ferrari nebuloznim pravilima – kada tako postavimo stvari, taj uspjeh i nije bio toliko nebeski, kako ga njihovi fanovi veličaju (bar na mom TV-u), a definitivno nije ni potrajao.

    ne stoji mi niti sada to baš – najviše možeš promjena napraviti kada tek preuzmeš tim i imaš i otvorene resurse i strpljivost publike i financijera, a oni ne mijenjaju gotovo ništa, iako to ima smisla kada se uzme ta 2017, kako autor navodi, ipak i drugi znaju da će doć 2017, pa neće ovu sezonu unaprijed prekrižiti i samo je preživjeti, jer samo preživljavanje i ne napredovanje je u F1 veliko nazadovanje ako se radi o većem timu, kamoli kada se radi o potpunom tvorničaru koji se tek vraća i ima prilike ispraviti neke krive drine.

    njihova najava da sada žele učiti, za 3 god. doći do postolja, a za 5 do prvenstva mi je loša, bezvezna, kao da su rekli svima treba 5 god. razvoja pa i nama, ali nisu oni haas, ne uče hodati, bili su tu već i tu su skroz prisutni sa pogonom, imaju i svoj isti stari tim ponovo, pa mi to sve zvuči traljavo poprilično!

    bolje da su napravili kao FI lani – vozili sa starim autom, minimalno modificiranim, a radili užurbano na novom (šasiji) da bar do ljeta dođe na stazu, jer i 2017. će biti samo u nekim dijelovima revolucija, a u većini stvari evolucija, i kako je sve bliže, sve češće se čuje kako neke najavljene promjene otpadaju, može se još desiti (u slučaju neke veće krize, da potpuno otpadnu), a sigurno će biti još govora o svemu čim počne ova sezona, no da i zacrtana pravila ostanu takva do detalja, radit će francuzi iz puno većeg zaostatka nego ostali, ako neće razvijati max. ovogodišnji auto, a tim stilom neće na vrh nikada..

    skeptičan sam prema ovom projektu od početka (iz prijašnjeg iskustva), a sa najavljenim planom razvoja još i više – oni kao da nisu svjesni da im je kao tvorničarima sve ispod 4. mjesta u konstruktorima totalni debakl, ili imaju neku drugu agendu koje ja nisam svjestan i nemogu je dokučiti!
    neznam, meni to izgleda loše, – njihovi planovi o povratku, za razliku od toga članak je odličan, obarđen sa svih strana, a sažet i jasan u analizi!
    :thumbs: Blackhawk, opet na nivou!


    0
    0

    0
    • Blackhawk Prikaži

      Hvala na lijepim riječima.
      Kod Renaulta je mislim problem što su bili na neki način natjerani da se vrate kao proizvađač, jer jednostavno ne bi imali kome prodati motor.
      Što se tiče 2017., naravno da je svima situacija ista, i da će se svi pripremati za nju, ali ovo za sve znači početak od 0, št je za Renault najbolji način da odmah izbriše zaostatak koji bi inače morali brisati tijekom nekoliko sezona.
      A ovo o pet godina do pobjeda i naslova je standardna pila naopako :-D


      0
      0

      0
      • Kush Prikaži

        Slažem se u svemu, osim s detaljem da je sve od 0, nije sve od 0 od 1951 (da karikiram) mislim da kao proizvođač cjelokupnog auta pout ferraria i merca, a i da nije tako, svaki velik i ambiciozan tim si ne može dopustiti zastoj u razvoju, istina je da su bili malo natjerani, ali svojom greškom prvenstveno lošim poslom i odbijanjem pomoći strateškog partnera, na što je RB prošvicao i dopustio si prvi puta, vjerojatno i namjerno neprofesionalizam u PR-u.

        ako stoji teorija da su francuzi možda i namjerno zabušavali da se riješe RB-a, trebali su ranije ući u razvoj bar na modelima i simulacijama, pogotovo što nisu bili tim u F1, mogli su i testirati na stazi u teoriji..
        a mogli su se i povući, kako se ford povukao još na atmosfercima, čim se počelo pričati o KERS-u i nekim kompliciranijim sustavima, a na njegovoj cjeni je bio baziran financ. plan za 3 nove momčadi i williams, ne na renaultovoj, na čijoj ih je pola završilo, a bila je najskuplja..

        da ne duljim, malo mi je čudno, ako nisu namjerno kočili razvoj da izbace RB, onda su stvarno (što i jest realnost) fulali s motorom, trebali su se ili povuć ili sredit taj motor lani, kao ferrari (vidjet ćemo hondu sada – za usporedbu).

        ako povlačenje nije bila opcija (a ima još puno zanimljivih serija i nigdje trenutno oni ne blistaju, pa ima izbora) i morali su ući, bolje da su napravili kao haas, sačekali godinu i unaprijed složili bolid za 2017. koji su onda i mogli testirat krajem ove sezone i biti u prednosti pred svima, a raditi motor samo za RB jednu sezonu nije problem, samo da motor ostane u igri i razvoju i bude što bolji za narednu sezonu, to bi pasalo i RB-u i njima, i on bi im pomogao s motorom, kao što su i ranije nudili – nije bilo sjajno prošle sezone, ali bilo je i puno većih i krupnijih skandala u sportu preko kojih se prešlo, (ako ron i alonso mogu..)

        jednostavno mi ovaj njihov plan i smjer nije jasan, ima mi smisla jedino ako imaju stvarno velike i dugoročne planove za stratešku bitku protiv mercedesa i honde, ili bilo kog drugog velikoserijskog proizvođača, a znaju da su loši s motorom i da je to najteže nadoknaditi, da će žrtvovat ovogodišnji rad (ozbiljniji) na samom autu i fokusirati se na motor, ali to je i viryu i mogli su se fokusirati i ranije, i kasnije, ali neka onda tako kažu, naravno između redova..

        neznam možda ja umišljam, ali kako god si postavim i predočim njihovu situaciju i logične korake koji iz nje slijede, nikada ne dobijem ovo – nekako imam dojam da su u nekom pomaku faze – raskoraku u mraku i neznaju kojom nogom prvo zakoračiti, to je neki moj dojam..,
        i naravno sve to izvlačim iz dostupnih informacija, možda sam potpuno u krivu i možda su u zamahu punom parom, ali pile naopako,
        ako je tako jako su uvjerljivi, i zaista bih volio da griješim, no kako rekoh ako je fokus od početka na 2017. možda je mudrije bilo ostat van natjecanja ove godine iz očitih razloga, a možda ja griješim..

        vidjet ćemo haas na testu, ako budu imali malo dječjih bolesti, a naročito ako budu po vremenima bar 2. ili 3. odostraga, dakle ne uvjerljivo zadnji – bit će jasno da su auto već dobrano testirali na pisti preko bare, što mislim da je i legitimno, crash test im treba samo za ulazak u natjecanje, i u suradnji s ferr i dallarom, to je samo formalnost, ziher su od 1. prošli, bar testove koji su isti kao lani..
        vidjet ćemo i usporediti ćemo, pogotovo ta 2 tima, bit će dosta toga jasnije nakon testova!


        0
        0

        0
  2. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Zanima me kakav će biti izgled pravog bolida kojeg će ova ekipa koristiti na testiranjima. Sjećam se da je njihov dizajn od 2009 pa do kraja 2011 uvijek bio nekako posebniji, drugačiji od drugih. Prvo onaj s početka 2009 s debelom surlom, taj mi uvijek padne na pamet.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.