Tko će biti najgora ekipa u 2016.?

Izdvojeno / Okrugli stol

Ante Vetma

Prije 8 godina 7 min 9 komentara

Minardi

Minardi

Luka Maloić

Podosta teško pitanje jer kandidata, nažalost, ima podosta. Manor F1 moj je prvi favorit iz više razloga. Prvi i osnovni je taj da, osobno, ne vjerujem u ekipu u kojoj prvi čovjek, Stephen Fitzpatrick, posjeduje ekipu samo kako bi ju što bolje prodao. Budimo realni – financijski je sanirao ekipu, potpisao ugovore sa Mercedesom i Williamsom oko tehničke suradnje kako bi što bolje pripremio ekipu za prodaju i napunio džepove. Naravno, poduzetnički je sve to u redu. Dodajmo još da ekipa ima siguran novac u sljedećih nekoliko godina od FOM-a. No čak ni to nije mu pomoglo jer najveća ponuda koja mu je stigla na adresu, a priča se o 50 milijuna dolara, nije bila prihvatljiva. Sve to na prvu izgleda super i u ekipu je došao Nikolas Tombazis, ali više od toga me brine odlazak John Bootha i Graemea Lowdona kao i odbijenica Alexa Wurza. Sauber je pao na niske grane, ali mislim da ipak na dnu neće biti. Haas F1 je velika nepoznanica i ta ekipa se može plasirati na posljednje mjesto i u sredinu – to nitko ne može znati. Samo se nadam da se sa dna miče McLaren Honda koju bi još jedna takva sezona ubila.

Ivan Papak

Derbi začelja, ako to možemo tako nazvati, po svemu sudeći bi se trebao voditi između ekipe Manor i novopridošlice u oktanski cirkus, ekipe Haas. Smatram da ni jedna od ove dvije ekipe neće pobjeći drugoj i da ćemo gledati njihove brojne dvoboje na stazi. Manor ima već iskustva u novoj eri što je jako velika prednost gledana kroz prizmu količine obrađenih vlastitih podataka i zaključaka koji su donijeli kroz vlastito iskustvo. Upravo ovaj faktor je uvelike otežao ostvarivanje svih onih pompoznih najava koja je Honda davala prije početka svoje debitantske sezone u „novoj eri“. Novi motori su vrlo komplicirani, što i sami možemo vidjeti kroz sve boljke koje donose renomiranim F1 ekipama, poput Ferrarija, Mclarena, Williamsa ili Mercedesa. Zbog nedostatka, odnosno ograničenosti testiranja tijekom sezone, zaostatak na početku sezone, defacto je nemoguće stići razvojem tijekom sezone. Učite na vlastitim pogreškama i to je trenutno jedan jedini put. Iz tog pogleda, Manor ima odgovarajuću prednost. S druge strane, ekipa Haas ulazi u svoju F1 sagu kao debitant, ali s odličnim Ferrarijevim motorom. Osim toga, udarne igle ekipe su iskusni Grosjean i Gutierrez. Jedan s malo više, drugi s malo manje iskustva, ali svakako puno puno više nego ekipa iz Manora. Grosjean je već prošao „sito i rešeto“ te će iz tog razloga predstavljati nit vodilju same ekipe. Gutierrez donosi ponešto Ferrarijeve radne etike i podataka o samom motoru koji će mu uvelike pomoći da možda dugoročnije ostavi traga u F1. Bilo kako bilo, očekuje nas izrazito zanimljiva borba na samom vrhu, ali i na samom dnu poretka.

Marko Rakić

Manor i dalje vidim kao zadnju momčad, iako niti približno kao ove sezone, a niti jedne druge u kojoj su sudjelovali. Sada ih shvaćam kao Mercedesovu B ekipu, u koju bez problema mogu uvaliti istu speicifikaciju motora kao što oni koriste, a ne slabiju koju daju Williamsu i Force Indiji. Bolid će, uz Sauber, vjerojatno biti najlošiji na gridu, ali bi ga dobar motor mogao izvući i poslati u borbu za bodove koje ekipa čeka od VN Monaka 2014. Tu će se nešto pitati i vozače, pa sada treba vidjeti jesu li Stevens i Rossi (nagađam postavu) barem nekakvi vozači, kakav je recimo Marcus Ericsson, koji je barem pokazao da može osvojiti bodove, za razliku od nekih antitalenata prije njega koji nisu uspjeli osvojiti bodove u bolidu koji je barem bio spreman za to.

Nisam zaboravio ni na Haas, jer koliko god dobru financijsku pozadinu imali i veliku podršku od Ferrarija, ipak im je prva sezona. Na njihovoj strani su svakako vozači, koji su obojica vozili u turbo eri, te poznaju kako funkcioniraju ovi bolidi. Haas na papiru izgleda sjajno, ali se dogodi da takvo nešto ne profunkcionira. I ne treba se čuditi ako se to dogodi, jer ovo nije Ina delta rally, već orao Motorsporta, Formula 1.

Oton Ribić

Bez razmišljanja, brzinski bih vjerojatno “ispalio” generički odgovor – Manor. Međutim, čini se kako se oni jako trude okrenuti stvari; ne mislim da će postati redoviti osvajači bodova, već prije da nisu više kandidati za vječna posljednja mjesta. Haas bi, s obzirom na pomoć koju dobiva od Ferrarija također biti dovoljno konkurentan za, recimo, osmo-deveto mjesto među konstruktorima. Tako da se bojim kako ćemo na začelju vidjeti Sauber. Ne mislim da je ekipa u Hinwilu loša, nego da je njima zasad najteže držati korak s ostatkom cirkusa. Naročito u financijskom smislu.

Točnije rečeno, slutim da će Sauber još kako-tako krenuti u sezonu, ali negdje oko prve trećine ili polovice relativno padati za ostalima, a do kraja sezone bi Manor mogao izvući bolje mjesto.

Ante Vetma

U konkurenciji za tri najslabije momčadi trebali bi biti Sauber, Haas i Manor. Sauber je ovu sezonu završio na ne tako sjajan način i za očekivati je da će većina momčadi ići na evoluciju bolida, što Sauber automatski stavlja u nepovoljnu poziciju. Osim toga, dok je ove godine mogao računati na pokoje mjesto protiv McLarena (barem na početku sezone) – čini se da bi u 2016. McLaren Honda ipak trebala malo pobjeći Sauberu. Haas je potpuna nepoznanica i teško je predvidjeti u kakvoj će formi biti. Ja ne očekujem ništa na tragu onog što je Perez spominjao o borbi s Force Indijom, mislim da je realnije očekivati nekakvu borbu u donjem dijelu sredine poretka ili čak na samom začelju, bez obzira na suradnju s Ferrarijem. Manor je, dakako, očigledan izbor, sve dok se ne uzme u obzir da će oni imati u sebi Williamsov mjenjač i Mercedesov motor, a na raspolaganju im je sada i bivši Ferrarijev šef aerodinamičkog odsjeka – Nikolas Tombazis. To sve upućuje da bi se ekipa mogla malo probuditi, unatoč odlasku nekih čelnih ljudi.

Dakle, predviđam da će se na kraju grida napokon stvoriti jedna fina grupica ekipa koje bi mogle začiniti inače tužno i čemerno teturanje Manora u kojem su se jedino njihovi vozači mogli međusobno boriti. Bez obzira koliko daleko od vrha budu – ja se veselim ovoj situaciji jer smatram da će čak tri ekipe biti vrlo blizu jedna drugoj.

David Vidović

Tradicija nam govori da će to biti Manor, ali od ove sezone zaboravite na stari Manor, odnosno na Marussiju. Mercedes je pustio korijenje u ovu momčad s jasnim ciljem, da im Manor postane ono što je Toro Rosso Red Bullu. Wolff će pomno voditi računa o momčadi, puniti Manor svojim ljudima koje jednog dana planira promovirati u Mercedes, i tako Manoru omogućiti opstanak i drugi, bolji život. S toga moj glas ide Sauberu. Momčad koja ima dva mlada i perspektivna vozača, ali momčad koja je u ogromnim financijskim problemima, i uz to su izgubili podršku Ferrarija. Prije godinu dana je izgledalo kao da su oni prva opcija na klupi Ferrarija i da prvo njima idu novi motori i unaprjeđenja, ali dolaskom Haasa, oni padaju u neku drugu dimenziju i zbilja ne vidim način kako će seothrvati sa začelja.

Bit će zanimljivo i vidjeti kolika će razlika biti između novih pogonskih jedinica i prošlosezonske Ferrarijeve u bolidu Toro Rossa. Daleko od toga da će oni biti najgora momčad u 2016., ali što ako se desi da svi, uključujući i Renault i Hodnu, naprave veliki pomak preko zime, što bi nakon dvije sezone pod novim motorima bilo i za očekivati, pa se Toro Rosso odjednom nađe u jako lošoj poziciji?

Tko će biti najgora ekipa na gridu?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

9 komentara

  1. Blackhawk Prikaži

    Manor – napravit će napredak, ali imaju prevelik zaostatak da bi se i s tim napretkom ugurali u sredinu poretka. Njihov zaostatak je 4 sekunde a to im ne može nadoknaditi Mercov motor. A pogotovo će biti loši ako vozači budu npr. Stevens i Haryanto. Šteta, dragi su mi, ali kada je vlasniku jedini cilj prodaja, kao što je Luka napisao, nema tu sreće.


    0
    0

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    I ja mislim da će to biti Manor, ali se nadam da će uzeti barem koji bod.


    0
    0

    0
  3. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Zanimljivo mi je Davidovo razmišljanje oko Toro Rossa i ne treba čuditi ako se dogodi da potpuno padnu u formi. Renault sada ima puno više novca i vjerojatnije je da će se vratiti
    Honda je emigma sada.


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Ne vjerujem u neki veliki napredak u motorima. Čak ni Ferrarijev ovogodišnji motor neće biti puno bolji od prošlogodišnjeg. Već se to svelo na traženje desetinki, za ove koji su već sredili motore – Mercedes i Ferrari. Ne vidim problem u starom motoru u bolidu Toro Rossa. Kad pogledaš prošlu sezonu, nijedan customer tim nije dobio noviju specifikaciju motora od sezonskih nadogradnji. Osim Red Bulla, koji su svakako bili kao fabrički Renaultov tim. Očekujem da će tako biti i ove godine. Tako da ne vjerujem da će ijedan customer tim imati neku prednost nad Toro Rossom, što se tiče motora. A kakav su bolid imali, sa odličnim prošlogodišnjim Ferrarijevim motorom, ja ih vidim ispred Williamsa. U početku sezone možda i ispred Red Bulla.


      0
      0

      0
  4. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Najgori će biti Sauber, bez dileme. A ne znam zašto su se svi uhvatili ova tri tima. Pored Saubera, na začelju vidim još Renault i McLaren. Renault bez ikakve sumnje. Motor neće previše popraviti, a Lotusov bolid nije bio nešto ni sa Mercedesovim motorom. McLaren isto neće dobiti od Honde puno više nego prošle godine. Manor može glatko dobiti 4, 5 sekundi u odnosu na prošlu godinu. Kada su vozili sa najgorim motorom iz 2014. godine, i frankejnštajnskim bolidom. Jedini problem za Manor vidim u vozačima. Na žalost ovih gore prognozera, Haas-a nećete vidjeti ni blizu tim pozicijama.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.