Statistika vozača i momčadi uoči VN Abu Dhabija 2015.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 6 min 5 komentara

abu dhabi schumi

Zadnja sezonska utrka nam dolazi ususret, što je najkasniji datum završetka sezone od VN Južnoafričke Republike 1963. godine. Utrka je tada održana 28. prosinca, dok je 1962. odražana 29., što je najkasniji završetak sezone u povijesti Formule 1. U Abu Dhabi dolazimo s novim starim prvakom, Lewisom Hamiltonom, stoga utrka neće biti od krucijalne važnosti. Najvažnija će biti za momčadi Lotus i Toro Rosso, koje se bore za šesto mjesto u poretku konstruktora. Staza u Abu Dhabiju izgrađena je na umjetnom otoku, a dizajner je, pogađate, Hermann Tilke, koji je uz stazu osmislio i cijeli kompleks oko nje, za što su šeici platili “sitnih” milijardu dolara. Na fotografiji desno od teksta možete vidjeti hotel ispod kojeg prolazi staza, dok isti mijenja boje cijelo vrijeme kroz treninge, kvalifikacije i utrku. Reflektori postavljeni oko staze dovoljni su za osvjetljenje 50 nogometnih igrališta. Najuspješniji vozač na ovoj stazi je Sebastian Vettel s tri pobjede, dok su ostale tri utrke uzeli Hamilton (2) i Raikkonen. Najuspješnija momčad u Abu Dhabiju je Red Bull s tri pobjede.

Vozači:

Lewis Hamilton – P – 2   PP – 2   PT – 3   FL – 1
Britanac se dva puta borio za tiulu prvaka na stazi Yas Marina. Prvi put je to bilo 2010. u velikom finalu, kada su on, Alonso, Webber i Vettel ušli u zadnju utrkama s prilikom da osvoje naslov. Ipak, treba reći da je Hamilton tu bio kandidat samo na papiru, jer je zaostatak za tada vodećim Alonsom bio 24 boda. 2014. je slika bila mnogo drugačija. Za titulu se borio s timskim kolegom Rosbergom, od kojeg je imao 17 bodova više uoči zadnje utrke. Rosberg je u utrci zapao u probleme, a Hamilton je odnio laganu pobjedu i okrunio se naslovom nakon 6 godina. Pobjedu je još uzeo 2011. nakon odustajanja Sebastiana Vettela u prvom zavoju, dok je 2009. i 2012. odustao iz utrke zbog problema s bolidom, a tada je osvojio pole positione. 2012. je odustao nakon uvjerljivog vodstva.

Nico Rosberg – PP – 1   PT – 1
Nico Rosberg je u najvažniju utrku života krenuo s pole positiona, no od početka utrke nije bio dostojan konkurent Lewisu. U drugoj polovici utrke je uslijedio kvar na motoru, zbog kojeg je završio na tek 14. mjestu. Postolje je osvojio prije dvije godine, kada je osvojio treće mjesto.

Felipe Massa PT – 1
Iako je nekoliko puta imao adekvatan bolid za osvajanje postolja, to mu je pošlo za rukom tek prošle godine, kada je završio na drugom mjestu. Brazilac je bio vrlo blizu pobjede, koju čeka od VN Brazila 2008., no ostao je kratak za dvije i pol sekunde.

Sebastian VettelP – 3   PP – 2   PT – 4   FL – 2
Statistički najuspješniji vozač na Yas Marini, osvojio je prvu utrku održanu u ovoj zemlji, da bi godinu poslije s pole positiona osvojio novu pobjedu te prvi naslov svjetskog prvaka, čime je postao najmlađi u povijesti kojemu je to pošlo za rukom. 2011. je također krenuo s pole positiona, ali je već u prvom zavoju odustao zbog puknuća gume. 2012. je odradio nevjerojatan posao, kada je startao iz boksa, te završio utrku na trećem mjestu s najbržim krugom. 2013. je uzeo treću pobjedu na Yas Marini, te se tada izjednačio sa Schumacherovim rekordom od 7 uzastopnih pobjeda i svojim osobnim od 11 pobjeda u sezoni (postavio ga 2011.). Prošle je godine startao iz boksa, te završio na 8. mjestu.

Kimi RaikkonenP – 1   PT – 1
Raikkonen je svoj prvi nastup u Abu Dhabiju odradio 2012., te je tada uzeo prvu pobjedu za Lotus i svoju prvu nakon VN Belgije 2009. Nakon Hamiltonovog odustajanja, Finac je preuzeo vodstvo koje nije ispuštao do kraja utrke. Tada je nastao i slavnio tim radio “ostavi me na miru, znam što radim.”

Fernando Alonso – PT – 2   FL – 1
Ako je Fernando na nekoj stazi potpuno izgubio živce, onda je to svakako VN Abu Dhabija 2010. Španjolac je proveo 39 krugova iza Vitaliya Petrova u Renaultu, te završio na 7. mjestu, što mu nije bilo dovoljno za osvajanje naslova prvaka, iako je u utrku ušao s 15 bodova prednosti nad Vettelom. 2011. i 2012. osvaja drugo mjesto, što su mu trenutno najbolji rezultati na ovoj stazi.

Jenson ButtonPT – 3
Tri puta je završio na postolju VN Abu Dhabija, no nikad nije uspio dosegnuti najvišu stepenicu. Sva tri puta je završio na trećem mjestu, 2009. s Brawnom te 2010. i 2011. s McLarenom.

Momčadi:

Mercedes – P – 1   PP – 1   PT – 2
Prvo postolje za Mercedes je osvojio Nico Rosberg, kada je 2013. završio na trećem mjestu. On je prošle godine osvojio prvi pole position za Mercedes u Abu Dhabiju, dok je Hamilton osigurao prvu pobjedu i prvi vozački naslov za njemačkog auto diva nakon Juana Manuela Fangia 1955. godine.

Red BullP – 3   PP – 3   PT – 6   FL – 4
Uvjerljivo najuspješnija ekipa na ovoj stazi, slavila je u polovici održanih utrka. Tri pobjede, dva pole positiona, još jedno postolja i dva najbrža kruga pripadaju Vettelu, Webber je osvojio jedan pole, dva postolja i najbrži krug, a Ricciardo se prošle godine pobrinuo za najbrži krug treću godinu uzastopno.

WilliamsPT – 2
Prošlogodišnjim osvajanjem dvostrukog postolja, momčad Williamsa je postavila novi rekord. Naime, prošle godine su se za zadnju utrku dodjeljivali dvostruki bodovi, pa je britanska momčad osvojila 66 bodova, što je rekord za jednu grand prix utrku. To postolje je bilo ujedno i prvo za Williams otkako se utrkuju u Abu Dhabiju.

FerrariPT – 2   FL – 1
Dva postolja osvojena 2011. i 2012. su trenutno najveći uspjeh talijanske ekipe, a osvojio ih je Fernando Alonso. Prošle godine su vozači Ferrarija uhvatili 9. i 10. mjesto.

McLarenP – 1   PP – 2   PT – 4   FL – 1
Druga najuspješnija momčad na Yas Marini. Lewis Hamilton je osvojio pole position 2009. i 2012., pobjedu 2011. i drugo mjesto 2010., a iste te godine i najbrži krug. Druga dva postolja je osvojio Jenson Button 2010. i 2011.

Force IndiaNajbolji plasman: dva 6. mjesta
Force India već dvije godine uzastopno bilježi dobre rezultate u Abu Dhabiju. 2013. je Paul Di Resta osvojio 6. mjesto, a Sutil 10., dok su prošle godine Hulkenberg i Perez osvojili 6. i 7. mjesto, što im je bila najveća “berba” bodova povijesti postojanja.

Toro RossoNajbolji plasman: 8. mjesto
Sebastian Buemi je 2009. osvojio jedan bod, tj. tadašnje 8.mjesto. Talijanska ekipa je samo još jednom osvojila bodove, 2012. kada je Ricciardo završio na 10. mjestu.

LotusP – 1
Kimi Raikkonen donio je prvu pobjedu Lotusu na VN Abu Dhabija 2012, a uz to je osvojio i najbolju startnu poziciju na ovoj stazi, četvrto mjesto, te je nakon starta bio na odličnom drugom mjestu. Prošle godine nisu osvojili bodove, dok je 2013. Grosjean bio kratak za sekundu do trećeg mjesta.

Sauber – Najbolji plasman: 6. mjesto
Švicarska ekipa zadnje dvije sezone nije osvojila niti jedan bod u Abu Dhabiju. Najbolji plasman datira iz 2012., kada je Kobayashi osvojio 6. mjesto.


Odgovor

5 komentara

  1. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Schumacher gazda na naslovnoj slici članka, to se traži! Da se barem oporavi, jako sam tužan zbog svega što mu se događa #KeepfightingSchumacher
    Inače nisam viđao ovakav tip članka. Ovo je nešto novo ili? Nemojte mi zamjeriti ako ne znam provjeriti, nisam baš na ti s računalima. Jedino što dobro znam je pisati u wordu :D


    0
    0

    0
  2. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Zar nije najbolji plasman Saubera 5. mjesto iz 2009. godine?


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.