Crtice iz života vozača Formule 1 (4. dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 2 min 11 komentara

James Hunt

James Hunt bio je vrlo osebujan lik, koji je ostavio “svoj pečat” gdje god je stigao. Njegovih anegdota iz Formule 1 ima na stotine, stoga se prisjetimo nekih od njih.

Nakon izljetanja i odustajanja na ravnom dijelu staze za VN Velike Britanije 1978., Hunt je okrivio svoje gume. Ovaj slučaj do današnjih dana je ostao nerješiva enigma. James je, naime, dao nevjerojatno objašnjenje svojeg izljetanja :

“Gume se sprdaju sa mnom – bile su različite veličine. Ujutro su bile perfektne, onda su promijenile veličinu.”

Pomogao je predstaviti Gillesa Villeneuvea Formuli 1, nakon utrkivanja u Kanadi na “Formula Atlantic” utrci u Trois-Rivieresu 1976. (utrka nije bila dio svjetskog prvenstva). Hunt je neprestano pričao o Gillesovoj nevjerojatnoj kontroli bolida, koja je pomogla Gillesu u ostvarivanju debitantskog nastupa za McLaren sljedeće godine.

Nakon velikog sudara kojeg je doživio na VN San Marina 1987., Nelson Piquet imao je učestalih problema s vidom, koji su mu stvarali probleme u utrkama. Brazilac kaže da se morao fokusirati na objekte van staze kako bi odredio zone kočenja. U jednom je intervjuu je rekao da gubi vrijeme, te spomenuo Andreu de Cesarisa u svom poznatom stilu:

“Preko dana sam bio i po sekundu sporiji, što mi nije bilo drago. A pogotovo ne kada bi se našao iza De Cesarisa.”


Odgovor

11 komentara

  1. Marros Donator Prikaži

    Evo još i malo dodataka. Jedne večeri Clay Regazzoni i James Hunt proveli su burnu noč. Naravno dva velika hedonista. Dobra hrana, piče, ugodno društvo ljepšeg spola. Drugi dan odvijalo se je testiranje na stazi u Paul Ricardu. Kada se kroz jedno vrijeme Hunt nije pojavio u boksu, mehaničari su se zabrinuli da mu se možda nešto nije dogodilo. Bolid Mclarena nalazio se je parkiran uz ogradu. Hunt je sjedio u njemu sa podignutim vizirom i mrtav umoran spavao. Nelson Piquet izjavio je: “Poslije toliko godina nastupanja, pobijeda, naslova prvaka nađete se na startnom gridu u istom redu sa nekim kao što je De Cesaris.” 1988. godina VN Monaca. Alessandro Nannini je nova zvjezda u F1. Prije utrke predstavili su mu suprugu pokojnoga Grahama Hilla: ” Ovo je gospođa Bette Hill, supruga Grahama Hilla”, Alessandro, ljubitelj cigareta, konzumator i do 20 šalica espressa na dan, poznati šaljivđija, potpuno ozbiljno upitao je Grahamovu udovicu ” I, kako je gospodin Hill?” Privatna zabava u jednoj kuči. U ormaru Alan Jones provodio je skrivečki prijatne trenutke sa nekom damom. U jednom trenutku Alanova supruga otvorila je vrata ormara. Alan, koji se je uvijek riječima brzo snalazio, brzo je pronašao izgovor: “Oprosti, draga, bio sam uvjeren da si ova dama ti.”


    0
    0

    0
  2. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Hunt je bio takva pojava da je to nevjarojatno. Mislim pogledajte tu izjavu, gume su promjenile veličinu hahaha
    Partijaner, luda glava, ali se činio kao dobar čovjek, bez one zle crte u sebi. Šteta što nas je tako rano napustio.
    Čudi me kako nikog ne interesiraju ovakvi tipovi članaka koji su barem po meni, značajniji od svakodnevnih izjava koje se vrte.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.