VN SAD-a, Austin, Circuit of the Americas

Nakon jedne od najuzbudljivijih utrka sezone, uslijedit će, po prvi put na F1 pulsu, ocjenjivanje vozača za GP vikend. Nemojte se lišiti komentirati “odličja” koja ćemo dodijeliti vozačima, kritizirati, i na kraju reći svoje ocjene za pojedinog vozača. Pa krenimo!

Lewis Hamilton – 8.7/10
Možda ne najbolji vikend za Lewisa ove sezone što se tiče pokazivanja vozačkog umijeća, no pobjeda je ipak u džepu, te ono što je još važnije, treći naslov svjetskog prvaka. Za pohvaliti je vrlo dobar start, iako nije postupio potpuno fer prema Rosbergu u prvom zavoju. Kroz utrku je malo padao, malo letio, ali sveukupno vrlo dobar nastup i odličan tempo na kraju utrke, u najpotrebnijem trenutku, kao što je napravio i mnogo puta u karijeri.

Nico Rosberg – 8.9/10
Nes(p)retni Nico, tako bi slobodno mogli reći. Nakon što je odradio mrvicu slabiji start od Lewisa, izguran je sa staze i pao je (opet) nekoliko mjesta u poretku. No, brzo se vratio, pokazao borbenost, kao i u cijeloj jučerašnjoj utrci, nije odustajao, znao je da mu je to zadnja prilika. Čak je uspio preteći Lewisa na stazi i zadržati mjesto, što mu nije pošlo za rukom jako dugo vremena. Ipak, greška na kraju ga je koštala pobjede i možda onog nadimka, “vozač s mudima”. Što se tiče sezone, Nico nije bio na visini zadatka, no jučer u utrci je odradio jako dobar posao.

Sebastian Vettel – 9.2/10
Kao i mnogo puta ove sezone, Sebastian Vettel je i na jučerašnjoj utrci bio “best of the rest”. Ali, ovaj puta je iza sebe imao sjajnu utrku. Startao je s 13. mjesta zbog kazne koju je dobio promjenom motora. Start je napravio izvrsno, i u prvom krugu je napredovao za čak 6 pozicija, te se tako vrlo brzo našao na repu Force Indijinih bolida. Ipak, najbolja ocjena izostala je zbog pomalo mlakih performansi u prvom dijelu utrke, tj. nakon uspona na 6. mjesto, s kojeg se nije micao neko vrijeme, a za vratom mu je opasno puhao Max Vesrtappen. Na kraju je bio vrlo blizu drugog mjesta, koje će ipak morati pričekati za neku drugu utrku.

Max Verstappen – 9.3/10
Nizozemac je ponovno oduševio svijet Formule 1 i osvojio mnogo bodova, kojih je skupio već 45 ove sezone, što od novog načina bodovanja niti jednom vozaču te momčadi nije pošlo za rukom. Sjajna pretjecanja kakva smo već navikli gledati od njega, jako dobro branjenje pozicije od Raikkonena i razumno postupanje u ključnim trenucima utrke. Max je ponovno pokazao svim vozačima da će strepiti od njega za nekoliko godina.

Sergio Perez9.1/10
Zadnjih nekoliko utrka Sergio Perez možda vozi i utrke karijere. U Rusiji je osvojio postolje nakon godine posta, a sada je ponovno bio vrlo promišljen i borben. Hulkenberga je potpuno zasjenio, osvojio je čak 49 bodova u zadnjih 6 utrka, te su samo Hamilton, Vettel i Rosberg osvojili više od ovogodišnje VN Belgije. Checo je u naletu i to ne treba zanemariti. Zasigurno je da će do kraja sezone biti jedan od ključnih igrača iza vodećih momčadi.

Jenson Button – 9.4/10
S obzirom na bolid, dao bih i ocjenu 10, ali onda ne bi bilo fer prema ostalim vozačima koji su također odvozili izvrsne utrke. Button je, slobodno možemo reći, u kanti osvojio lijep broj bodova, i ravnopravno se borio s momčadskim kolegom koji je kod sebe imao prema riječima iz McLarena jači motor. Button je podsjetio na neke svoje najbolje dane. Nismo ga vidjeli mnogo kroz utrku, ali se uvijek držao u bodovima, borio kao da je tek sjeo u bolid te se treba nekome dokazati, i na kraju ostvario svoj najbolji plasman u 2015.

Carlos Sainz – 9.2/10
Sad sam se već previše raspištoljio s dobrim ocjenama, ali kad je utrka bila tako dobra, ne mogu vozači biti loše ocjenjeni. Pa hajmo nahvaliti i Sainza, koji je startao sa začelja i uhvatio najbolji plasman sezone. Kvalifikacije je gadno zabrljao, i morao se nekako iskupiti, a bolji način nije mogao izabrati. Borio se odlično, pokazao sav svoj talent i odradio neka vrlo lijepa pretjecanja.

Pastor Maldonado – 7/10
Došao je kraj dobrim ocjenama. Pastor je bio cijeli bljedunjav kroz utrku, bez puno agresivnosti i poteza za pamćenje. Netipična utrka za njega, no nastavio je niz utrka u bodovima, što je svakako dobro za njegovu prilično narušenu reputaciju.

Felipe Nasr – 8/10
Bolid Saubera je, nakon Manorovog, bio uvjerljivo najlošiji ovog trkaćeg vikenda. Vidjelo se to već u kvalifikacijama, kada Ericsson i Nasr nisu mogli proći u Q2, unatoč boljim vremenskim uvjetima i Vettelu koji je visio na 16. mjestu, s vremenom koje je postavio u prvom dijelu Q1. Ipak, Brazilac se uspio dočepati bodova i ostati na 13. mjestu u ukupnom poretku, s bodom više od Maldonada.

Daniel Ricciardo – 9/10
Jadni Ricciardo. Nakon što je izveo neke sjajne poteze dok je staza bila mokra i vodio nekoliko krugova, na kraju je jedva uspio osvojiti jedan bod. Ni sam Australac vjerojatno ne pamti toliko vrtoglavih promjena u jednoj utrci kao što je doživio jučer na VN SAD-a. Ipak, nešto lošiji start i nemogućnost praćenja Kvjata u određenom dijelu utrke udaljili su ga od najbolje ocjene.

Fernando Alonso – 8.7/10
Do kvara u utrci, Alonso je vozio prilično dobru utrku. Kvalificirao se na vrlo dobro 11. mjesto, najbolji plasman McLaren Honde, no u utrci nije bio kao Jenson Button. Da li se kvar u motoru vukao kroz cijelu utrku, to nitko ne zna, no ostaje dojam da u utrci Španjolac nije bio na onoj svojoj razini. I sam je potvrdio da je novi motor nešto brži, tako da izgleda kako Fernando nije za ovaj vikend napravio sve što je mogao.

Alexandar Rossi – 7.5/10
Otkako se počeo utrkivati u Manoru, vidi se jedna velika želja u njegovim očima. Jučer je ponovno pobijedio Willa Stevensa, to osvojio najbolji plasman ekipe u ovoj sezoni, što mu zasigurno mnogo znači, ponajviše zbog domaće utrke. Nažalost, ovdje je teško dati nekakvu realnu ocjenu jer nemamo više jednog Bianchija, koji bi bio dobar pokazatelj za to.

Daniil Kvjat – 8.5/10
Iza Rusa je još jedna utrka u kojoj ove sezone nije uspio osvojiti bodove. Daniil je odlično startao i zgrabio drugo mjesto, te je uspijevao pratiti Hamiltona sve do prvog virtualnog sigurnosnog automobila. U jednom trenutku ga je i prestigao, no otišao je preduboko u zavoj. Dok nije izletio sa staze, bio je u rangu Ricciarda, što je svakako dobra vijest za njegovu budućnost.

Nico Hulkenberg – 6/10
Nico Hulkenberg izgleda kao da je izgubio kompas. U zadnjih nekoliko utrka je osvojio “siću” od bodova, dok Perez odrađuje odlične utrke i stalno ga pobjeđuje u kvalifikacijama. Pretjecanje nad Sainzom je bilo zbilja nepromišljeno, te je mogao i njemu uništiti utrku. Do tada nikako nije mogao parirati Perezu. Sjetimo se samo Nice Hulkenberga prije tri godine u Brazilu, u sličnim uvjetima, a pogledajmo kako je jučer odvozio.

Kimi Raikkonen6/10
Iako po pitanju performansi nije puno zaostajao za Sebastianom Vettelom, nikako nije mogao obaviti pretjecanja koja je Vettel s lakoćom napravio. Kvalifikacije je odvozio jako slabo, više od sekundu sporije od timskog kolege, i jednostavno cijela Raikkonenova sezona izgleda kao nekakvo vrludanje i traženje. Bilo je i dobrih nastupa ove godine, ali dosta više loših.

Felipe Massa – 5.5/10
Nakon starta koji nije bio bajan, zavrtio je Alonsa u prvom zavoju te sebi slomio prednje krilo, a ubrzo je i odustao. Cijela ekipa Williamsa je podbacila ovaj trkaći vikend.

Will Stevens – 6/10
Britanac iza sebe možda ima i najgoru utrku sezone. Alex Rossi, sa samo dvije GP utrke, ga je porazio u kvalifikacijama i utrci. Stevens je tako propustio ugrabiti mjesto ispred Rossija kako bi se pomaknuo u poretku. Izgleda kako je Will napravio najmanji napredak ove sezone, s obzirom da ga je počeo pobjeđivati i Merhi, kojeg je s lakoćom dobivao u početku sezone.

 

 


Odgovor

16 komentara

  1. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Top pet po mojemu mišljenju.
    1. Jenson Button
    2. Max Verstappen
    3. Sainz Jr.
    4. Vettel
    5. Perez


    0
    0

    0
  2. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Kimi ima ocjenu 1 ? xD

    Kao Mr.Spaceguy dat ću svojih top 5 od jučer :
    1. Max Verstappen
    2. Sebastian Vettel
    3. Daniel Ricciardo
    4. Jenson Button ( zbog odlične vožnje )
    5. Alexander Rossi


    0
    0

    0
  3. mcl Donator Prikaži

    Ne znam samo sto Hamilton ima manju ocenu od Rozberga ja nisam video ni jednu njegovu grsku u trci .Isto tako ne vidim ni Vettel po cemu je zasluzio toliko bolju ocenu.Mislim da administratorima hvali objektivnosti .Jedino se slazem u vezi Batona pod uslovom sta vozi svaka cast da ima ferrari verovatno bi pobedio


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      mzf1 Prikaži

      Novi Senna na kišnim uvjetima je bija nigdi i po običaju se žalija na grip prednjeg kraja jer kad on loše vozi onda je do bolida. Obilazili su ga bolidi koji nebi tribali i na mistima na kojima nebi tribali (recimo tamo di Alonsa i Vettela vjerojatno nebi) Kad je priša na slickove Roserg i Vettel su ga ubijali. Pobjedija je jedino zahvaljujući zadnjem SC-u. U principu svaka utrka u kojoj ne pobjedi s ovakvim bolidom je po meni za ocjenu ispod 9 osim ako ne starta iz pit lane-a. Pogotovo znajući da ima veću podršku iz garaže od timskog kolege. Siti se 2013. i reci mi koje bi ocjene dava Vettelu u zadnjih 9 utrka iako je u svakoj pobjedija i koju bi mu ocjenu da da nije pobjedija, i onda u jednadžbu uvrsti ovaj Mercedes koji je znatno dominantniji od RB9.


      0
      0

      0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Vettelova i Hamiltonova vožnja jučer ne mogu stati u istu rečenicu.
      Nico je mao 2 velike greške. Traljav start i ono izlijetanje.
      Ostatak je odradio odlično. Ali je napravio ogroman kiks u najgorem momentu.
      @mzf1, a da ne govorimo da Michaela, ili njegovog idola Ayrtona nikad niko ni pod kakvim uslovima ne bi prešao na mjestu gdje je Ricci (čini mi se) pretekao Hamiltona.


      0
      0

      0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Ti ga ukakiš do bola. Jedno je biti objektivan, a drugo nekoga ne voliti. Činjenica je da su u tim trenucima Hamiltonove gume bile gotove, a riccijeve u dosta dobrom stanju ( očito razlika u set up-u) i tu je došlo do razlike u performansama bolida. Mogao je po tvome zatvoriti vrata i odustati , te čekati još koju utrku za osvajanje naslova.
        P.S. Hamilton je Šumija prošao u Monaku. Tako da ti te teorije ne drže vodu.


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        U ONIM uslovima, na ONOJ krivini, bez obzira na set-up, gume i ostale 3.14zdarije, Michael, Aryton, Nigel, Nelson, pa i Fernando, (Seba neću da pominjem, da ne bi ovo otišlo u kontra smjeru) ….., da ne nabrajam dalje, u njihovim top godinama, u top bolidu, u kojima je Lewis trenutno (zar ne?, doduše Fernando je i dalje top vozač, ali vozi kršinu), ne bi dozvolili onakvo preticanje. Nema teorije. Plus što je Lewis “najbolji” po kiši, zar ne?
        Za preticanje koje navodiš, Schumacher je tada bio daleko od svoje top forme, bio je u 43. (!!) godini i vozio je bolid koji je bio daleko od dominantnog. I bio je lošiji od Lewisovog.
        I to preticanje se ne može porediti sa ovim Riccijevim od nedjelje. Tada je u Monacu bilo suho, Hamilton je imao DRS, uvukao se, postavio i prešao Michaela. Pošteno.
        Međutim, dragi Dani, TOTALNO si zaboravio na činjenicu da je prije toga Michael pretekao Lewisa u hairpinu (LOL !!), odmah u prvom krugu. Dakle, još jedno debilno mjesto za dopustiti preticanje. Naravno, bilo je preticanja u hairpinu i prije i poslije, ali kako to da svemoćnog Lewisa pretekne 16 godina stariji djedica u lošijem bolidu, na onakvoj krivini!?
        Dalje, pričaš o mogućem zatvaranju Riccija. Pa zar to nije uradio u prvoj krivini (mogao je komotno još motati volan nalijevo) i samo je Nicino izbjegavanje (i izlazak van staze) spriječilo kontakt.
        Neko je već negdje pomenuo, da Lewis ide na nož samo kada je Nico iza/pored njega, dok sa drugim vozačima puno više pazi. Što li?
        Dakle, živ bio, nemoj ti da kakiš.
        A što se tiče objektivnosti, koliko god bio ja bio “neobjektivan”, za tebe sam izmislio objektivnost.
        PS1. A pogledaj Spa 1995 pa vidi kako “djedica”, koji ja tad bio u top formi (a opet nije vozio najbolji paket), sa gumama za SUHO vozi na kiši protiv Hilla (sa boljom mašinom u rukama), koji je bio na KIŠNIM gumama.
        PS2. Previše sam ih puta (za moj ukus) spomenuo u istoj rečenici. Treba on još mnogo mlijeka popiti da bi sa se Michaelom mogao ravnopravno pominjati u istim rečenicama.
        Ako kad dođe u taj stadij, javim ti.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Frantic 1 : 0 Dani


        0
        0

        0
  4. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    1. Vettel, onih par krugova iza Pereza nisu bili agresivni ko što bi od njega očekivali ipak nisi bili ni loši ili uz greške da bi mu ukvarili dojam cile utrke, uostalom obranija se od Verstapena za razliku od Raikkonena i priteka Pereza jednon samo što je on na izlazu iz zavoja vratija poziciju. Toliko o minusima a plusevi, start, agresivnost, bolesna vrimena na slickovima u promjenjivim uvjetima i ponovo savršen tajming za promjenu (ponovo je pokaza da je najbolji kišni vozač generacije), prilipa priticanja u ona 3 dugačka desna zavoja, sustizanje Rosberga na samo 5 krugova mlađim gumama i borba za 2. misto, i do dolaska zadnjeg SC-a najizgledniji pobjednik. 9.8/10
    2. Verstapen, odličan start, odlična borba s Raikkonenom i Vettelom, odličan race pace i bez greške. 9.7/10
    3. Button uz Vettela vjerojatno najbolji vozač po kiši i promjenjivom, odlično se nosija sa boljim bolidima Sainza pa čak i timskog kolege Alonsa, Drago mi je da je na kraju ipak dobija 6. misto. Zaslužija je. 9.5/10
    4. Perez drža je Vettela iza i učinija sve što je bilo moguće s bolidom koji mu je bija na raspolaganju. Ricciardo nije pokaza previše nakon što se staza osušila ali početak utrke je bija dovoljno dobar da nije ni mora više dokazivati. Killer instinkt kakav se rijetko viđa. Daj mu i najmanju šansu za priticanje i on će je iskoristiti. 9.3/10


    0
    0

    0
  5. Fernando Alonso 14
    alonso5 Donator Prikaži

    Administratori cestitam na odlicnom obavljenom poslu samo tako nastavite :D

    Mojih top 5:
    1.Jenson
    2.Max
    3.Seb
    4.Perez
    5.Alonso


    0
    0

    0
  6. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Jjučer smo gledali neke genijalne vožnje pojedinaca. Sad mi je glupo posebno ocjenjivat s obzirom da se uvelike slažem sa gore danim ocjenama.
    I samo da ispravim, Kvyat nije napao Hamiltona, već Rosberga nakon čega je Ricciardo to ljepo iskoristio i prešao obadvojicu a kasnije i samog Lewisa…


    0
    0

    0
  7. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    mojih top 5:
    1. Button
    2. Verstappen
    3. Vettel
    4. Perez
    5. Sainz/Alonso


    0
    0

    0
  8. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Pohvala ekipi F1pulsa na uvođenju ove rubrike :thumbs:

    Ja neću sad ocjenjivati svakog vozača, nego ću napisati top i flop (Blažičko style :D )

    Za početak, oni koji zaslužuju top:
    Hamilton – piše i u članku, ne baš najbolja moguća predstava od Lewisa, ali je ipak stigao do pobjede i uzeo treću titulu.
    Vettel – start sa 13. mjesta i na kraju 3., odličan rezultat uz odličnu vožnju.
    Verstappen – bio sam jedan od većih skeptika po pitanju njegovog ulaska u F1, ali sad iz utrke u utrku pokazuje koliko su svi koji nisu odobravali njegov dolazak u F1 bili u krivu.
    Perez – također spomenuto, u odličnoj je formi i nastavio ju je u SAD-u.
    Sainz – start sa začelja zbog vlastite greške, odlično iskupljenje u utrci.
    Button – fenomenalan rezultat za McLaren, Gumbek je odlično iskoristio kaotične uvjete i donio solidne bodove.
    Ricciardo – odličan po mokrom, ali nažalost nemoćan po suhom.
    Alonso – odličan start, ali nažalost odmah nesreća, Massa proklizava i buši mu gumu te pada na samo začelje poretka. Uz pomoć SC-a, ponovni priključak ostatku ekipe, odlična vožnja, na trenutak čak i peto mjesto, ali onda nažalost Hondin motor (ponovo) uništava sve.

    Flop:
    Rosberg – nije bio loš kroz utrku, ali onda griješi u najgorem mogućem trenutku i prepušta pobjedu i naslov Lewisu koji ga je potukao ove sezone.
    Hülkenberg – treće odustajanje u zadnje 4 utrke, sve redom njegove greške – Hulk je u jako lošoj formi, sasvim suprotno od njegovog kolege Pereza.
    Raikkonen – Vlastitom greškom upropaštava solidan nastup, nešto što nažalost nije rijetkost ove godine.


    0
    0

    0
  9. Mclaren
    raca Prikaži

    1. Max
    2.Sainz
    3.Perez
    4.Button
    5.Ricci


    0
    0

    0
  10. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Dobro ste ovo napravili. Moj poredak je:
    1. Perez
    2. Verstappen/Vettel
    .
    4. Button
    5.Sainz


    0
    0

    0
  11. zigorec Donator Prikaži

    Odlično je ocjenjivanje, naravno da svatko ima svoje viđenje, ali…
    Po meni Sainz je zaslužio daleko lošiju ocjenu jer je pogriješio u kvalifikacijama, a još i više u utrci. Naime, drugi puta prebrzo voziti kroz boks je isključivo njegova greška i to prevelika. Šteta, na početku sezone sam očekivao više od njega u odnosu na usporedivog Verstappena. Djelovao mi je brže, zrelije (što je i normalno s obzirom na razliku u godinama, i ukupno bolje, ali se u zadnjih par utrka svaki puta sam ukakio. S obzirom na potencijal od početka sezone vrlo sam razočaran njime, a pogotovo u zadnje vrijeme.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.