Statistika vozača i momčadi uoči VN SAD-a + povijest

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 9 godina 5 min 6 komentara

SAD Austin

S obzirom da su u Austinu odvožene tek tri utrke, odlučio sam napraviti mali rezime svake staze gdje se održavala VN Sjedinjenih Američkih Država. Prva je održana 1959. na stazi Sebring, sljedeće godine na Riversideu, od 1961. do 1980. na Watkins Glenu, tri godine u Phoenixu, 8 puta na Indianapolisu te od 2012. na stazi u Austinu. Kod vozača je najuspješniji Michael Schumacher s 5 pobjeda, dok je kod aktualnih najbolji Lewis Hamilton s tri pobjede (jedna na Indianapolisu i dvije u Austinu). Ferrari je najuspješnija momčad s 9 pobjeda, a slijede je Lotus i McLaren s pobjedom manje, dok slavni Williams ima samo jednu pobjedu na tlu SAD-a.

Sebring i Riverside – Počeci utrkivanja Formule 1 u Americi

Prvo izdanje VN SAD-a prošlo je u znaku momčadi Cooper Climax u kojoj su vozili Bruce McLaren i Maurice Trintignant, dok je treći vozač i trostruki svjetski prvak, Jack Brabham završio utrku na četvrtom mjestu. Plasman mu nije bio naročito bitan jer je glavni konkurent za naslov, Stirling Moss, odustao već u 5. krugu zbog problema s mjenjačem. Sljedeće godine je na red došla mašina Colina Chapmana, novi moćni Lotus, koji je godinama poslije dominirao Formulom 1. Pobjedu je, na stazi Riverside, odnio Stirling Moss u Lotusu.

Watkins Glen – “britanska staza”

S obzirom da je čak 11 pobjeda iz Watkins Glena otišlo u Veliku Britaniju, slobodno se mogu ovako izraziti. Od 1961. do 1968. na najvišoj stepenici postolja su se izmijenila njih četvorica. Prvu je osvojio Innes Ireland u Lotusu, što mu je do kraja karijere ostala i jedina pobjeda. Graham Hill i Jim Clark ostali su najuspješniji vozači (ujedno i Britanci) na ovoj stazi. Graham je nanizao tri pobjede od 1963. do 1965., dok je Clark svoje zabilježio 1962., 1966. i 1967. Jackie Stewart dolazi do svoje prve pobjede u SAD-u godinu poslije, a Jochen Rindt 1969. prekida pobjednički niz Britanaca i uzima svoju prvu pobjedu u karijeri, koja je usput bila i grand slam. Do 1980., pobjednici su se stalno mijenjali, a jedini koji su uspjeli ponoviti pobjede su James Hunt i Carlos Reutemann. Zadnji pobjednik VN SAD-a na Watkins Glenu je Alan Jones. Bila je to pobjeda kojom je osigurao naslov svjetskog prvaka, a Williamsu do danas jedinu pobjedu na tlu SAD-a.

Najuspješniji vozači: Graham Hill (tri pobjede, tri pole positiona, dva najbrža kruga i 6 postolja) i Jim Clark (tri pobjede, dva pole positiona, tri najbrža kruga i četiri postolja)
Najuspješnija momčad:
Lotus (7 pobjeda, 7 pole positiona, 6 najbržih krugova i 12 postolja)

Phoenix – McLaren Honda

Vozači McLaren Honde su od 1989. do 1991. uzeli gotovo sve što se moglo na uličnoj stazi u Phoenixu. Statistiku im je pomrsio Ferrari Jeana Alesija, koji je 1991. odvozio najbrži krug, Dvije pobjede, dva pole positiona i jedan najbrži krug osvojio je Ayrton Senna, Prostu je pripala pobjeda 1989., dok je Berger osvojio najbrži krug i pole position 1990. godine.

Najuspješniji vozač: Ayrton Senna (dvije pobjede, dva pole positiona, jedan najbrži krug)
Najuspješnija momčad: McLaren Honda (tri pobjede, tri pole positiona, dva najbrža kruga)

Indianapolis – hram Michaela Schumachera

Na VN SAD-a 2000. godine došlo je 200 000 ljudi, što je do danas rekord po broju gledatelja na jednoj F1 utrci. Indianapolisom su godinama vladali Michael Schumacher i Ferrari. Nijemac je nanizao pet pobjeda, uz onu jednu “sramotnu” 2005. kada su se na stazi našlo samo 6 bolida zbog fijaska Michelina. 2002. je pobjedu, namjerno ili nenamjerno, izbio sam sebi iz ruku, kada je Barrichello ciljem prošao 0.011 sekundi prije njega, što je najmanji razmak između prve dvojice u povijesti Formule 1. Zadnju pobjedu na Indiju je uzeo sa stilom, pole position, pobjeda i najbrži krug utrke. Zadnji pobjednik F1 utrka na Indianapolisu je Lewis Hamilton. Utrku pamtimo po njegovoj borbi s Alonsom, koji je poslije prema boksu gestikulirao šakom jer ga nisu pustili ispred Hamiltona. Svoju debitantsku utrku je tada odvozio Sebastian Vettel u BMW Sauberu, osvojio jedan bod i postao najmlađi vozač kojem je to pošlo za rukom.

Najuspješniji vozač: Michael Schumacher (5 pobjeda, četiri pole positiona, tri najbrža kruga i 7 postolja)
Najuspješnija momčad: Ferrari (6 pobjeda, 5 pole positiona, 6 najbržih krugova i 13 postolja)

Austin – u procesu

Nova staza Hermanna Tilkea oduševila je publiku Formule 1, i zaista smo imali sjajne utrke sve tri godine. 2012. smo gledali naganjanje Sebastian Vettela i Lewisa Hamiltona kroz cijelu utrku, gdje je Britanac bio uspješniji za 6 desetinki. Dok su njih dvojica nizali najbrže krugove jedan za drugim, ostala ekipa je krstarila oko sekundu po krugu iza njih. Sljedeće godine, Sebastian Vettel je pobijedio iz drugog pokušaja s pole positiona, te postavio novi rekord u broju uzastopnih pobjeda. Valtteri Bottas je na toj utrci osvojio svoje prve bodove u Formuli 1. Prošle sezone je na rasporedu bila još jedna uobičajena utrka iz 2014. Mercedesi u prvom startnom redu, zajedno krstare prema 1-2 pobjedi s najmanje 20 sekundi prednosti nad ostatkom grida. Pobijedio je Hamilton nakon što je pretekao Rosberga u utrci, te povećao svoje vodstvo u ukupnom poretku. Maldonado je nakon 25 utrka uspio osvojiti bodove, prve za svoju momčad.

Najuspješniji vozači: Lewis Hamilton (dvije pobjede) i Sebastian Vettel (jedna pobjeda, dva pole positiona, tri najbrža kruga i još jedno postolje)
Najuspješnija momčad: Red Bull (jedna pobjeda, dva pole positiona, tri najbrža kruga i četiri postolja)


Odgovor

6 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Marko, zaboravio si pomenuti ljepoticu G. Villeneueva po kiši iz 1979. godine. :-D


    0
    0

    0
  2. Mclaren
    raca Prikaži

    Watkins Glen 1983. god. Aaaaaaaaa


    0
    0

    0
  3. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Bilo je stvarno dosta dobrih utrka u Americi otkako ja pamtim Formulu 1. Kolega raca spominje dvostruku pobjedu McLarena, i to je bilo veliko slavlje za njih.
    Marko, dobro kao i svaki put :)


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.