Hamilton slavio u Rusiji u kaotičnoj završnici

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 9 godina 4 min 27 komentara

Lewis Hamilton, Mercedes

Lewis Hamilton, Mercedes

Lewis Hamilton pobjednik je 15. utrke sezone održane u Rusiji, te je tako ostao jedini pobjednik te Velike nagrade. Drugi je završio Sebastian Vettel, dok je u dramatičnoj završnici treće mjesto zgrabio Sergio Perez.

Urnebesni start nagovjestio je i sličnu utrku. Nakon samog starta, tri bolida su se sudarila u drugom zavoju. U njemu su sudjelovali Max Verstappen, Nico Hulkenberg i Marcus Ericsson, koji je na kraju morao odustati uslijed oštećenja. Na stazu je izašao sigurnosni automobil, koji je na stazi bio do 6. kruga. Samo nekoliko minuta poslije, Rosberg je morao odustati zbog problema s pedalom gasa, što je vjerojatno bio konačni udarac na njegovu borbu za naslov.

U 12 krugu smo vidjeli veliki sudar Romaina Grosjeana na izlasku iz trećeg zavoja, koji je prouzrokovao izlazak sigurnosnog automobila. Leteći start je protekao bez incidenata, a vidjeli smo par sjajnih dvoboja, od kojih je najupečatljiviji bio onaj Ferrarijevih vozača, gdje je Vettel uspio preći Raikkonena. Krug poslije nas je dočekala borba Ricciarda i Sainza, gdje je umalo došlo do kontakta. Ricciardo je uspio preteći mladog Španjolca, te ući u krug osvajača bodova.

Prvi ulasci u boks vozača koji nisu bili u njemu počeli su sredinom utrke. Williams Valtterija Bottasa, koji se nalazio na drugom mjestu, potrošio je super mekane gume prije Ferrarijevih vozača te su ga počeli dostizati vrlo brzo. Iako je ušao u boks prije Vettela, nije uspio zadržati svoju poziciju nakon Nijemčeva zaustavljanja u boksu, koje je bilo brže gotovo sekundu i pol. Ipak, poziciju nije predao obojici Ferrarijevih vozača. Raikkonen je krug poslije pokušao isto, no prednost ipak nije bila dovoljna.

Utrka je malo zamrla poslije toga, no ne zadugo. Pogreška Valtterija Bottasa u 36. krugu približila je Raikkonena na par desetinki od njega, a u jednom trenutku je čak izgubio poziciju. Ipak, ispred njih su bili dvojica vozača koji su ranije bili u boksu, te Finci nisu pronalazili načina kako ih proći. Sergio Perez držao je treće mjesto, dok je na četvrtom mjestu bio Daniel Ricciardo. Nakon 20 krugova, Bottas je uspio preći Ricciardo na kočenju za prvi zavoj, što mu je otvorilo vrata k Perezu i osvajanju mjesta na postolju.

Sve nade za dobar Red Bullov plasman splasnule su 5 krugova prije kraja, kada je Daniel Ricciardo bio primoran odustati zbog kvara osovine. Onda je uslijedio show, koji nam je priredio Kimi Raikkonen. Naime, nakon što su obojica prešli Sergia Pereza u predzadnjem krugu, uslijedila je njihova borba u zadnjem krugu VN Rusije. Raikkonen je, nakon trećeg zavoja preoptimistično napao Bottasa te ga izbacio iz utrke. Priliku je iskoristio Sergio Perez, koji se vratio na treće mjesto te osvojio prvo postolje za Force Indiju nakon VN Bahreina 2014.

VN Rusije ukratko:
Pole position: Nico Rosberg, pobjeda: Lewis Hamilton, najbrži krug: Sebastian Vettel, Mercedes osvojio drugu konstruktorsku titulu u F1, Sergio Perez osvaja treće pobjedničko postolje za Force Indiju.

1. L. Hamilton Mercedes 1:37:11.024
2. S. Vettel Ferrari +5.953
3. S. Perez Force India +28.918
4. F. Massa Williams +38.831
5. K. Raikkonen Ferrari +42.358
6. D. Kvyat Red Bull +47.566
7. F. Nasr Sauber +56.508
8. P. Maldonado Lotus +1:01.088
9. J. Button McLaren +1:19.467
10. F. Alonso McLaren +1:26.210
11. M. Verstappen Toro Rosso +1:28.424
12. V. Bottas Williams +1 krug
13. R. Merhi Manor +1 krug
14. W. Stevens Manor +2 kruga
15. D. Ricciardo Red Bull +6 krugova
Nisu završili
16. C. Sainz Jr. Toro Rosso +8 krug
17. R. Grosjean Lotus +42 krug
18. N. Rosberg Mercedes +46 krug
19. N. Hulkenberg Force India +53 krug
20. M. Ericsson Sauber +53 krug

Odgovor

27 komentara

  1. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Kaotična utrka. Koliko sam skužio Kimiju je rečeno da ode na sve ili ništa i bome je. Kriv je bez sumnje, uništio utrku Bottasu i vjerojatno će biti kazne, ali u svakom slučaju dosta šokova u tom zadnjem krugu. Činilo se kako Perez neće na podij nakon što su ga pretekli. Šokantno. Čestitke Vettelu, Perezu i naravno, trostrukom prvaku Hamiltonu. Ostalo je još 2 boda, ali mislim da je i sam Rosberg sada pomiren s tom činjenicom. Sasvim dobra utrka.


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Steta za Rosberga, cestitke Hamiltonu na trecem naslovu. Vettel dohvatio danasnji limit. McL u bodovima fak jea, s tim da je dns Alonso vozio najgori hondin ovogodisnji motor te su sami rekli da im je ovo eksperimentalna utrka.


    0
    0

    0
  3. sebf Donator Prikaži

    …..”THAKNK YOU GUYS SO MUCH ON EVERYTHING YOU DO” ( S A B OT A G E NICOS BALJID ALSO ) THANK YOU Cmoooooook Cmokić …KIMI JE BIL KE STRELA strajker …TAKTREBA !!!!


    0
    0

    0
  4. FO108F Prikaži

    Čestitam L.H. na pobjedi,maestralno odvozeno! Rosberg ima peh ali i to ide u rok službe.Opet su me razočarali Williamsi mislim da jako loše odradjuju taktiku trke .Ćestitke i Perezu.


    0
    0

    0
  5. kažem ja Donator Prikaži

    Rosberg stvarno nema sreće, pitanje je kako bi se utrka odvijala da mu nije riknuo bolid! Hamilton rutinski odvozio. Sve u svemu dosta dobra utrka , a eto nekim čudom MCH je uspjela doći sa oba bolida do cilja i još uzeti bodove , mic po mic možda i bude nešto od njih!


    0
    0

    0
  6. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Iznenadio me tempo Ferrarija na utrci. Valjda kako se podizala temperatura staze i oni bolje funkcionisali. Na kraju, čini mi se najbrži krugovi utrke Vettel pa Raikkonen.
    Šteta što je Vettel slabo startao. Da je odmah na startu bio iza Mercedesa mogla je završnica biti puno zanimljivija.
    Raikkonen je imao brzine, ali slabo odvoženo. Imao je prije odlaska u boks samo 2 sekunde zaostatka za Vettelom. A na kraju bruku zaostao. Da je barem uspio izaći ispred Bottasa, mislim da bi lako riješio Ricciarda i Pereza. Ali imao je šanse da riješi Bottasa puno prije. A imao je i najsvježije gume. Vettel je riješio Pereza bez problema. I to dok Perezu gume nisu još bile potrošene.


    0
    0

    0
  7. Mclaren
    KERS Prikaži

    Bravo Lujo, drago mi zbog Pereza..Kimi kao kamikaza..totalno je izgubljen u ovom Ferrariu..sve u svemu fina utrka..sad cekamo nasu Bistru(Texas)..


    0
    0

    0
  8. F1zaljubljenik0211 Prikaži

    Ispravak: Mercedes nije osvojio konstruktorsku titulu. Trebala su im 3 boda više od Ferrarija,a imali su 25, naspram Ferrarijevih 28. I također, u sudaru u prvom krugu je sudjelovao Nico Hulkenberg, a ne Romain Grosjean.


    0
    0

    0
    • rizla Donator Prikaži

      a ako kimi dobije dovoljnu kaznu, onda su osvojili…


      0
      0

      0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Ako je Kimi dobio +30sec na vrijeme (Alonso je dobo +5sec, pa je ispao iz bodova), tada je Kimi osmi, te je Benz osvojio (odbranio) konstruktorsku titulu.
      Stanje Benz 551 – Ferrari 359.
      Razlika tačno 172 boda, koliko je i moguće osvojiti u preostale 4 trke. Kada Benz ne bi osvojio ni boda do kraja (LOL, Sci-Fi), opet bi ostali prvaci.


      0
      0

      0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        A dobio je kaznu +30sec. Potvrđeno i na službenoj F1 stranici.
        Dakle, čestitke Benzu na konstruktorskoj tituli, ako je uopšte i bilo sumnje da je možda neće osvojiti.
        Inače, utrka super, prepuna događanja, a očekivao sam teški smor od iste. Žao mi Nice.
        Volio bi da je bilo obrnuto, čisto zbog zanimljivosti u prvenstvu.
        Takođe, zanimljivo je da je Vettel sad ispred Rosberga, što mi je prije par mjeseci izgledalo prilično nestvarno (Nico ima odustajanje više).


        0
        0

        0
  9. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Dobro si se raspisao Marko :)
    Što se tiče utrke, pravo osvježenje i neočekivano za Rusiju. Jako mi je žao Rosberga, izgledao mi je spreman i brz, kao u Austriji i Španjolskoj. Vettel tradicionalno best of the rest, Perez uz malo sreće na postolje.
    Kimi radi gluposti na stazi, vidjelo se danas kako je par puta uprskao bez razloga.
    Također mi je žao Ricciarda, dok je Alonsova izjava “I love your sense of humor” definitivno najbolja poruka utrke.


    0
    0

    0
  10. Marros Donator Prikaži

    Ma, glavno da je Perez na podijumu. Da su Nasr i Maldonado u top 10. Ostalo nije važno. Ionako se non-stop piše i govori o glavnima, tako da za promijenu…


    0
    0

    0
  11. kimi_car Prikaži

    ljudi ajmo bacit okladu da ce prije vn amerike iz force indie stizati vijesti kako vjeruju da je postolje u texasu moguce


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.