Što se trača po F1 paddocku?

Izdvojeno

David Vidović

Prije 9 godina 4 min 3 komentara

Formula 1

Kao što već svi znate, ovo doba godine je rezervirano za takozvani silly season, dio sezone koji obiluje raznim tračevima i nagađanjima, tko će gdje voziti sljedeće godine i tko će kakve motore koristiti. Obično cijela priča počinje u Monzi, jer je VN Italije prekretnica velikih ugovora i rastava. Zatim se stvari zakuhavaju u Singapuru, a atmosfera postane užarena na VN Japana. Suzuka se vozi ovog tjedna i pravo je vrijeme da prođemo kroz neke najsočnije i najzanimljivije tračeve koji se trenutno vrte po F1 paddocku.

Priča za sebe ove Silly sezone je svakako Red Bull. Momčad koju nitko ne želi, i momčad koja nema gdje. Već se odavno priča da je ugovor s Renaultom gotov i da se nakon 9 godina suradnje i četiri zajedničke titule partneri rastaju. Samo se čeka i službena potvrda, mada je Christian Horner prije VN Singapura za Sky Sports izjavio da je njihova epoha s Renaultom završena i da su u završnom stadiju razlaza s Renaultom. U tom intervjuu Horner je priznao da su poslali službeni zahtjev Mercedesu da korist njihove motore sljedeće godine još tijekom VN Velike Britanije ove godine, ali je odgovor Mercedesa bio kratak i jasan – ne. Honda im nije opcija, jer su Japanci rekli da ne žele dobavljati motore drugim momčadima osim McLarenu, a budimo realni, zar je prijelaz s Renaulta na Hondu pametna opcija? “Ferrari…ili ništa”, – bio je kratak Horner kada ga je Martin Brundle upitao čije će motore koristiti sljedeće sezone. I zbilja je tako, Red Bullova jedina opcija je Ferrari u ovom trenutku, a ako ti pregovori propadnu, tko zna što će se dogoditi s Red Bullom.

Već smo pisali o tvrdnjama Eddieja Jordana da VW preuzima Red Bull, a kako Njemački Autobild tvrdi, Audi će se 2018. pridružiti Red Bullu u Formuli 1! Audi se trenutno natječe u Svjetskom prvenstvu izdržljivosti i ostvaruje dobre rezultate, kao i u nekim ‘nižim’ serijama, a tijekom prethodnih godina su često bili povezivani s Formulom 1 i Red Bullom. Podsjetimo, donedavni tehnički direktor Ferrarija, Stefano Domenicali, već je neko vrijeme u Audiju.

Bez Red Bulla, Renault se odjednom našao u situaciji da može pokrenuti svoju tvorničku momčad koju je imao do 2010. Momčad koja je tada preuzela njihovu ulogu u F1 je Lotus, a čini se da su formalnosti već završene i svijet samo čeka konačnu potvrdu da se Renault vraća u Formulu 1 kao tvornička momčad, kupnjom oko 51% Lotusa.

Romain Grosjean je navodno sklopio dogovor s Haasom i od sljedeće sezone će voziti za američku momčad. To je navodno potvrdio i Renaultov motosport direktor, Cyril Abiteboul, a ovaj trač nije daleko od istine s obzirom na to da se u prethodne dvije godine Romain puno puta žalio na Renault, te je svakako želio voziti bolid s nekim drugim motorom. U izjavi za francuski Canal+ Grosjean je gotovo potvrdio prelazak u Haas izjavivši da je sretan s izborom koji je napravio i da sportaši ponekad moraju napraviti riskantne poteze da bi uspjeli.

Danski mediji tvrde da je Renault prije nekoliko tjedana kontaktirao Kevina Magnussena u namjeri da se dogovore oko plaće koju bi Kevin primao ukoliko bi sljedeće sezone vozio za Lotus-Renault, ili samo Renault. S druge strane, nešto pouzdaniji njemački izvor Auto-motor und Sport tvrdi da je Grosjean već u Haasu, a da su glavni kandidati za njegovo mjesto Jean-Eric Vergne i Esteban Ocon, mladi vozač koji je za Lotus već odvezao nekoliko testova, a trenutno je drugi u GP3 prvenstvu. Prednost u ovom izboru ima Vergne, ali ako dogovori propadnu, Ocon će dobit šansu.

Britanski mediji tvrde da će Button objaviti povlačenje iz Formule 1 ovog tjedna u Japanu. Jenson je u Formuli 1 već 16 godina i teško da pamti lošiju sezonu od ove u McLaren-Hondi. Jenson je navodno shrvan situacijom u momčadi i želi što prije otići, a Japan je izabrao za objavu zato što je njegova supruga Jessica rodom iz Japana, gdje Jenson uživa veliku popularnost i ima veliki broj navijača. Klauzula u njegovom ugovoru istječe na kraju ovog mjeseca, a opcija kojom bi McLaren mogao produžiti ugovor Jenson nosi uz sebe i povećanje plaće s 8 na 12 milijuna godišnje. Uz silne financijske poteškoće McLarena, odlazak Jensona je sve realniji.


Odgovor

3 komentara

  1. Marros Prikaži

    Ne znam što bih rekao o Red Bull situaciji. Bit će što će bit. Romain Grosjean odlučio se je za kockanje koje su u prošlosti na sličan način učinili i Jody Scheckter, Emerson Fittipaldi i Jacques Villeneuve. Samo kod prvoga je stvar uspijela. Nadam se samo da stvar neće završiti kao u primjeru Trullija, Kovalainena i Glocka. Da sam na mjestu Lotusa (Renaulta?) uzeo bih Vergna. Čovjek je dobar, sposoban je učiniti potez ili dva i čini mi se sigurna karta. Ako Jenson odlazi onda je mjesto za Kevina, jer iako je Vandoorne vrlo dobar ipak bi Magnussen zaslužio još jednu šansu.


    0
    0

    0
    • Fernando Alonso
      Mr.Spaceguy Donator Prikaži

      Iskreno Grosjean se bas i nema cime kockati jer od Lotusa nece biti nista. Ne mozes ocekivatki nekakav rezultat ako imas ekipu koja vapi za novcem. Uostalo zato je Maldonado u ekipi. U Hassu moze biti samo bolje.


      0
      0

      0
      • Marros Prikaži

        Slažem se sa tobom da je Lotus u nezavidljivoj situaciji. No prelazak u potpuno novu momčad, ma koliko ona dobro izgledala na papiru, je više manje uvijek riziko. Jer ako momčad i ima novac, ako ima i komponente koje obečavaju solidne rezultate, ako ima i dobra “imena” ljudi, još uvijek je potrebno vrijeme da se stvar posloži. Situacija me najviše podsječa na priču Jacquesa Villeneuvea 1998. godine kada njegov Williams nije bio više bolid za pobjede. Prešao je u BAR, tamo se je očekivalo mnogo, novac nije bio problem, a onda je došla 1999. godina i potpuni debakl. Sada, naravno da se nadam da se situacija neće ponoviti jer Gene Haas je poprilično skroman u svojim izjavama što je svakako u ovakvoj situaciji (prije početka djelovanja momčadi na stazi) pohvalno. No priča se da je potez Grosjeana neke vrste uvertura za 2017. godinu kada bi mogao postati Ferrarijev vozač, ako Kimi neće više biti njihov vozač.


        0
        0

        0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.