McLaren gubi vrijedne sponzore?

Izdvojeno

David Vidović

Prije 9 godina 2 min 2 komentara

1
Nakon što su prekinuli suradnju s Mercedesom i krenuli u novu eru s Hondom kao dobavljačem motora, momčad McLarenasuočava se s mnogim problemima, a najnoviji problem, koji bi mogao žestoko zadrmati temelje momčadi, je najava da bi ove zime mogli izgubiti 20 milijuna funti sponzorskog novca. Kako The Daily Telegraph prenosi, dva glavna sponzora McLarena, Johnny Walker i Santander će najvjerojatnije napustiti tim na kraju ove sezone.

Johnny Walker, brend viskija, sponzorira McLaren više od desetljeća, i u momčad svake sezone donosi 15 milijuna funti, a njihov odlazak bi mogao biti još bolniji po McLaren, budući da su krajem 2013. ponudili Ronu Dennisu da postanu naslovni sponzor McLarena, ugovorom kojim bi doprinosili 48 milijuna funti godišnje u britansku momčad. Dennis nije prihvatio tu ponudu, smatrajući da je ta količina novca preniska za naslovnog sponzora. Govornici Johnny Walkera su jučer izjavili da je kompanija još uvijek u pregovorima s McLarenom, ali nisu željeli komentirati navode o raskidanju ugovora. Santander, španjolski bankarski gigant, bi također mogao raskinuti ugovor kojim doprinose oko 5 milijuna funti godišnje McLarenu.

Da stvari budu gore po McLaren i na ekonomskom polju, po trenutnom ugovoru Jenson Buttona, njegova plaća će konstantno rasti tijekom godina, a ove zime, ako Button ostane u McLarenu, će porasti s 8 na 12 milijuna godišnje. Momčad po ugovoru ima rok do kraja ovog mjeseca da odluči hoće li zadržati Buttona i naredne sezone, ili je Jenson slobodan u traženju novog okruźenja.


Odgovor

2 komentara

  1. Marros Prikaži

    Odgovorni ljudi u McLarenu trebali bi biti svjestni da sponzori ne žele gledati svoja imena na začelju poretka. Koliko god McLaren bio veliko ime ipak od toga samoga ne mogu živjeti. Zastrašujuća je realnost da su u poslijednje tri sezone osvojili postolje samo na jednoj utrci i to je svakako premalo. Ron Dennis je čovjek koji uvijek hoda uzdignute glave bez obzira u kakvoj situaciji se momčad nalazi i uspio se je izvuči iz problema u kojima je bio sredinom 90-ih, no da li će uspijeti još jedan put? Sve više i više postaje jasno da je riješenje, paradoksalno, za momčad McLarena, Honda. Sve druge opcije što se motora tiču za McLaren ne mogu biti sto postotni uspijeh. Jer u tom primjeru postaju “customer” momčad. Sada, koliko vremena je potrebno da Honda riješi stvari, pitanje je. Jasno je da imaju zaostatak. Pošto su za iduču godinu predviđena još rigoroznija ograničenja testiranja to donosi još jedan problem više. Honda je isto tako “opasan partner” jer postoji mogučnost da ako uspijeha neće biti mogu otići. To im ne bi bilo prvi put. U tom slučaju McLaren bi izgubio još više vremena i mogao bi potonuti u zonu momčadi srednjega ranga uprkos svome velikome imenu. A pronalaziti dobre sponzore nikako nije lako ako momčad ne može ponuditi vrhunske rezultate. Što se Buttona tiće, postoji mogučnost da bi ostao i u 2016. godini, jer je Eric Boullier izjavio da trenutačno po njegovim riječima imaju “slatki” problem sa vozačima za 2016. godinu. Naime žele pronači mjesto za Magnussena i Vandoorna u nekim drugim momčadima.


    0
    0

    0
    • Luka Maloić Prikaži

      Ovako izgleda početak kraja, nažalost.
      Kockali su se, išli na sve ili ništa – moguće da na kraju svega ne dobiju baš ništa.

      Realno, formula 1 je globalni, veliki posao. McLaren je sjajan primjer kako trebaju desetljeća i desetljeća građenja, borbe, pobjeda i krvi za stjecanje ugleda, imena i NOVACA.

      Ali samo nekoliko loših sezone i poteza da potonete -ne na nulu – nego na dno!

      Jer ono – tisucu ti stepenica treba do vrha, ali jedna jedina do dna!

      McLarenu treba pametan menadžment, lukavost i ogromna količina pameti i hrabrosti.

      Ne smiju biti bahati i razmetati se – više nisu top ekipa
      Halo! Da imam 20 milijona radije bi ih dao torru rosu i williamsu nego njima.

      Pamet u glavu, nece biti prvi koji ce propasti zbog bahatosti, loših procjena i malo loše sreće.


      0
      0

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.