Otkriveni detalji Bianchijeve nesreće

Izdvojeno

David Vidović

Prije 9 godina 2 min 0 komentara

Jules Bianchi

Jules Bianchi

FIA je odlučila da objavi detalje otkrivene u istrazi Bianchijeve nesreće kako bi bila sigurna da je javnost upoznata sa svima što se desilo, te kako bi bili sigurni da ne ponove istu grešku i nauče iz ovakvih lekcija. Novonastala World Accident Database koju je pokrenula FIA otkrila je da je kobni detalj bilo podvlačenje Bianchijevog bolida ispod traktora koji je prenosio Sutilov bolid, umjesto uobičajenog udarca prilikom kojega nos bolida upija veliku količinu energije.

Njemački portal Auto Motor Und Sport ekskluzivno saznaje da je Bianchi kontrolu nad bolidom izgubio dok je vozio brzinom od 213 km/h, te je 2,61 sekundu kasnije udario u traktor pri brzini od 126 km/h. Bolid je udario u zadnju stranu traktora pod uglom od 55 stupnjeva, dok se nos zabio i ukopao u tlo ispod traktora. Sila udarca bolida je iznosila 58.8G, što je u granicama normale, jer se takve sile postižu i udarcem u zaštitni zid pokraj staze. Međutim, incident je pogoršan pošto je bolid lansiran ispod traktora, što se ispostavilo da je bilo kobno.

Prvobitne informacije, koje je FIA izvukla iz Julesovih čepića za uši, sugerirale su da je Bianchi doživio silu udarca od 92G. Međutim FIA sada sumnja da su čepići ispali iz Julesovih ušiju u ključnom trenutku te da nisu pravilno izmjerila silu udarca. Oni sumnjaju da je sila prilikom sudara s traktorom iznosila nevjerojatnih 254G.

FIA-in zamjenik predsjednika komisije za sigurnost, Andy Mellor, izjavio je da nije bilo ovakvih slučajeva kroz povijest, te potvrdio da je ključni detalj bilo zaranjanje bolid pod traktor.

“Problem je što je bolid udario u traktor, i silina udarca od zaobljeni stražnji kraj ga je odbacila ispod traktora. Imalo je efekt kočnice, kao kod naglog zaustavljanja, ali u tom procesu došlo je do kontakta između vozačeve kacige i traktora. Nikada ranije nismo vidjeli nešto takvo.”


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.