Uskoro velike promjene u Formuli 1?

Izdvojeno

David Vidović

Prije 9 godina 4 min 6 komentara

GP BAHRAIN F1/2015

Na sastanku Strateške grupe Formule 1 jučer u Biggin Hillu bilo je jako burno i prema informacijama koje je izdala FIA, očekuju nas sitne promjene u Formuli 1 već ove sezone, a veće promjene u budućnosti. Strateška grupa se sastoji od predstavnika šest “top” momčadi (Mercedes, Ferrari, Williams, Red Bull, McLaren i Force India), FOM-a i FIA-e, već godinu i pol predlaže i regulira sve novosti u sportu. Na jučerašnjem, kako su ga nazvali, produktivnom sastanku donijete su neke važne odluke koje će manje ili više utjecati na ovu sezonu, ali glavna tema su promjene koje su predložene za naredne sezone.

Zakon koji će najranije stupiti na snagu je da će vozači od VN Belgije, koja se održava krajem kolovoza, u bolidima imati povećana ograničenja na informacije koje dobivaju od inženjera iz boksa. Ovo pravilo će se posebno odnositi na start utrke, kada, kako iz FIA-e kažu, vozači će ponovo imati potpunu kontrolu na bolidom.

“Ove mjere će vratiti punu kontrolu bolida u ruke vozača, i poboljšat će zanimljivost i neizvjesnost utrka.”

Sljedeća promjena još uvijek nije službena, a odnosi se na kazneni sustav prilikom mijenja komponenti pogonske jedinice. Nakon cirkusa u Austriji kada su oba vozača McLarena dobila kaznu od po 25 mjesta na gridu, u javnosti se digla prašina oko smisla takvih kazni, i mnogi se pitaju kako netko može dobiti kaznu od 25 mjesta kada je na startu samo 20 vozača. FIA je odmah uvidjela taj problem i predložila neka rješenja, a jedno koje se izdvaja jest da bi novi kazneni sustav kao najtežu kaznu slao bolid na kraj grida. Odnosno, vozači će biti automatski poslani na zadnju poziciju na startu umjesto da dobivaju kazne od 25 pozicija i za to moraju odsluživati kazne tijekom utrke. Ova promjena je samo predložena, iako je prema izvorima većina zadovoljna njome, ona prvo treba biti izglasana od strane F1 Komisije, te će sljedećeg tjedna biti poslata na World Motor Sport Council koji se održava u Meksiku.

Sljedeća promjena je također vezana za motore, iz FIA-e tvrde da će vozači momčadi s novim dobavljačima motora dobiti jednu ekstra pogonsku jedinicu u prvoj sezoni natjecanja. Ono što je značajnije kod ove promjene je vijest da će FIA dodijeliti Hondinim vozačima po jednu dodatnu pogonsku jedinicu već ove sezone. Kako se navodi u službenom priopćenju, ovo pravilo odmah stupa na snagu, i “zbog pravednosti” će se odnositi i na McLaren-Hondu ove sezone.

Pored ovoga, bilo je i razgovora o konačnom mišljenju momčadi na vraćanje dolijevanja goriva tijekom utrke, ali izgleda su momčadi zadržale svoje mišljenje i da se dolijevanje neće vraćati.

Također, raspravljalo se i o načinima kako da bolidi budu glasniji, još ništa nije zvanično, ali bi već od sljedeće sezone mogli imati novi ispušni sustav na bolidima koji bi omogućio puno glasniji i bolji zvuk.

Na sastanku je potvrđeno da će momčadi od sljedeće sezone imati veću slobodu u odabiru guma koje će koristiti tijekom vikenda. Nije navedeno na koje načine će biti sprovedena “veća sloboda”, jer su pregovori s Pirellijem još u tijeku. Prema nagađanjima od ranije, po paddocku se šuškalo da bi momčadi od 2016. mogle same birati koje dvije komponente guma će koristiti tijekom vikenda, podrazumijevajući i dvije komponente za kišu.

Vijest koja je definitivno najviše uzburkala javnost je da će od 2016. biti promjena u formatu GP vikenda. Promjene koje su opisane kao “uzbudljive i inovativne” su trenutno u početnoj fazi i o njima se raspravlja između FIA-e i FOM-a. Evo što se navodi u službenom saopćenju:

“Nekoliko uzbudljivih i inovativnih promjena za formate kvalifikacija i utrka su bili raspravljani. One su trenutno pod procjenom FIA-e i FOM-a.”

Jean Todt, predsjednik FIA je izazvao burne reakcije izjavom da bi mogli imati sprint utrku subotom umjesto kvalifikacija.

“Format GP vikenda bi mogao biti unaprijeđen. Mogli bi imati utrke 10 krugova duže ili kraće, o tome će se raspravljati. Možemo imati i sprint utrku subotom, zašto ne?”

Posljednje, ali ništa manje važno, sve smo bliže da 2017. vidimo potpuno izmijenjene bolide. Prema priopćenju koje je izdala FIA, bolidi će imati agresivniji izgled, a cilj je da budu brži oko 6 sekundi po krugu u odnosu na trenutne bolide. Spominju se širi bolidi i šire gume, nova krila i promjene poda bolida i njihovog efekta na aerodinamiku. Kako FIA tvrdi, downforce će biti značajno povećan i bolidi će biti puno uzbudljiviji.


Odgovor

6 komentara

  1. Luka Maloić Prikaži

    Oko ove sprint utrke vodit će se najveće rasprave..


    0
    0

    0
  2. Mclaren
    raca Prikaži

    Joj,ne treba nam taj dodatni motor. Dosta mi je njihove pravednosti.


    0
    0

    0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Tko zna, možda baš taj motor bude prekretnica :)


      0
      0

      0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        to je samo motor zbog kojeg nema kazne. Svašta nas je lupilo ove godine, pa jedna kazna manje-više, samo ne želim da kažu kako su nam nešto poklonili. Da je McLaren u samom vrhu ove godine, sigurno ga ne bi dali jer zašto ga na početku nisu odobrili nego sada kad je vidljivo iz svemira da nikome nemožemo ništa ko ni žaba lješnjaku


        0
        0

        0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.