Gost kolumna: Je li Alonso pogriješio kad je napustio Ferrari?

Izdvojeno / Kolumna

Blackhawk

Prije 9 godina 5 min 9 komentara

Fernando Alonso, Ferrari

Fernando Alonso, Ferrari

Je li Alonso pogriješio kada je napustio Ferrari? Veliki broj momčadi bi četvrto mjesto u poretku konstruktora smatralo uspjehom, ali nikako ako ste Ferrari. Dapače, Ferrari bi prošlu godinu najradije zaboravio, a sezona je bila toliko katastrofalna da je njihov vozač Fernando Alonso digao sidro i nakon pet godina, razočaran činjenicom da ne dobiva pobjednički bolid, napustio Maranello i vratio se na „mjesto zločina“ – u McLaren.

Međutim, momčad propetog konjića je preko zime zasukala rukave i Ferrari je trenutno ponovo pri vrhu, drugo mjesto u poretku konstruktora, a njihova nova perjanica – Sebastian Vettel ima i jednu pobjedu. Alonso? Od sedam utrka je završio samo dvije, na 11. i 12. mjestu, te je s okruglih 0 bodova na dnu ljestvice u društvu velikana kao što su Roberto Merhi i Will Stevens. I nakon što je Vettel podignuo pobjednički trofej u Maleziji, svi su mislili isto – kako li se sad osjeća Fernando Alonso?

Iako Alonso i dalje ističe da ne žali što je otišao iz Ferrarija, te da je sretan u novom okruženju (a što bi drugo očekivali da će reći?), malo tko mu vjeruje jer Alonso je, kako ćemo svi reći, definitivno pogriješio odlaskom. Uostalom, Vettelovih 108 bodova i Alonsovih 0 su nam dovoljna potvrda za naš zaključak. Ali… Jesmo li možda mi ti koji su u krivu? Je li Alonso stvarno napravio pogrešku? Za početak podsjetimo se Alonsovih pet godina u Ferrariju i razloga odlaska. Alonso je tri puta završavao na drugom mjestu na kraju prvenstva, a dva puta je bio u igri za naslov prvaka do zadnjeg trenutka. Naslov je 2010. godine izgubio zbog loše taktičke odluke na pitwallu Ferrarija (ali i vlastite nemogućnosti da prestigne Petrova), a 2012. zbog niza pehova, a neki će reći i ziheraškog pristupa u drugom dijelu sezone kada je izgledalo da je titula sigurna. Unatoč tome što nije osvojio naslov u Ferrariju, u tih pet godina Alonso je svojim vožnjama definitivno potvrdio svoju klasu, i često je (pogotovo u posljednjoj sezoni) svojim vozačkim sposobnostima kompezirao nedostatke bolida. Ali, Alonso nije htio da mu se klanjaju i dive njegovim vožnjama, nije htio postolja, on je htio samo jedno – titule. A kako je smatrao (opravdano ili ne, to je sad stvar za neku drugu raspravu) da mu Ferrari nikada nije isporučio pobjednički bolid, te da je on dao svoj maksimum, odlučio je napustiti momčad.

Ferrari jest napredovao, i jest napravio ogroman napredak, ali nakon onakve prošle sezone sve je moglo biti napredak. Njihovi rezultati danas izgledaju fenomenalni jer dolaze nakon užasne prošle sezone u kojoj je Ferrari imao samo dva postolja. I koliko god brojke bile odlične (Ferrari je drugi s 180 bodova, a Vettel treći u poretku vozača s 108 bodova, odnosno jednom pobjedom i ukupno četiri postolja), stvarnost je da Ferrari, iako je napredak nepobitan, još uvijek nema pobjednički bolid. Mercedes je i dalje nedodirljiv, i Ferrari do pobjede može jedino i slučajevima da se Mercedesu nešto dogodi, ili na stazama gdje se „sve poklopi“. Pri tome naravno ne želimo umanjiti sposobnosti Ferrarija, ali Mercedes je jednostavno nedodirljiv za sve. Alonso se u stvari već i nalazio u situaciji u kojoj je danas Vettel. Npr. 2013. godine je nakon sedam utrka imao dvije pobjede (dakle više od danas Vettela) i ukupno četiri postolja. U tri sezone (od pet provedenih u Ferrariju) nakon sedme utrke je bio u direktnoj utrci za naslov (iako u zaostatku), baš kao što je i danas Vettel. Gledajući tako, u Ferrariju se i nije puno toliko promijenilo da bi Alonso trebao žaliti, stoga bi se mogao nametnuti zaključak da Alonso nije pogriješio jer je otišao, već je pogriješio u izboru nove destinacije.

Ali, tko je mogao znati da će McLaren biti u ovako katastrofalnom stanju, te da će u poretku konstruktora jedva biti ispred jednog Manora? Naravno, Alonso će reći da nije došao tu za jednu sezonu, već da je McLaren – Honda projekt koji će rasti iz godine u godinu, te da se on veseli što će biti dio tog projekta. Ali, izgleda da će taj projekt trajati duže nego što se mislilo, a za Alonsa koji je u zrelim godinama (33) vrijeme ide, a svakom godinom sve su veće šanse da će ostati „samo“ dvostruki svjetski prvak. Naravno, ne smije se zaboraviti da Alonso baš i nije imao vremena kada je birao novu destinaciju. Mercedes i Red Bull su bili „zatvoreni“, pa je McLaren bio jedina jača opcija, iako će se pokazati da bi s Lotusom danas ostvarivao bolje rezultate nego s McLarenom. Ali, je li pametnije bilo uzeti godinu odmora? Poći u neku drugo seriju kao npr. WEC? Koji je odgovor na pitanje iz naslova? Svatko će naravno imati svoje mišljenje, ali previše je tu stvari da bi se dao jedinstven odgovor. Jedno je ipak sigurno – odgovor nije onako jednostavan kako se čini na samom početku.

Blackhawk

Je li Alonso pogriješio kad je otišao iz Ferrarija?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

9 komentara

  1. F1puls
    David Vidović Prikaži

    Blackhawk :thumbs:

    Ova tema ja jako kompleksna, po mom mišljenju Alonso je napustio Ferrari kao dio jedne velike čistke, u kojoj su metlu dobili svi koji su godinama sjedili i izmišljali isprike, a malo toga uradili da ih isprave. Znamo kakva je bila situacija u Ferrariju zadnjih nekoliko godina, bilo je dosta nerada, pogrešnih odluka, nesposobnih vođa, ‘nekvalificiranog’ osoblja itd.
    Da Alonso nije otišao iz Ferrarija, ne bi gledali ovakav Ferrari danas.
    Da Vettel nije došao u Ferrari, ne bi gledali ovakav Ferrari danas.

    I dalje mislim da je prerano za ovo pitanje, ako Alonso ostane u McLarenu sledeće godine, treba prvo vidjeti kakvi će i koliko konkurentni biti, pa tek onda podvlačiti crtu i donositi zaključke.


    0
    0

    0
    • Wolf
      hattrick Donator Prikaži

      Slažem se sa tobom.. ovaj tekst i te riječi sam običavao sresti kod nekih alonsovih navijača sa uvjek istim predznakom.. ublažavanje ili relativiziranja onoga što je posredi, sa vječnim ALI. Naravno istina je ta da Alonso skoro u niti jednom timu nije funkcionirao tako da tim kao takav digne na višu stepenicu, što se očekuje od vozača koji ima i želi takav veliki utjecaj u samom timu, već je već nakon kratkog vremena počeo svoj “tihi” teatar preko medija sa sitnim strelicama upućenim onima koji trebaju čuti, što je naravno dovodilo do daljnjeg nesklada u samom timu, podjeljenosti tima i grupnog nezadovoljstva, ako mu nije pasalo mogo je puno prije otići… btw, ako već kaže/kažu da nije imao pobjednički bolid (iako je i to daleko od istine jer u tom slučaju nebi pobjeđivao u njemu i konurirao čak dvije sezone u utrci za prvenstvo F1). Priznajem da je on izvrstan vozač, no mislim da ima vrlo lošu energiju i gotovo što god takne osuđeno je na lošu karmu. Da Šumaheru nisu “implementirali onaj rat sa gumama kako bi ukinuli njegovu dominaciju vjerovatno bi naslova bilo i manje ;) . Naravno to nema nikakve veze sa praznovjerjem, niti sa mržnjom.. nego sa stvarima koje se u pravilu dešavaju oko njega.

      Kako Berni kaže, taj vozač je izvrstan, no sumnja da će osvojit još koju sezonu.. još će ubrati dobre pare kojih par godina i vjerovatno otići za svojim prijateljm Webberom (također sličnim glumcem) u WEC.

      Na pitanje sa naslova bi odgovorio kontra pitanjem;
      “Dali je Ferrari pogriješio kad je odustao od Alonsa?” -što u biti ima više smisla.


      0
      0

      0
  2. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Uglavnom se slažem s napisanim u kolumni, definitivno na pitanje iz naslova nije lako odgovoriti pogledamo li situaciju iz više kuteva. Gledamo li trenutno stanje McLaren Honde, jasno je da odgovor da. Šest utrka – 0 bodova, jasno je da je to katastrofa i nekoliko koraka unazad. No pogledamo li Ferrarijevo trenutno stanje i Ferrari kakav je bio u razdoblju u kojem je Alonso nastupao za njega, možemo vidjeti da je Alonsova izjava kako se ništa nije promjenilo poprilično točna. Ferrari je drugi po brzini, postižu solidne rezultate, ali i dalje su samo “best of the rest”, i dalje nisu najbolji. Zvuči poznato? Alonso je rekao da se upravo toga zasitio i ispada da bi i ove godine bio u istoj situaciji u kojoj se našao nekoliko puta u Ferrariju, da bude najbolji od ostatka. Spomenuto je u kolumni, time je on zaradio puno veću reputaciju nego što je imao, pokazao je kakav je vozač, ali jednom prilikom je izjavio kako bi svu tu reputaciju mijenjao za titule. Navodno je čak znao da će Ferrari biti prvi pratitelj Mercedesa ove sezone, imao je važeći ugovor za još dvije sezone, ali je odlučio otići. Istina, nije bilo puno opcija u samom vrhu i McLaren je praktički bio jedina opcija za odlazak. Je li to bila pogreška, vrijeme će pokazati, jer kako se cijelo vrijeme naglašava, McLaren Honda je dugoročan projekt i nitko nije očekivao instantni uspjeh. Kao Alonsov navijač, iskreno se nadam da će konačni odgovor na pitanje iz naslova biti ne.


    0
    0

    0
  3. Luka Maloić Prikaži

    Kao prvo mislim da nije baš mogao birati želi li ostati ili ne – već je morao tražiti izlaz.
    Kao drugo: “Je li Alonso pogriješio kad je napustio McLaren 2007? -DA!
    To mu je prva veća greška i glupost u karijeri nakon koje je izgubio 2 sezone u osrednjom Renaultu – to je činjenica.

    Vrijeme više ne može vratiti, kao ni izgubljene godine


    0
    0

    0
  4. pdl Donator Prikaži

    @Grga
    Da bas na prasenje te sezone sam mislio kad su na kraju Alonso i Lewis imali isti broj bodova.Bice da je ipak neko prosle sezone bio isprasen i to ubjedljivo bodovno i sa 3:0 u pobjedama a sve to u istom bolidu.Zao mi je sto je tako ali realnost je ponekad aurova


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.