Retrovizor: Ipak ide i obrnuto

Izdvojeno / Oton Ribić: Retrovizor

Oton Ribić

Prije 9 godina 5 min 1 komentara

Nico Rosberg

[dropcap]N[/dropcap]akon što je u četiri utrke četiri puta bio na postolju ali nikad stvarno ozbiljno zaprijetio momčadskom kolegi, ipak se Rosberg u petoj trgnuo u proljetnom buđenju. I to je svakako dobro za ublažavanje več očvrsnule dominacije njegovog ekipnog kolege – bilo je zabavno slušati i čitati komentare britanskih medija koji su i sami priznali da je osvježenje opet vidjeti nekoga drugog kako odnosi 25 bodova. Još se ne bih neoprezno zalijetao s bombastičnim izjavama u stilu “prvenstvo je opet otvoreno”, “šok koji je sve okrenuo naopako”, ali i ovakve promjene su dobre, da nam se ne ponovi scenario nekakve 2004.

Za Mercedes već znamo da je napravio izvrstan inženjering, koji je na najboljem putu odnijeti još jednu konstruktorsku titulu, ali je ova utrka možda dala naslutiti još jedan interesantan podatak. Mercedes koji je vodeći je praktički nezaustavljiv (inače je to bio Hamilton, ovaj put Rosberg), dok se onaj koji ostane otraga bakće s konkurencijom i ne djeluje, barem ne cijelo vrijeme, toliko uvjerljivo. Dobro, ipak je Hamilton radi strategija na kraju završio utrku gotovo pola minute ispred trećeplasiranog Vettela, ali ono što se možda može prosuditi je da Mercedes nije toliko dobar za pretjecanja i direktne borbe na asfaltu (iako nije loš, daleko od toga), koliko je neuništiv u vodstvu, “čistom zraku”. Ako je tako, a još koja ovakva utrka bi išla u prilog tome, to bi bila jasna sugestija da je Mercedesu itekako važno kvalificirati se izvrsno. Suprotnost nekim drugim ekipama koje su inače davale puno veću prednost utrkama u odnosu na kvalifikacije, s pretpostavkom da pretjecanje više nije toliko teško kao prije.

U svakom slučaju, direktnu borbu dvaju Mercedesa za vodstvo u utrci još čekamo. Nije da to naročito živcira ekipu: njima je prioritet osvojiti konstruktorsko prvenstvo, i dokle im vozači osvajaju dvostruke pobjede, oni se neće pretjerano sekirati kojim redoslijedom prolaze kroz cilj, barem ako im njihovo eventualno rivalstvo ne ugrožava ukupne rezultate.

Ferrari solidan, opet. Ne može se baš reći da je na Mercedesovoj razini, ali barem znamo da postoje okolnosti u kojima mu može konkurirati. Opet, što god pojedini navijači voljeli ili ne, to je sveukupno dobro za F1 kao spektakl, a još neka se priči u vrhu pridruži Williams, može biti samo bolje. Možda se i njima slože okolnosti za neku pobjedu ove sezone – čini mi se da bi velikom broju gledatelja i koji nisu navijači Williamsa bilo drago vidjeti njih kako odnose pobjednički pehar. No i dalje su razmaci među tim ekipama prilični, nemojte previdjeti da je samo prvih šest vozača tih ekipa završilo utrku u istom krugu, a i oni prilično razmaknuti!

Nastavila se bitka kroz srednji red na ravnini Toro Rosso-Lotus-Red Bull, sa Sauberom koji se katkad priključi, ali se i dalje drži na petom konstruktorskom mjestu. Doduše, vjerojatno bi ih Lotus već bio pretekao da se u proteklih pet utrka četiri puta nije “angažirao” Upropastor Maldonado. Navodno je na sebe navukao čak Grosjeanovo nezadovoljstvo, ali, dokle iz Južne Amerike dolaze zelembaći po njegovoj liniji, može se Francuz žestiti koliko hoće – takva je stvarnost F1 danas. Naročito u ekipama koje nikad nisu baš u dubokom bogatstvu.

Dok se Force India još može dodati toj skupini, čovjek ne može ne gajiti nekakvu gubitničku simpatiju prema McLarenu. I uoči Barcelone su govorili o značajnim koracima naprijed i prvim napadima na bodove, da bi petu utrku za redom ostali bez bodova: Alonso u garaži, a Button posljednji ispred Marussije. Teška vremena za Woking, i neslavna inauguracija tamnosivog imidža. S obzirom da je Alonsov kvar na kočnicama uzrokovan otrgnutim vizorom kacige, vjerojatno možemo očekivati nova pravila i na tom području.

Audi i upitnici

Podigla se kvazi-prašina oko ulaska Audija u Formulu 1, bilo kao konstruktora, bilo kao proizvođača motora. Pišem “kvazi-prašina” jer naslovi često budu napisani tonom kao da se radi o nečemu što će se dogoditi sutra ili prekosutra. Ovdje se puno špekulira na špekulacijama opet na temelju špekulacija (radi toga što je kormilo napustio čovjek koji ne želi u F1), ali čak i da Audi to sad odluči, pitanje je može li uopće stići uskočiti do 2017. Vidimo kako se “provela” i Honda, s podosta vremena na raspolaganju i grozomornim resursima. Tako da ove spinove koje dolaze iz Red Bulla zasad ne trebamo preozbiljno shvaćati. Ne tvrdim da tu nema neke mogućnosti, ali u F1 svijetu se svaki dan govori o toliko takvih “mogućnosti” da je za nešto ovog reda veličine ipak potrebno još informacija.

Gumena konkurencija

Oho, čini se da Michelin počinje ispucavati prve probne hice za eventualno postavljanje puta povratku u F1. Zanimljivo, za razliku od Pirellija koji nije imao nikakvih problema oko smišljanja brzoraspadajućih guma za bolji šou, Michelin ima stav da gume trebaju biti sofisticirana tehnika koja pokazuje sve što se danas o proizvodnji guma zna. Dakle, drastično drukčije, ali ne i nešto što Formula 1 već nije imala u ovoj ili onoj fazi. Pitanje je samo treba li opet dozvoliti konkurenciju među gumama. Načelno je, uz prvenstvo konstruktora i vozača, imati još i sekundarno prvenstvo motora i možda guma, ali onda treba jako paziti da se izbjegnu situacije iz prve polovice prošle dekade kad su određene gume imale a priori prednost. To je nešto protiv čega će i ekipe biti oprezne. Vidjet ćemo koliko je istine u tim indicijama.


Odgovor

1 komentar

  1. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Odlično sumirano kao i svaki put Otone :)

    Nadajmo se nekoj ludoj utrci u Monaku, već dugo nije bila.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.