Stirling Moss

[dropcap]S[/dropcap]tirling Moss rođen je 17.9.1929. u Londonu. Za razliku od većine vozača iz njegovog vremena, Stirling je imao ugodno djetinjstvo. Njegov otac Alfred je bio zubar, ali i amaterski vozač, a čak se i natjecao 1924. na utrci Indianapolis 500. Stirling je odrastao u bogatoj porodici, pohađao je privatne škole za dječake i imao veliki izbor zanimanja kojima se mogao baviti. Ali njegova želja je bila da vozi brze automobile po stazama, a ne da sjedi u uredu svaki dan. S 18 godina je počeo voziti lokalne brdske utrke koje su u Britaniji bile popularne, te brzo pronašao put ka ‘pravom’ utrkivanju. Njegova želja oduvijek je bila da vozi samo britanske automobile, što je ispunjavao na putu do Formule 1. Njegov otac nije bio zadovoljan njegovom karijerom i nije želio da ga financira, pa se mladi Striling utrkivao konjima da bi zaradio novac potreban za Formulu 3. Utrkivao se za momčad Coopera i ubrzo uvjerio oca da je bolji vozač nego što je zubar. S očevom podrškom došao je u Formulu 2 1949. gdje se dvije godine utrkivao sa vozačima Formule 1, i svojim vršnjacima koje je sa lakoćom pobjeđivao. Na taj način je 1951. godine dospio na sam vrh motosporta, u Formulu 1.

Njegove prve sezone nisu bile uspješne, većinom zato što su njegovi britanski bolidi bili mnogo slabiji od talijanskih velikana koji su dominirali u to vrijeme. Nakon tri godine u kojima nije postigao mnogo, šef Mercedesa, koji se vraćao utrkivanju po prvi put nakon rata predložio je Stirlingu da se iskuša u boljem bolidu, da bi Nijemci vidjeli Britančeve prave mogućnosti. Na njegovu sugestiju Moss nabavlja Maserati za sezonu 1954. i odmah uzima treće mjesto u Belgiji. Iako je ostatak sezone bio razočaravajući, Mercedes mu nudi mjesto u momčadi za 1955. gdje mu je momčadski kolega bio Fangio. Njih dvojica su imali jako dobru vezu, stariji Fangio je učio mlađeg Mossa mnoge stvari, na stazi i izvan nje. Prelazak u Mercedes se pokazao kao pun pogodak za Strilinga, jer su Srebrene strijele bile dominantne 1955., te je Moss sa lakoćom osvajao postolja, iza svog mentora Fangija. Te godine je stigla i Mossova prva pobjeda u Formuli 1, pred domaćom publikom na ulicama Liverpoola. Sumnja se da ga je Fangio namjerno propustio nakon što je osigurao svoju treću titulu, i ciljem prošao samo 2 desetinke iza Strilinga.

Moss vodi ispred Fangia na VN Velike Britanije 1955.

Moss vodi ispred Fangia na VN Velike Britanije 1955.

Te godine Moss se natjecao i na čuvenoj utrci Mille Miglia, utrka od 1000 milja diljem Italije. Svjedoci govore da je to bila jedna od najboljih vožnji Mossa u njegovom životu, nakon što se vratio u utrku posle izlijetanja sa staze i pobijedio sa preko 30 minuta prednosti ispred Fangia. On je jedini Britanac u povijesti koji je pobijedio na Mille Miglla, i drži rekord za najbrže odvoženu rutu sa nešto više od 10 sati vožnje.

Nakon uspješnih vožnji na svim frontovima, uslijedio je teži period za Britanca. Mercedes se povukao iz Formule 1 nakon samo jedne sezone zbog tragedije na Le Mansu, te je Moss bio prisiljen da se vrati Maseratiju za 1956. Brzo se navikao na promjene te ostvario dvije pobjede te sezone, u Monaku i na Monzi, ali na kraju sezone završio drugi, samo tri boda iza Fangia, sada u Ferrariju.

Moss pobjeđuje u Monaku 1956.

Moss pobjeđuje u Monaku 1956.

1957. Moss se vratio za volan britanskog proizvoda, vozeći za Vanwall koji je postajao sve bolji. Vanwall je i dalje zaostajao za Ferrarijem i Maseratijem, ali vozačke sposobnosti Mossa su često nadoknađivale razliku. Pobijedio je tri puta, ostvarivši i svoju drugu pobjedu na VN Britanije, ovaj put u domaćem bolidu. Pobijedio je i na VN Pescare, najduže staze nakon Nurburgringa. Krug na Pescari je bio dug gotovo 26km i trajao je 10 minuta. Striling je još jednom demonstrirao svoj talent vožnje na duge distance i dominatno pobijedio, tri minute ispred, pogađate, Fangija. Ali ni tri pobjede u sezoni dugoj 7 utrka nisu bile dovoljne da se porazi Juan Manuel koji je osvojio svoju petu titulu i odlučio da se povuče iz utrkivanja, što je otvorilo vrata Mossu da konačno osvoji zasluženu titulu.

1958. Moss je vozio kao nikada prije, s mnogo posvećenosti. Znao je da njego bolid zaostaje za onim talijanskim, te morao nadoknaditi tu razliku. Pobijedio je četiri puta, ali ponovo izgubio titulu! Mike Hawthorn se upisao u povijest kao prvi britanski prvak tako što je u Ferrariju porazio Mossa za samo jedan bod. Iako je Mike pobijedio na samo jednoj utrci u sezoni, napravio je veliku zalihu bodova na utrkama koje Stirling nije završio, te Britaniji donio prvu titulu, a Mossu još jedno razočarenje.

Moss i Mike Hawthorn, 1958.

Moss i Mike Hawthorn, 1958.

Na zadnoj utrci 1958. u Maroku, koju je Moss pobijedio, njegov momčadski kolega Stuart Lewis-Evans je imao incident nakon što se motor na njegovom Vanwallu zapalio. Bolid se lansirao u ogradu, a Lewis-Evans je zadobio opekline od kojih je preminuo šest dana kasnije. Zbog ove tragedije Vanwall se odlučio povući iz Formule 1, a Stirling je bio primoran da ponovo promijeni momčad.

Zato Moss prelazi u Cooper 1959. koji je bio dosta lošiji od Vanwalla, ali Moss je ipak uspio odnijeti dvije pobjede tijekom sezone koje su ga dovele na nekoliko bodova zaostatak za prvakom Brabhamom, ali ipak samo do trećeg mjesta u ukupnom poretku na kraju sezone. Moss nije imao sreće, još jednom je poražen u borbi za titulu, a taj nedostatak sreće se nastavio i u 1960. Na treningu za VN Belgije doživio je težak incident zbog kojeg je propustio veliki dio sezone, nakon štu ju je otvorio pobjedom u Monaku. Istog vikenda u utrci na Spa, dva Britanska vozača su izgubila život. Lotus, za koji je vozio, nije bio ni blizu konkurenciji, a Moss je proživljavao jako teške dane. Vratio se na zadnju utrku sezone, VN SAD-a, koju je pobijedio s preko pola minute prednosti, ali bilo je prekasno. Dva Coopera, Jacka Brabhama i Brucea McLarena su sagradila veliku prednost dok se Stirling oporavljao, te se Britanac ponovo morao zadovoljiti trećim mjestom.

1961. uslijedile su velike promjene u Formuli 1. Prešlo se sa standardnih L6 2,5l motora na L4 1,5 litrene motore, zbog čega su mnogi bili nezadovoljni. Među njima je bio i Enzo Ferrari, koji je odlučio ostati na V6 motoru, i uspio napraviti revolucionaran bolid, koji je uz Cooper bio potpuno dominantan. Moss je učinio sve da pokuša doći do vozačkog mjesta u ta dva tima, ali nije uspio. Na čuđenje mnogih, Moss je osvojio prvu utrku sezone u Monaku. Masivni Ferrari je imao previše snage i težine za vijugave ulice Monte Carla koje su odgovarale mnogo lakšem Lotusu koji je imao dobro i lako upravljanje.

Moss pobjeđuje u Monaku

Moss pobjeđuje u Monaku

U narednim utrkama Moss je gledao kako mu Ferrariji bježe, dok je radio sve što je mogao da ih sustigne. Jako često je riskirao, a taj rizik se isplatio i doveo ga do njegove poslednje pobjede u Formuli 1, na stazi na kojoj je vjerovatno imao najmanje šanse za pobjedu. Pljusak neposredno prije starta utrke na čuvenom Nordschleifeu je doveo mnoge vozače u dilemu. Dok se staza sušila, svi su na startu odabrali gume za suvo, a Moss je bio jedini koji je izabrao kišne gume nadajući se da će se kiša ubrzo vratiti nad stazu. Nakon nekoliko krugova, nebo se sručilo na šumu i Moss je sagradio veliku prednost koju Ferrari nije mogao sustići.

Moss i Wolfgang von Trips (Ferrari) nakon Mossove pobjede u Njemačkoj, 1961.

Moss i Wolfgang von Trips (Ferrari) nakon Mossove pobjede u Njemačkoj, 1961.

Moss je sezonu ponovo završio kao treći, ali ‘bolji’ dani su se nazirali. Enzo Ferrari je bio spreman da uradi sve samo da dovede Mossa u Ferrari za 1962. sezonu. Pregovori su bili u tijeku, kada je došao trenutak koji je okončao Stirlingovu karijeru. U travnju 1962. doživio je težak incident na Goodwoodu. Bio je u komi mjesec dana, a ostatak godine je proveo tražeći način da se ponovo utrkuje. Naredne godine Moss je na istom mjestu po prvi put ponovo sjeo u bolid, ali nakon nekoliko krugova se vratio u boks i objavio kraj svoje karijere.

Bolid Mossa nakon incidenta na Goodwoodu

Bolid Mossa nakon incidenta na Goodwoodu

Kasnije je objasnio da je tijekom tih nekoliko krugova konstantno mislio dok je vozio, ono što je ranije radio prirodno i podsvjesno, sada je radio mnogo teže, razmišljajući o svakom svom potezu. Bilo mu je jasno da je došao do kraja, i otišao je, kada je bio star samo 32. godine, bez osvojene titule u Formuli 1. Četiri puta drugi, tri puta treći, Moss je bio vozač koji se svaki put našao u pogrešnom bolidu, ali svaki put uspio da izvuče maksimum iz njega i postigne najviše što može. Vjerojatno ima više pobjeda na neprvenstvenim utrkama nego onim u F1. Tijekom godina se utrkivao u svim automobilima na raznim stazama diljem svijeta, a bio je specijalista za utrke izdržljivosti. Vozio je na, ono što se danas kaže, kronometar. Jedan od vozača koji je najviše zaslužio titulu, ali je završio karijeru bez ijedne.

Kako mislite da je Stirling Moss trebao biti rangiran?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

13 komentara

  1. zekohonda Prikaži

    jedan od najvećih vozača, bez obzira što nikad nije osvojio f1 naslov.
    neđe sam pročito kako je onomad u engleskoj bio izraz za nekoga ko (pre)brzo vozi, da vozi ko stirling moss. pa ga je onda jednom policajac zaustavio i postavio mu to pitanje. eh, policija. :)


    0
    0

    0
  2. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Odlično Davide, uvijek se veselim tvojim novim tekstovima.
    Samo naprijed :)


    0
    0

    0
  3. đuro Prikaži

    Nešto je krivo u ovom Topu…Fitti je sigurno iza Piqueta, Rindta, Ascarija a naročito Hakkinena. Njegov prvi naslov je velika stvar jer je to bilo protiv Stewarta. Drugi i ne baš protiv šepavog Ferrarija koji je Regu postavio na prvo mjesto a ne Laudu. Prelazak kod brata u Copersucar je promašaj a Indy je, znamo, joke.


    0
    0

    0
  4. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Davide, kad će ići novi članak u vezi vozača? Prošlo je više od mjesec dana od ovoga :/


    0
    0

    0
  5. Williams
    nigel7 Prikaži

    odličan vozač nije mogao biti prvak,šteta


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.