Nigel Mansell

Nigel Mansell

Nigel Mansell rođen je 8.8.1953. u blizini Birminghama. Njegovi snovi od karijeri u Formuli 1 su počeli još u djetinjstvu, kada je gledajući Jim Clarka kako osvaja VN Velike Britanije zaželio da i on jednom usreći cijelu naciju, baš kao što je Škot to radio. Sa sedam godina Nigel je umio da vozi automobil i gajio je veliku strast prema utrkivanju. Imao je želju i volju da uči o inženjerstvu, stvarima koje klince obično ne zanimaju, ali Nigel nije bio običan dječak iz predgrađa Birminghama. Svoju karijeru je započeo u kartingu, imajući oko sebe idealno okruženje, s obzirom da je Britanija bila centar utrkivanja u prošlom stoljeću. Iako se počeo utrkivati u kasnijoj dobi, Mansell se brzo probio kroz karting do Formule Ford 1977. u kojoj je zadobio teške ozlijede vrata tijekom testiranja. Doktori su mu rekli da mora mirovati sljedećih nekoliko mjeseci, a da se vjerojatno više nikada neće utrkivati. Mansellova ljubav prema brzoj vožnji je bila toliko velika da se nakon tri tjedna potajno iskrao iz bolnice i nastavio sa utrkivanjem. Prije ozlijede Mansell je prodavao privatne stvari da bi zaradio novac za Formulu Ford, u kojoj je dominirao sezonom i nakon incidenta. Naredne godine je prodao kuću sa svojom ženom Rosanne da bi zaradio dovoljno za Formulu 3. 1979. doživio je težak incident u toj seriji, u kojem je ozlijedio nekoliko pršljenova, te je nastavak njegove karijere bio upitan.

Britanac je prebrodio dvije teške ozljede u kratkom periodu ali je nastavio pobjeđivati, a njegova želja za utrkivanjem, koja je toliko velika da zbog nje zaboravi na bol, impresionirala je mnoge. Među njima se našao i Colin Chapman, šef Lotusa, koji mu je krajem 1980. ponudio mjesto u Formuli 1. Nigel je napravio spor start, uzevši nekoliko postolja u prvim sezonama, ali većinom nije završavao utrke. Pokazao se kao brz vozač, ali sa nedovoljno sreće i preciznosti. Za vrijeme prvih nastupa sa Lotusom jako se zbližio sa Chapmanom, te je bio shrvan kada je Colin umro 1982. Ostao je u Lotusu četiri sezone, iako mu je bilo jako teško nakon Chapmanove smrti. 1985. je prešao u Williams, potez u koji su mnogi sumnjali, ali Frank je očito znao što radi.

Colin Chapman i Nigel Mansell

Colin Chapman i Nigel Mansell

Povjerenje Franka je bilo dovoljan dokaz da se u brkatom Britancu krije nešto posebno. Te sezone Mansell je pokazao sve čari koje posjeduje. Redovni osvajač bodova na kraju sezone pretvorio se u redovnog pobjednika. Mansell je prvu pobjedu ostvario 1985. na VN Europe voženoj na njegovoj domaćoj stazi Brands Hatchu. Nanizao je još jednu pobjedu te započeo niz sjajnih rezultata koje je prenio u narednu sezonu. Tijekom 1986. konstantno se penjao na postolja, i ostvarivši pet pobjeda našao se u borbi za naslov sa Alainom Prostom, samo dvije utrke do kraja sezone. VN Australije je bila zadnja utrka u 1986. na kojoj je Prost morao pobijediti da bi ukrao naslov Mansellu, koji u tom slučaju treba uzeti najviše jedan bod. Mansell je bio u sjajnoj poziciji tijekom utrke, sve do 20-ak krugova prije kraja, kada je guma na njegovom Williamsu eksplodirala dok je jurio 300km/h. Mansell je bio primoran da se povuče iz utrke sa oštećenim ovjesom, predajući naslov Prostu, koji je pobijedio.

Mansell slavi prvu pobjedu na Brand Hatchu

Mansell slavi prvu pobjedu na Brand Hatchu

Naredne sezone Britanac je ponovo zadobio teške ozlijede kičme nakon incidenta na Suzuki, zbog koje je propustio kraj ionako loše sezone. Borba između njega i momčadskog kolege Piqueta se rasplamsavala, te je Nigel bio pod pritiskom javnosti. Iako je imao duplo više pobjeda od Brazilca te sezone, Nigel je naslov ispustio iz ruku bez obzira na dvije propuštene utrke na kraju sezone.

Ništa te sezone nije bilo posebno za Mansella kao što je pobjeda na Silverstoneu. Nakon što je većinu utrke presjedio iza Piqueta, u završnoj fazi, nošen na krilima publike, Mansell je 11 puta za redom skinuo rekord staze i sa nekoliko krugova do kraja projurio pokraj Piqueta. Emotivni Mansell je stao na krugu nakon pobjede, i u suzama ljubio asfalt na kome je pretekao Piqueta za pobjedu, dok se u pozadini čula užarena britanska publika koja je slavila novog nacionalnog ljubimca. I tako je Mansell proživio svoj dječački san, podigao je cijeli otok na noge i postao obožavan od strane Britanaca.

Međutim, nisu ga svi tako voljeli. Iako je Piquet napuštao momčad nakon samo dvije sezone i osvojene titule, Mansella nisu obožavali u timu. Patrick Head je kasnije izjavio da se Nigel osjećao svemoćno te je mislio da su ga svi željeli ‘srušiti’. Često se sam motivirao, a poznata je i njegova logika ‘sam protiv svih’, kojom se često služio. Frank Williams je uživao u Mansellovim vožnjama, ali kao osobu ga je opisao poput pain in the ass.

001218_042 Srećom, povreda leđa sa kraja 1987. nije potrajala, a nakon što je Piquet otišao iz Williamsa, 1988. je obećavala. Međutim svi znamo priču te godine. Prost, Senna i McLaren su bili svjetlosnim godinama ispred konkurencije dok je Ferrari skupljao komadiće koji su iza njih ostajali. Honda, koja je godinama surađivala s Williamsom, okrenula se ka McLarenu, te je Williams morao pronaći nove motore. Pronašli su najgore moguće rješenje, Judd motore, koji su bili izuzetno nepouzdani. Mansell je završio samo dvije utrke, od ukupno 14 na kojim je nastupio, i na obje završio kao drugi. Iznerviran i shrvan od borbe s Williamsom, Mansell je objeručke prihvatio ponudu Ferrarija za narednu sezonu.

1989., novi bolid i nova momčad, još jednom obećavajući start. Mansell pobjeđuje ne prvoj utrci sezone u Brazilu, i u narednih nekoliko utrka privlači veliku pažnju svojom upornošću da izvuče sve što je moguće iz Ferrarija. Tifosi ga zbog tog nazivaju ‘Il Leone’ (Lav), ali ni taj nadimak ne pomaže Mansellu. Do kraja sezone pobjeđuje još jednom, u Mađarskoj, sjajnim pretjecanjem Senne, i sezonu završava četvrti. 1990. nije bila mnogo bolja, nakon što ga je novi momčadski kolega Alain Prost ‘izbacio’ sa mjesta lidera momčadi, Nigel je u Britaniji objavio da odlazi u mirovinu na kraju sezone. Pobijedio je samo jednom, a na samom kraju godine Mansell je odlučio da nastavi karijeru i objavio povratak u Williams.

1991. vratio se u formu kakvu nije imao još od borbi sa Piquetom. Pobijedio je pet puta i naznačio novi početak za njega i Williams, ali je na kraju izgubio od Senne zbog velikog broja odustajanja.

Naredne sezone Mansell je deklasirao konkurenciju u dominantnom Williams-Renaultu, pobijedivši na 9 od 16 utrka u sezoni. Koliko je bio dominantan potvrđuje nevjerojatna činjenica da na samo dvije utrke u 1992. nije startao sa pole pozicije. Nakon što je osvojio svoju prvu titulu nakon 12 sezona provedenih u Formuli 1, Britanac je opet objavio povlačenje u mirovinu.

Pauzirao je jednu godinu u Formuli 1, 1993. za vrijeme koje se natjecao u IndyCaru, te osvojio titulu u debitantskoj sezoni. Vratio se na još nekoliko utrka Formule 1 u 1994. sa Williamsom, a posljednju pobjedu je ostvario na VN Australije. 1995. je prešao u McLaren, za koji je odvozio samo dvije utrke, i zatim je, ovaj put i zauvijek, okačio kacigu o klin.

Mansell slavi posljednju pobjedu u Australiji, 1994.

Mansell slavi posljednju pobjedu u Australiji, 1994.

“Preživio sam mnogo bola i razočaranja u svojoj karijeri, ali i mnogo zadovoljstva. Uvijek sam vozio najbolje što sam mogao,” bile su riječi brkatog Britanca po završetku karijere. Lav, bol u dupetu, Britanski Bulldog, jedan od najboljih koje nam je podarila Velika Britanija. Najpoznatiji brkovi Formule 1 koji su obilježili osamdesete.

Kako mislite da je Nigel Mansell trebao biti rangiran?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

9 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    hvala na ovom tekstu!
    prvi f1 vozač za kojeg sam navijo…crvena petica…uvijek brz, agresivan, nekad i preagresivan/divlji (crna zastava u portugalu) i često bez sreće… ali na kraju ipak dođe sve na svoje. :)


    0
    0

    0
  2. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    “Naredne godine je prodao kuću sa svojom ženom Rosanne da bi zaradio dovoljno za Formulu 3” koliko je dobija za kuću a koliko za ženu :)


    0
    0

    0
  3. Mclaren
    raca Prikaži

    Članak, kao i ostali do sada, odličan. kao članak. Međutim, staviti ga na deseto mjesto, ispred Piqueta, Fittipaldija, Hakkinena, pa čak bi se moglo i Rindta tu svrstati, pomalo je neobjektivno i neozbiljno. Jedini naslov osvojio je u krajnje dominantnom bolidu. Bio je prvak, nikad karizma. Nije svaki put bio ni lider u ekipi. Ne znam koga još imaš u planu, ali mislim da će doći vrijeme kada ćemo komentirat da li se trebao Mansell uopće naći na popisu petnaestorice, jer ima onih koji nisu bili svj. prvaci, a obilježili su f1


    0
    0

    0
    • F1puls
      David Vidović Prikaži

      Hvala na pohvalama. :)
      Biće još mnogo vozača, bez brige, među njima su i oni bez titule. Sada se opusti i uživaj, a kada serijal završi, pokušaću barem na forumu napraviti temu u kojoj ćete Vi iznositi vaša mišljenja i vaše liste. Siguran sam da će biti zanimljivo jer svatko ima različit pogled na povijest. ;)


      0
      0

      0
  4. fjaka Prikaži

    jedan od 4-5 koji ima f1 i indycar krunu. ali nisan ima pojma da su ga ozljede ovolko pratile. svaka čast za tekst.


    0
    0

    0
  5. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Dobar tekst, bravo Davide :)

    Mansell mi je ko Hamilton danas, ne znam zašto.


    0
    0

    0
  6. Williams
    Nigel Prikaži

    legenda zaslužio je naslove 1986 i 1987 nije imao sreće


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.