Zimska stanka, 44. dan: Kako i zašto je stradao Jochen Rindt na Monzi 1970?

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 10 komentara

Sezona 1970. bila je kao iz snova za Rindta, Chapmana i kompletnu ekipu Lotusa. Novi model 72 bio je sjajan u svakom pogledu, aerodinamičko čudo svog vremena i potpuno drugačiji od ostalih bolida. Jochen Rindt odlilčno je iskorištavao ono što je imao ispred sebe – u prvih devet utrka osvojio je pet pobjeda te uvjerljivo vodio u poretku vozača uoči VN Italije 1970. Najbliži mu je bio Jack Brabham s 20 bodova zaostatka, a pobjeda je u to vrijeme nosila tek devet bodova.

Nakon kratke ljetne stanke uslijedila je VN Italije, utočište Tifosija i Ferrarijeva staza. Talijani su imali razloga za veselje. Dvije utrke prije Monze Ferrarijevi vozači zabilježili su jednu pobjedu, dva druga mjesta te pole position. Rezultati slobodnih treninga u petak nisu bili posebno dobri za Rindta, a do kvalifikacija je ostao još samo jedan trening, pa se Austrijanac odlučio na veći angažman za subotnje poslijepodne. Odlučio je skinuti prednje i zadnje krilo s bolida, što je bilo uobičajeno za Monzu, budući da su svi tražili način kako bi smanjili otpor zraka. Problem je bio što Lotus 72 nikad nije isproban bez krila, a na to u Lotusu nisu pazili, kao ni sam Rindt.

Rindt je postavio četiri mjerena kruga, i svaki novi bio je brži od starog. Krenuo je u peti krug, jurio prema još boljem vremenu pokušavajući razumijeti kako funkcionira njegov Lotus bez krila. Na pravcu prema Parabolici je nešto pošlo po krivu i Rindt se velikom brzinom zabio u zaštitnu barijeru s lijeve strane. Udarac je bio toliko silovit da je cijeli prednji kraj Lotusa doslovno nestao. Dan Gurney bio je iza njega te opisao ono što je vidio:

“Bolid je najprije lagano zakrenuo na desnu stranu, potom ulijevo, zatim ponovno udesno, da bi se na kraju još jednom naglo okrenuo ulijevo i počeo okretati poslije udarca u ogradu.”

https://www.youtube.com/watch?v=9D_L0d0ltWo

Jedan od gledatelja ispričao je situacija iz svog gledišta:

“Vidjeli smo Rindta koji se približavao brzo, jako brzo, vozeći po desnom dijelu staze. Automobil je bio stabilan, no u jednom trenutku začuo se neobičan zvuk i automobil se zabio pod ogradu dva metra od nas. Svi smo se bacili na zemlju u strahu da Lotus ne završi među nama. Prije nego je automobil zakrenuo u ogradu Rindt nije kočio i činilo se da vozi potpuno sigurnom putanjom.”

Kasnijom analizom utvrđeno je da je do nesreće došlo zbog problema s kočnicama, što objašnjava Gurneyevu teoriju o vrludanju bolida lijevo desno. Tri utrke poslije, Rindt je osvojio naslov prvaka posthumno, jedini vozač u povijesti Formule 1. Nadajmo se da će tako i ostati.

 


Odgovor

10 komentara

  1. Nelson Piquet
    Grah0 Donator Prikaži

    Jackie Steward u dokumentarcu Life on the Limit navodi da je udruženje vozača imalo potpuno opremljeno medicinsko vozilo, ali ga redari nisu stavili u njega :(
    Da ga nisu odveli u pogrešnu bolnicu preživio bi.
    Šteta…


    0
    0

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      puno se tu nažalost loših stvari poklopilo.
      ali meni je prvi i osnovni krivac champan sa svojim forsiranjem brzine pod svaku cijenu, nauštrb sigurnosti.


      0
      0

      0
      • Nelson Piquet
        Grah0 Donator Prikaži

        Ne znam zašto bi Champan bio krivac?
        Veću tu krivicu snose organizatori i FIA, na većini staza tek u drugoj polovini 70-ih su počeli ugrađivati ARMCO barijere, a i medicinskog osoblja i opreme pored staze manjkalo je. Da nije Colin forsirao toliko brze bolide tu bi bio neko drugi ko bi možda i još brža auta pravio.


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        cavallina Prikaži

        tesko je iz ovog vremena ‘prigovarati’ pojedincu sto nije pridavao vaznost sigurnosti, kada i opcenito to nije bio imperativ u formuli tada…
        nazalost se do te sigurnosti doslo jako krvavim putem

        gledajuci dokumentarce o tim vremenima,cesto se uhvatim kako ‘sizim’ na neke,iz perspektive ovog drugog vremena, nacina razmisljanja, iskustava itd,jako banalne stvari koje bi – mozda – mogle spasiti vecinu tih nasilno ugasenih zivota…
        ali ipak mislim da sve treba gledati u kontekstu vremena u kojem je bilo,a na kraju se ni sudbini ne moze uteci kad ‘pokuca na vrata’
        i sav taj krvav put je vodio do ovog sto imamo danas (u mozda malo pretjeranom obliku ,istina)


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        @grah0
        pogodi ko je autor ovog pisma?

        Mr Colin Chapman
        Howard Johnson Motor Lodge
        Indianapolis

        9.5.1969

        Dear Colin,

        I just got back to Geneva and I am going to have a second opinion on the state of my head tomorrow. Personally I feel very weak and ill, I still have to lay down most of the day. After seeing the new Doktor and hearing his opinion we can make a final decesion on Monaco and Indy.

        I got hold of this incredibly picture which pretty much explains the accident, I didn’t know it would fly that high. Robin Herd apparently saw the wing go, but could not see the accident, since it happened around the corner.

        Now to the whole situation, Colin. I have been racing F1 for 5 years and I have made one mistake (I rammed Chris Amon in Clermont Ferrand) and I had one accident in Zandvoort due to gearselektion failure otherwise I managed to stay out of trouble. This situation changed rapidly since I joined your team, Levin, Eifelrace F2 wishbones and now Barcelona.

        Honestly your cars are so quick that we would still be competitive with a few extra pounds used to make the weakest parts stronger, on top of that I think you ought to spend some time checking what your different employes are doing, I sure the wishbones on the F2 car would have looked different. Please give my suggestions some thought, I can only drive a car in which I have some confidence, and I feel the point of no confidence is quite near.

        Best regards


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Preminuli G-din o kojem je riječ u članku
        A evo i pisma
        http://farm5.static.flickr.com/4154/4985477167_4570bcaabe_o.jpg
        A napisao ga mu je nakon strahovite nesreće u Barceloni, na stazi Montjuic
        http://farm5.static.flickr.com/4091/4986076706_949816c9f6_o.jpg


        0
        0

        0
      • Nelson Piquet
        Grah0 Donator Prikaži

        Tad je Kolin imao san o ogromnim krilima, mislim da se na početku drugog kruga to krilo raspalo, a Jochen je čini mi se slomio nos .


        0
        0

        0
      • Bmw
        Marko Rakić Donator Prikaži

        Tako je. Bila je to VN Španjolske 1969.


        0
        0

        0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Ej Marko, izofiraš nas ovdje čitavih 10 dana, a onda se vratiš sa “pogibijom”. :chill:
    Sram te bilo :gandalf:


    0
    0

    0
  3. Mclaren
    KERS Prikaži

    Nesto mi tesko sjela ova prica za ujutro..pa i ovakve price i jesu F1..danas nebi bilo to na ovoj razini da nije bilo ovakvih žrtava.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.