Zimska stanka, 13. dan: Top 10 vozača koji se nisu uspjeli kvalificirati u utrku

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 5 min 0 komentara

Zadnji put kada neki vozač/momčad nisu nastupili na nekoj utrci zbog lošeg vremena na kvalifikacijama bila je VN Australije 2012, kad je Hispania Racing Team ostala izvan 107%. Kroz povijest je toga bilo puno više, a neki nesretni vozači su znali provesti cijelu sezonu gledajući utrku na televiziji.

10. Stefan Johansson – 24 pokušaja

Šveđanin je u svojoj karijeri vozio i za velike momčadi, poput Ferrarija i McLarena, ali i za veoma loše, kao što su AGS, Footwork, Monteverdi, Ligier u lošim danima, Spirit i užasni Shadow. Od 103 F1 utrke, u njih 24 nije ostvario pravo nastupa. Stefanu je vjerojatno dozlogrdilo biti u Formuli 1 nakon što je u svojih 11 zadnjih utrka propustio njih čak 10.

9. Eric Van De Poele – 24 pokušaja

Nesretni Belgijanac startao je u samo pet utrka, a započeo je 29 velikih nagrada. Timovi za koje je vozio malo su poznati većini pratitelja Formule 1 (Modena, Motor Racing Developments i Fondmetal). S obzirom da je nastupio sam pet puta u utrci, bilo je teško očekivati da će biti osvojenih bodova.

8. Nicola Larini – 25 pokušaja

Nicola se kroz Formulu 1 vukao 10 godina, no sreća nije bila na njegovoj strani, a bilo je tu isprekidanih, nepunih i svakakvih sezona, a najviše onih gdje se nije uspio kvalificirati. Cijelu svoju mladost potrošio je u lošim timovima. Krajem 1992. i početkom 1994. nastupio je nekoliko puta za Ferrari, te čak uspio osvojiti drugo mjesto na VN San Marina. Od te utrke nije vozio pune tri sezone u F1. 1997. je odvozio pet utrka sa Sauber, nakon kojih se povukao iz sporta.

7. Bernd Schenider – 25 pokušaja

Kada se u 34 utrke uspijete kvalificirati samo devet puta, onda motivacija za nastavak F1 karijere sigurno ne može biti u rastu. Nakon dvije katastrofalne sezone u Zakspeedu i dvije utrke za Footwork, Nijemac se povukao iz sporta te prešao u DTM, gdje je osvojio četiri naslova prvaka.

6. Yannick Dalmas – 26 pokušaja

Vozač koji ima jedne od najgorih rezultata za pojednica te ono što nitko ne bi poželio ulaskom u sport. Od 49 utrka, u njih 26 se nije uspio kvalificirati, dok u onima gdje je startao nije uspio nikad osvojiti bodove. Vozio je od 1987. do 1994.

5. Arturo Merzario – 28 pokušaja

Merzarijeva karijere je ustvari započela dobro, a bilo je to u Ferrariju 1972. i 1973., te godinu poslije za Frank Williams cars. No, nakon toga, njegova karijera se doslovno strmoglavila. 1977. osnovao je vlastitu momčad, Team Merzario, a rezultati su toliko loši da ih ne vrijedi niti spominjati. U tri sezone, uspio je završiti samo jednu utrku, VN Belgije, ali na 14. mjestu.

4. Piercarlo Ghinzani – 32 pokušaja

Talijan je većinu svoje karijere proveo u momčadi Osella Squadra Corse, za koju je jednom osvojio bodove, što mu je bilo jedini put u karijeri dugoj osam godina. Zadnja sezona u F1 bila mu je 1989., u kojoj se tri puta uspio kvalificirati za utrku, ali niti jednu nije završio.

3. Roberto Moreno – 33 pokušaja

Roberto Moreno ustvari je bio talentiran i solidan vozač, no loši bolidi i nepostojanje sportske sreće uništili su njegovu F1 karijeru. Započeo je 1982. u Lotusu, ali samo jednu utrku. Nije se uspio kvalificirati. Nakon pet godina odvozio je dvije utrke za Team AGS, a nakon toga je 1989. proveo u momčadi Coloni Spa. Tragična sezona. U 16 utrka, četiri su uspio kvalificirati, ali nije završio niti jednu utrku. Ista stvar dogodine u BrunRacingu, ali tamo nije dočekao kraj sezone, već je zadnje dvije utrke odvozio za Benetton. Odmah u prvoj utrci za novu momčad osvojio je postolje, drugo mjesto na VN Japana. Povukao se 1995. nakon pune sezone u momčadi Forti.

2. Bertrand Gachot – 37 pokušaja

Prve tri ekipe za koje je vozio bile su Moneytron, Rial i Coloni. Teško je reći koja je bila gora momčad, budući da se u 32 utrke s njima uspio kvalificirati u njih pet. Za Jordan je vozio 1991., gdje je imao nekoliko solidnih nastupa, a sve je pokvario tučom s taksistom u Londonu, zbog čega je zaradio dva mjeseca zatvora i šut kartu iz Jordana. 1994. i 1995. pokušao je s momčadi Pacific GP, no nije uspio više osvojiti bodove, a bilo je još utrka u koje se nije uspio kvalificirati.

1.Gabriele Tarquini – 40 pokušaja

Coloni, AGS i Fondmetal bile su momčadi za koje je vozio rekorder današnje priče. S obzirom da ste imena ovih timova u ovom tekstu pročitali već nekoliko puta, lako možete zaključiti da nesretni Gabriele nije mogao puno toga učniti. Bili su to timovi s vrlo slabom financijskom podrškom i lošim motorima. 25 puta je spakirao kofere u petak na predkvalifikacijama, dok je još 15 puta napustio veliku nagradu u subotu.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.