Zimska stanka, 8. dan: Kratka povijest utrkivanja u Francuskoj

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 2 komentara

Magny Cours, Francuska

Povratkom VN Francuske u kalendar Formule 1 ukratko ćemo se prisjetiti gdje se vozilo u francuskoj, od kada te pregledati neke poznate i publici omiljene trenutke. Zadnja utrka u francuskoj održana je na Magny Coursu 2008. godine, kada je pobjedu odnio Felipe Massa u Ferrariju.

VN Francuske bila je jedna od onih utrka koje su, barem do 2008., uspjele preživjeti uspone i padove sporta te se održati u kalendaru uz Italiju i Veliku Britaniju. Na prvoj utrci 1950. godine pobijedio je Juan Manuel Fangio u Alfi Romeo na stazi Reims – Gueux, osam kilometara dugoj sa samo pet zavoja.

circuit-reims-gueux-1926

Do 1966. godine u kalendaru su se izmjenjivale spoemnuta Reims te Rouen-Les-Essarts, nešto sporija staza, na kojoj je voženo pet puta. Zadnja utrka tamo održana je 1968. kada je Jacky Ickx odnio pobjedu u Ferrariju. Par godina prije toga u kalendar se ugurala staza Charade, veoma zavojita i duga. Održane su samo četiri utrke, zadnja 1972. kada je slavio Jackie Stewart u Tyrellu. Staza je bila prilično zahtjevna, imala je čak 31 zavoj u osam kilometara dugom krugu, pa je pucanje gume nakon startno ciljne ravnine bilo pravo veselje.

circuit_charade_1958_1988

1971. u kalendar dolazi Paul Ricard, smještena tek par desetaka kilometara sjeverno od azurne obale. Karakterizirao ju je jako duga startno cilja ravnina, koja je bila prava noćna mora za atmosferske motore u vrijeme kada su turbo motori harali sportom.Razlike u maksimalnim brzinama iznosile su i do 80km/h.

paul ricard

Do 1985. godine, ova staza se izmjenjivala s Dijon Prenois stazom, koja je bila veoma interesantna i odlična za utrkivanje kotač uz kotač, što su nam Gilles Villeneuve i Rene Arnoux zorno pokazali u jednom od najbolji dvoboja u povijesti Formule 1. Bilo je to 1979. godine, vjerojatno najbolji dvoboj ikada.

Izgleda staze Dijon Prenois

dijon-prenois_circuit-svg

1984. odražala se zadnja utrka na Dijonu, a pobjednik te velike nagrade bio je Niki Lauda u svojoj zadnjoj šampionskoj godini. Paul Ricard tako je ostao sam, te su se utrke na toj stazi održavale do 1990. godine. Tada štafetu preuzima Magny Cours, popularna staza koja je donijela mnogo dobrih utrka, borbi, sjajnih taktika (Schumacher 2004.) i Sennine rasprave sa Schumacherom oko sudara u prvom krugu.

Michael Schumacher postavio je rekord na Magnyu po pitanju broja pobjeda na nekoj velikoj nagradi. Nijemac je od 1994. do 2006. nanizao čak osam pobjeda, rekord za koji će trebati dobrano uznojiti da ga se obori.


Odgovor

2 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    očekivo sam po naslovu i prvu polovicu prošlog vijeka, ali dobro.
    nije spomenuta neomiljena le mans bugatti staza na kojoj se vozilo 1967.
    rouen-les-essarts mi je najdraža staza na projcet carsima.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.