Force India slavi najbolji rezultat u svojoj povijesti

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 2 min 19 komentara

Sergio Perez, Force India

Momčad Sahara Force India je današnjim rezultatom na VN Abu Dhabija, koju su Nico Hulkenberg i Sergio Perez završili na sedmom i osmom mjestu, potvrdila četvrto mjesto u poretku konstruktora i najbolji rezultat u svojoj devet godina dugoj povijesti.

Zamjenik šefa Robert Fernley kaže:

“Završiti sezonu s dva bolida u solidnim bodovima i na četvrtom mjestu u prvenstvu konstruktora je fantastično. Ovo je bila jako velika godina za nas i važno je odati priznanje svakom članu momčadi za sav naporan rad i sate posvećenosti u bazi i na stazi. Sav se trud isplatio i sada možemo slaviti najbolju godinu u našoj povijesti. Oba vozača su danas napravila odličan posao, kao i tijekom cijele godine. Odlično je što je Nico svoj boravak s nama završio u velikom stilu te mu zahvaljujemo za sve što je napravio za nas tijekom njegovih pet godina koje je proveo kao vozač Force Indije. Bio je velik dio našeg putovanja prema gornjem dijelu grida, te je bilo zadovoljstvo raditi s njim. Zasluge idu i Sergiju, također, koji postaje prvi Force Indijin vozač s više od 100 bodova u sezoni. Bio je izuzetan ove godine i potpuno zaslužuje završiti na sedmom mjestu u prvenstvu vozača.”

Vozački par indijske momčadi će sljedeće godine činiti Sergio Perez i Esteban Ocon, dok Nico Hulkenberg prelazi u Renault.

Force India je 2014. završila na šestom mjestu sa 155 bodova. Prošle godine su se popeli jednu stepenicu više uz osvojenih 136 bodova. Ovu su sezonu završili na četvrtom mjestu sa 173 boda.

Sergio Perez je u poretku vozača zauzeo sedmo mjesto sa 101 bodom, dok je Nico Hulkenberg osvojio deveto mjesto sa 72 boda. U tri godine koje su zajedno proveli u Force Indiji, dva puta je uspješniji bio Perez.


Odgovor

19 komentara

  1. Blackhawk Prikaži

    Kao što je Perez rekao – ako se uzmu u obzir uvjeti FI je najbolja momčad na gridu!


    0
    0

    0
  2. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Svaka čast Force Indiji, Hulkenbergu i Perezu, oni su stvarno obavljali vrhunski posao cijele sezone.

    Tek sad kad vidim da su četvrta najbolja ekipa, skontam koliko je to velik rezultat za tako malu ekipu. Ostaviti iza sebe gigante poput Mclarena, Renaulta i Williamsa, bez obzira na okolnosti, može samo vrhunska ekipa!


    0
    0

    0
  3. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Nadam se da sljedeće sezone neće pasti, nego imati sjajnu bazu na početku i onda ponoviti sjajan napredak kroz sezonu :)


    0
    0

    0
  4. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Bili su izvrsni tokom cijele godine. Svaka čast maloj ekipi velikog srca.


    0
    0

    0
  5. Mclaren
    raca Prikaži

    Još jedna ekipa na gridu koja postaje konkurentna. Sad mogu i izdašnije sponzore naći i sa novcima od FOM.a, još više napredovati. Evoluiraju što je, svakako, dobro za f1


    0
    0

    0
    • Blackhawk Prikaži

      Teško jer nikada neće moći ulagati koliko mogu Mercedes, RB i Ferrari koji osim sponzorskog novca imaju i vlastiti.


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Pa recimo da prodaju udio u ekipi nekome bogatom. Da sklope dogovor sa nekim novim proizvođačem motora. Što da ne? McLaren i Williams to rade oduvijek. I Sauber je imao ekskluzivni BMW-ov motor. Zašto i oni nebi mogli postati takva ekipa? McLaren ima historiju, ali danas nisu u ništa boljoj situaciji. Nemaju sponzora. Jedino imaju taj dogovor sa Hondom. Dobro, imaju i vlastitog keša, proizvođač su auta… Mogla bi i Force India jednog dana postati veća ekipa. Samo trebaju pravog partnera. A ionako se odavno priča o prodaji jednog dijela. Ti neki vlasnici trenutno ne ulažu ništa. Eto nedavno smo imali onu priču da bi mogao Aston Martin kupiti dio.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        @senja – da mogli bi. Ali time prelaze u tvorničku momčad jer gledajući povijest, svaki proizvođač koji je davao ekskluzivne motore je kad tad poželio imati vlastitu momčad. A tada više ne bi bili Force India nego npr. Aston Martin. I Sauber nije bio Sauber nego BMW (iako su se vodili kao BMW – Sauber)


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Pa svejedno, nek postanu tvornička. Još bolje da imamo još jednu jaku ekipu. Jeli McLaren sada tvornička ekipa? Kad su bili sa Mercedesom, nisu imali ekskluzivitet. I ostali su imali priliku koristiti Mercedesove motore, ali je Mercedes u jednom trenutku imao većinski udio u ekipi. I tamo je uvijek bilo ljudi iz Mercedesovog vrha. Kao na primjer i u Williamsu dok su bili sa BMW-om. Kasnije je BMW imao malo više utjecaja sa Sauberom. Zapravo baš zbog toga su i otišli iz Williamsa jer se nisu previše pitali. Sve zavisi od udjela u ekipi.
        Moglo se reći da je Mercedes već imao tvorničku ekipu u McLarenu. Williams se malo više pitao u partnerstvu sa BMW-om. Ali odkad ih je BMW napustio imaju samo onu Maldonadovu pobjedu… A BMW Sauber je bio poprilično jak tim. I na kraju opet sve ostavio Sauberu. Da su odigrali u Sauberu pametnije mogli su opet imati jak tim sa nekim ozbiljnijim partnerom. Ali su se srozali jer je Peter Sauber prepustio vođenje tima onoj ženskoj :D


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        @senja – sve što si napisao stoji, ali… Ne mogu se uspoređivati ni Williams a pogotovo ne McLaren. Jer koliko god McLaren bio privatna momčad ona je puno više od toga jer proizvode i sportske automobile – bolje rečeno, imaju dodatni izvor prihoda. Williams ima Williams Advanced Engineering… Jedni i drugi su imali partnerstva s proizvođačima motora ali to su bila partnerstva, ne udio u momčadi, s tim da je u oba slučaja završni scenarij bio isti.
        Force India ima dva problema za ostvarenje takvog scenarija – 1) Nemaju koga uzeti kao eksluzivnog dobavljača motora. Honda je pokazala kako to sporo ide i sumnjam da je jedan BMW ili Porsche spreman na eventualno ruđenje imagea eventualno neuspješnim motorom.
        2) Ukoliko i pronađu nekoga, i taj im dobavljač bude isporučivao jako dobre motore što Force Indiju gurne dodatno naprijed tada je samo pitanje dana kada će poželjeti imati svoju momčad. A Force Indija neće imati izbora jer ako odbiju, nisu dovoljno jaki kao McLaren ni Williams. A i sam si vidio što se dogodilo s Williamsom nakon što je BMW odlučio da želi svoju momčad.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Već sam ranije napisao da je Mercedes imao većinski udio u McLarenu.
        Mnogo se govori kad neki proizvođač motora, kao BMW, Toyota, Honda napuste F1. Ali ima i privatnika koji napuštaju. Evo svi ovi koji su prodali cijelu ekipu proizvođaču motora, zar to nije napuštanje F1 od privatnika? Kao što je Benetton kad je prodao ekipu Renaultu. Minardi, Jordan, i td. Jako su rijetki koji ostaju dugo kao privatnici. Kao što su McLaren, Williams i Sauber. Mislim da je stvar u tome koliko privatni vlasnici vole ovaj sport. I McLaren i Williams, a pogotovo Sauber su prolazili kroz teške trenutke. Ali ostaju zato što vole ovaj sport. Evo i Force India godinama prolazi kroz teške trenutke. I ne samo da opstaju, nego i napreduju. Mislim da je time Vijay Mallya definitivno pokazao koliko voli ovaj sport. I misllim da nebi dopustio potpunu prodaju ekipe. Kao što ni Sauber nije to dopuštao sve ove godine. Sauber je dugo godina imao Red Bull kao sponzora. Pa i Petronas, koji je uz njiih ostao i za vrijeme BMW-a. I nakon BMW-a pređu kod Mercedesa. Imali su jake sponzore i uvijek su uzimali dobre mlade vozače, i bili stabilan tim u sredini poretka. Dok imaš i one privatnike koji prodaju cijelu ekipu i nikad više ne čuješ za njih.
        Force India radi sličnu stvar kao nekada Sauber. Pored svih problema još uvijek se zovu Force India, i ponosno nose boje svoje zemlje. Njihova ljubav prema ovom sportu je neupitna. I stvarno mislim da bi mogli izrasti u jako privatnu ekipu poput Willamsa i McLarena. Ali da bi postali jaki moraju početi ciljati na titulu prvaka. A to ne mogu bez jakog partnera.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Zaboravljas da je Jordan bio puno uspjesniji od Saubera :-p
        Velika je i razlika kada se proda manja momcad i kada f1 napusti netko poput Toyote ;-)


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Ma nebitno na veličinu tima. Činjenica je da napuštaju i privatnici i veliki proizvođači, ako nisu previše zainteresirani. A imaš malih privatnika koji opstaju uz hrpu problema. Mislim da Sauber nikad nije izgubio svoj identitet, iako su bili BMW-ova tvornička ekipa. Mislim da je i Force India pokazala svih ovih godina želju da opstanu u F1. Kao što je i Sauber poslije odlaska BMW-a sam spasio svoju ekipu. Tada je teško bilo naći zamjenu za BMW, jer su svi bili u problemima. A čovjek je ipak pregurao taj period. Nije jednostavno otišao, ko mnogi drugi.
        Vjerujem da i Force India ima želju da ostavi traga u F1. Ako su se uz sve probleme do sada ovoliko trudili da opstanu, i zadrže svoj identitet, mislim da to neće promijeniti ni partnerstvo sa nekom većom kompanijom.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        BTW, senja – Mercedes nikada nije bio većinski vlasnik McLarena – imali su ako se ne varam 40% momčadi


        0
        0

        0
  6. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Čestitke za FI. :klanjam:
    Od srca.
    Slažem se sa Perezovom izjavom, što je naveo @Black.
    Ali mislim da je 4. mjesto plafon.
    S druge strane, ne bi mi bilo krivo da me demantuju.


    0
    0

    0
  7. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Negdje sam gledao video klip sa pres konferencije konstruktora. Kaže lik iz Force Indije za sljedeću sezonu, da se nada da su uradili dobar posao za sljedeću godinu, a da su ostali zajebali :D


    0
    0

    0
  8. Williams
    DoDo13 Prikaži

    Makar sam navijač Williamsa, iskrene čestitke Force Indiji na ostvarenom rezultatu, zaslužili su.


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.