Marchionne o prognozama za 2017. godinu

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 2 min 24 komentara

Sergio Marchionne, Ferrari

Sergio Marchionne, Ferrari

Sergio Marchionne ovaj put je naučio lekciju pa je dao kudikamo mudriji odgovor na pitanje što očekuje od Ferrarija iduće sezone.

“Trebamo pričekati, moramo biti skromni u očekivanjima, a kad bolid bude na stazi u ožujku 2017. onda ćemo vidjeti imaju li utjecaja promjene koje radimo.”

Naime, Marchionne je objasnio da Ferrari više neće ulagati u projekt Formule 1 koliko su to radili dosad. Novac će se trošiti racionalnije, a u tom duhu ekipa je doživjela i određene strukturalne promjene.

Ipak, vrlo je oprezan kada su u pitanju konkretni rezultati:

“Ne želim davati nikakve prognoze o 2017. godini.”

“Prošle godine sam naučio lekciju kada sam se oslonio na interne prosudbe o tome koliko ćemo napredovati s 2015. na 2016. godinu. Neću to ponoviti.”

“Morat ćemo pričekati i vidjeti na stazi.”

Ferrari je sada na pragu druge sezone bez pobjede u protekle tri godine, ali predsjednik se nada dobrom kraju tekuće sezone:

“Idemo našim putem oporavka. Očigledno nismo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, ali odradili smo neke strukturalne promjene u Scuderiji u trećem kvartalu ove godine.”

“Imamo dva cilja – završiti ovu sezonu što je bolje moguće i, ono što je važnije, postaviti prave parametre za dovršavanje projekta za 2017. godinu, što je od iznimne važnosti kako bismo bili kompetitivni iduće sezone.”

“Ponavljam, neću davati nikakve komentare o 2017., iako imamo prilično dobru sliku kakva će ta godina biti.”


Odgovor

24 komentara

  1. Jenson Button
    senad22 Prikaži

    ocekujem sledecu sezonu mozda cak i goru od ove ,nemaju vise optimizma u ekipi cini se


    0
    0

    0
  2. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Hvala k. da više ne radi gluposti Sergio. Ovakve izjave želim čuti. Daj ekipi mir i manji pritisak i doći će rezultati.


    0
    0

    0
  3. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Ferrari je sada na pragu druge sezone bez bodova u protekle tri godine, ali predsjednik se nada dobrom kraju tekuće sezone

    :

    Pobjede napiši ne bodova ;)


    0
    0

    0
  4. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Izjava na mjestu. Samo ne znam zašto svi pretpostavljaju da će Ferrari biti lošiji sljedeće godine. Razumljivo je da se ovakve stvari dešavaju kao ove godine, pogotovo nakon svega što ih je zadesilo. A i ovaj period rekonstrukcije je doprinjeo tome. Znate da su pravili novu fabriku u kojoj bi sve trebalo biti pod jednim krovom, i koja će naravno biti puno modernija i naprednija od prethodne. I ako se ne varam tu su trebali preseliti tek negdje na početku ove sezone, ili pred početak. Tako da mislim da će sljedeći bolid biti rađen u toj novoj fabrici. Tek treba da vidimo kako će izgledati rekonstruirani Ferrari.
    Čitao sam na drugim portalima da je spominjao manji budžet, odnosno da neće tek tako bacati pare. Hoće da se bolje iskorištavaju resursi. Po meni je to pozitivno. Vidimo na primjeru Force Indije kako se pare mogu pametrije potrošiti.

    Spominje se i mogući ulazak u Formulu E. Nadam se da će se i to desiti za koju godinu. Treba se polako odmicati od ove F1 gluposti, gdje se lako može manipulirati svime. Kao što vidimo i sa ovim kaznama, neki su zaštićeni ko svete krave, a drugima šakom i kapom… I haj se ti bori za titulu u takvim uslovima. Uvijek ti mogu izmisliti neku kaznu.


    0
    0

    0
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Ti koji govore da će Ferrari biti onakav ili ovakav su smiješne. Ferrari sigurno neće biti na nikakvoj razini Williamsa kao što neki žele.
      Ekipa ni ne kuži koliko Ferrari gubi u utrci za Mercedesom. 0.200 sec. 2 desetinke po krugu u prosjeku. Na 60 krugova to je 12 sekundi.
      To su toliko male razlike, ali u F1 čine razliku…nije lako pogoditi pogotovo bez testiranja već tapkaš u mraku pa ako pogodiš pogodiš.

      Što se tiče budžeta za to se ipak ne bi brinuo jer Ferrari ipak i dalje ima “neograničen” budžet od 300-400 milja eura. Sergio je samo rekao da neće budžet biti veći slijedeće godine već na razini ove.


      0
      0

      0
      • Fernando Alonso 14
        AlonsoForever Prikaži

        “Ferrari gubi u utrci za Mercedesom. 0.200 sec. 2 desetinke po krugu u prosjeku. Na 60 krugova to je 12 sekundi.”
        jesi ti jarane svjestan šta pišeš? Ako je iko u pola sekunde za Mercedesom u jednom krugu,onda je to RED BULL RACING-TAG HEUER(Renault) :-) .
        Ferrari je za Mercedesom u deficitu od 0,8sek do 1,2sek kao 2013(drugi dio sezone), 2014 i prvi dio 2015 ;-)


        0
        0

        0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        @Alonso
        Sry,alii ti ne gledaš podatke nakon utrke.
        Ne govorim o kvalama već o utrci. U utrci je Ferrari 0.200-0.300 sec po krugu u zaostatku…ima doslovno ljudi tj. inzenjeri koje takve stvari računaju pa može pogledati nakon svake utrke nešto tako. Kakvih 0.8 1-2. sec lol…pa bili bi preko minute u zaostatku joj. Možda 2014., ali ne ove. Provjeri brojke pa se opet javi. Nevjerojatna činjenica je da je Ferrari bliži u utrci OVE godine od prošle…ali ne koliko se očekivalo.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        Ferrari… čini mi se da u prosjeku ni ti ni AlonsoForever niste u pravu . po tebi ferrari za mercom po krugu gubi 0.2 do 0.3 sec , a po njemu 0.8 do 1.2 s … zapravo ferrari je us tek u 7 trka ( od 19 ) po krugu zaostaja za mercom od 0.07 ( kanada ) do 0.19 s ( MC ) , a “između ( ali u tim okvirima 0.2 do 0.3 ) su bili još austrija ( 0.08 ) , australija ( 0.15) , bahrein ( 0.17 ) , singapur ( 0.16 ) i baku ( 0.3 ) . u svim ostalim trkama ferrari je po krugu za mercedesom zaostaja od 0.4 pa do max 1,3 s u engleskoj . ipak si ti bliži recimo istini jer tek u americi ( 0.76 ) belgiji ( 1.02 ) i spomenutoj engleskoj ( 1.3 ) je ferrari ima zaostatke po krugu u okvirima onoga šta piše AlonsoForever . i ne bi bili preko minute u zaostatku ( na kraju trke ) da npr za mercom po krugu zaostaju 1 s jer ti valjda polaziš od toga da trka traje 60 krugova pa je s X 60 = 1 min :) ali ne traje svaka trka 60 krugova ;) primjer … u belgiji je seb za rozbergom kasnija 1.02 s po krugu no kako spa “traje” 44 kruga na karju je zaostatak seba iznosija 45.394s . u kroz ovih 19 trka zaostatak ferraria po krugu za mercedesom je iznosija u prosjeku 0.42 s . naravno da se ova “računica” ne može uzet ka relevantna jer ne obuhvata poprilično faktora ka npr boxeve , SC , promet , PP i uz to vezan start itd no ipak donekle ….. ;)


        0
        0

        0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Dao sam primjer od 60 krugova.
        Znamo zašto je u Spa Ferrari završio 45 sec iza…trebao je biti u Top 3, ali nije zbog prvog zavoja.
        Uostalom dosta je faktora, ali uzimlje se određeni prosjek i taj prosjek iznosi otprilike 0.200-0.300.
        Nije sigurno 0.800 ni 1.2…znači da Alonso gore buba iz glave, bez podataka.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        Ferrari … taj “prosjek točno” iznosi 0.42 s ….ne ni 0.2 ni 0.3 s :) nije važno je li seb u spa treba bit među TOP 3 nego je važan zaostatak ka primjer kako se i sa 1 s po krugu ne mora zaostat na kraju min ili više . hulkenber nije bija u Top 3 pa je ipak za NR zaosta 0.8 s po krugu . posli “prvog” zavoja bilo je još više puta tokom trke 18 drugih zavoja di se zaostatak moga smanjit ispod 1 s … ali nije . već sam napisa da AlonsoForever više griješi u procjeno zaostatka od tebe ali bogme nisi ni ti u pravu sa svojom procjenom od 0.2 do 0.3 s . vjerovatno oba bubate iz glave samo on više od tebe ;) e da , ti si sa 60 krugova samo da primjer , a onda si na osnovu toga primjera replicira AlonsoForever da bi bili ” bili bi preko minute u zaostatku” sa 1.2 s po krugu . na tvoj primjer ja sam da primjer spa di ni sa 1 s zaostaka po krugu ne mora vozač bit min iza vodećega na kraju trke ;)


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Zaboravljate najvaznije – da Mercedes u utrkama ne vozi s punim gasom vec samo onoliko koliko im je potrebno.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Ovu zadnju utrku je Vettel mogao prići vrlo blizu i Rosbergu, da nije bilo incidenta sa Verstappenom. Kad buljiš u tu statistiku, onda si fino mogao oduzeti kaznu od deset sekundi + izgubljeno vrijeme za Verstappenom, i dobiješ stvarni zaostatak za Mercedesom. Mislim ono ako te zanima stvarno stanje.


        0
        0

        0
    • Blackhawk Prikaži

      Razloga za optimizam Ferrari nema jer vozacka postava je samo dio cijelog paketa. Koliko god Vettel i Kimi bili ipak ne mogu kantu dovest do naslova – to ne moze nitko!
      Ferrari cesto kiksa i u strategiji ali najveci im je problem nedostatak cvrste ruke jer Maurizio jednostavno nije covjek za velike stvari.
      Ferrariju, koliko god to izgledalo cudnim, treba netko poput Flavia. Covjek je mutikasa i o tehnickoj strani zna malo ali je zato znao ustrojavati stvari. Oko Vettela bi on brzo stvorio novo carstvo!


      0
      0

      0
      • Kush Prikaži

        Nažalost istina, iako osobno nebih volio (kao njegov navijač) da seb išta osvoji u nekoj takvoj kombinaciji sa flaviom, naravno da trebaš ili premočan auto ili šefa totalnog mutikašu da nešto ozbiljno napraviš u F1 (po mogućnosti oboje), radije bih da je šef netko sa više kredibiliteta, da je auto isto, ne najbplji, ali bar u nekom prozoru za natjecanje (to ovisi više o pravilima, i s dobrim pravilima može biti i više timova u tom “prozoru”), pa da se pošteno bori za titulu, makar i izgubio, nego da je dobiju muljanjem – nažalost to je postala praksa, kad vidim tota, hornera, laudu, marka – svi imaju nešta za reći kada njima štima ili ne štima, to su primjeri, i nisu svi jednaki, ima tu i gorih, a i boljih, nekad u istom timu, nerijetko zapravo, previše para – previše politike.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        Blackhawk …. ni maurizio ni flavio nisu u F 1 došli iz branše koja je bila povezana sa trkama , autima . flavio je bija menađer restorana i “prodavać” osiguranja , maurizio iz marketinga duhanske industrije ka podpredsjednik Marlboro Global Communication and Promotions for Philip Morris . valjda ne bi doša do te funkcije da nije ima kapaciteta i znanja u odnosu sa ljudima jer u duhanskoj industriji se “ratuje” za prestiž i osvajanje tržišta , a marlboro je najprodavanija svjetska marka koja je u marketing 2013. uložila 9+ miljardi $ i to samo u americi .. a maurizio je bija 2. čovik te “mašinerije” . falavio na početku svoje karijere u F 1 npr u prve 3 sezone nije ima pobjedu iako je konstruktor nekih benettona ( npr B189 ) iz 1990.. bija proslavljeni byrne ( ipak je rory rezultatski puno bolji od allisona zar ne ? ) , a jedan od vozača 3 X prvak piquet . te prve 3 sezone FB u F 1 benetton jije ostvarija pobjedu . gledajući na ovi način maurizio je kudikamo bolje starta u F 1 … prve sezone u “nepoznatom” ( za njega ) okruženju … 3 pobjede . osim toga još nešto je važno .. 1988. je bila tek 3. sezona benettona u F 1 pa flavio nije ni moga imat i nosit se sa pritiskom koji ima maurizio i sa kojim se nosi jer maurizia “gazi” tradicija i imperativ najstarije momčadi na gridu . benetton/flavio nisu imali takav imperativ , pritisak jer benetton i nije ima tradiciju u F 1 . mislim da je najveća razlika između flavia i maurizia karakter . maurizio je recimo “plemić” za flavia on ovde takav teško ili teže prolazi jer u F 1 valjda treba jedno mislit , drugo govorit , a treće radit i u tome se flavio snalazija ka riba u moru , a maurizio baš i ne . izgleda mi preiskren i da ono šta misli UGLAVNOM govori . jedna od “referenci” mauriziove kvalitete uprkos neiskustvu u F 1 je i kimijeva izjava da je maurizio najbolji “šef” sa kojim je radija , a znamo da kimi nema dlake na jeziku .. šta mu je na umu to mu je i na drumu :) jbga , bez neweya ni horner vjerovatno ne bi bija uspješan “šef” . po meni iz ne znam kojih razloga allison u ferrariu nije uspija postić ono šta je postiza u lotusu jer snagom ferrari ne zaostaje nešto strašno za mercom ali … šasija , tu je veči problem ove sezone , a ona je dijelo allisona za razliku od lanjske kad se i pobjeđivalo sa neiskusnim “šefom” . da je allison uspješno nastavija evoluciju SF15-T možda bi ferrari ima koju pobjedu više nego lani , a tada bi svi falili maurizia , kimija i seba … pritisak bi bija manji šta bi pozitivno uticalo na tim . ali jbga , evidentno SF16-H nije na nivou i sa takvim se ne može parirat mercedesu , a ni RB jer neway je puno bolje od allisona obavija “domaći zadatak” ove sezone . bolja šasija je kompenzirala razliku u snazi motora . to nije lako i možda govori koliko šasija ferrarija ne prati motor , koliko je šasija RB bolja .


        0
        0

        0
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Hornera neka dovedu.


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        E jbg sad kantu! Opet se ponavljam, jel moze Maurizio da vodi tehnicki odjel? Pobogu zasto sluze TD????

        Maurizio je sef ekipe, neko ko je zaduzen da se bavi “papirologijom” ili to ga PR-om ekipe.

        Pa to mu savrseno ide. Valja javno reci da je sve ok (a nije), te da sacuva razum vozaca, koji su nekad cjepidlake. Bilo je takvih kamaru ne samo Vettel, tu su Alonso i Prost itd..

        Lako je Horneru biti maher kad ima Neweya, da ne govorim Wolffu…

        Evo govorim sad objektivno, bez nekog osjecaja kao navijac Ferrari-ja, apsurd je da se sa ogormnom koliconom novca, te skro pa najboljim uslovima rada, desavaju ovako losi rezultati. Stvar je je samo u natprirodnom debalansu u momcadi. Glavni i odgovorni za razvoj bolida dozivljava ogroman sok, halooooo zena mu umire! Stavite se vi u taj polozaj, mislim nedo Bog..

        Onda kako da Ferrari da reaguje? Da li da Allisonu da malo lufta da se sabere ili da mu daju nogu?

        Obje opcije nekima ne valja, jer dok se Allison sabere, ekipa ce malo stagnirat jer NIJE JEDNOSTAVNA STVAR PREUZET NADZOR OD NEKOG SA IDEJAMA, onaj ko radi u vecim grupama, gdje mora rukovoditi sa stotinama ljudi, taj najbolje zna. To ljudi nije lak posao i tacka.

        Hajmo dalje, sta da su ga odmah otpustili ODMAH bi bilo drvlje i kamenje po Ferrari-ju…

        Ko zna pravu sliku stanja u Ferrari-ju? Ne zna niko, samo ih mediji posteno blate. Mozda Allison je sam htio da ide, a mozda je i dobio nogu, kako god bolid stagnira.

        I onda sef (koji je pored Marchionnea i nije sef) dobija status neaposobne osobe za rad????

        Pa Flavio je imao vrhunske inzenjere u ekipi, sta se desilo sa Bennetonom kad je paket ‘genijalaca’ otisao u Ferrari? Pa Benneton je cucn’o.

        Opet ce doci neko i reci jbt zar to ovise o Allisonu samo, nije stvar u jednom covjeku, no stvar je kad ta jedna osoba ima neku viziju, neku ideju ili plan.

        Zasto pobogu svi placu za Brown-om? A kad se spomene Allison, ma moze se bez njega…

        Ljudi moji ideje su SVETI GRAL ovog sporta, mozes imat para i para, ako nemas ideja, onda si stagnacija. Svi su je dozivili i to ke prirodna stvar.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Prema dosadašnjim saznanjima iz raznih izvora, Ferrarijev ovogodišnji bolid se ni po čemu ne može nazvati kantom. Kao prvo, Red Bull nije Force India. Red Bull je jedna od najjačih ekipa sa jednim od najvećih budžeta. Nije nikakva sramota izgubiti od takve ekipe. A drugo, o tim saznanjima. Podaci pokazuju da je Renault došao vrlo blizu snazi Ferrarijevog motora. S tim da izvlače više u kvalifikacijskom modu. I svi znamo da je Red Bull kralj aerodinamike, pa opet imamo situaciju da je Ferrari ravnopravan, a u dosta navrata i brži u utrci. To što iz raznoraznih razloga nisu iskoristili tu prednost, nije zbog kante od bolida.
        Mislim da su oni najviše platili na početku sezone, kad su prebrzo nadograđivali motor u nadi da se bore sa Mercedesom. A zauzvrat su dobili nepouzdanost. Ovo kasnije je sve posljedica toga. Raspad sistema, loše odluke, odlazak ključnog čovjeka. Uvukla se panika, pa i zbog preambicioznog predsjednika koji je želio od tima previše. Pa onda i prerani prestanak razvoja zbog svega toga.


        0
        0

        0
  5. Fernando Alonso 14
    AlonsoForever Prikaži

    može li mi neko objasniti samo ovo
    “Ferrari je sada na pragu druge sezone bez pobjede u protekle tri godine”
    kako to? pa 2015 su imali 3 pobjede(jest da je na sreću sve,ali su upisane pobjede), u zadnje 3 godine, znaci 2014,2015,2016 broj, a 2015 imali 3 pobjede ..wtf??

    “Ponavljam, neću davati nikakve komentare o 2017., iako imamo prilično dobru sliku kakva će ta godina biti.”
    SVI SADA IMAJU DOBRU SLIKU O 2017 JER NAPREDUJU PO 3 SEKUNDE U ODNOSU NA 2016-u godinu. I kontaju “woow, mi cemo bit jako dobri, mi cemo biti prvi, ovo je izuzetan napredak.” daaa, debili,tako je, a kad Mečka odvrne još 1,5sek do 2sek na ovih 3sek? :-D šta onda? prpa, a? :-P


    0
    0

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Mogu ja, mogu ja….? (digao 2 prsta, kao kad se javlja za odgovor u školi)
      2014. je bila prva sezona od zadnje tri sezone bez pobjede, 2016. će (izgleda) biti druga sezona od zadnje tri sezone bez pobjede.
      Ne znam šta tu nije jasno :chill:
      Nigdje nije pisalo “druga sezona ZAREDOM bez pobjede”
      Što se tiče ovog drugog, koliko će ko odvrnuti i koliko će ko napredovati , to ćemo da vidimo. Kad smo kod Benza, mislim da oni nemaju više mjesta za “odvrtanje”, a slijedeće godine možemo očekivati i jači Renault (a pogotovo RB, zbog izmjena u aerodinamici), vjerovatno i Hondu. Zato pozdravljam ovakvu (smireniju) izjavu Marchionnea, jer je do sada samo nabijao bespotreban pritisak.
      Ferrari je prošle godine imao 3 pobjede (po tvom ispade da su sve pobjede drugih ekipa osim Benza u protekle 3 godine, osvojene na sreću), ove godine nijednu, slijedeće godine može ih isto imati nijednu, možda 3, možda 13!!
      :kokice:


      0
      0

      0
  6. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    A i Seb nije produžio ugovor ,ako Ferrari bude na ovoj razini druge godine ode Seb. Po meni Ferrari je ove godine imao začuđujuče puno grešaka ali bolid je bio tu negdje sa RBR negdje čak i brži ali puno su bodova prosuli u prvim zavojima i boxovima za tako iskusnu momčad i vozače baš malo čudno.
    Da nisu imali tih nepotrebnih odustajanja možda bi čak bili ispred RBR.
    Bolidu ne treba puno samo je problem što AMG Mercedes izgleda ima prostora i koliko god drugi napreduju oni još malo više pa ove sezone su dominantniji nego prijašnje 2 što je zabrinjavajuče , umjesto da ih konkurencija stiže ono obrnuto.
    Tako da po meni Ferrariju ne treba čudo kao npr. Hondi samo se treba napredovati više nego AMG to vrijedi i za ostale.
    Pa jeste vidjeli Vetela u Mexicu kada je vozio na čistom zraku prvi pa Ham ga nije uopče dostizao imao je super race pace tako da meni se čini da je Vetel ove godine malo zakazao a to se i vidi u odnosu na Kimija na tablici.
    Mislim kad je Seb na 100% on bi imao na kraju sezone 20/30% bodova više od Kimija


    0
    0

    0
    • Kimi Raikkonen 7
      Iceman Donator Prikaži

      Ha….. a ljudi zaboravljaju da si prvi Mercedes može i dopustiti da vozi najsporijim/najmanje opterećujućim tempom za bolid koji će mu osigurati pobijedu.
      Zna se dobro da njihova mašina ima mali milijun postavki , a koju će koristiti ovisi o situaciji, potrebi i fazi utrke.


      0
      0

      0
  7. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Ova sezona je trebala biti novo budjenje, ali eto pehovi su nas unazadili. Svaka dominacija ili neki uspjeh mora proci kroz neku reformu i naravno pripremu.

    Nakon svega 2015 je bila fina uvertira za 2016, pa i 2016 je na pocetku fino obecavala itd. Jednistavno bez neke promjene u pravilniku, nece biti promjene u sampionatu. Koliko god tvrdili da ce Mercedes nastavit dominaciju ili RBR preuzet, toliko mozemo isto reci da ce 2017 biti mala nepoznanica za sve.

    Nista nije sigurno dok se zelena svijetla ne upale. A do tad treba davat oprezne odgovore.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.