Vaš komentar: Meksička sapunica

Izdvojeno / Kolumna

Khar

Prije 7 godina 16 min 22 komentara

Tko je dizajnirao ovu stazu?!

Prvi put kad sam vidio nacrt ove staze pomislio sam ovdje nema pretjecanja, eventualno zaobilaženje. Taman kad izletite iza nekoga u zavoju 11 i natjerate ga da se brani u zavoju 12, dolazi uskoro oštra 13 gdje nemate nikakvu šansu za bilo kakav napad (osim suicidalnih). Sada vam dolazi kombinacija 14-15 gdje vam onako lagano opet pobjegne tako da 16 ne mora braniti i sada u ovom trenutku ste minimalno 0,5-0,6 sec iza. 16 prolazite jedan iza drugoga dolazi duuuuga 17-ica gdje taman gubite ono malo gripa u bolidu gdje na ubrzanju gubite tih 0,5 sec koje donosi DRS.

I sad stisnuli ste ga, približavate se, dolazite na nekakvih 0,4 sec, imate priliku za dive, protivnik brani sredinu staze, (je***** ne možeš napraviti dive), ništa zato sad ti imaš bolju putanju kroz zavoj 1. :D
Ulaziš u 1 odmah iza njega, kočite za 2, prolazite 2-3, i eto ga opet on bježi na ubrzanju ti si iza, sustižeš i opet ništa. Čak i da mora braniti zavoj 4 imaš bolju brzinu na ravnini 4-5, kočite i opet se možeš slikati.

Mnogi pričaju o nekakvoj nasljednoj prednosti, kao on se brani sad ti imaš prednost. Kakvu prednost? Ako ga i natjeraš da se brani i ima loš ulaz/izlaz u zavoju 1, zavoj 2-3 kompletno negiraju tvoju prednost. Ta prednost koju pokušavaš ostvariti njegovom greškom/obranom maksimalno traje 1-2 zavoja, ne cijeli krug, a u ovom slučaju samo na zavoju 1 i ravnini 1-2, koja je apsolutno beskorisna. (Ista je stvar za 4-5 i 12-13). Tek da se on prekoči na zavoju 2, pa si kompromitira ravninu 2-3, i ulaz te izlaz iz 3 ti imaš šansu, ali to su više želje i pozdravi nego realnost. Postoje 3 ravnine 17-1, 3-4 i 10-11-12 gdje bi se kao nešto moglo i to posebno prve 2, ali konfiguracije zavoja prije i poslije služe kao veliki čekić koji razbija bilo kakve ambicije napadača.

S druge strane sama trava i asfaltne zone izletanja u sektoru 1-2-3 su kompletno izbile onaj drugi dio psihološkog napada i ljudi koji se kompletno prekoče i izlete van.

A s treće strane imamo gume čija trošenja su raspoređena tako da ne možeš izvršiti kontinuirani pritisak od 10 krugova.

ZAKLJUČAK: Što god ti napravio pred zavoj 1 i koliko god on pogriješio to neće utjecati na njegov izlaz iz zavoja 3, što znači da je pretjecanje propalo. Konfiguracija staze je loša za utrkivanje. Može biti izazovna za vozače, ali za utrkivanje je loša.

Kako učiniti auto širokim i umjetnost obrane

Ovaj dio se odnosi na neke moje pretpostavke i zaključke, a pojašnjava ono što ću napisati o nekim stvarima koje su se dogodile u utrci. Sama obrana nije primjenjiva u svim situacijama, ali će poslužiti za ovo što želim objasniti.

http://imgur.com/ONUyExR.jpg

Glavna pretpostavka je da obrambeni bolid uvijek mora biti oko pola bolida više s unutarnje strane. Sredina staze se uvijek brani i to je ona žuta linija. Onaj dio unutarnje strane se uvijek brani do kočenja, ali ne i pred zonu kočenja.

U tom trenutku kad ste tako poravnati i kad vam se napadač približava ostavljate mu priliku za dive s vanjske i unutarnje strane, s tim da mu s unutarnje ostavljate loš kut ulaska.

http://imgur.com/mKWgAWc.jpg

S vanjske strane tjerate ga van na izlazu i to je standard što svi rade.

http://imgur.com/MOC4XNf.jpg

Prostor s unutarnje strane koji ostavljate, ostavljate samo ako se protivnički bolid nalazi pola bolida na unutarnjoj strani. Zašto?!

Zbog neugodnog kuta ulaska u dive, i zbog nemogućnosti protivnika da se okrene prema trkaćoj liniji, te velikoj mogućnosti blokiranja kotača.

Čisto primjer kako premještanje i jako kočenje dovodi do blokiranja. U biti to je i ideja da ga natjerate na kočenje i blokiranje te da mu skratite kut na kompletno nepovoljan. Sebe usmjeravate na trkaću liniju dok on blokira i vi imate čistu situaciju za ponovni prelazak u vodstvo.

http://imgur.com/kS52WBz.jpg

Onda kad ne branite poziciju netko vam jednostavno može napraviti dive, te vas na izlazu izgurati ili ne (to ovisi i o vozaču).

ZAKLJUČAK: Postoji jasna linija između obrane prostora i normalne vožnje.

Hamiltonov pritisak i odluka

Sad imamo situaciju s Hamiltonom. Start je ok, lijevo, desno po stazi – ok. Rosberg drugi – ok. Ulazak u zonu kočenja s druge strane mislim da nije ok. Nemam telemetriju, ali po usporenim snimkama imam osjećaj da su Rosberg i Hulkenberg kočili na jednoj liniji, a 30 – 40 m poslije su se tek priključili Verstappen i Hamilton.

View post on imgur.com

To sam probao ocijeniti prema zvuku i usporenim slikama. Ima jedan trenutak kad iz onoga djela prije zone kočenja Ros i Hulk sustižu Ham i Ves. Dok onda samo Ves i Ham odlaze naprijed. Manje-više to bi značilo da su jedan i drugi kasno kočili. Jedan i drugi blokiraju kotače i gube kontrolu. Jedan i drugi u prvom djelu kočenja napreduju za cijelu dužinu bolida.

Razlika je u tome što Verstappen ima mekše gume i ne blokira istim intezitetom. (Ali eto bez telemetrije sve je to rekla kazala. S druge strane usporene snimke pokazuje inicijalno odvajanje Ham/Ves u zoni kočenja.)

Sad dolazimo u sferu drugog djela. Hamilton čim shvaća što se dogodilo otpušta kočnicu. U tom trenutku i njemu je jasno da u taj zavoj neće proći ispred Ros koji je samo 0,1 sekundu iza njega.

Čim je vidio takvu blokadu prvog točka znao je da će taj zavoj promašiti za 10m. Da je ovo napravio na nekom tipu hairpin zavoja vratio bi se na 10.-15. mjestu. Sad u tom trenutku doticanjem apexa i Ham-u je jasno da postoji samo jedna stvar koja ga spašava od gubitka vodstva. To je otpuštanje kočnice i direktni prolazak preko trave.

http://imgur.com/dxcKBND.jpg

http://imgur.com/o74fBGr.jpg

Priča o stjecanju prednosti i zločinu s namjerom. Pitanje se postavlja kad ste ranjivi nakon izletanja i koje probleme imate? Blokiranjem gume uz flat spot (nemogućnost brzih krugova), problem su također temperature guma (blokiranjem diže se temperatura, a uzrokuje smanjenji grip, plus sva prašina van staze koju ste pokupili (opet smanjeni grip), hladne ili pregrijane kočnice (nema naglih kočenja), loša izlazna brzina iz zavoja… (u ovom slučaju Hamilton je to riješio van staze.)

Sad još jedno pitanje – koliko traje taj Hamiltonov problem s gumama, prašinom i kočnicama. Točan odgovor bi bio par zavoja (osim flat spota). Do trenutka kada Rosberg ili Verstappen napadnu Hamiltona, ritam bi se ustalio, optimalna temperatura vratila, njihova prednost nepovratno nestala. Ako povučete paralele s Austrijom 2016. jedini trenutak kad je Hamilton imao šansu kapitalizirati na Rosbergovu grešku u zavoju 1 je do trenutka kočenja za zavoj 2. Da je Rosberg prošao kroz zavoj 2 kao prvi sva prednost bi isparila kao da nije ni postojala i tvojih 0,1 sec iza nekoga se u idećem zavoju pretvori 0,5, u idućem 0,7….. I opet si na početku.

View post on imgur.com

Hamiltonova obrana

http://i.imgur.com/eOowiVN.jpg

Sad se vraćamo na crteže koje sam prezentirao ranije. Bez obzira je li u trenutku kočenja Rosberg pored Hamiltona ili ne, Hamilton za ovaj zavoj uzima obrambenu putanju.
Hamilton aktivno brani svoju poziciju na stazi. Sama teza da Hamilton nije pod napadom je apsurdna kad i on sam sudjeluje u akciji. Razlika je ogromna između osobe koja brani prostor na stazi i one koja samo reda brze krugove pod virtualnim pritiskom.

Sada kada podvučete zaključak, što dobijete?

ZAKLJUČAK: Hamilton je svoju grešku kompletno negirao odlaskom van staze, i sve moguće probleme koji bi nastali zbog kasnog kočenja ispravio odlaskom van staze i nabijanjem prednosti. To što se Rosberg približio nakon 1 – 2 kruga apsolutno ništa ne znači jer se u tom trenutku Hamiltonov bolid vratio u optimalnu temperaturu. (Stavljanja u kontekst te prednosti koju je Hamilton dobrovoljno smanjio nakon 1-2 kruga, takva izjava je apsurd.)

Greška nije bila planirana (to bi bilo apsurdno), ali prolazak zavoja 1-3 kad je shvatio da je napravio sr*** s blokiranjem kotača – je. On je znao da taj zavoj prolazi prije Rosberga na ovaj ili onaj način. Sjećam se Italije 2014. – Rosberg griješi, Hamilton iza, Rosberg siječe, povećava prednost, nema obrane, nema napada, samo virtualni pritisak. Crofty pita Brundlea mora li Rosberg porpustiti Hamiltona, a ovaj odgovara ako još jednom pogriješi onda mora. U Kanadi 2014. imamo istu situaciju.

View post on imgur.com

Slika iz Kanade 2014. prije Rosbergovog blokiranja i prolaska zavoja van staze.

I sada u ovoj (Meksiko 2016.) situaciji kada imamo vozača koji brani poziciju(Hamiltona) i leti van, odjednom se pojavljuje kriterij da moraju biti poravnati. :( Englezi i njihovi kriteriji. Da su bili poravnati Englezi bi opet nešto izmislili, kao napad s vanjske strane ne bi prošao pa se ne mora vratiti pozicija. Sada kad pogledate sve, možete raspravljati o kaznama ili ne. To su stvari kriterija koje možemo postaviti, ali ovo nije bilo slučajno ili nenamjerno. Cilj mu je bio ostati prvi i prvi je ostao, a poštenje netaknuto bar u očima Engleza.

Rosbergove pobjede ili porazi

Svi znamo da Rosbergu pobjede više ne trebaju. Uzet će je, ali neće više voziti bolid u Hamiltonovom toplom zraku, pa čak i ako Hamilton ima flatspot. On kontrolira utrke i veseli se svom prvenstvu. Zadnji put kad je Rosberg opako krenuo na Hamiltona bilo je u Maleziji i onda ga je onako Vettel prizemljio. Englezi su likovali kao da si je sam skrivio nesreću, a nakon te utrke zazivaju njegovu glavu za svaku sitnicu. Čak ga je i Bernie potkopao svojim izjavama.

View post on imgur.com

Starta uredno, probija se naprijed ostavlja mjesta za Verstappenov dive potez i zauzvrat Verstappen ga nabije van staze (sad ga još optužuju da je ostavio previše mjesta, proklizao, da bi sam izletio van, da se morao maknuti). Ali ono što se jasno vidi da je Rosberg cijelo vrijeme ispred Verstappena, čak i u trenutku dodira. Također jasno se vidi da Verstappen nije samo blokirao kotače pri ulazu već gubi kontrolu nad bolidom u samom zavoj (slika 5) te okreće volan u Rosbergovom smjeru.

Kad je Bottas izgubio kontrolu nad bolidom u Bahrainu i udario u Hamiltona, dobio je za kaznu prolaz kroz box, zato što je izgubio kontrolu nad bolidom.

“The incident was to prove costly for both drivers: while Bottas was subsequently handed a drive-through penalty for causing the accident.”

Ovo je čak bio i komentar Martina Brundlea na taj događaj.

“Lewis left the door open but Valtteri shouldn’t have walked through it. He was a day late and a dollar short walking through there.”

Ali eto, danas je Rosberg opet kriv.

ZAKLJUČAK: Verstappen je napravio dive, izgubio kontrolu nad bolidom, nabio Rosberga van staze, a Rosberg je vidjevši Hamilona kako krati stazu, odlučio i sam skratiti put i ne riskirati ništa u gužvi drugog zavoja. I tu je pitanje pobjednika utrke završeno. A ako se pita Engleske medije, Rosberg je opet kriv.

Repriza Sainz Alonso

Sainz je ispred Alonsa, ali isto tako Sainz nije istjerao Alonsa na izlazu iz zavoja, već su se vozili neko vrijeme paralelno i onda je Alonsu ponestalo mjesta. Sainz mi je simpatičan, ali je kriv. Tjeraj ga ranije ili ga nemoj tjerati uopće. Ovako je bilo prekasno. :(

BLUE FLAGS!

Koliko je ova staza loša za pretjecanje dokazuje činjenica, iako je na ulasku u zavoj 1 spori Sainz brake-checkirao Rosberga i otvorio priliku nadobudnom Versappenu, na izlasku iz zavoja 3 Rosberg diže zaostatak s 0,2 diže na 0,4 i ostavlja blijedu šansu Verstappenu da se zaleti, uništi si gume dok Rosberg mirno prolazi s vanjske strane. Sainz je sve to platio tako što je dopustio Verstappenu da ga izgura i omogući Buttonu prolazak Toro Rossa. I to je bilo ono o čemu sam govorio da se izbaci zavoj 2, a da se 1-3 spoje Verstappen bi kapitalizirao svoju prednost, a ovako ništa zato što je Rosberg sve vratio do izlaska iz zavoja 3.

Troboj Verstappen – Vettel – Ricciardo

I opet na kraju moram kritizirati Ferrari. Kakva sramota za momčad takvog kalibra.

View post on imgur.com

Mislim da svi griješe kad pričaju kako je Vettel imao sigurno pretjecanje Verstappena. On se ni u jednom trenutku nije približio dovoljno da može napraviti neki dobar napad. Niti jednom. Sama stvar što je Versappen blokirao bila je po meni pobjeda za Vettela. Imali su sve, samo su trebali odbiti Ricciardov napad. Ovo je za zelenom stolom bio slam dunk. Verstappen aktivno brani poziciju, blokira, leti van, krati kao i Hamilton. Pobjeda. Uglavnom sve što sam rekao za Hamiltonovo izletanje vrijedi i za ovu akciju.

Znali su odmah da će Verstappen popiti kaznu i umjesto da umire Vettela i kažu da se pripremi za obranu pozicije, da im se Verstappen neće maknuti na vrijeme. Oni potenciraju Vettelovu nervozu.

Opet kao zadnji amateri nisu ništa napravili i tu se ne slažem s Englezima, nije Vettel kojemu treba psihijatar, već Ferrarijevim stratezima s pit walla. Takav amaterizam i nesnalaženje, nepojmljivo za momčad takvog kalibra.

Umjesto da su odmah rekli: -Verstappen wont move,
-stewards will decide after race,
-its a slam dunk penalty,
-we are racing Ricciardo, he is fast, he is diver
-we are defending for the 3rd place
(…)
Oni rade bog zna što i Vettel radi najgoru amatersku pogrešku u karijeri.

View post on imgur.com

Pogledajte razlike, ova sjena je zona kočenja, taman prije nje se koči za 4. zavoj. Vettel koliko god bio blizu brutalno zaostaje za Verstappenom i to je ono što govorim. Vettel jednostavno nije dovoljno brz da napadne. To je onih 0,5 sec koje Rosberg uvijek napravi na izlasku iz zavoja, ali Ricciardo je samo 0,15 sec iza Vettela.

http://imgur.com/LDMX15C.jpg

Sjećate se što sam napisao na početku o obrani pozicije, pogledajte što Vettel radi. Pred zonom kočenja (sjena), on napušta obrambenu poziciju i ostavlja Ricciarda koji je 0,15 sec iza njega s unutarnje strane. Sjećate se onoga da napadač mora biti s pola bolida s vanjske strane, izgleda da ne.

View post on imgur.com

I onda imamo Vetttela koji vozi svoju utrku na trkaćoj liniji i ostavlja Ricciardu ne samo unutrašnju stranu nego mu i ostavlja prostor da uđe dovoljno široko. Katastrofa, ali ovo je slika koja najbolje pokazuje da sad u ovom trenutku i Vettel shvaća da je pogriješio.

http://imgur.com/FpCVJBV

View post on imgur.com

View post on imgur.com

Ostalo znamo, skreće u Ricciarda, blokira ga, udaraju se par puta, Ricciardo koči, izbjegava sudar. Sjeća li se tko sudara Perez-Massa iz Kanade 2014., kad je Perez iznenadio Massu i poslao sebe i Massu u bolnicu. To se dogodi kad netko iznenada mijenja smjer u zoni kočenja i uhvati drugog vozača na spavanju.

View post on imgur.com

Koliko god smatrao da su suci i Red Bull bili nepošteni prema Vettelu, ovo je na razini amaterizma. Umjesto branjenja pozicije u zadnjem krugu oni totalno upropaste 3. mjesto. Vettel je ovim potezom skoro uništio utrku Ricciardu, a o gumama da ne govorim. Verstappen dok god nije dobio obavijest od sudaca nije se morao maknuti. To je jasno. Suci su rekli da će odlučivati poslije utrke. Znači kako god, Vettel se morao obraniti 2 kruga od Ricciarda. To je mogao i s time bi uzeo 3. mjesto. Ovako nisu opet u Ferrariu dobili ništa. Što mene čini tužnim su Vettelove frustracije. To je znak da Ferrari ne napreduje. Atmosfera u momčadi je jako loša i bojim se da bi ovo mogao biti kraj. Što je najgore Englezi već neko vrijeme se ismijavaju s Vettelom, rade sprdnju od njega, a s tim i sprdnju od Ferrarija, a ova atmosfera u Ferrariu im savršeno odgovara dok Hamilton pobjeđuje i ruši rekorde.

ZAKLJUČAK: Verstappen je definitivno zaslužio kaznu. Kakvu? Ne znam, ali definitivno je branio poziciju, izletio i održao se na trećem mjestu. S druge ne mogu podržati Vettela. Napravio je grešku na razini amatera i onda je to popravljao kad se popraviti nije moglo.

Takvi potezi nisu u redu, bez obzira na prazan prostor koji postoji. Jedna stvar je mijenjanje smjera u zoni kočenja da si daš bolju putanju, a druga stvar je promijeniti smjer u zoni kočenja gdje ulaziš drugom bolidu u putanju. Ovo je bilo na razini Verstappena, samo puno kasnije. Ovdje je sudar jedino izbjegnut dobrom Ricciardovom reakcijom.

Nisam se slagao s tim prije, ne mogu se složiti ni sada. Po meni bila je dobra utrka, malo previše drame i premalo akcije.

P.S. Za “Fuck off Charlie” u nogometu maksimalno dobiješ žuti karton, što mislite da igrači kažu sudcima kad odlaze i mlate rukama. Pa jebemu, Arda Turan je gađao sudca kopačkom za žuti karton. A onda ovi seronje pričaju o nogometu. Za crveni karton i suspenziju moraš se malo više potruditi.

http://imgur.com/epJ1Vxf.jpg

P.P.S. Dignitet sporta je uništen kada Mr. “Fuck off Charlie” nije smijenjen nakon smrti Julesa Bianchia, nego su to odlučili pretvoriti u medijsku trakavicu s ciljem zaštite ljudi koji su svoju nesposobnost dokazali više puta.


Odgovor

22 komentara

  1. Kimi Raikkonen
    FinCro Prikaži

    Dosta objektivno… svaka čast na trudu…


    0
    0

    0
  2. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Odlično, samo tako nastavi.


    0
    0

    0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    bravo khar!
    jedini prigovor ide fotografiji vardya jer je on dobio kaznu od 10 k funti i dodatnu utakmicu neigranja. jednu je propustio normalno zbog crvenog kartona protiv swansea, a drugu protiv man. utd-a zbog ‘ponašanja’ prema sucu.


    0
    0

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      slažem se sa zaključcima.
      -samo bi napomenuo , na forumu je neko bio stavio clip kako ham u petak krati prvi set zavoja, čisto da zna što ga čeka u utrci, za svaki slučaj.
      -i što se tiče nica i maxa, max nakon onog uleta kaže na tr:
      Mate, he just turned into me. I was in front of Nico he just cut the track.

      i kod ham-a citiram: ” To što se Rosberg približio nakon 1 – 2 kruga ” valjda zavoja?


      0
      0

      0
    • Michael Schumacher
      khar Prikaži

      Vardya i Piquéa sam baš stavio kao primjer da u nogometu moras napraviti više.
      Ni Vardy ni Piqué nisu sucu rekli samo Fuck off dok su dolazili i mahali rukama već su se unjeli u facu s grimasom prekaljenog serijskog ubojice i posjetili svu daljnju i bližnju rodbinu s abecedom vulgarizma.

      Izgleda da nisam najbolje prenio poruku koju sam htio naglasiti :D

      I Piqué je dobio nekakvu suspenziju i direktni crveni karton u važnoj utakmici za torfej, premda je bio u pravu i sudac nije svirao očito zaleđe i omogućio izrazitu šansu Athleticu :D


      0
      0

      0
  4. Mclaren
    raca Prikaži

    well, well done :thumbs:


    0
    0

    0
  5. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Fenomenalna stvar.. ovo mi je pravi gušt za čitat. ..i mislim da ovako nešto od svojih korisnika ne dobiva niti jedan sportski portal. Pohvala na trudu kolegi @khar i tvorcima stranice na odličnoj suradnji, te prepoznavanju kvalitete aktivnih koja je rezultirala kolumnom “Vaš komentar”. Moj naklon!


    0
    0

    0
  6. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Imam neki filing da ti baš ne voliš engleske medije. Svaka čast na trudu oko ove kolumne.


    0
    0

    0
    • Michael Schumacher
      khar Prikaži

      Nije tako u potpunosti. Nemam neki problem s Englezima generalno, ni njihovim medijima. Danas su oni većinom žutilo kao i svi mediji u svijetu. Tako da na mentalitet “from hero to zero” sam navikao. Na kraju krajeva nismo ni mi bolju.

      Niti imam problem s Croftom. On je s dužnim poštovanjem dežurno laprdalo, i njega nitko pametan neće citirati. On nema autoritet niti će ga ikada imati, također nikada nećeš ćuti nekoga klinca da kaže eto vozač XY je kriv, baš sam gledao Croftovu analizu.

      S druge strane imamo Brundela i Herberta, oni nastupaju s autoritetom bivših vozača. I njih će svi citirati kad nešto kažu, a mnogo puta imamo slučaj da se mnogi slučajevi površno komentiraju, da se na naprave kvalitetne analize, da mnoge stvari prešute, da se daju krive informacije i što je najvažnije uvjeriti ljude u neke stvari koje nisu istinite.

      I sad kad imaš službenu osobu s autoritetom, koja kako se čini i u sukobu interes (prima novac od strane koju brani i čija prava zagovara), i onda iznosi neke polu informacije koje joj odgovaraju.

      A da ne govorimo o SKY-evom uspjehu da monopolizira F1 u Velikoj Britaniji, pokušaju da to napravi i u Europi, bliskosti s FOM-om…


      0
      0

      0
  7. Blackhawk Prikaži

    Fantastična analiza!
    Samo mala ispravka – Brundle je za vrijeme prijenosa za Verstappenov i Rosbergov “incident” odmah rekao da ne bi trebalo biti nikakve kazne.
    BTW, tko je genijalac koji je ovu kolumnu ocjenio jedinicom? Što taj uopće radi na ovom portalu?


    0
    0

    0
    • Michael Schumacher
      khar Prikaži

      Brundle je fin i kulturan, uvijek pasivan i sve je to ok. I svi su oni hardcore raceri, ne treba dijeliti kazne, pustimo ih da se utrkuju i ostale popularne parole.

      Ali onda dođe ona druga stvar njegovog posla, a to je arbitriranje krivnje i rječnik koji ide uz to.
      Recimo na primjer biranje rijeci koje koriste, Alonso and Rosberg bardges trough, dok Verstappen nudges, shoves a little, Hamilton gives a frendly touch or nudge….

      Pa recimo kriterij izletanja sa staze. Prije 2 godine kad je Rosberg letio van i zadržao vodstvo, a Hamilton bio 0,6-0,8 sec iza, kriterij je bio sasvim drugi.

      Ili Ros-Ham u Španjolskoj, kad nisu mogli nikako drukčije oprati Ham krivnje i 5 mjesta kazne u Monacu, onda je Ros bio kriv samo zato što je postojala razlika u brzini pa nije mogao tako agresivno zatvarati. Kad Verstappen blokira Raikkonenana ravnini, pa onda imamo samo “Racing”.

      I onda na kraju tu je još laž. Zadnji primjer kojeg se sjećam je dobivanje prednosti s vožnjom van staze. Imaš 4 bivša profesionalna vozača koji tvrde da nema prednosti odlaskom van staze??? Tek onda nešto kasnije uleti Damon Hill i kaže objasni situaciju kako bi jedan profesionalni vozač trebao, ali gle čuda s njim o toj temi nitko više nije htio pričati. Ili mistificiranje understeera.

      Cijela ekipa je prepredena i lažvljiva, analize površne i kriteriji lete lijevo, desno kako im pase u situaciji.

      Kako bi ti nazvao doktora koji izađe pred medije i kaže pred ljudima kao doktor da je pušenje dobro za pluća?


      0
      0

      0
  8. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Khar, svaka čast. :klanjam:
    I na trudu, i na umjetničkom dojmu.
    :thumbs:


    0
    0

    0
  9. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Sve je već rečeno, fenomenalna analiza, sve pohvale :thumbs:


    0
    0

    0
  10. Lady Prikaži

    Super analiza! Samo tako nastavi kolega….. :thumbs:


    0
    0

    0
  11. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    A ono, nemam riječi. Nadam se da ovo neće biti jedina analiza od kolege.


    0
    0

    0
  12. Kush Prikaži

    Jako dobro! Svaka čast na trudu! :thumbs:


    0
    0

    0
  13. hercegovac Prikaži

    Svaka čast na članku!
    Sve jasno i potvrdeno da crni “Senna” a sada i ovaj novi blijedi :) “Senna” imaju i imat ce privilegije kod sudaca….
    Sennu sam imao prililku gledati i sekirati se kada su njega kažnjavali a ne ovi neki novi Sennići treba im zastita kod sudaca da bi bili nadobudni Seljačići…
    Senna oprosti sto sam te stavljao u kontekst sa Crnim i blijedim…
    Jedan je Senna da se nezabvoravi…


    0
    0

    0
  14. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Svaka čast na trudu i za trud i zalaganje 5
    Ali za moj ukus neke stvari su pre dugačko objašnjavane da sam ih preletio.
    Možda za nekog novog fana koji ne kuži super al meni za moj ukus malo pre dugačak opis za ono što se na kraju htjelo reći odnosno zaključak.
    Ali samo tako naprijed fora je članak ne obazirute se na mene ja sam manjina.
    I naravno slažem se sa zaključcima.


    0
    0

    0
  15. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Ovo za Sainza je glupo. Tu Alonso nema šta tražiti, jer nije ni blizu da dovede svoj bolid uz Sainzov. Tu je jedino Alonso trebao popustiti, a Sainz pošto je čitavo vrijeme bio ispred, nije učinio ništa nelegalno.

    Ovo za Vettela niđe veze. A vrhunac gluposti je poređenje sa Perezovim potezom. Perez se pomjera iznenada kada je Massa bio pored njega. Vettel se pomjerio dok Ricciardo nije bio ni blizu. I ostavio je dovoljno mjesta.
    Dobro je što je donešeno pravilo o pomjeranju na kočenju. Ali ako će se ovako bukvalno primjenjivati, onda nećemo više ni gledati prestizanja na stazi. A siguran sam da se za neke opet neće ovako strogo gledati kao za Vettela…


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.