Uzbudljive kvalifikacije: Lewis Hamilton na pole positionu u Meksiku!

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 3 min 25 komentara

Lewis Hamilton, Mercedes

Lewis Hamilton, Mercedes

Odavno nismo vidjeli ovako neobične i uzbudljive kvalifikacije, ali rasplet je ponovo očekivan – Lewis Hamilton krenut će u sutrašnju utrku s pole positiona, a do njega će biti njegov timski kolega Nico Rosberg. Treći je Max Verstappen, a četvrti Daniel Ricciardo.

Prije početka kvalifikacija saznali smo da će Jolyon Palmer krenuti iz pit-lanea zbog promjene šasije koju je oštetio na posljednjem slobodnom treningu prilikom jahanja visoke pasice. Daniil Kvyat također nije imao sjajne kvalifikacije jer je ekipi prijavio probleme s pogonskom jedinicom. Zbog toga je završio tek na 18. mjestu, a iza njega su bili samo Felipe Nasr, Esteban Ocon i Romain Grosjean.

Grosjean se pokušavao izvući iz donjeg dijela poretka, ali mu je u njegovom krugu zasmetao timski kolega koji se izvrtio na stazi upravo ispred Grosjeana.

U drugoj rundi je većina top ekipa odlučila koristiti soft gume, a iznimka je bio Red Bull čiji vozači su bili na supersoftu. Hamilton je u svom prvom pravom brzom krugu naišao na Sebastiana Vettela koji se spremao za svoj krug i tako je zasmetao Britancu u posljednjem sektoru. Ipak, Hamilton je odradio dobar krug i zasjeo na čelo poretka gdje je bio dok Verstappen na supersoftu nije završio svoj krug. Vidjet ćemo što će suci odlučiti po pitanju incidenta između Hamiltona i Vettela koji je nekoliko stotina metara kasnije podignuo ruku i ispričao se Lewisu dok je bio u svom brzom krugu.

Ricciardo je na supersoftu bio tek četvrti, a Rosberg nije mogao pronaći pravi tempo i dvaput je izlazio na stazu prije nego je bio siguran da će proći u posljednju rundu. Dalje je prošao i Nico Hulkenberg, ispred dva Williamsa i Carlosa Sainza koji je izbacio Fernanda Alonsa. Lokalni junak Sergio Perez tek je 12. na svojoj domaćoj utrci jer je blokirao kotače već u prvom zavoju svog posljednjeg kruga.

McLaren Jensona Buttona bit će na 13. mjestu, ispred Kevina Magnussena, odličnog Marcusa Ericssona i Pascala Wehrleina.

U posljednjoj rundi temperatura staze je narasla na 54°C i kako je vrijeme odmicalo vozači su sve teže popravljali svoja prošla vremena. Lewis Hamilton je prvi uzeo čelo poretka, dok je Rosberg bio tek četvrti. U drugom pokušaju je Rosberg ipak uspio složiti krug i doći na drugo mjesto, dok su se dva Red Bulla morala zadovoljiti drugim startnim redom.

Vettel je u drugom pokušaju poboljšao svoje vrijeme, ali samo za sedmu poziciju, nekoliko tisućinki iza Raikkonena koji je šesti i koji je prijavio probleme s pogonskom jedinicom.

Valtteri Bottas krenut će osmi, ispred Felipea Masse i Carlosa Sainza.

Rezultati kvalifikacija

  Vozač Bolid Motor Vrijeme Zaostatak
1 Lewis Hamilton Mercedes Mercedes 1’18.704
2 Nico Rosberg Mercedes Mercedes 1’18.958 0.254
3 Max Verstappen Red Bull TAG 1’19.054 0.350
4 Daniel Ricciardo Red Bull TAG 1’19.133 0.429
5 Nico Hulkenberg Force India Mercedes 1’19.330 0.626
6 Kimi Raikkonen Ferrari Ferrari 1’19.376 0.672
7 Sebastian Vettel Ferrari Ferrari 1’19.381 0.677
8 Valtteri Bottas Williams Mercedes 1’19.551 0.847
9 Felipe Massa Williams Mercedes 1’20.032 1.328
10 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso Ferrari 1’20.378 1.674
11 Fernando Alonso McLaren Honda 1’20.282 1.578
12 Sergio Perez Force India Mercedes 1’20.287 1.583
13 Jenson Button McLaren Honda 1’20.673 1.969
14 Kevin Magnussen Renault Renault 1’21.131 2.427
15 Marcus Ericsson Sauber Ferrari 1’21.536 2.832
16 Pascal Wehrlein Manor Mercedes 1’21.785 3.081
17 Esteban Gutierrez Haas Ferrari 1’21.401 2.697
18 Daniil Kvyat Toro Rosso Ferrari 1’21.454 2.750
19 Felipe Nasr Sauber Ferrari 1’21.692 2.988
20 Esteban Ocon Manor Mercedes 1’21.881 3.177
21 Romain Grosjean Haas Ferrari 1’21.916 3.212
22 Jolyon Palmer Renault Renault

Odgovor

25 komentara

  1. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    10 :jupije:


    0
    0

    0
  2. Mercedes
    Mikalo Prikaži

    Ocekujem oba Ferrarija na postolju . AHAHAHAHAHAHA


    0
    0

    0
  3. Blanchimont Prikaži

    Kako je Hulkenberg uspio biti ovako brz? :o Ferrari je trebao do trećeg reda i onda uz dobar start i dobar top speed nešto napraviti odmah na početku, ali ovako jako teško. Rosberg je visio cijelog vikenda i zapravo me iznenadio kad je postavio 2. vrijeme na kraju. Hamilton se čini nedodirljiv, ali treba najprije odraditi start. Zvijezde kvalifikacija Hamilton, Hulkenberg, Sainz, Ericsson…


    0
    0

    0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Raikkonen imao neki problem s motorom i jos uvijek ispred durice ali zalosno je to za ocekivanja kakva su bila.Red Bullu zelim dobro jutro,a Sainz se nesta raspistoljio u zadnje vrijeme.Rosberg uspio na kraju.Zao mi malo Pereza i Gutierreza a Mch ako nista bar su na svomvirtualnom poleu.Hamilton dominantno. Sutra bi mogla malo kisica


    0
    0

    0
  5. Mclaren
    raca Prikaži

    čak bih rekao da sam zadovoljniji Alonsovim 11 mjestom nego da je ušao uq3 i bio 9-ti-10-ti. Najbolje je plasiran od onih koji mogu mijenjat strategiju sa gumama. Još ako bude imao leteći start kakav zna izvesti, mogao bi opet biti oko 6.-7. mjesta, a možda…


    0
    0

    0
    • Mclaren
      raca Prikaži

      Da ne bi bilo zabune, očekujem ja i Buttona u bodovima


      0
      0

      0
    • Mclaren
      raca Prikaži

      E sad, minusaši moji, objasnite mi što to ne valja u mojoj izjavi, ali prije toga pročiajte najnoviju Alonsovu izjavu


      0
      0

      0
    • avalon Prikaži

      naročito ako bude sranja na startu između LH , NR , MV , možda nekog iz ferraria pa i DR … svaki put kad se desila “frka” oba vozača McLH su to dobro kapitalizirala . inače , jedini sporiji od njih su ( po speed trapu ) vozači TR za nekoliko km i to sa lanjskim motorom ferraria .


      0
      0

      0
      • karthikeyan Prikaži

        Ne boj se pajdo, tu je perec u prvom redu za profitiranje


        0
        0

        0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        @avalon i to je pomak u poretku kad se neko spiči, a drugi profitira. Koliki su u prošlosti dolazili do pobjeda, postolja i bodova kad je McLaren odustajao. Misliš da mene ne frustrira kad se netko iz McLarena plasira na 7.-8. mjesto ii kažu da su zadovoljni, a odustanu 2-3 vozača koji su, objektivno, trebali biti ispred njih? A šta sad? Odbiti bodove i reć:”nismo zaslužili”? Ovo danas sam, prvenstveno mislio na mogućnost probijanja pored vozača koji ostanu na stazi. U prvih par krugova, Alonso bi mogao dobrim startom probit se 2-3- mjesta plus strategija sa gumama, donijet još koje mjesto više i to protiv bolida s kojim se sadašnji McLaren može solidno nositi. Nisam rekao da će se to i dogodit, ali objektivna šansa postoji. Ili misliš da McLaren može osvojiti poneki bod samo ako par vozača iz gornjeg dijela grida odustane?


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        karthikeyan … 0,005 s ( to ti je 5 tisućinki ;)) je u Q FA bija brži od SP . JB sporiji od precjenjenog jedva 0,386 s . među prvih 10 ( to ti je Q 3 ;) ) SP je u 19 trka starta 12 X , FA 6 X . jbga , perez je u Q 3 ulazija na “guzove” i zbog ogromnih financija FI , a ne zato šta nešto zna ili može . nažalost tu im siromašni McLH ne može parirat :( i nije perez u orvom redu … starta iz 6. ka i FA :) :) :)


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        raca … sve je pomak u poredku bez obzira na okolnosti koje su uvjetovale pomak jer i odustajanja ( bez obzira na uzrok ) su dio trka . može alonso dobro startat ali … jedini sporiji od njih su bili 2 TR i to “za malo” . isprid fernanda su mu najbliži sainz , massa i bottas pa možda “skine” carlosa ali massu ili bottasa s obzirom na dugi pravac do prve šikane …. hm . McLH se po svemu pokazanom ove sezone može nosit sa TR ( zbog “starog” motora TR ) hassom , renaultom i manorom . sa ostalima teško . … možda katkad sa williamsom jer ovaj ima brzinu ali na nekim stazama “štekaju” sa šasijom . da , mislim da McLH može osvojit poneki bod kad je sve “po zanatu” ali i gomilu bodova kad trka bude “konfuzna” šta su već nekoliko trka pokazali jer u bolidima McLH sede dva iskusna , pametna vozača koji svaku danu priliku u konfuziji maksimalno znaju iskoristit .. npr ove godine u rusiji kad je posli krša FA sa P 14 “skočija” na P 7 u prvom krugu , a malko mu je “pomoglo” odustajanje seba i maxa . u americi mu je “pomoglo” odustajanje kimija , maxa , hulkenberga te VSC kad je max sta pokraj staze jer … VSC je “zbija” poredak pa vozač sa 269 GP – a to zna iskoristit . preticanje masse , a naročito carlosa je diskutabilno … nekako mi je “izvučeno na mišiće” i na reputaciju ( kod sudaca ) . slično je bilo lani u mađarskoj … konfuzna trka i na kraju zbog toga FA sa P 15 na 5. mistu . odustali su hulkenberg , kimi , carlos , perez ( svi isprid FA ) opet se “pojavija” SC ( zbog čišćenja staze od krhotina hukenbergovog bolida ) . prije izlaska SC FA je bija 11. . peteka buttona , onda su počeli problemi sa gubitkom snage carlosovog TR , LH je otiša po gume i eto fernanda ni kriva ni dužna na 6. mistu . ricciardo je probija gumu rozbergu , sebi oštetija spojler + williamsi koji su ponovili “uspjeh” iz MC na sporom hungaroringu i … fernando zahvaljujući svemu tome 5. ! iskusni mačak je iskoristija sve šta mu je uvjetno rečeno dano ( a sve je to dio trka ka šta rekoh na početku ) . pa i sam fernando je posli te treke izjavija “Nikada ne bi očekivali peto mjesto, ali utrka je u nekim dijelovima bila kaotična, pružile su nam se male prilike te smo ih iskoristili. Peto mjesto je mali poklon jer ovoga trenutka nismo konkurentni. ” bez zlobe samo sam na to želija skrenut pažnju … vozači McLH u konfuznoj trci ( ako takva bude danas ) mogu skupit pregršt bodova jer su to već dokazali … snalažljivost i plasman koji im je u “normalnoj” trci vrlo teško dostižan . i to je sve :)


        0
        0

        0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        @avalon, A jesam ja, možda, kada rekao da McLaren ima dobar bolid i da se može ravnopravno nositi na gridu sa svima onima koji su trenutno konstruktorski ispred? Pa upravo to, što i sam veliš, uvijek računam na iskustvo i snalažljivost oba vozača da, u kaotičnim utrkama, izvuku i više od maximuma. Zna se dogodit da i na mišiće dobe poneki bod i takvu vožnju volim i smatram je pomalo atraktivnom pod uvjetom da nema većih neželjenih posljedica i kad je u pitanju samo jedan vozač preteknut. Rekao sam da se u prvih par krugova, dok su bolidi još zgusnuti, može nešto napraviti. Uzmimo primjer da Alonso na startu može preteći Sainza i Masu( nećeš valjda reć da nema šanse) koji mogu zadržavati Pereza u bržem i jačem bolidu od Alonsovog i sa kojima do početka korištenja drs-a se može koliko-toliko nositi na stazi. Prva desetorica startaju na ss, koji se brzo degradira, dok Alonso startajući na softu može nešto više izvući. Naravno da će ona ravnica biti veliki hendikep za McLaren, ali , bože-moj, uvijek se može nadati nečemu. Nadam se da shvaćaš što sam ovim želio reći.


        0
        0

        0
  6. mcl Prikaži

    I Rozberg se dohvati drugog mesta.Moram priznati da sam ocekivao da se Ferrari bori za prvi red i da budu ispred RB ovako po meni Ferrari neprijatno iznenadio sta im se desava …..bice kod njih svega i svacega do sledecs sezone.
    Nadamo se interesantnoj trci


    0
    0

    0
  7. karthikeyan Prikaži

    A di je toliko spominjani budici ferrarista perez, najprecijenjeni vozac


    0
    0

    0
    • avalon Prikaži

      hahahahahaha… dobra , skoro odlična ! di je perez u odnosu na koga ? možda svjetske prvake FA i JB ili ….


      0
      0

      0
      • karthikeyan Prikaži

        Sta u odnosu fa i jb, njih dva ce uvijek biti bolji vozaci od ovoga


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        ako ti tako kažeš , (pr)ocjenjuješ … jedino tebi ovde virujem . e , znaš li ko mi je opalija ovi minus ? :) :) :) i .. di je SP u odnosu na koga ? :) možda odgovor ukaže zašto je sergio najprecjenjeniji ;)


        0
        0

        0
      • karthikeyan Prikaži

        Pa tip misli da je kralj, oce u ferrari na osnovu cega? Par postolja koje je dobio cistom srecom, sta ce mu to? A precijenjen je u odnosu na sve vozace. Ja ponosno tvrdim kako je jedan sutljivi bottas 2 puta bolji vozac od njega.
        Ps nisam ja udrio minus


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        “par podija” je točno 7 i to u moćnom sauberu koji je u 19 sezona , 316 GP – a ostvarija 10 postolja . 28 vozača ostvarilo je 7 , a sergio 3 . FI je u 9 sezona i 166 GP – a ostvarila 4 postolja . 9 vozača su ostvarila jedno , a 4 im je donija perez … znači 80 % njihovog “uspjeha” je djelo precjenjenog . precjenjen je u odnosu na sve vozače , a trenutno su isprid njega NR , LH , DR , SV , KR i MV , a svi bolji od njega mu gledaju u leđa ?!?!?!?? interesantno da je taj papak u moćnoj FI tako visoko plasiran … bit će da je to zbog sriće jer znanja ni talenta zaista nema . ma da si i ti udrija minus ne bi mi smetalo , dapaće , minusi me vesele virova ili ne :) uvik mi nešto “kažu” ;)


        0
        0

        0
      • karthikeyan Prikaži

        Ma kad je to bilo u sauberu prije 4 godine, ajde to mu jedino priznajem, ali ovo nista. Perez je bolji vozac od Nasra, Ericssona itd.ali oni se ne dovode u kombinacije sa ferarijem niti se vode neke polemike oko njih dok se o perezu i njegovom navodnom vrhuncu karijere prica na sve strane


        0
        0

        0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        @avalon, daj nemoj ga više. Vidiš da ne kuži da ga zajebavaš (doduše kulturno i argumentirano)


        0
        0

        0
  8. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    jel to minusači opet napadaju?


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.