Franz Tost: Pustite vozače da se utrkuju i sudaraju

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 2 min 5 komentara

Carlos Sainz, Toro Rosso

Carlos Sainz, Toro Rosso

Šef Toro Rossa Franz Tost misli da bi Formula 1 trebala odbaciti “sulude” kazne i pustiti vozače da se utrkuju i sudaraju bez da im suci pušu za vratom s kaznama. Po njegovom mišljenju – Formula 1 je i zabava, a trenutni prioriteti su pogrešni.

“Trebali bi se riješiti svih tih kazni i besmislica, ako jedan vozač dotakne drugog – dobije kaznu,” rekao je Tost novinarima u Meksiku.

“Ne bi trebali ići sucima i dobivati kazne zbog tih stvari. Trebamo zanimljive utrke i ako se sudaraju – sudaraju se; to je također nešto što ljudi vole vidjeti.”

“Formula 1 je također zabava, a trenutno se previše brinemo o sigurnosnim pitanjima.”

“Formula 1 je opasna, znamo to, ali na stazi se više ništa ne događa.”

Tost inzistira da bi ključni fokus trebao biti na zgusnutom gridu koji bi generirao neizvjesne bitke i dragmu.

“Neki prijatelji mi kažu da više ne gledaju F1 jer su dva Mercedesa na vrhu i ako se ne sudare u prvom krugu – utrka je gotova. To je apsolutno pogrešno. Trebamo smisliti kako da izjednačimo različite ekipe.”

“U idealnom slučaju dvije ili tri ekipe bi se borile do samog kraja za vozački i konstruktorski naslov.”

Manorov trkaći direktor Dave Ryan se složio s Tostom po pitanju pretjeranih kazni.

“Vozači imaju previše pravila za svoje utrkivanje. Neke odluke u posljednje vrijeme po pitanju kaznenih bodova i upozorenja su otišle predaleko. Vozači su obeshrabreni od aktivnog utrkivanja. To više ne smijete raditi. Trebamo pažljivo pogledati kako se ovaj sport regulira po pitanju utrkivanja.”

Ryan je dodao da bi vozači trebali moći iskazati svoju osobnost bez da se boje posljedica. To bi, po njegovom mišljenju, poboljšalo show.

“Nema puno vozača koji nisu korporativne figure različitih firmi, a oni ne smiju pokazati svoje mišljenje.”

“Mogu razumijeti tu logiku, ali bilo bi lijepo kad bi imali malo više različitih osobnosti…”

“Lewisa kritiziraju zbog onog što radi. Zašto? Samo se bavi onime čime želi. Da imamo malo više takvih vozača to bi pridonijelo sportu,” zaključuje.


Odgovor

5 komentara

  1. Blanchimont Prikaži

    Najviše bi poboljšalo “show” da su svi u jednom bolidu, ali to nije Formula 1. Ovdje se uvijek nagrađivala izvrsnost, pa tako tko napravi najbolji posao od ekipa ima zasluženu dominaciju. Nažalost po nas gledatelje, ali tako je. Samo kad se dogode iznimne sezone da netko obavi podjednako dobar bolid, onda je vatromet.

    Što se tiče bezličnih vozača, ajmo se jednom odlučiti napokon što želimo. Kad Verstappen divlja po stazi ili kad Vettel i Raikkonen kažu za Alonsa da je idiot i smijurija ili kad Hamilton pokaže srednjak Gutierrezu onda se svi zgražamo kako je to strašno, a ako su mirni kao bubice onda ih prozivaju da su “korporativne figure”.


    0
    0

    0
  2. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    …istinu rekao, samo to što je rekao treba pretvorit i u djelo…a jedini način kako promjeniti ta smiješna pravila je tako da se sve momčadi fino zajednički pobune pa makar i nekim bojkotom. Bojkot=manjak zelembaća za Berniija i da vidiš kako bi promjenio pjesmu… Meni već ide na živce svaki puta kada se svi bune na nešto kako F1 ne valja ili kada neka momčad stavi onaj halo, vozači kažu da ga ne žele jer je sigurnost u bolidu ionako jako dobra, ali niko ništa.. Jedan Alonso govori da je sport u banani i da će otići iz njega ukoliko se nešto ne promjeni, niko ništa, koda je Alonso tamo neki čmrljo paydriver od jučer pa njegovo mišljenje je nebitno. Hamilton, Kimi…svi su prigovorili. Niko ništa. Zamislite da Valentino Rossi kaže da je MotoGP užasan i ništa ne valja i zaprijeti odlaskom, pa naravno da bi mjenjali nešto čovjek iza sebe ima milijune fanova koji prate taj sport. To bi bio ogroman gubitak. Zasigurno bi se i Alonsovi fanovi zapitali isplati li se pratiti sport koji kako njihov idol kaže: nije uzbudljivo.
    Bernie i ekipa žele učiniti F1 popularnijiom i uzbudljivijiom, a kažnjava se svaki i najmanji dodir s drugim bolidom, koda su policajci na prometnicama. Rade se asfaltne izletne zone koje praštaju greške vozačima i ubijaju zanimljivost (koliko su samo puta Hamilton i Rosberg završili u izletnim zonama i mirno nastavili gdje su i bili, eto ti načina kako učinit utrku zanimljivom ako im već nijedna momčad ništa ne može po brzini), ne slušaju se želje vozača i fanova, baniraju svaki fan video koji je bolje napravljen nego video njihovog službenog F1 kanala. Fanovi naprave video, promoviraju F1 bez da ova pohlepna gospoda mora dati ni lipe za to, BESPLATNO. I onda čuđenje, kako nismo popularni pa mi smo F1? Čekaj malo, jel oni žele ovaj sport učinit boljim kako kažu ili? Kao da stavljaju ogradu oko sporta….kao da drže taj sport radi samih sebe….e pa dobro onda. MotoGP vas je pretekao i to odavno samo to mnogi ne žele priznati. Evo čistog primjera, Malezija želi MotoGP do najmanje 2021., ugovor sklopljen samo tako, dok ugovor s F1 stoji i kako sve izgleda možda odustanu od F1….sjetimo se da to nije jedina staza koja “visi”. Ima ih minimalno 3-4 oko kojih se još uvijek pregovara ili u prijevodu želi se iscjediti zadnja lipa iz organizatora.
    Kužim ja da su pohlepni i gladni novaca, ali oni mogu promjeniti pravilnike, kažnjavanja i ostale stvari koje ne koštaju ništa i doprinose zanimljivosti…..i eto im načina da vrate publiku, odnosno novac kojeg toliko silno žele. Nije mi jasno to svjesno upropaštavanje. Neka oni beru novce koga briga ionako se pobire novac u svakom sportu, ali čemu onda ne naprave show od ovog sporta kakav je nekoć bio zbog nas. Malo blaža pravila, više uzbudljivosti. Koji je razlog tom svjesnom upropaštavanju showa pojma nemam, nitko nije rekao da F1 mora biti 100% sigurna. Nikada nije bila, nije niti sada, nikada i neće. Dovoljno je sigurna, sigurnija od sporta u 22 likova napucavaju loptu 90 minuta…..pa ne voze bolide djeca od 8 godina. Da ne dolaze oni prekrasni bolidi sljedeće godine ovo bi mi vjerojatno bila zadnja sezona koju bi gledao dok god se nešto nebi promjenilo.

    2017. godina je godina koja će odlučiti budućnost F1, bolje im je da sad ne s*ebu.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.