Malezija razmišlja o prestanku održavanja Velike nagrade

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 8 godina 2 min 3 komentara

Sepang, Malezija

VN Malezije je 1999. postala dijelom kalendara Formule 1 te je od tog trenutka redovan domaćin prvenstva najbržih bolida na svijetu. Aktualni ugovor utrku na Sepang International Circuitu osigurava zaključno s 2018., no ministar sporta ove azijske države priznaje da je nastavak održavanja pod znakom upitnika zbog sve većih naknada za organizatore utrke, a ujedno i sve manjem interesu za ovaj sport.

Prema pisanju malezijskog New Strait Timesa, organizatori bi uskoro trebali održati sastanak s pripadnicima ministarstva financija na temu održavanja Velikih nagrada u budućnosti. Naknade za mjesto u F1 kalendaru nastavljaju rasti 10% svake godine, dok istovremeno interes gledatelja pada od 2014. i nove ere Formule 1 s hibridnim V6 pogonskim jedinicama, što za sobom donosi i pad prodaje ulaznica, također za 10%.

S druge strane, MotoGP ne pati od istih problema, a ovotjedna utrka će privući 90 000 gledatelja.

“Kada smo prvi puta ugostili Formulu 1, to je bila velika stvar. Prva u Aziji izvan Japana. Sada imamo jako puno događaja. Više nije neka novost. Prodaja ulaznica je sve manja, TV gledanost također. Stranih posjetitelja je isto tako manje jer mogu birati između Singapura, Kine i Bliskog istoka”, zaključuje ministar sporta Khairy Jamaluddin i nastavlja.

“Mislim da bismo trebali prestati s domaćinstvom za Formulu 1, barem na neko vrijeme. Troškovi su previsoki, a povrat uloženog ograničen.”

“Ipak, mislim da bismo trebali ugostiti MotoGP. Kao prvo, manje su naknade i troškovi. Drugo, ulaznice su rasprodane. Treće, imamo trkače iz Moto2 i Moto3.”

Razlan Razali, glavni čovjek staze pokraj Kuala Lumpura, tvrdi da je gledanost ovogodišnje utrke, kojoj je za 2016. termin nakon dužeg vremena pomaknut i to odmah nakon 300-tinjak kilometara udaljenog Singapura, ‘najgora u povijesti’ održavanja VN Malezije.

“Maleziji će pauza možda koristiti. Mislim da proizvod više nije uzbudljiv, dominacija je jedne momčadi.”

Iako postoji ugovor do 2018., Razlan tvrdi da je dogovoren sastanak kako bi se odredila sudbina VN Malezije.


Odgovor

3 komentara

  1. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Šteta bi bila da ostanemo bez Malezije, staza je odlična i utrke su uvijek zanimljive. Ipak, razumljivo je zašto žele organizatori odustati, kao što su rekli F1 je preskupa i nije dovoljno profitabilna, popularnost drastično pada i imaju alternativu u MotoGP-u koji je puno isplativiji i sve popularniji.


    0
    0

    0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    skupo i državi, a kako neće bit auto klubovima i privatnicima.


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Razlane Razile Abdule Khamenu kako god se zoves nije me briga al nedao ti dragi Bog Isus da ovo napravite,a ti Bernie i mamuti u FIA-i bolje vam je da nesta ucinite inace ce bit dar mar


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.