Vozači žele da se i službeno zabrani Verstappenov način obrane [anketa]

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 3 min 28 komentara

Max Verstappen i Kimi Raikkonen

Max Verstappen i Kimi Raikkonen

Sastanak vozača u Austinu trajao je oko sat vremena, a raspravljalo se o svim spornim detaljima u proteklih nekoliko mjeseci; od plavih zastava i pomicanja backmarkera pa do kontroverznih obrambenih poteza Maxa Verstappena. Protiv postupaka Nizozemca sada se čini da su ujedinjeni svi ostali vozači, pa stoga traže promjenu pravilnika po pitanju kasne promjene putanje nakon kočenja.

Max Verstappen je morao saslužati kolege koji su htjeli reći nešto o tome. Najprije je riječ uzeo Romain Grosjean, nakon njega Sebastian Vettel, zatim Kimi Raikkonen, a onda Lewis Hamilton. Priču je zaključio Fernando Alonso. Teško da bi se u Formuli 1 u ovom trenutku mogla pronaći imena čija riječ više teži od njihovih. Jedan šef momčadi je komentirao da je Kimi Raikkonen imao trominutni monolog, što samo pokazuje koliko je tema važna.

Verstappen nije imao komentara sve dok Lewis Hamilton nije spomenuo Suzuku i napad u pretposljednjem krugu, a onda je odgovorio:

“Nisam kažnjen, pa prema tome nisam napravio ništa loše.”

Vozači su tražili od FIA-inog trkaćeg direktora Charlieja Whitinga da pronađe rješenje koje bi bilo obvezno za sve, a Whiting je obećao da će u spornim slučajevima u budućnosti provjeriti telemetriju. Jednom kada se vidi da je pritisnuta papučica kočnice – mijenjanje smijera je zabranjeno. Ipak, vozači ne žele da ovo ostane na obećanju, nego da se napiše u pravilnik eksplicitno kako je i sada izrečeno.

Nico Hulkenberg je također bio među vozačima koji su osudili takve poteze:

“Sjedite doma fino i ugodno na kauču pa s onBoard kamere izgleda kao da ima prostora lijevo i desno, te da nema opasnosti. Znate li vi koliko je staza uska kad vozite 330 km/h? Prostor za manevar je ekstremno ograničen ako ste već na kočnici. Onda ste sretni ako završi onako kao s Lewisom da pronađete izletnu zonu.”

Jenson Button je bio odlučan:

“Ne može biti moguće da čekamo nesreću kako bi se neke stvari regulirale.”

Fernando Alonso je zaključio debatu podsjećanjem na nesreću u Melbourneu kada se zabio u Estebana Gutierreza. Nije krivio Gutierreza, ali je htio pokazati moguće posljedice:

“Ako vozite 300km/h i blizu ste bolidu ispred sebe i onda u kratkom periodu morate ispravljati putanje – lako će se dogoditi da vas odbace i katapultiraju.”

Treba li zabraniti promjenu smjera prilikom kočenja?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

28 komentara

  1. Kush Prikaži

    Ohoho! 1:17 omjer u anketi – takvog jedinstva u mišljenju dugo nije bilo, ne samo na ovom sajtu, a i vozači su istog mišljenja većinom, svaka čast MV na borbenosti, donio je puno zanimljivih trenutaka nama pratiteljima, ali jeli moguće da svi drugi vide krivo, a samo on i boss (bilo tata, bilo CH :P ) vide prave stvari?


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Ma najbolje da se uvedu plave zastave i za vozače kojima je netko u DRS zoni, da izbjegnemo bilo kakve sigurnosne rizike koje pravo utrkivanje donosi.
    Odgovor na anketu: NO! :P


    0
    0

    0
  3. Formula1
    f1zd Prikaži

    Čudno, naštetio Hamiltonu pa odma sastanak. Nakon Mađarske, Njemačke ili Belgije nije bilo ničega…


    0
    0

    0
  4. avalon Prikaži

    max “Nisam kažnjen, pa prema tome nisam napravio ništa loše.” izgleda ka da “presuđuju” naši suci … max me podsjeća na tomu horvatinčića , napravi sranje ali nikad nije kriv jer eto … nije kažnjen šta znači da je sve OK . fernando , seb , kimi , lewis , jenson , hulkenberg , grosjean su vozači papci pa zbog toga nastoje ocrnit , “eliminirat” nedužnog maxa . kimi 3 minutni monolog !!!!!!!!! bit će se i on ovako bez veze “raspriča” …..


    0
    0

    0
  5. Blanchimont Prikaži

    Maxov argument je na razini tinejdžera. Hm, čekaj malo… :D

    Sad za ozbiljno, ako vozačka imena poput Raikkonena/Alonsa/Vettela/Hamiltona i Buttona kažu da nešto nije u redu, onda nešto nije u redu. Nisu to balavci koji su jučer krenuli s F1. Tu je naravno i Hulkenberg i Grosjean, a čini se i svi ostali vozači. Svi mi imamo mišljenje, ali nemamo sve raspoložive informacije za stjecanje tog mišljenja. I onda pošto želimo spektakl i dramu onda što luđe to bolje; ali svi koji su ikad vozili nešto u životu znaju da neke stvari jednostavno nisu ok i napokon da su se odlučili ujediniti i srediti cijelu stvar da znaju crno na bijelo što se smije a što ne. Uostalom, nisu tamo da divljaju po stazi nego da voze brzo i bore se žestoko, za sve ostalo tu je demolition derby.


    0
    0

    0
  6. Kimi Raikkonen 7
    Iceman Donator Prikaži

    Bez uvrede ikome, ali zar stvarno postoje osobe koje opravdavaju Maxov potez?
    Zamislite da to počnu primjenjivati svi vozači. Prvo ne bi imali preticanja, jer vozač ispred ne dopušta da ga ovaj iza pretekne. Drugo, što je puno vjerojatnije, imali bi puno karbona po stazi i svako malo safety car. Neka mi osobe koje njegove poteze podržavaju objasne kako opravdavaju zatvaranje Kimija pri 300 km/h na pravcu u Belgiji ili ovo debilno mjenjanje pravca pri kočenju. To je harakiri potez a ne odlika super duper zrelog vozača. Do sada je to primjenjivao na iskusnim top vozačima, ali netko drugi bi ga mogao pobrati.
    Nema sumnje da se radi o talentnu, ali još je jako nezreo i samo na temelju opće histerije za koju je zaslužan Red Bull i tata mata Helmut Marko ovi potezi prolaze. Nema sumnje da je Bernie uštopao FIA-u jer mu kakti treba svježa krv koja će prodrmati F1 cirkusom. Uvijek je tako bilo i biti će i nakon Max-a.


    0
    0

    0
    • Kimi Raikkonen 7
      Iceman Donator Prikaži

      + i onda još kad pročitam analize jazavca sa onog portala koji gotovo da podržava ove poteze jer hej… idu mu na k….. navijači Kimija kojih po njegovom mišljenju i ma i previše, a btw to je užasno dosadan vozač/osoba koji pak vozi za Ferrari čijih navijača pak ima najviše.
      Ono wtf….!?!?!? Kakve veze ima tko za koga navija i kojih ima najviše?


      0
      0

      0
    • Fernando Alonso
      croatic f1 urednik Prikaži

      “Prvo ne bi imali preticanja, jer vozač ispred ne dopušta da ga ovaj iza pretekne.”

      Zar to nije poanta utrkivanja? Da vozač koji je ispred brani svoju poziciju i ne da ovom iza da prođe i da ovaj iza napada i pokušava proći? Zar nismo po toj formuli dobili sve borbe koje pamtimo kao najbolje u povijesti? Pa nisu pretjecanja najbitnija i najuzbudljivija u F1, po tome bi mi svi trebali uživati u ovoj eri s DRS-om.

      “Neka mi osobe koje njegove poteze podržavaju objasne kako opravdavaju zatvaranje Kimija pri 300 km/h na pravcu u Belgiji ili ovo debilno mjenjanje pravca pri kočenju. To je harakiri potez a ne odlika super duper zrelog vozača. Do sada je to primjenjivao na iskusnim top vozačima, ali netko drugi bi ga mogao pobrati.”

      I zatvaranje Kimija na pravcu i kako kažeš “debilno” mijenjanje pravca na kočenju lako je objasniti – Max to radi da bi obranio poziciju, a po meni je to smisao utrkivanja, borba za poziciju. I ne bih rekao da Max radi harakiri tim potezima, ne ulazi on u to bez mozga, inače ne bi to radio samo najiskusnijima.

      Samo da napomenem (da me netko ne optuži da sam slijepi Maxov fanboy) – ja ne podržavam nikakvu protekciju od strane sudaca i gledanje kroz prste za nešto što se inače kažnjava, samo podržavam ono što Max radi na rubu, ali unutar pravila i ne želim da se ta pravila dodatno ograničavaju. Jer to je odlika prvaka – vožnja na samom rubu.


      0
      0

      0
      • Kimi Raikkonen 7
        Iceman Donator Prikaži

        Oprosti, ali ne nismo po toj formuli dobili sve borbe koje pamtimo kao najbolje u povijesti. Idemo u nedavnu povijesti npr. Silverstone 2014 Alonso vs Vettel, ne nije isto. Da je na granici bilo je, ali nikad nije bilo u pitanju sigurnost vozača tj. u ovom slučaju ona je daleko manje upitna nego kada su u pitanju Maxovi potezi. I naravno imamo brdo prljavih poteza u povijesti F1 , kada vozači nisu dozvoljavali prolaz ovom drugom, ali očigledno nisi shvatio zašto je ovo hebeno opasno.
        Ovdje pričamo o pomicanju bolida prilikom kočenja ili pri 330 Km/h (cimanje ili pomicanje u zadnji čas).
        Navesti ću ti primjer koji nema veze sa F1, ali ima veze sa nama običnim smrtnicima. Stavi se u poziciju da voziš na autocesti 220-250 Km/h lijevom trakom i neka ti se netko ubaci onda kada najmanje očekuješ. Pa kad te presjeće kao grlicu… Mislim pročitaj ove komentare F1 vozača npr. Alonsov komentar za kojeg btw navijaš, pa barem je on referentna osoba.


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        croatic f1 urednik Prikaži

        Moja formula glasi: vozač ispred brani svoju poziciju i ne da ovom iza da prođe, a ovaj iza napada i pokušava proći – kako se Alonso i Vettel nisu borili po toj formuli? :D

        Naravno da poštujem mišljenja svih vozača, pogotovo najiskusnijih poput Alonsa i u članku spomenutih Vettela, Raikkonena i Hamiltona, ali ja (logično) gledam stvar iz perspektive gledatelja. Borba ljudi s najvećim mudima na svijetu koji nose glavu u torbi pri brzinama preko 300 km/h oduvijek je bio dio privlačnog dijela Formule 1. Povući ću paralelu s aktualnim “problemom” koji dijeli F1 svijet, a to je halo sustav. Koliko puta je kao argument protiv uvođenja rečeno da je u DNK Formule 1 opasnost i nošenje glave u torbi. Maxovi potezi definitivno su vrlo diskutabilni, potencijalno su opasni, ali unutar su pravila i prema ovoj dosta prihvaćenoj logici o opasnosti u F1 – to je esencijalni dio ovog sporta.

        I da odgovorim @avalonu:

        “croatic f1 piše kako je borba za poziciju smisao utrkivanja … da je ali ne machiavellističkom maximom “cilj opravdava sredstva””

        Ja ne podržavam nikakvu preagresivnu, ludu vožnju van granica, ali volim agresivne vozače koji to znaju raditi unutar pravila i unutar nekih granica normale, a po meni Max spada u njih.


        0
        0

        0
      • Kimi Raikkonen 7
        Iceman Donator Prikaži

        Mogu ti samo reći da pogledaš video Silverstone 2014 Alo vs Vet…. Na granici je, ali može proći i nije kažnjivo. S obzirom o kakvom se zavoju radi i s obzirom na koji je način Alonso zatvarao Vettela, a način je taj da nije naglo mijenjao smjer u zoni kočenja i da je birao drugačiju liniju izlaska iz narednog zavoja kako bi imao bolju izlaznu brzinu po meni je legitimno.
        No dobro…. ti imaš svoja mjerila. Za mene je to i dalje opasna vožnja i mislim da je bolje spriječiti nego liječiti. Whiting ga očigledno nakon svake utrke zove na razgovor reda radi.


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        croatic f1 urednik Prikaži

        Nisi shvatio što hoću reći s ovom svojom formulom, htio sam samo se osvrnuti na dio tvog komentara gdje si napisao da ne bi bilo pretjecanja jer ovaj naprijed ne dopušta da ga ovaj iza pretekne, nisam mislio na agresivno Max-style branjenje nego na svaku trkaću borbu :D

        Moramo se složiti da se ne slažemo, kao što si rekao, svatko ima drugačija mjerila. Meni su Maxovi potezi prihvatljivi i odobravam ih, ali svakako poštujem drugačija mišljenja, pogotovo mišljenja ljudi koji se utrkuju.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        croatic f1….. to dragi , voliš agresivne vozače , tako treba samo…… hulkenberg je odgovorija takvima ka ti “Sjedite doma fino i ugodno na kauču… ” možda da ponovno pročitaš njegovu kompletnu izjavu ? on ne sedi doma fino i ugodno na kauču ka oni koji odobravaju poteze maxa nego je neposredni sudionik pa MOŽDA malko bolje vidi , a možda i više zna . možda zapravo nema srce lava ka max nego zečije ka i fernando , seb , lewis , button , kimi itd pa zbog toga niko od navedenih ne odobrava ovakav stil . boje se , nisu neustrašivi ka “foteljaši i kaučaši” koji svaki trkači vikend riskiraju ispred TV ekrana ….. čudi me kako sad izjave cijenjenih vozača skoro da nemaju nikakvu težinu ?!?!?!? kimi nije od velikih riči ali kad on “održi govor” onda …. baš me zanima kakva bi bila reakcija “odobravatelja” da je osta u F 1 pa da ovo radi maldonado ? vjerovatno bi bija prozivan ka kreten , budala , opasnost na stazama kojeg treba kaznit “do kosti” jer ugrožava živote kolega . no vidim da je glupo o ovome raspravljat sa nekima jer nijedna izjava “veterana” vozača ni mlađahnog ocona ne dopire do vas ??? a nijedna ne ide u korist maxu i njegovim potezima . ovo je prvi put posli 2011. kad se SKORO među vozačima raspravljalo o potezima LH da vozači zbog postupaka nekog kolege negoduju . btw , kakva je to preluda vožnja van granica … jer kad je rozberg otiša široko i “izgura” kolegu to je valjda bilo ne agresivno ( kako ti voliš ) nego preludo i van granica za šta je nico kažnjen . a kad to uradi max onda je unutar pravila i unutar granica normale pa suci vide da kazna ne treba … za isti potez ?!?!? zahvaljujući takvom stavu sudaca max si može priuštit i da javno prizna da bi u maleziji nekog drugog otišavši široko izgura sa staze ali to nije uradija ricciardu jer su kolege ?!?!?? naravno i ovo je unutar pravila i granica normale , nekažnjivo ako tako radi , misli i govori max . šta volim agresivne vozače kad “gaze” ove “starce” zečijeg srca koji sad mogu samo negodovat . srića maxova šta ocon nema po konkurentnosti sličan bolid … virujem kako bi vidili da “leti perje” ka i u F 3 .


        0
        0

        0
      • Kimi Raikkonen 7
        Iceman Donator Prikaži

        Ja samo nakon svega mogu ponoviti. Treba se staviti u poziciju F1 vozača, a to je najlakše napraviti ako imaš vozačku dozvolu, imaš godine iskustva za volanom i nekada negdje u nekoj situaciji ti se dogodi da ti pri određenoj izleti nešto ispred tebe. Ali dobro to je legitimno i u duhu pravila, bilo da se odnosi na zeca bilo da se odnosi drugog vozača, a na tebi je da vratiš srce u grudnu šupljinu (osim ak nisi ladan kao špric) :D


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        croatic f1 urednik Prikaži

        @avalon, u prvom sam komentaru napisao – nisam nikakav Maxov slijepi fanboy koji tijekom utrke d*ka po mobitelu i glasa za DOTD-a, nisam uopće njegov navijač nego samo dajem podršku potezima koji su na rubu, ali unutar pravila. Napisao sam i da ne podržavam protekciju i dvostruke standarde i nigdje nisam spomenuo da je Max u toj svojoj agresivnosti nepogrešiv. Konkretno, u Belgiji je po meni trebao dobiti barem jednu kaznu, ali samo za guranja u Les Combesu. Ako je Rosberg zaslužio kaznu, ako su takvi standardi, onda naravno da je Max zaslužio kaznu za tu istu i nigdje, ni sad, ni nakon tih utrka nisam pisao ništa drugačije.

        I napisao sam da ja govorim iz perspektive kauča, ali da svakako poštujem mišljenja vozača i ostalih pratitelja Formule 1. Iz perspektive kauča – ne smatram da je Max poput Maldonada, smatram da zna što radi, ali da nekad definitivno prijeđe granicu. Činjenica što ga tad ne kazne je sasvim druga priča…


        0
        0

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        @croaticf1 , evo cisto za podršku, dijelim tvoje stavove i zapravo sve sto si gore napisao…
        Za mene je takodjer Formula1= “na rubu”, rizik i “glava u torbi”… “opasnost” i “ekstremi” bi po meni trebala biti “DNK” sporta. Po meni, bilo kakvo spominjanje “pada popularnosti” medju sirom masom ljudi- leži iskljucivo u tome… Npr, uvijek je bilo dominacije neke momcadi, ljudi su imali puno manje informacija tokom prijenosa o svemu, kakav “team-radio” i slicno… ali bilo puno vidljivije da je samo kruzenje praznom stazom opasno, na rubu… po meni je to surova istina, nije opasno- nije toliko zanimljivo…
        E sada. Istina je da ja gledam iz “kauč-perspektive” i mozda podcijenjujem neke stvari…
        Nisam ja Fanboy Maxove osobnosti, ali poteza jesam. Zato sto imam dojam da nisu potezi “muhe bez glave”, nego vrlo kontrolirani, i zato sto ostavljaju dojam da to tako ne moze svatko na gridu, ne tako fino i kontrolirano… Puno drugih cesto blokiraju, odu van staze, a da idu jos zesce izgledali bi kao Maldonado.
        Nisam siguran moram priznat, ali zasad imam takav dojam.
        Zanima me sta bi bilo da svi rade takve poteze, da li bi izgledali bas tako i bili bez incidenata, odnosno u kojoj mjeri je ovdje rijec o ludosti (drskost, bahatost, nepromišljnost, nepostovanje, nepostenost), a u kojoj mjeri o genijalnosti (muda s kontrolom i “skillom”)…
        Jer jos jednom, imam dojam, da se nadju dva Maxa u duelu, da ne bi bilo incidenta…


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        croatic f1 urednik Prikaži

        @Beethoven87, napokon istomišljenik, potpis na cijeli tvoj komentar :thumbs:


        0
        0

        0
  7. avalon Prikaži

    evo ocon je takođe neke poteze “objasnija” …. “FIA nije bila uvijek sretna s nama”, govori Ocon o svojim dvobojima s Verstappenom u F3. “Ponekad je to bilo na granici nečeg zaista opasnog. Često smo dobivali upozorenja, ali nikad se nismo sudarili, iako takve utrke ponekad nisu bilo baš zabavne. Max je puno agresivniji od mene. On je u utrci cijelo vrijeme, a ja sam samo kada je to potrebno.” izgleda da je agreivnost maxa recidiv još iz GP 3 . nije ocon puno stariji od maxa , nije ni nekakva vozaćka “šuša” ( pobjedija je maxa u GP 3 ) no podosta zrelije razmišlja jer zna da F 1 nije GP 3 , da vride neka druga pravila zbog potencjalnih opasnosti uvjetovanih npr gabaritima , snagom . zato mi je estebanov pristup ” agresivnosti kad je potrebno” zreliji od maxove permanentne agresivnosti … trebalo , ne trebalo . to kod iskusnih još i prolazi jer nastoje pazit na sebe i kolege , a i završit trku dok kod mlađih to ne bi prolazilo . primjer je izjava ocona o dobivanju čestih upozorenja u njegovom i maxovom “klanju” uprkos kako kaže ocon ” takve utrke ponekad nisu bilo baš zabavne” . primjer je i “susret” maxa i kvyata di podcjenjivani rus nije ni malko ustuknija ( ka perez koji je izaša van staze valjda i recimo zabrinut agresivnošću maxa ) nego je svaki napad maxa pametno odbija druga je stvar vama koji to odobravate gledajući sve iz fotelje . dobro je kaza hulkenberg “Znate li vi koliko je staza uska kad vozite 330 km/h?” manevarski prostor je ograničen ali ko to iz fotelje vidi ? croatic f1 piše kako je borba za poziciju smisao utrkivanja … da je ali ne machiavellističkom maximom “cilj opravdava sredstva” uostalom , a s obzirom da je sucima svojim “stilom” max poznat još iz GP 3 valjda su odavno trebali obratit pažnju na njegove poteze . npr posi MC di se zabija u grosjeana optuživši francuza za krš jer eto romain je po maxu kočija ranije , a ne na onoj točci di je max zamislija da francuz treba kočit . svaka čast talentu , drskosti ali ipak je u interesu svih sudionika na stazama ovo bolje spriječit nego liječit ili kako je kaza jenson “Ne može biti moguće da čekamo nesreću kako bi se neke stvari regulirale.” .


    0
    0

    0
  8. mcl Prikaži

    Ne znam sto uopste neko pokusava da opra da Maxa.
    Da mali gura taj fazon pa i da razumem ali sta reci na njegovu kuknjavu preko tim radia kad ga je Rozberg obisao za mene picketina od vozaca mislim na Maksa.Ako imas muda onda budi veliki i kad tebe preteknu a ne da cmizdris,i jos Rozberg kaznjen.Kad se samo setim Magnusenove prve sezone u McLarenu i zasta je sve bio kaznjavan ovo oko Maxa je sramota i cist dokaz koliki ogroman uticaj ima RBu F1.
    Ali sve u svemu pre ce Raikonen i Vettel da budu kaznjeni nego sto ce Maxu nesto da se zabrani


    0
    0

    0
  9. renato2107 Donator Prikaži

    Ne mora se ništa dogoditi…već se dogodilo Alonsu u Australiji. Istina, tad je on skrivio kao napadač, ali takav sudar će biti kad jednom netko ne uspije brzo reagirati.

    I ovo rješenje je glupo, imaš do pola pravca ili recimo dok ti bolid ne priđe na manje od 10 m odabrati putanju na ulasku u zavoj, i od tad možeš u kontra stranu samo toliko da ostane drugom za širinu bolida.


    0
    0

    0
    • Michael Schumacher
      khar Prikaži

      pogledaj kvalifikacije, vidis kad svi koce npr. znak od 150m i eto ti definirane zone kočenja, manje više +5, +10m za cijelu utrku.<- zona kočenja


      0
      0

      0
  10. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    “Jednom kada se vidi da je pritisnuta papučica kočnice – mijenjanje smijera je zabranjeno. ”
    – zvucni logicno i ok, cak i nužno i podrzavam…
    ali, mislim da ni to nije dovoljno, odnosno nece puno pomoci jer ako se ne varam, a pogledao sam vise puta Maxovo branjenje iz Mađarske (Kimi) i Suzuke(Hamilton), Max jako kasno mijenja smjer, ali mislim da uvijek prije samog kocenja. Zbilja mislim da od trenutka pritiska na kocnicu ne mijenja smjer… Kasno ga mijenja, u zadnji cas, i jako kasno koci, ali jednom kad pocne kocit ne mijenja i zato mislim da se s ovime nece stvari puno pomaknut…


    0
    0

    0
    • Michael Schumacher
      khar Prikaži

      za mađarsku nisam siguran ali pogledaj onboard kvalifikacijski krug Nice Rosberga u Japanu pa vidiš gdje pocinje zona kočenja (mislim to je najednostavnija stvar za utvrditi)

      s druge strane pogledaj mjesto gdje Max mjenja poziciju , moja procjena je čitavih 50m poslije, kao i protiv Rosberga u Njemackoj .


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.