Pregled po ekipama: Na što obratiti pozornost ovog vikenda

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 8 godina 8 min 0 komentara

VN SAD-a, Austin

VN SAD-a, Austin

Nico Rosberg ne može osvojiti naslov svjetskog prvaka ovog vikenda u Teksasu kao što je to prošle godine napravio Lewis Hamilton, ali ako još jednom poveća prednost pred Britancem – igra bi se polako približila svom konačnom kraju. Lewis ovog vikenda treba samo i isključivo pobjedu, a bilo kakav kiks Rosberga vrlo mu je dobrodošao.

Mercedes

Prije dva tjedna fokus medija je bio na priredbama Lewisa Hamiltona koji je svoje neobično ponašanje

Hamilton vs Rosberg

Hamilton vs Rosberg

okrunio lošim startom i do prvog zavoja već pao nekoliko pozicija. Sada je pod nevjerojatno velikim pritiskom da isporuči dobar rezultat, ali može ga utješiti činjenica da je u Americi dosad uvijek bio vrlo dobar. Pet puta je dolazio tu, a pobijedio je čak četiri. Na ovoj stazi ima četiri nastupa i tri pobjede, ali zanimljivo, nikad nije bio na pole positionu.

Situacija je drastično drukčija od prošle godine kada je Hamilton potvrdio svoj naslov po kaotičnoj kišnoj utrci. Najprije je u prvom zavoju izgurao Rosberga van staze, preuzeo vodstvo, a onda je pao u poretku, da bi tek u kasnijem stadiju utrke pritisnuo Rosberga i prisilio ga na pogrešku, što mu je osiguralo naslov. Kiše ovog vikenda ne bi trebalo biti pa ćemo vjerojatno gledati čistu utrku dva Mercedesa.

Ferrari

Puno toga se događa iza scene u Ferrariju, ali činjenica jest da su oni još uvijek rame uz rame s Red Bullom. Iako su u Japani dobili kaznu na gridu, ne treba zaboraviti da su i Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen zapravo bili bolji u kvalifikacjama od oba Red Bulla.

Prošle godine u Americi je Vettel imao kaznu 10 dodatnih mjesta na gridu zbog promjene motora, ali se probio kroz poredak i završio na trećem mjestu tik iza Rosberga.

Raikkonen je na ovoj lokaciji započeo svoju kompliciranu vezu s Maxom Verstappenom. Žalio se tada Kimi na team-radio da ga je Max izgurao, pa je htio raščistiti je li to legalno. Kako je tada rekao, ako je legalno – onda će i on to učiniti. Na kraju je odustao zbog problema s kočnicama.

Williams

Par ključnih ljudi iz Williamsa (Pat Symonds i Rob Smedley u prvom redu) su priznali kako uoči ove sezone nisu očekivali ovako neizvjesnu borbu s Force Indijom. Bolid jednostavno nije ispunio očekivanja, nadogradnje koje su spremili nisu funkcionirale po očekivanjima i polako su potonuli iza Force Indije.

Sada su u potpunosti fokusirani na 2017. godinu i nerealno je očekivati da će ovdje biti bolji od Hulkenberga i Pereza. Štoviše, gledajući samu konfiguraciju staze, COTA bi mogla biti jedna od izazovnijih za Williams od preostalih utrka.

2015. godine su ovdje imali tešku utrku jer su i Massa i Bottas sudjelovali u sudarima u prvom zavoju. Probijanje kroz grid nije išlo tako lako zbog mehaničkih problema zbog kojih su se kasnije i povukli iz utrke.

Red Bull

Red Bull je bio brz prošle godine ovdje u promjenjivim uvjetima, ali jednom kad se staza u potpunosti osušila pali su u poretku i više nisu bili u igri za podij. S boljom pogonskom jedinicom ove bi godine trebali biti kompetitivniji.

Verstappen je bio odličan četvrti za Toro Rosso u svom debitantskom nastupu na COTA, što je bio njegov najbolji rezultat sezone. Na krilima drugog mjesta u Japanu i obrane od napada Lewisa Hamiltona, ovdje će se boriti za novi dobar rezultat.

Daniel Ricciardo se može samo nadati da će pogonska jedinica koju će dobiti ovog vikenda biti bolja od prošle i da će nestati problemi s brzinom na pravcu koje je iskusio tijekom prošle dvije utrke.

Force India

Sergio Perez, Force India

Sergio Perez, Force India

Ekipa je u potpunosti usredotočena na bitku s Williamsom na svim utrkama do kraja, te potvrdu četvrtog mjesta u poretku konstruktora. Prošle godine su imali treći startni red, a u cilju je Sergio Perez bio impresivan peti.

Obzirom da odlazi u Renault iduće godine, Hulkenberg će svakako htjeti lijep oproštaj od Force Indije. Treba pažljivo slušati ovog vikenda što se priča o njegovoj zamjeni jer je sada u kadar čelnika Force Indije navodno ušao i Lance Stroll, za slučaj da ne dobije mjesto u Williamsu.

Renault

Renault je vidno napredovao u posljednjih nekoliko utrka i ponovo su na pragu osvajanja bodova. U ovom stadiju sezone Jolyon Palmer izgleda mrvicu uvjerljivije od Kevina Magnussena. Nekakva agresivna strategija ili promjenjivo vrijeme bi im moglo ići na ruku.

Zanimljivo, vozači su svjesni da barem jedan od njih neće imati mjesto u Renaultu iduće godine jer je potvrđen dolazak Hulkenberga, a obzirom da se sve glasnije priča i o dolasku Estebana Ocona – moglo bi se vrlo lako dogoditi da oba trenutna vozača ostanu bez svog mjesta.

Toro Rosso

Ovaj vikend mogao bi predstavljati posljednju šansu za Toro Rosso da dođe do novih bodova ove sezone. Sve staze koje slijede bit će zahtjevnije za njihovu pogonsku jedinicu koja je odavno pružila svoj maksimum. Ova staza odgovara njihovoj vrlo dobroj šasiji i bodovi nisu nemoguća misija.

Sainz je prošle godine startao posljednji zbog sudara u kvalifikacijama, a završio je na odličnom sedmom mjestu; dok je Kvyat proklizao preko mokre pasice i zabio se u zid.

Sauber

Prednje krilo i nova podnica iz Singapura počinju pokazivati nekakve male znakove napretka, ali realno gledajući još uvijek su u poziciji da se bore s Manorima na začelju poretka. Teško je vidjeti bilo kakvu mogućnost za prve ovosezonske bodove osim u nekim ekstremnim uvjetima.

Odluka da će iduće godine koristiti godinu dana stare Ferrarijeve motore nije naišla na odobravanje dijela ekipe i njihovih navijača koji najveći problem vide u tome što će se konkurenti moći razvijati jer od iduće sezone više nemamo tokene već je razvoj motora otvoren. Istovremeno, Sauber će zaglaviti s Ferrarijevom pogonskom jedinicom iz 2016.

McLaren

Jenson Button, McLaren

Jenson Button, McLaren

McLaren dolazi u SAD s očekivanjem da će biti u puno boljoj poziciji nego prije dva tjedna u Japanu. Na domaćoj Hondinoj stazi su jednostavno bili prespori i van konkurencije, a imali su i nesreću da je bila vrlo čista utrka sa svim bolidima u cilju. Prošle godine je Button u Americi bio neočekivano dobar jer je preživio turbulentnu utrku i pružio dobru partiju pa je završio na šestom mjestu, dok je Fernando Alonso imao blijedu utrku i bio tek 11, a iza njega je bio samo jedan vozač – Alexander Rossi u Marussiji.

Button vjeruje da će se performanse motora znatno poboljšati i dugoročno isplatiti jednom kad ekipa otključa potencijal ovog novog, pouzdanijeg motora. Iako su im ostala dva tokena za razvoj, očekuje se da ih Honda neće iskoristiti.

Manor

Jordan King je novi debitant u jednom službenom F1 događaju iako je već vozio bolid na unutarsezonskim testovima. King je trenutno u svojoj drugoj GP2 sezoni i 5. je u poretku vozača s dvije pobjede. Glavni zadatak bit će mu privikavanje na bolid i prikupljanje podataka koje će ekipa zatim usporediti s podacima iz simulatora.

Zbog toga će Pascal Wehrlein prvi trening provesti gledajući ga s pit-walla, a obzirom da ni on ni Ocon nisu nikad vozili ovu stazu – za očekivati je da će to dati minimalnu prednost Francuzu, obzirom da će imati nešto više vremena da se privikne na novu stazu.

Haas

Haas je u Suzuki mnoge iznenadio izvanrednim tempom u kvalifikacijama i solidnom utrkom. Karakteristike staze u SAD-u bi im također trebale odgovarati pa je opet moguće da zgrabe pokoji bod. Aerodinamičke nadogradnje koje su donijeli u Singapuru počele su davati plod, unatoč konstantnim problemima s kočnicama koje je već u par navrata dramatično iskusio Romain Grosjean.

Obzirom da ga ekipa još nije potvrdila za novu sezonu – Esteban Gutierrez nužno treba jednu dobru utrku. Ove godine nije imao puno sreće, a ni pouzdanost njegovog Haasa nije bila idealna, ali šefovi očekuju barem pokoji bod od Meksikanca.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.