Massa pojasnio zašto se vozači muče sa startom

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 8 godina 3 min 3 komentara

VN Japana 2016.

VN Japana 2016.

Williamsov vozač Felipe Massa pojasnio je u svojoj kolumni za Motorsport portal zašto se vozači muče sa startom utrke nakon što smo nekoliko puta ove godine vidjeli koliko je to dragocjenih pozicija uzelo nekim vozačima, prvenstveno Lewisu Hamiltonu.

“Jedno područje koje je zaista od odlučujućeg značaja je start utrke, i vidjeli smo koliko je to važno u bitki između Rosberga i Hamiltona.”

“Ovih dana puno je lakše pogriješiti jer smo u prošlosti imali dvije palice kvačila i mogli smo namjestiti postavke tijekom formacijskog kruga. Inženjer bi očitao vrijednosti u realnom vremenu nakon probnog starta i onda bi nam preko radija rekao koje postavke da iskoristimo.”

Obzirom da su se pravila promijenila sada je procedura puno delikatnija jer vozač mora odlučiti o postavkama bez pomoći inženjera.

“Kao primjer, u Monzi sam odradio jedan klasični “burnout” prije nego sam stao na svoje mjesto i po količini dima iz stražnjih guma sam zaključio da ima jako malo gripa. Zbog toga sam odlučio biti vrlo oprezan pri puštanju kvačila i to se ispostavilo kao odlična ideja. Vidio sam nekoliko konkurenata kako su im kotači proklizali.”

Massa napominje da vježbanje startova na izlasku iz pit-lanea može također biti problematično ako se prečesto obavlja.

“Grip je drukčiji na tom mjestu u odnosu na ono što nas čeka na startnom gridu. Zbog toga svi vozači rade pogreške i mislim da su ove godine svi bar jednom pogriješili. Rosberg je odradio jako dobar posao. Postoje vozači koji mogu upravljati i razumjeti malo bolje različite nivoe gripa na stazi.”

“Start u Japanu vam je pokazao koliko to može utjecati na daljnji tijek utrke.”

Hamilton vs. Rosberg na startu

Lewis Hamilton ove godine je imao velikih problema na startu utrka. Čak i ako zanemarimo probleme s pouzdanošću na koje se pozvao nakon VN Malezije, Hamilton je zapravo puno više štete pretrpio zbog loših lansiranja sa startne pozicije.

Svaki put kad je gubio mjesta – izgubio ih je barem pet. S druge strane, Rosberg je u dva navrata gubio više od tri pozicije na samom početku- u Kanadi (8) i u Maleziji (15), s time da je u Maleziji imao sasvim dobar start, ali je stradao zbog ambicioznog Vettelovog poteza. Hamilton je u Australiji izgubio 5 mjesta, u Bahreinu 6, u Italiji 5 i u Japanu ponovo 6.


Odgovor

3 komentara

  1. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Triba pohvaliti promjenu startne procedure. Ipak je prudonila vecoj ulozi vozaca.


    0
    0

    0
  2. Michael Schumacher
    khar Prikaži

    Ante zaboravio si napomenuti da je Ros u Kanadi imao najbolji start odmah iza Vettela, a Hamilton ga je napucao na 10 mjesto.
    S tim podatkom možemo zaključiti da je Ros jedino imao loš start imao Njemačkoj, te malo slabiji u Mađarskoj i Kini gdje gubi 1 mjesto nakon prvog zavoja. Koliko se sjećam sve ostalo je odradio perfektno ili vrlo dobro.
    Također ako se dobro sjećam, Ros je upravo taj vozač koji je najviše puta izgubio na startu tokom 2014. godine ako govorimo o borbama 1-2. Što znači da je Ros definitivno radio na svojim startovima i na kraju krajeva ostvario značajan uspjeh ove godine.


    0
    0

    0
  3. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Fino je ovo Massa objasnio. Znači vozač treba osjećati koliko će dati gasa u određenim uslovima, da nebi došlo do proklizavanja. Dakle sve je na vozaču. A Seb svaki put starta kao iz topa, dok ostali oko njega izgleda kao da stoje :)


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.