Dileme oko halo sustava: Magnussen upozorava na važnost brzog izlaska u slučaju vatre

Vijesti

Crankshaft

Prije 8 godina 2 min 0 komentara

Renault

Diskusije oko uvođenja zaštite kokpita na bolide Formule 1, pogotovo halo sustava koji je testiran na nekoliko različitih bolida ove sezone, mogle bi ponovno biti u centru pažnje nakon nezgode Kevina Magnussena na prvom slobodnom treningu. Podsjetimo, Renaultov vozač je po zaustavljanju ispred svoje garaže morao brzo iskočiti iz svog RS16 nakon što je istjecanje goriva po vrućim elementima karoserije izazvalo vatru na vrhu poklopca pogonskog sustava.

Nije dugo trebalo čekati da u prvi plan ponovno upadnu priče o tome što bi bilo da je Kevinov Renault bio opremljen halo zaštitom. Na pitanje bi li ishod bio drugačiji da je na njegovom bolidu bio ugrađen halo, 24-godišnjak odgovara:

“Vjerojatno. Nikada nisam vozio s halo sustavom pa nisam osoba koju to trebate pitati, ali možda možete pitati nekoga tko je to testirao pa ćemo vidjeti možemo li unatoč tome izaći jednako brzo.”

Trenutni tehnički pravilnik Formule 1 nalaže da vozač, dok se nalazi u svojoj normalnoj sjedećoj poziciji sa svezanim pojasevima i sa svojom uobičajenom vozačkom opremom, mora biti u mogućnosti izvaditi upravljač i izaći iz bolida unutar pet sekundi, te zatim vratiti upravljač unutar sljedećih pet sekundi. Magnussen smatra da je pet sekundi previše ako je bolid zahvaćen vatrom.

“Po mom mišljenju je pet sekundi previše ako bolid gori, a i ne želite da to traje pet sekundi. To je zanimljivo pitanje”, dodao je Magnussen.

Iako je s televizijskih snimaka sve izgledalo dosta dramatično, Danac kaže da je u kokpitu bilo nešto drugačije.

“Nije bilo drame. U krugu povratka je sve u bolidu radilo kako treba. Vidio sam dim te sam iskočio van. Samo sam osjetio vrućinu.”

Sve je to utjecalo i na nešto manji broj krugova na stazi s novom površinom i nešto drugačijim profilom zavoja.

“Mislim da je staza drugačija nego što sam očekivao. Zapravo se dosta promijenila pa smo na prvom treningu izgubili dosta vrijednih krugova.”


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.