Ljetna stanka, 24. dan: Krš i lom u Formuli 1 (drugi dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 3 min 6 komentara

Belgija 1998.

Nastavljamo s velikim sudarima, izlijetanjima i letu karbonskih komadića preko zaštitne ograde. U ovom dijelu naići ćete na najpoznatije, ali i vrlo skupe krševe, koje dobro pamtimo i prepričavamo, posebno ovaj na naslovnoj fotografiji. Pa nastavimo:

Jacques Villeneuve i Ricardo Zonta na VN Belgije 1999.

Zontin bolid nakon sudara

Zontin bolid nakon sudara

Budući da bolidi iz tih godina nisu bili aerodinamički učinkvoiti kao danas, tako je bilo teško proći kroz Eau Rouge punim gasom. Međutim, timski kolege u BAR-u, Villeneuve i Zonta, dogovorili su se prije kvalifikacija da će obojica probati proći kroz Eau Rouge na taj način. Rezultat toga bile su dva puta prekinute kvalifikacije i dva potpnuo skršena bolida.

Roberg Kubica, VN Kanade 2007.

Ovo je sudar koji vjerojatno ne treba predug opis, budući da je jedan od najpoznatijih u povijesti Formule 1 u kojem je vozač preživio. Ustvari, Kubica nije zadobio nikakvu ozbiljniju ozljedu, te je imao samo jednu utrku odmora, na kojoj ga je zamjenio Sebastian Vettel.

Mark Webber, VN Europe 2010.

Tadašnji vozač Red Bulla, publici omiljeni Australac, morao se probijat sa začelja prema vrhu poretka, dok je njegov timski kolega krstario na vrhu povorke. U tom probijanju kroz poredak, Webber je precjenio performanse zelenog Lotusa ispred sebe, u čiji je zadnji kraj udario nakon krive procjene za točku kočenja. Čak je uspio skinuti DHL reklamu.

VN Belgije 2012.

Najveći sudar trenutnog desetljeća u Formuli 1. Sve je pokrenuo Romain Grosjean, koji je odradio dobar start, no onda je prema zidu izgurao Hamiltona, koji više nije imao gdje. Ishod tog sudara bio je umalo koban za Alonsa, budući da je kotač s Grosjeanovog bolida prošao blizu njegove glave. Srećom, u sudaru nije bilo posljedica za niti jednog vozača, no nije izgledalo bezazleno.

https://www.youtube.com/watch?v=O8Y5Co1kZjQ

Derek Warwick, VN Italije 1990.

Nekoć je ograda za Parabolicu bila veoma blizu staze, pa su tako i nesreće bile česte. Jednu takvu imao je Derek Warwick 1990. godine, kada je pri velikoj brzini dotaknuo travu te se snažno zabio u ogradu. Budući da bolidi nisu bili tako sigurni prije 26 godina, mnogi su vidjeli Warwicka s teškim ozljedama. No, on je iz prevrnutog bolida izašao kao da se ništa nije dogodilo, te je tražio zamjenski auto kako bi nastavio utrku.

VN Belgije 1998.

Naravno, šećer dolazi na kraju. Najpoznatiji sudar u povijesti Formule 1 dogodio se na VN Belgije 1998., koja je i sama bila potpuno kaotična i puna događaja (obračun Schumachera i Coultharda, 1-2 pobjeda autsajdera). Murray Walker najbolje je opisao ovaj sudar, inače komentator koji ima iskustvo od nekoliko stotina F1 utrka.

“Ovo je najgori start neke utrke Formule 1 koji sam ikada vidio.”

https://www.youtube.com/watch?v=5WbWFwWXcdI


Odgovor

6 komentara

  1. avalon Prikaži

    off topic je ali opet i … nije ;) svaka čast “posado” f1pulsa stvarno ste se potrudili da ova pauza prođe šta bezbolnije . tako se to radi kad se voli posal i kad se poštuju forumaši . zaslužili ste aplauz i naklon . samo tako i dalje . možda ste “siromašniji” , možda manje ulažete ali se to uopće ne vidi , izgleda ka da raspolažete “buđetčinom” ;) :) po mom mišljenju konstantno rastete , ažurni ste , stranica je “urednog” izgleda i šta je vrlo važno …. ne šteka . e da i za pohvalu je angažman fprumaša koji odlaze na pojedine trke , a posli nas “počaste” dobrim putopisima . nadam se da ćete u budučnosti bit i bolji . svima nam treba jedna ovakova dobra , ažurna , stabilna stranica . od mene +5 za sve šta radite ;)


    0
    0

    0
  2. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Dodao bi još jednom Spa. Inače palac gore za uradak.
    https://www.youtube.com/watch?v=XUwJUxkpCV4


    0
    0

    0
  3. Mclaren
    KERS Prikaži

    Brzo je prosla ova stanka.. :) Hvala vam.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.