Ljetna stanka, 18. dan: Korak kratki do naslova (četvrti dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 4 min 7 komentara

Michael Schumacher, Fernando Alonso

Još je malo ostalo do kraja, a na rasporedu su napete borbe u vremenu kada su sportom vladali Ferrari, McLaren i Renault.

2003. – Kimi Raikkonen
Nakon ne baš očaravajuće 2002. godine, Kimi je ispao pravo iznenađenje sezone 2003. McLaren je sezonu započeo MP4-17D, koji je bio evolucija prošlogodišnjeg bolida. Nakon četiri prvenstvene utrke, Kimi je imao 13 bodova ispred drugoplasiranog Coultharda, a treći je bio aktualni prvak s 14 bodova manje. U sljedeće četiri utrke Schumacher uzima tri pobjede i jedno treće mjesto, te zasjeda na čelo poretka. Sljedeće utrke nisu bile tako dobre za Schumachera, dok je Raikkonen za to vrijeme uspio skupiti tek nešto više bodova. Najviše je time profitirao Juan Pablo Montoya u BMW Williamsu, koji je u tih pet utrka osvojio isto toliko postolja, pa je tri utrke nakon kraja poredak bio ovakav: Schumacher 72, Montoya 71, Raikkonen 70. Odlično za borbu do kraja prvenstva. No, Schumacher onda odnosi dvije pobjede na sljedeće dvije utrke, te mu je kao jedini protivnik ostao Kimi Raikkonen, koji je već zaostajao devet bodova. Za naslov mu je bila potrebna jedino pobjeda, s tim da Schumacher ne osvoji bolje mjesto od osmog. No, Raikkonen nije uspio doći do pobjede te je tako propustio prvu priliku za naslov.

2006. – Michael Schumacher
Malo je falilo da se kišni majstor oprosti od sporta s osmom titulom, no krenimo od početka sezone. Ferrari je već u Bahreinu pokazao da je puno spremniji za sezonu nego što je to bio slučaj 2005., kada su bili daleko iza Renaulta i McLarena. Renault je i dalje ostao sila, dok je McLaren doživio poprilično prizemljenje. Prvi dio sezone bio je potpuno na strani Alonsa, koji je skupio šest pobjeda u prvih devet utrka, te mu je tada najbliži u poretku bio Schumacher, ali s golemih 25 bodova manje. No, u sljedeće tri utrke Schumacher niže tri pobjede, te se zaostatak otopio na samo 11 bodova. Dvije utrke prije kraja, Schumacher odnosi svoju zadnju pobjedu u karijeri, čime se bodovno izjednačio s Alonsom u trenutom poretku vozača. Sljedeća utrka vozila se u Japanu. Schumacher je sjajno krenuo u utrku, te je bio u vodstvu do 36. kruga, kada je motor u njegovom Ferrariju odlučio otkazati poslušnost, te su svi snovi u naslovu srušeni u nekoliko trenutaka, budući da je Nijemcu trebala pobjeda u Brazilu, bez da Alonso osvoji boda. Utrku u Brazilu pamtimo kao jednu od najboljih Michaelovih, kada je pao daleko na začelje grida, te se uspio vratiti na četvrto mjesto.

2007. – Lewis Hamilton i Fernando Alonso
Već je na startu sezone bilo jasno da će borbu za naslov voditi vozači Ferrarija i starog rivala McLarena, koji je s modelom MP4-22 postigao konkurentnost rogonje iz 2005. godine. Iznenađenje sezone bio je Lewis Hamilton, debitant u McLarenu, koji nije bio ništa sporiji od Fernanda Alonsa, dvostrukog svjetskog prvaka koji je pridošao u Woking. Promjene su se dogodile i kod Ferrarija, Schumacher je otišao, zamjenio ga je Finac Raikkonen, dok je Massa ostao u momčadi. Ferrari i McLaren su kroz cijelu sezonu bili prilično podjednaki, te mnogo jači od ostatka grida, o čemu dovoljno govori činjenica da su sve pole positione, pobjede i najbrže krugove ostvarili Raikkonen, Hamilton, Alonso i Massa. U posljednju utrku prvenstva dolazimo s trojicom kandidata za naslov. Hamilton ima 107 bodova (s tim da je u Kini propustio priliku za osigura naslov), Alonso 103, a Raikkonen 100, čime je imao najmanje šanse za naslov. No, kaotična VN Brazila donijela je ono što smo najmanje očekivali. Hamilton je na startu ostao bez mjenjača, koji je profunkcionirao tek nakon pola minute, a već je tada izgubio puno vremena, čime su šanse za naslov otišle direktno u ruke Kimiju, koji je bio na vodećoj poziciji i krstario do šeste sezonske pobjede. Hamilton se probijao kroz poredak, no nije išlo tako brzo, te je na kraju utrku završio na sedmom mjestu, koje nije bilo dostatno za naslov, budući da je Raikkonen osvojio 10 bodova. Alonso je završio kao treći, te je skupio isto bodova kao i  Hamilton. Prisjetite se ultra napete sezone preko sažetog pregleda sezone.

https://www.youtube.com/watch?v=UCrYwwBl6dA


Odgovor

7 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Kad promislim na Mclaren, prvo se sjetim “rogonje”, najljepši bolid (bar meni).
    Ali svi bolidi prekrasni.


    0
    0

    0
  2. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Sad kad pročitam ovaj članak shvatim koliko mi je toga promaklo iako sam redovito pratio svaku utrku! Ali definitivno uvijek ću se sječati onih zadnjih metara u Brazilu i one strijepnje hoće li Massa postati novi prvak ili Hamilton!!!


    0
    0

    0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    MSu je zadnjii put prije Japana 2006. motor crkao tamo nekad 2000-2001.


    0
    0

    0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Eh da…nekada davno.Ja i dan danas volim pogledati pokoje utrke ili videe poput ovog gore iz tih godina :)


    0
    0

    0
  5. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Za mene je najtužnija bila velika nagrada Brazila kad je Schumi odvozio onaj svoj uragan.
    Montezemolo veli da mu je bolje, što me veseli snažno. Samo jako gazda


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.