Kako bi mogla izgledati borba za naslov prvaka 2020. godine?

Izdvojeno / Kolumna

Luka Maloić

Prije 8 godina 5 min 13 komentara

ocon, wehrlein

Vijest kako će Esteban Ocon zamijeniti Ria Haryanta u preostalih 9 utrka u sezoni zaintrigirala je maštu mnogih.  Analitičari su proglasili Manorovu vozačku postavu – Wahrlein/Ochon – postavom budućnosti – postavom budućih rivala za naslove svjetskih prvaka. Manor je tako dobio čast ugostiti pretendente za naslov svjetskog prvaka 2020. i mnogih narednih godina.

Ocon, 19-godišnji Francuz, morat će se dokazivati protiv izuzetno talentiranog Pascala Wehrleina, još jedne zvijezde u usponu. Gledatelji će moći uživati u sjajnim borbama i na začelju poretka jer ovaj dvojac će užurbano grabiti simpatije kako će se njihove karijere razvijati. Obojica su pod zaštitom i palicom Mercedesa, a ukoliko se njihove karijere nastave razvijati kako je predviđeno – jednog dana moći će zamijeniti Hamiltona i Rosberga. Zapravo bi Wahrein vs.Ocon mogla biti replika borbi Hamilton vs. Rosberg.

Baš poput Wehrleina, Ocon je stigao u F1 preko DTM-a. Tamo je proveo samo polovicu sezone, dok je Wehrlein osvojio titulu 2015. godine u svojoj trećoj sezoni. Ocon, s druge strane, ima više iskustva u jednosjedima, dok je Pascal u takvom tipu natjecanja zadnji put sudjelovao 2012. Esteban je osvojio naslov u GP3 seriji prošle sezone, iako je pobijedio samo na jednoj utrci (izostao je s postolja samo na četiri utrke). Sjećate se debitantskog nastupa Maxa Verstappena u F3 2014. godine?  Upravo mu je ta sezona donijela mjesto u Toro Rossu. Nizozemac je te sezone završio treći u poretku, dok je Ocon osvojio naslov. Možemo i iz toga zaključiti da je itekako brz.

Obojica vozača imali su iskustva s F1 testiranja i slobodnih treninga prije ulaska u natjecanje. Ocon je stigao u Manor s pozicije rezervnog vozača Renaulta gdje je bio na posudbi koju je “sredio” Mercedes.

“Esteban ima sjajnu osobnost – on je divan i inteligentan mladić. Njegove performanse u automobilu su nevjerojatne”, rekao je za francuski “Canal Plus” Mercedesov Toto Wolff neposredno prije objave ugovora Manora i Ocona.

“Imao je dva senzacionalna dana na testiranjima s nama u Silverstoneu, a onda smo vidjeli da je postavljao ista vremena kao i Magnussen u petak na slobodnim teninzima, tako da je on osoba sa sjajnom budućnosti pred sobom.”

Mercedes je, očito, itekako siguran u rast i razoj ovog mladića jer su uspjeli maknuti Haryanta, pay-drivera, koji je prema izvorima “Jakarta Posta” dobio otkaz iako je donio 7.5 milijuna eura kako bi “kupio” nastavak karijere do kraja sezone.

Mercedes nije ekipa koja bi ulagala u kratkoročne vrijednosnice, samim time što su i svojeg drugog vozača ugurali u Manor, zasigurno su se odrekli prave sume koju bi dobili za isporuku svojih motora. Manor je dakle, osigurao dva sjajna talenta u ekipi i još će uz poseban diskont dobivati Mercedesove hibridne motore. Naravno, sve će se to Mercedesu vratiti ukoliko dobiju barem jednu, a kamoli čak dvije zamjene za svoje trenutne asove koji se bore za naslov svjetskog prvaka.

Manor je sjajno mjesto za razvoj mladih vozača. Ekipa je daleko stabilnija i konkurentnija ove godine, ali su i dalje u poziciji fenjeraša. Očekivanja od ekipe su mala, greške se relativno lako opraštaju i nisu praćena svjetlima reflektora kao, primjerice, ona u Toru Rossu. Ocon će imati priliku pokazati svoj talent na top nivou motorsporta, a Mercedesovi čelnici dobit će vrijedne podatke direktne usporedbe svojih najvećih talenata u istome automobilu.

“Wehrlein pokazuje sjajne performanse u kvalifikacijama i u samoj utrci, a tome smo se i nadali. Pratimo njegov napredak u ekipi. U početničkoj godini teško je biti vodeći vozač ekipe, ali za sada smo itekako zadovoljni.”

Izjavio je Wolff nakon VN Rusije u svibnju, a to je bilo prije 10. mjesta u Austriji (najsjajnijeg trenutka u dosadašnjoj karijeri). 21-godišnji Wehrlein u svakom je pogledu nadjačao Haryanta – u kvalifikacijama vodi 8 naprema 4, a ono još važnije, nikada nije završio iza njega u utrci. Ali, Ocon će biti druga priča i sasvim drugačiji nivo konkurencije. Mladi Francuz nije u F1 zbog podrške vlade, nego zbog svojih performansi. Njih dvojica su dio nove generacije nadolazećih F1 zvijezda koju predvodi Max Verstappen, a slijedi McLarenova nadolazeća zvijezda Stoffel Vandoorne, koji će od sljedeće sezone vrlo vjerojatno sjediti uz Alonsa.

Dakle, od sljedeće sezone moći ćemo gledati ovaj poker budućih pretendenta za naslove kako skupljaju kilometre i iskustva. Max je sa svojim razvojem možda odmaknuo najdalje, ali zasigurno bi i ostali trojac ostvario sjajne rezultate s takvim paketom kakvog u rukama ima najmlađi pobjednik Formule 1. Dolaze još i mnogi drugi, a zasigurno će netko i od “stare garde” imati što za reći te 2020. i narednih godina, ali što se tiče vozačkih talenata – možemo biti mirni.


Odgovor

13 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Wehrline, Ocon, Max, Sainz, Vandoorne, možda Gasly….još da dobiju konkurentne bolide u ruke, po mogućnosti u različitim momčadima čisto da ne bude favoriziranja….jedva čekam.


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Što se tiče vozača, budućnost Formule 1 je definitivno svijetla. Pred nama je smjena generacija, Alonso, Massa, Button i Raikkonen su pri kraju karijere, ali definitivno će dobiti adekvatne zamjene. Verstappen, Sainz, Wehrlein i Ocon su već u F1, ali ima još talenata na čekanju, prvenstveno Stoffel Vandoorne, ali i ekipa iz GP2 koja se bori za naslov (Gasly, Sirotkin, Rowland, Giovinazzi, Marciello – neće svi doći do F1, ali imaju potencijala), tu je i Lance Stroll koji vozi odlično u F3…Uistinu svijetla budućnost je pred nama, ali nadam se da će se i stari lisci uključiti u sami vrh još koji put prije nego ih klinci smjene :D



    1
    1

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Mick Schumacher??


      0
      -1

      1
      • Fernando Alonso
        croatic f1 urednik Prikaži

        Eto, imamo toliko talenata koji su na čekanju da je lako nekog zaboraviti :D
        Doduše, Mick neće tako brzo u F1 kao što će ovi koje sam naveo, svi oni bi tu mogli biti za godinu-dvije, dok je Mick tek lani krenuo sa jednosjedima, trenutno je u F4 i najavio je da neće žuriti, da će ići postepeno do F1. Ali slažem se da i njega možemo uvrstiti na listu čekanja.



        1
        1

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Ma stavio sam upitnike ne zbog toga što sam mislio da si ga zaboravio, već više u smislu da li će biti nešto od njega. Ima potencijala, nije samo u pitanju prezime.
        Ali mlad je, vidjećemo.


        0
        -1

        1
    • Blackhawk Prikaži

      Gasly će odvoziti 2-3 sezone u STR-u i nestati, Sirotkin će ovisiti i sponzorima iako ima talenta, Giovanazzi bi mogao doći do F1, a Rowland i Marciello je nikada neće ni vidjeti.



      2
      2

      0
  3. avalon Prikaži

    istina da je wehrlein jako talentiran , a bogme ima i podršku mercedesa ( zasluženo ) dok rio je zapravo ima “podršku” samo novčića kojima je plaća misto u manoru no ako pogledamo pažljivije , a s obzirom na recimo reputaciju koja prati pascala rio zapravo i nije bija nešto loš . istina pascal je bija bolji u Q ali razlike u vrimenima su najčešće bile poneku desetinku , nekad i stotinku u korist jednog ili drugog . i u trkama ( ako zanemarimo austriju ) pascal je završava isprid ria ali najčešće su završavali u istom krugu . treba spomenut i da je pascal ipak iskusniji jer je 2014. bija test vozač mercedesa , a 2015. tester za FI za razliku od ria koji je u F1 doša direktno iz GP 2 . pascal je jako talentiran ali s obzirom da rio navodno i nije neki talent pascal nije pokaza puno više . prve sezone npr nije više pokaza ni ericsson ili nesritni ( jako talentirani ) bianchi koji je takođe vozija za marussiu sada manor . poanta … rio i nije bija tako loš ka šta izgleda na prvi pogled . grubo rečeno ovo me podsjeća makar donekle na TR , maxa i carlosa . mala je razlika bila među njima ali je ispalo da je max bija puno bolji od španjolca dok su vozili za isti tim . evo i u ovom članku se piše o maxu , pascalu , oconu , vandoorneu ka budučim pretendentima na titulu , a carlosa opet niko ne spominje iako je nekoliko godina stariji od maxa i ocona , vršnjak pascala i nekoliko godina mlađi od vandoornea , a nije ništa manje talentiran od navedene četvorke . malko čudno zar ne ? možda carlos i nije tako brz , talentiran ka šta se meni čini . valjda se to čini i ricciardu koji je nedavno spomenija i carlosa u vezi maxa kojega je podcjenia “…..jer sam poznavao Carlosa Sainza duže od Verstappena. ZNAO SAM DA JE PROKLETO BRZ . Max i Sainz SU BILI PODJEDAKI ” ako je max jedan od pretendenata na buduču titulu , a carlos je po ricciardu podjednak , prokleto brz onda … di je carlos u ovoj priči ? zaboravljen uprkos tek 21 ?


    0
    0

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Dobar je Carlos.
      Iskreno se nadam da će u ruke dobiti alat koji će mu omogućiti da se bori za pobjede.


      0
      0

      0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      pascal ubije u svim utrkama ria i onda nije puno pokazo…. uglavnom bili u istom krugu? o bože.
      za carlosa se slažem da je nepravedno u ovom tekstu zapostavljen.



      1
      1

      0
      • avalon Prikaži

        ma zapravo carlos i nije zapostavljen u članku jer ga je max lani u drugom dijelu prvenstva ubija u svim trkama … max 37 Vs 9 bodova carlosa čime je španjolac pokaza da nije među pretendentima za titulu u budučnosti pa nije ni nepravedno zapostavljen u tekstu :) :) :) čemu ono ” o bože” ? ako imam pravo na svoje mišljenje onda mislim da s obzirom na recimo reputacije/talent pascala i ria pascal se nije baš previše “osladija” u odnosu na “platišu” . u Q je 7 Vs 5 za pascala u trkama koje su oba završili rio nikad nije pobjedija pascala . i zašto je čudno kad napišem da su oba često trke završavali u istom krugu ? ako je neko toliko bolji onda bi razlika u odnosu na platišu trebala bit veča . primjer je nesritni bianchi , veliki talent iz istog tima ka spomenuti dvojac i platiša max chilton tim kolega bianchia ( slično ovome sada … pascal veliki talent , rio platiša ) …. 2013. u trkama koje su oba završili bianchi je u 5 trka ostavlja chiltona za krug . u Q chilton je ako sam dobro računa samo 1 X bija bolji od bianchia . tek u 4 Q je zaostaja od 0,1 do 02, s ( 2 X 0,3 s ) , a u ostalim od 0,5 do 1,75 s . rio za pascalom kad je gubija Q najčešće je zaostaja par desetinki ili čak stotinki ( npr rusija … 0,06 s ) . nije nebitno ni to šta je rio “uletija” u F 1 iz GP 2 , a pascal je več 2014. bija “tester” mercedesa , a 2015. FI pa je time i iskusniji u F 1 od ria . s obzirom na navedene činjenice ne tvrdim da je rio veči talent od pascala ( to bi bila glupost ) no nije ni neka “šteta” od vozača . mene je s obzirom na sve iako je platiša poprilično iznenadija u borbi sa darovitim njemcem iza kojeg ipak stoji merc , a iza ria niko … osim 7,5 milja $ . osim toga sa 23 haryanto nije star da ne bi moga napredovat da ima mista u F 1 . moga je bit solidan ka npr kamui …..


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        o bože – zato što ga je božanski ubio u rya utrkama. :) dok bi ryo uvijek završavo zadnji, pascal je više puta bio bolji i od saubera, renaulta, haasa…
        a titula test vozača nije mi neka previše olakotna okolnost u današnje vrijeme kad su testiranja ograničena. koliko je vozio puta f1 bolid prije 2016? pretpostavljam 5-6 puta maksimalno (ispravi me ako griješim) . nit je sudjelovo u fp1 kao neki.
        vozio je dtm dok je ovaj vozio gp2 i upoznavao se sa stazama, bolidom koji je stepenicu ispod f1, koji ima slične pirelli gume ko i f1 i drs.
        meni je to blaga olakotna okolnost za rya.
        ima ryo samo 23 godine, ali što je pokazo do sad? 4 godine u gp2, i 4. mjesto u zadnjoj sezoni. odlikaši osvajaju gp2 u maksimalno drugoj sezoni.


        0
        0

        0
    • Blackhawk Prikaži

      Avalon dragi prijatelju – ne treba sve gledati kroz brojke :-). Haryanto nije ni blizu Wehrleina cak i ako u kvalifikacijama nije puno zaostajo. To samo znaci da mozda ima brzinu ali nema ono drugo vaznije – sposobnost pretjecanja. Wehrlein se cak i probijao kroz poredak, Rio nikada. Uostalom dovoljno je pogledati njegovu GP2 karijeru da bi se shvatilo da je zalutao.
      Bio sam u Austriji i tamo je tako lijepo bilo vidljivo koliko je Wehrlein dominantniji


      0
      0

      0
      • avalon Prikaži

        Blackhawk …. nije mi čudno ako i kad me neki drugi ne razume ali mi je malko čudno kad se to “desi” tebi . zar zaista misliš da ja sve gledam kroz brojke ? one su mi samo recimo “”štap” koji mi pomaže da dočaram neke stvari koje drugi možda ne vide ili ne mogu vidit . u komentarima nigdi nisam napisa da je rio po talentu blizu pascalu . dapaće , još par trka prije austrije sam primjetija pascala i skrenija forumašima pažnju na talentiranog mladca . autrija je samo bila dokaz da sam dobro primjetija :) ono na šta sam mislija je da rio iako rookie koji je plaća svoje misto u kokpitu i nije bija baš bezveznjak . iako bez “leđa” koja ima pascal u mercu iako dolazi iz zemljke koja nema nikakve tradicije u F 1 za razliku od njemačke , a vjerovatno i pod pritiskom imperativa da mora uradit nekakav rezultat jer će mu inače “zatvorit” financijsku “špinu” ( slavinu za one koji ne razume :) ) performanse rookia nisu bile tako loše u odnosu na zvijezdu u dolasku , talentiranog pascala … naročito u Q. tu se ne može drugačije gledat nego kroz brojke postignutih vrimena . ako talent od “papka ima omjer 8 Vs 4 tj 4 X je “pobjedija” talenta onda možda i nije takav “papak” jer u ISTOM su bolidu . to ti je ka kad ljudi omalovažavaju vozački talent rozberga , a ovaj je stalno uz lewisa . zato sam i komparira ( da ukažem ) sirotog bianchia ( koji je valjda bija talent ka i pascal ) i chiltona ( platišu ka i rio ) . bianchi je rastura chiltona i u Q ( mislim da je npr 2013. chilton samo jednom bija bolji od bianchia ) i trkama ( 5 X je zaosta za julesom krug ) u ISTOM bolidu dok pascal nije baš tako rastura ria . iako ne treba sve gledat kroz brojke ( a kako gledat u sportu di je štoperica jedan od “glavnih alata” i postignuto vrime je mjerilo uspješnosti ? ) još nekoliko brojki …. rio je odvozija osjetno više trka od pascala u nižim kategorijama i ostvarija 21 pobjedu ( pascal 15 ) , 41 postolje ( pascal 43 ) i 19 najbržih krugova ( pascal 11 ) znači , nije indonežani bija baš ni takav “papak” . virujem da bi da je osta 2017. popravija svoje izvedbe . donekle me sve podsjeća na dolazak kvyata u F 1 . te tatin sin , tata kupija misto u TR , kolega mu cijenjeni vergne . na kraju se ispostavilo da je kvyat vrlo solidan vozač , prvu sezonu vergne 13. , daniil 15. , lani bolji od talentiranog ricciarda . nije mi bilo ni na kraj pameti tvrdit ili ukazivat da je rio bolji od pascala samo sam na svoj način ( opširni ;) ) i uz pomoć nekih brojki pokuša “objasnit” da rio i nije bija tako loš ka šta mnogi misle za indonežanina . i ericsson je platiša , ni on rookie sezone nije napravija ništa ali je opsta jer sauberu trebaju novčići , a i popravija se u 2. sezoni … donija je timu 9 bodova . rio ne treba manoru jer šta je njegov novac u odnosu na motore merca koje valjda dobiva po “povlaštenoj” cijeni , a za uzvrat im “priprema” pascala i estebana za budučnost kad F 1 napuste lewis i rozberg . jbga , za nekoliko godina će LH/NR imat 33 – 34 , a momčići će taman stasat za velika djela … pascal 23 – 24 , esteban 21 – 22 . s obzirom kako se mladci brzo razvijaju ( pokazatelj je max ) to će bit taman za nastavak borbi protiv svih značajnih timova koje su započeli LH/NR .


        0
        0

        0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.