Info: Kako vozači stoje s kaznama

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 8 godina 2 min 2 komentara

Od 2014. godine Formula 1 u svom pravilniku ima i sustav upozorenja i kaznenih bodova koji se vozačima dodaju na njihovu superlicencu. Naime, svaki vozač koji skupi tri upozorenja dobit će 10 dodatnih mjesta na startnom gridu za tekuću ili iduću utrku, pod uvjetom da su dva ili više upozorenja bili vezani uz vozačke postupke.

Osim toga, svaki vozač koji skupi 12 bodova na svoju superlicencu bit će suspendiran za idući GP vikend. Tada se bodovi čiste i vozač kreće ispočetka.

Upozorenja se dodjeljuju za manje prijestupe pa tako Lewis Hamilton i Carlos Sainz imaju po dva, dok Nico Rosberg, Marcus Ericsson, Max Verstappen, Valtteri Bottas, Rio Haryanto i Pascal Wehrlein imaju po jedno upozorenje.

Za ozbiljnije nezgode poput uzrokovanja sudara suci su dodjeljivali kaznene bodove. Bottas trenutno vodi s 6 kaznenih bodova, što znači da je on na pola puta od propuštanja jedne utrke. Kimi Raikkonen i Daniil Kvyat imaju po pet, a Rosberg, Ericsson, Nasr, Gutierrez, Hulkenberg, Sainz, Haryanto i Wehrlein po četiri.

Zanimljivo da je Max Verstappen sezonu započeo sa osam kaznenih bodova, što je bilo samo 4 do kazne, ali mu je izbrisano pet bodova nakon što su istekli u Monaku i Mađarskoj.

Daniel Ricciardo, Romain Grosjean, Sergio Perez, Jenson Button i Felipe Massa su jedini s čistim učinkom. Oni nemaju ni upozorenja ni kaznene bodove kroz proteklih 12 mjeseci.

FIA kazneni bodovi


Odgovor

2 komentara

  1. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Grosjean s čistim učinkom i bez kazne, tko bi se prije nekoliko godina kladio na njega? :D


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.