Konjokradica

Izdvojeno / Kolumna

David Vidović

Prije 8 godina 5 min 14 komentara

160044_rus

Već osmu sezonu zaredom gledamo jako uzbudljivu, ali ne i uspješnu talijansku seriju, ali kao i svaka dobra serija, i ova ima svoj rok trajanja. Dosadila nam je većinom iz razlog što se sadržaj nije promijenio, mijenjaju se glumci, nešto češće se mijenjaju redatelji, ali materijal je stalno isti. Nakon nekoliko različitih redatelja prvu sjedalicu iza kamera sada posjeduje Arrivabene, koji je svojim angažmanom obećao promjenu na bolje, i bolji rating s više zvjezdica od strane gledatelja. Ali sve što je uradio za sada je donio kratkotrajno poboljšanje proizvoda koji je već bio na najnižim granama svog žanra, ako u obzir uzimamo budžet koji TV kuća i vlasnik prava posjeduje. Moram priznati da su prve epizode sedme sezone izgledale jako uzbudljivo, i činilo se da će se serija vratiti staroj slavi kakvu su imali prve 4 sezone, u periodu između 2009. i 2012. godine. Ali nažalost, niti zvjezdana glumačka postava nije mogla scenariji i scenografiju pretvoriti u remekdjelo, pa je kroz zadnju sezonu i pol pokoja dobra epizoda plivala na vrhu mora prosječnih epizoda, a što više vremena isti redatelj provodi na klupici ispred scene, to gore i kraće epizode postaju. Žanr je u početku bio akcijski, ali kako je vrijeme prolazilo, osvajali su sve manje nagrada, a žanr se mijenjao od romantičnog, preko drame, komedije, misterije, ponekad dokumentarnog, čak do dijelova koji su se mogli okarakterizirati kao horor, i nažalost, naučno fantastični. Rating im stalno pada i čak su nedavno postali tek treća najbolje ocijenjena serija, iako još uvijek imaju daleko najveću bazu gledatelja i fanova, malo tko je zadovoljan trenutnim stanjem na setu. Možda zbog toga je režija počela raditi ono što su i prethodnih sezona jedino znali kada stvari krenu po zlu, a to je otpuštati nakon malo vremena kamermane, kostimografe i scenariste, i tražiti spas u novim. Ne treba dugo vremena da zaključite da na dugotrajnom planu to nikada nije ispalo dobro po njih, ali iz nekog razloga vlasnik prava ne odustaje i žuri u pokušaju da s vrha ljestvice skine RTL-ovu sapunicu.

Dosta okolišanja. Prijeđimo na stvar. Ferrari je prije godinu dana doslovno disao za stražnjim krilom Mercedesima, nerijetko su ih pobjeđivali u kvalifikacijama i na utrkama, na polovici prošle sezone Vettel je za Rosbergom zaostajao 20 bodova. Nakon mjeseci najavljivanja da će 2016. biti ‘ta’ godina kada dobivamo prvog pobjednika Mercedesove dominacije – ćorak. Ferrari je uradio ono što najbolje znaju, uprskali su stvari. Od samog početka ništa nije bilo na nivou na kome je bilo očekivano da bude, Ferrari je bio spor, oko 7 desetinki iza Mercedesa, mehanički problemi su se javljali prečesto, ali većina je u Australiji Ferrari zvala drugim najbržim timom, jer su to ustvari i bili. Sjetite se, Vettel i Kimi su vodili utrku na izlazu iz prva dva zavoja u Melbourneu. Spomenuo sam već da je VN Španjolske bila prekretnica prvog dijela sezone kako za Rosberga i Mercedes, tako i za Ferrari i Red Bull. Ferrari je u Barceloni imao nevjerojatnu šansu da okrene svoju sezonu pobjedom na utrci kada su se Mercedesi poskliznuli. Ali baš tog dana svi smo vidjeli najveće slabosti Ferrarija, i gledali kako ih Red Bull tuče. Čak ni očajna taktika koja je Ricciardu oduzela pobjedu nije poklonila Ferrariju očito nezaslužen dar, u drugom bolidu Red Bulla je debitirao klinac koji je pobijedio Raikkonena u borbi za pobjedu, na stazi. Od tada, pa nadalje, Ferrari je pao u sijenu Red Bulla. Tifosi su stalno pričali kako staze na kojima su bili pobjeđivani od Red Bulla ‘nisu njihove staze’. Ako želite biti drugi najbrži tim Formule 1 i prijetiti Mercedesu, svaka staza mora biti vaša, jer nitko nije osvojio prvenstvo tako što je izbjegavao staze na kojima nije dobar i pobjeđivao na svakoj trećoj utrci koja mu odgovara. Čak se može upotrijebiti i protuargumentu u ovoj situaciji, staze na kojima je Ferrari pobjeđivao Red Bull jednostavno nisu bile Red Bullove staze, pa su oni idalje drugi najbrži tim. Najveći udarac navijačima Ferrarija je izgleda bila upravo jučerašnja VN Njemačke. Ako je itko od njih prije imao ikakvu sumnju ili optimizam, sada je sve palo u vodu. Red Bull je obrisao pod Ferrarijem, toliko da je i Paddy Lowe priznao da je Ferrari odavno izgubljen i da je prvi pratilac Mercedesa sada Red Bull.

A unutar Ferrarija, Talijani kažu, ludnica. Marchionne polako postaje diktator kao i Di Montezemolo, on povlači jedne odluke, momčad radi nešto drugo, i stvari trune iznutra, što je uvijek najgore, ali nekako uobičajeno za Ferrari posljednjih godina. Izgleda da su kola krenula starim tračnicama koja vode niz liticu bez kočnica ni ručne, i Ferrari još jednom potvrđuje da rade jako dobro jednu stvari – uprskaju stvari. Imao još devet utrka ove sezone, ali Ferrari se već okrenuo sljedećoj sezoni i više ne razvijaju ovaj bolid. Vjerojatno pametan potez, ali moraju znati da u rukama imaju Sebastiana Vettela, koji je ispario iz Red Bulla poslije samo jedne sezone. Ostaje da vidimo koliko će strpljenja imati za Ferrarijeve gluposti.

Da bar na Ferrarijevom logou stoji vuk, pa da mogu upotrijebiti staru narodnu, dlaku mijenjaju, ali ćud nikada.


Odgovor

14 komentara

  1. Blackhawk Prikaži

    A smatralo se da je Alonso problem…


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    zonosso Prikaži

    Najjača mi je ova na kraju: “Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada.” Izgleda da je Alonso odavno shvatio šta se dešava u Ferrari-u pa je “zbrisao” na vrijeme. Izgleda da čemo mi tifosi morati pričekati još nekoliko godina na toliko očekivani naslov… Lol!


    0
    0

    0
  3. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Ferrari je sam svoj protivnik….


    0
    0

    0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Alonso je najmanji ferrarista ikada.Zbog njega smo 5 godina gubili pobjede,a njegova loša vibra je utjecala na cijeli tim.Neka pričaju što žele ,ali mi smo i čekali dan kada će otići da možemo preokrenuti novu stranicu.Pričao je taj antiferrarijevac kako smo stalno drugi i kako je naš bolid uvijek 2 ili 3 ako ne i četvrti,ali mi smo odlučili pokazati njemu da ćemo prve sezone čim ode biti za vratom mercedesu a već druge ih i pobijediti.

    Dečki doveli ste vettela kako vi kažete ferrarijevac na schumacherovoj razini ako ne i bolji a po tome onda Alonso nije njemu ni do koljena.Vidite sad taj isti Alonso možda je i u goroj situaciji nego u ovoj također groznoj u kojoj izgubite status 2 momčadi ali imao je pravo.Ne bih se čudio da hondina nadogradnja u spa donese mclarenu oko pola sekunde a možda i više jer su i najavljivali oko 6 desetinki no nikad se nezna što sve mogu izvući.Ako je to istina i ako ne zeznu te najave mclaren bi po tome bio desetinku ili 2 iza ferrarija a onda su u situaciji da sljedeće godine ispune očekivanja i budu ono što je ferrari bio prošle sezone a možda i nešto više.Možda sam se “nasro” sad o ovim nadogradnjama i sve to ali da se zna Ferrari je Ferrari-tim na vrhu i ikona sviketa motosporta.Bit će na vrhu gdje god bili jedino je pitanje hoće li pobijediti kao i u schumijevom dobu ili će svako malo biti ovakvih ispada.


    0
    0

    0
    • Blackhawk Prikaži

      Vec sam vise puta rekao, cak i kolumnu napisao, da Alonso uopce nije pogrijesio sto je otisao iz Ferrarija. Pogrijesio je jedino gdje je otisao iako nije imso bas izbora


      0
      0

      0
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Black@ Mislim da je pogriješio. Lako je sada reći kako nije imao izbora ali vratimo se u 2014. Merc je opcija jer se nije znalo kako će završiti okršaji LH i NR. MclH je opcija jer su i iz Mcl i iz H došli ispršeni, bahato bezobrazno, umišljeno kako će se boriti za pobjedu več u Australiji 2015. + povijest MclH. RB je izgledao kao da ima slobodnu stolicu jer se njušilo Vettelov odlazak (a možda je i sam Alonso znao da ga dovode u Ferr). Williams je izgledao močno u toj sezoni. Tako da izbora je bilo, samo je on odabrao najbolju opciju za napad na Merc. i na kraju se ispostavilo da su podvili rep. A da budem iskren, mislim da neće ni u 2017 biti u top 3 momčadi.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        @Ciki – Red Bull ga nije htio, Mercedes uopće o njemu nije ni razmišljao, Williams nikada nije bio opcija jer je Alonso htio bolid kojim će se boriti za naslov prvaka. Jedina opcija mu je bio McLaren i bio je spreman čekati dok se bolid razvije. Ali mislim da je on bio sprmena čekati jednu sezonu a ne ovoliko :-D
        I potpuno se slažem s tvojim mišljenjem da ni iduće sezone neće biti u top 3 momčadi. Alonso mislim više nikada neće biti pravk.


        0
        0

        0
    • Kimi Raikkonen 7
      Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

      Alo. King–Mcl može uhvatiti Ferr. jedino iz razloga što Ferr. više ne razvija ovaj bolid. Ali volio bi da im sve te nadogradnje prorade i iznad očekivanog, zaslužuju to.


      0
      0

      0
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        Volio bih vidjeti okrsaj Ferrarija i Mch za naslov sljedece sezone.Oba tima zasluzuju i zele to pogotovo jer i jedni i drugi vec godinama nemaju sanse za takvo sto.Mozda 2017 bude vec borbe izmedu njih :)


        0
        0

        0
  5. Williams
    Montoya Prikaži

    Odi Jody Schecktera do Schumachera je prošlo 20 godina i zvali su to najgorim periodom Ferraria. A bogami ova ekipa je već na pola puta iako se čini da je nedavno Kimi osvojio naslov


    0
    0

    0
    • avalon Prikaži

      i u tih 20 godina ferrari samo mislim 3 X nije u konstruktorskom završija među prva 3 tima . znači i kad se čeka naslov skoro konstantno su bili među najboljima . bi li fanovima F 1 bilo dosadno da je ferrari svo vrime dominira ? šta bi rekli fanovi npr McL ili williamsa da ovi timovi nisu osvajali naslove sa sennom , prostom , masellom itd u kokpitima ? danas u F1 egzstiraju samo 3 “stara” tima i ako je ferrari za kur onda su McL i williams za bacit u smeće … figurativno naravno . od odlaska MS i tadašnje dominacije kako je “plovija” ferrari ? 2007. dvostruka titula , 2008. massa u zadnji čas osta bez titule , osvojena konstruktorska ( 2. uzastopna ) 2009. massa nesrića u mađarskoj ( zamjene badoer pa onda fisico za kur , kimi indisponiran 1/2 prvenstva ) tek 4. u konstruktorskom . kimi 6. u vozačkom . 2010. započinje dominacija RB , alonso do kraj u borbi za titulu , 3. u konstruktorskom , 2011. fernando na kraju 4. ferrari opet 3. 2012. opet borba za titulu do samog kraja fernando i ferrari su 2. u obe kategorije . 2013. alonso na kraju 2. , ferrari 3. 2014. prelazak na nove PU , ferraristi se nisu dobro “snašli” , a bogme ni kimi ( bolje se snaša podcjenjivani massa u willimsu nego finac u ferrariu ) tek 4. u konstruktorskom , fernando tek 6. lani veliki korak naprid , ferrari 2. iza merca , seb 3. mnogi zamjeraju ferrariu konzervativni pristup , sad su donekle odustali od njega , prekinuli recimo neku konstantu i rezultat je lošiji nego lani . seb “šteka” , kimi dokazuje da se “stara kost” još može nosit brzinom sa najboljima . ako želimo bit iskreni mora se priznat da hvaljeni allison nije nešto revolucionarno napravija sa ovim ferrariem ka šta je to pokaziva u lotusu . iskreno , očekiva sam više , bolje od njega . suma sumarum … u 37 godina ( od 1979. ) je ostvareno 10 konstruktorskih i 6 vozačkih titula šta i nije tako loše ka šta fanovi misle jer druga 2 “starosjedioca” su u tom periodu ostvarili McL 6 konstruktorskih i 9 vozačkih , a williams 7 konstruktorskih i 5 vozačkih titula . McL čeka vozačku titulu 8 godina , williams čak 19 godina . istina , williams je sa najmanjim buđetom od spomenute trojke ali treba shvatit da danas tradicija i minuki rezultati kroz povjest F 1 ne znače baš previše , novčići igraju veliku ulogu , a mercedes te naročito RB financijski lako pariraju ferrariu i McL pa čak i više troše (opet naročito RB ) od ferraria . nije sramota bit pobjeđen od takvih timova samo šta to zagriženi fanovi teško prihvataju i sve osim titula im je katastrofa i neprihvatljivo .


      0
      0

      0
  6. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Po meni Ferrariju treba neka osoba koja može tu momčad probuditi, ali stvarno netko dobar kao što je to Newey, ili možda upravo Ross Brawn, mislim ja stvarno nisam neki stručnjak, ali oćito da ovi ljudi koji su sada za kormilom gube kompas, a definitivno ta momčad to nije zaslužila i iako nisam navijač Ferrarija i meni je glupo gledati kako se bore za 5 i 6 mjesto.


    0
    0

    0
  7. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Ne znam čemu ovo drvlje i kamenje po Ferrariu, nisam ferarist več fan Kimia i Seba (pa automatski Ferr.) ali što vi to očekujete od njih?? Merc su imali na nišanu na početku sezone, malo ih je popeglala loša sreča+ koji kvar i izgleda nema za uhvatiti Merc bodovno za ukrasti titulu. RB ih je stigao, mislim da to ne govori koliko je Ferr loš več koliko je RB odičan + što Ferr odustao od ovog bolida, pa u tom slučaju ne izgleda kao težak zadatak da nešto što se razvija i napreduje uhvati i prestigne nešto što stagnira.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.