Kako bi trebale izgledati vozačke postave iduće sezone?

Izdvojeno / Kolumna

Pulsmedia portal

Prije 8 godina 10 min 6 komentara

Svi vozači

Odlukom Ferrarija da zadrže Raikkonena i za iduću sezonu otpala je mogućnost da imamo jedan od zanimljivijih prijelaznih rokova u posljednjih desetak godina. Da je slučajno Ferrari odlučio da želi svježu krv, ili da je sam Raikkonen odlučio da mu je bilo dosta, domino kockice bi počele padati i imali bi neviđene rošade u kojima bi gotovo pola vozača na gridu promijenilo momčadi. Ovako će većina ostati na svojim dosadašnjim mjestima, ali to ne znači i da neće biti nekih promjena. Pogledajmo stoga kako bi trebale izgledati vozačke postave u slijedećoj sezoni.

MERCEDES

Potpisivanjem Rosberga na još dvije sezone završena je priča oko vozačke postave za iduće dvije sezone, iako je povijest pokazala da ugovori i ne znače 100%-nu garanciju. Hamilton i Rosberg bi tako u Mercedesu trebali ostati do kraja 2018. godine, ali nije nemoguće da se stvari promijene i prije ukoliko se atmosfera u momčadi, odnosno odnosi između vozača, nastave narušavati. U slučaju da Mercedes odluči da više ne žele Hamiltona ne bi bilo prvi put u povijesti da se neka momčad rješava aktualnog svjetskog prvaka iz svojih redova. Netko će reći i da bi se Rosberga mogli bezbolno riješiti te da bi ono što im Nijemac nudi mogao ponuditi bilo koji vozač. A Mercedes ima neke vrlo zanimljive mlade vozače pod svojim krilom… Ipak, Hamilton i Rosberg će, ukoliko se neko pravo čudo ne dogodi, voziti iduće sezone.

2017: Hamilton – Rosberg

FERRARI

U trenucima kada se Ferrari pokušava vratiti na stare staze slave i kada je sva pažnja usmjerena na razvoj bolida, pogotovo za iduću sezonu, zadnje što im treba je problemi unutar garaže i problemi među vozačima na stazi. Stoga je odluka o zadržavanju Raikkonena itekako logična jer se Vettel i Raikkonen odlično slažu. Unatoč kritikama upućenim na račun svjetskog prvaka iz 2007. godine, Finac ove godine vozi jako dobro i četiri boda je ispred Vettela. Čak i ako ćemo se složiti da je Vettel imao peha, opet Raikkonen ne zaostaje puno za puno razvikanijim timskim kolegom. Vijest o produživanju suradnje s Raikkonenom vjerojatno je rastužila Pereza i pogotovo Grosjeana koji je i prešao u Haas s namjerom da bude što bliže Ferrariju. Sada će se morat će se strpiti barem još jednu godinu…

2017: Vettel – Raikkonen

RED BULL

Ricciardo i Verstappen su pod ugovorima i vozit će za Red Bull i iduće sezone te će austrijska momčad imati jednu od najatraktivnijih vozačkih postava. Upravo bi dvoboj između ova dva vozača iduće sezone mogao biti posebno zanimljiv, jer unatoč ugovorima lako bi se moglo dogoditi da Ricciardo, u slučaju da bude poražen od mlade zvijezde sreću na kraju sezone potraži negdje drugdje. Red Bull je nemilosrdan, i poznat je po tome što svoje vozače stalno testira a onih koji izgube rješava bez puno sentimentalnosti. Baš kao što je izgledalo da je Vettel favoriziran u odnosu na Webbera, tako sada izgleda i da se Nizozemac favorizira u odnosu na Ricciarda. Australca će, po potrebi, bez problema zamijeniti Carlos Sainz. Ipak, odosmo mi daleko u budućnost – za iduću sezonu nema promjena.

2017: Ricciardo – Verstappen

WILLIAMS

Sky, i mnogi drugi pouzdani izvori informacija poput Autosporta, tvrde da je već sve dogovoreno i da će se Jenson Button vratiti tamo gdje je karijeru i počeo 2000. godine, a to znači da će Massa svoju karijeru morati nastaviti negdje drugo. Brazilac, za kojeg mnogi smatraju da mu je mjesto u mirovini, ipak u Williamsu i ne ostvaruje loše rezultate u odnosu na razvikanijeg i mlađeg kolegu Bottasa. Ipak, dovođenje bivšeg svjetskog prvaka i Britanca je jako dobar marketinški potez za momčad kojoj svaki prihod od sponzora itekako dobro dođe za borbu za vrh. Bottas će ostati i bit će zanimljivo vidjeti tko će biti brži. Bottas je prije nekoliko godina smatran jednim od najuzbudljivijih prospekata, spominjao se i kao budući vozač Ferrarij ali nakon toga kao da je stao. Button će pokazati je li Massa vozač kojemu još nije mjesto u mirovini ili je Bottas samo jedan od precijenjenih vozača.

Prognoza za 2017: Button – Bottas

FORCE INDIA

Force India ima jednu od najtalentiranijih i najuzbudljivijih vozačkih postava, a odlukom Ferrarija da zadrže Raikkonena, ta će postava ostati i iduću sezonu. Nico Hulkenberg i Sergio Perez će tako i dalje voziti za momčad iz Silverstonea, što je posebno razveselilo vlasnika Mallyju jer je će se Perezom ostati i meksički sponzori. Da se situacija u Maranellu razvila drukčije vjerojatno bi u crveni bolid sjeo Perez, a Force India bi trebala tražiti novog vozača. Međutim, to ne bi bio toliki problem jer bi Mercedes vjetojatno preselio Wehrleina iz Manora kako bi ga kalio u momčadi koja se sposobna boriti ne samo za bodove nego i postolja. Hulkenberga se spominjalo uz Williams, ali je sve izglednije da će Force India biti vrhunac Hulkenbergove karijere.

2017: Hulkenberg – Perez

MCLAREN

McLaren ima pod svojim nadzorom u vidu Vandoornea, pravog dragulja i vjerojatno budućeg svjetskog prvaka. Ron Dennis je toga svjestan, i baš kao u slučaju Hamiltona, vjerojatno zna da nema što čekati i slati Belgijanca na kaljenje u neku od manjih momčadi. Baš je Vandoorne razlog zbog kojega nema mjesta za Buttona jer je Alonso pod ugovorom. McLaren će tako iduće sezone najvjerojatnije imati uzbudljivu vozačku postavu, i bit će zanimljivo gledati koliko će Vandoorne biti brz u odnosu na dvostrukog svjetskog prvaka. Hoće li se ponoviti slučaj Hamilton? Gledajući dugoročno, bez obzira na to hoće li završiti ispred ili iza Vandoornea, iduća sezona bi mogla biti posljednja u karijeri Alonsa, ili barem posljednja u momčadi McLarena ukoliko ne dobije bolid kojim se može boriti za naslove. Hoće li Honda toliko napredovati?

Prognoza za 2017: Alonso – Vandoorne

RENAULT

U Renaultu su svjesni da moraju imati strpljenja i da rezultat neće doći preko noći. Ali da bi ubrzali povratak na stare staze slave idealan bi im, barem u ovim sezonama svojevrsnog učenja, vozač s iskustvom kako bi bolje razvijali bolid. Vozača s iskustvom nemaju u trenutnoj vozačkoj postavi, ali bi ga mogli imati iduće sezone u Felipeu Massi! Brazilac je izgleda već izgubio mjesto u Williamsu, a već je prije izjavio da ga ne zanimaju manje momčadi s kojima se ne može boriti niti za bodove. Renault možda po rezultatima nije na nekoj razini, ali je opet ime, i suradnja bi mogla biti dobra za obje strane. Renault bi dobio iskusnog vozača koji će im pomoći u razvoju bolida, a Massa bio dobio momčad s velikom tradicijom kao posljednju postaju u svojoj karijeri. U tom slučaju mjesto gubi Palmer jer je Magnussen puno bolji izbor, iako neki smatraju i da bi Ocon mogao dobiti mjesto, ali Ocon je vjerojatniji u jednoj drugoj momčadi.

Prognoza za 2017: Massa – Magnussen

TORO ROSSO

U Red Bullu nikada baš ništa nije sigurno i vozači su se znali mijenjati i usred sezone ukoliko nisu zadovoljili. Red Bull je i po prvi put u svojoj povijesti degradirao vozača – vrativši Kvyata iz Red Bulla u njihovu B momčad. Taj potez se pokazao odličnim i za Red Bull i za Verstappena, ali ne i za Kvyata koji je potpuno nestao. Dugo se vremena činilo da će Kvyat imati mjesto i iduće sezone jer Red Bull u tom trenutku nije imao mladog vozača dovoljno dobrog za promociju u STR, ali loši rezultati Kvyata i sve bolja forma Pierrea Galsya su izgleda Rusu zalupila vrata. Iduća sezona će sigurno biti i posljednja sezona Sainza u Red Bullovoj momčadi te će fantastični Španjolac, koji ove sezone pokazuje sav svoj potencijal, biti ili promoviran u Red Bull ili će biti lijepo prodan u neku drugu momčad. A zainteresiranih ne nedostaje…

Prognoza za 2017: Sainz – Gasly

HAAS

Haas je izjavio da će odluka o vozačima biti donešena nakon Monze, a najizglednije je da će Grosjean ostati barem još jednu godinu. Grosjeanu su vrata Ferrarija ostala zatvorena barem još ovu sezonu, pa se ostanak u Haasu na barem još jednu godinu čini sasvim logičnom odlukom za obje strane. Odluka o drugom vozaču je puno kompliciranija. Gutierrez je jedan od samo petorice vozača koji su još uvijek bez boda, ali vožnje i nisu tako loše koliko bodovno stanje sugerira jer je tri puta bio nadomak bodova završivši na 11. mjestu. Sam Gutierrez je rekao da će sigurno iduće godine biti na gridu, ali nije htio otkriti u kojoj momčadi – znači li to da ostaje u Haasu ili će potpomognut meksičkim sponzorima sreću potražiti negdje drugo, npr. u Sauberu ili Manoru? Hoće li u tom slučaju Haas dovesti Rossija? Ili možda Massu? Kako je stabilnost novim momčadima izuzetno važna ipak mi se čini da je zadržavanje iste vozačke postave put kojim će ići Haas.

Prognoza za 2017: Grosjean – Gutierrez

MANOR

U slučaju Manora dvije stvari su sigurne – i iduće sezone će voziti Wehrlein koji je Manoru ove godine donio i jedan bod, a Haryanto će postati povijest. Vozač koji po mnogima nije nikada ni trebao dobiti mjesto u F1 će Manor napustiti vjerojatno već nakon Monze jer su novci iz Indonezije presušili, a suradnja s Rossijem koji je na kraju prošle sezone i vozio za Manor je izgleda već dogovorena. Pitanje je samo hoće li Rossi dobiti ugovor za iduću sezonu jer navodno može sa sobom donijeti i novac koji je malim momčadima poput Manora presudan. Ali, Manor ima puno bolju opciju – Estebana Ocona. Računi za Mercedesove motore su prilično veliki, čak i kada se odbije kompezacija za Wehrleina. Stoga bi preuzimanje još jednog Mercedesovog štićenika bio vrlo pametan potez. Mercedes bi dobio odličnu priliku usporediti Wehrleina i Ocona u istom bolidu, a Manor bi dobio motore gotovo za ništa i pakleno dobru vozačku postavu!

Prognoza za 2017: Wehrlein – Ocon

SAUBER

Kada je riječ o Sauberu slobodno bi se mogla napraviti nagradna igra u kojoj bi se onoga koji pogodi trebalo nagraditi bogatom nagradom! Sauber je nedavno prodan švicarskoj investicijskoj tvrtki Longbow Finance, a kada investicijska tvrtka kupi momčad F1 to znači samo jedno – da u nekoj budućnosti misle zaraditi prodajom iste. Kako se sve vrti oko zarade tako je sigurno da će za Sauber voziti dva vozača koja ponude najviše. Ali tko su oni? Posljednje dvije sezone je vrijedilo isto pravilo, koliko god Kaltenborn tvrdila drukčije, pa su Nasr i Ericsson imali vozačka mjesta. Ericsson je iznenađujuće čak nešto i pokazao dok je Nasr nakon dobrog starta počeo padati. Ekonomska situacija u Brazilu je sve lošija pa je pitanje koliko novaca može ponuditi za iduću sezonu. Ericsson je u boljoj situaciji ali i on ovisi o tome hoće li se pojaviti netko s više novaca. Jedan od onih koji bi možda mogao kupiti mjesto je Sirotkin, Rus koji pokazuje dobre vožnje u GP2, a sa Sauberom je već bio povezan. Može li se ugurati i Kvyat? Ili netko od Ferrarijevih vozača poput Marchiella ili Giovinazzija koji je trenutno drugi u poretku GP2? Pokušajte pogoditi!

Prognoza za 2017: Nemoguće za prognozirati

blackhawk


Odgovor

6 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    što se tiče prognoza, mislim da massa neće u renault. možda bi ocon mogo tamo?
    guti mi nije siguran u haasu.
    ako bi ocon u renault, onda bi trebo neko drugi u manor. spominjali su kinga. – ima mu stari para.
    sauber – kako ja vidim, ericsson je siguran jer jnjegov ‘tetrapak’ stoji iza longbowa. za drugog nisam siguran.


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Wehrlein vs Ocon odlična borba pretpostavljam samo nema tu baš puno vjerovatnosti za bodove.Ako honda bude u borbi za naslov nadam se da će ostati Button jer bi to bila odlična završnica njihovih karijera u borbi za naslov.Renault sa Massom hmmm teško mi je za zamisliti ali super.Za kraj bih strašno htio vidjeti Hamilton-Vettel-Alonso i to borbu do kraja ali vjerovatnost je mala kao i da će haryanto ostati.2017 bi mogla biti odlična


    0
    0

    0
  3. Director Prikaži

    Nemoguće za prognozirati
    Ahahahaha


    0
    0

    0
  4. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Žao mi je Kvyata siguran sam da je bolji od ovoga što je do sada pokazao.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.