Kako je Whiting, ponovno, zaboravio smisao F1

Izdvojeno / Kolumna

Luka Maloić

Prije 8 godina 5 min 12 komentara

Charlie Whiting

Charlie Whiting

Sigurnost u današnjoj F1 nema cijenu, ali neke je stvari teško shvatiti. Teško je shvatiti zašto F1 bolidi više ne mogu normalno startati nakon jakog pljuska – nekad se startalo i za vrijeme pljuska. Pustimo sad priče o mokroj stazi, potocima na stazi, aquaplaningu, magli kiše koju vide vozači iz posljednjeg startnog reda itd.

Moj stari gleda F1 nekih 35 godina i dan danas mu srce brže zakuca za vrijeme starta, a kamoli tek za vrijeme kišnog starta – doživi pravu tahikardiju! Možete zamisliti njegovo razočaranje kada vidi prešenciju iza sigurnosnog automobila, a najuzbudljiviji trenutak je borba SC-a i Hamiltona. Pokušavam  mu objasniti da je to cijena sigurnosti i, sam ne znam zašto, u isto pokušavam uvjeriti i sebe, a on mi odbrusi sa: “Gdje im je bila ta sigurnost za vrijeme tajfuna 2014.?” i demonstrativno napusti sobu.

Zapravo, to je pravo pitanje i jednostavno je uvidjeti dvostruke kriterije. Da bi raspravili o tome moramo se dotaknuti Charliea Whitinga. Analizirajmo čovjeka koji odlučuje o sigurnosti u F1 svijetu. Moramo se zapitati je li on zaista pravi čovjek za taj posao i je li dosljedan u donošenju odluka i pravila – tj. da li mu je baš uvijek sigurnost na prvom mjestu ili je vođen nekim drugim interesima.

Njegov problem nije samo što ga je poslodavac (FIA) zaposlila kao direktora F1 utrke, sigurnosnog delegata, startera utrke i šefa F1 tehničkog odjela – njegov problem je što ima dva šefa. Prvi i onaj formalni je, naravno, FIA. Ali, drugi je onaj pravi šef iz sjene, a to je Bernie Ecclestone. Bernie je bio vlasnik ekipe Brabhama, a Charlie je bio njegov glavni mehaničar. Tih davnih dana, F1 ekipa se uglavnom sastojala od cca. 20-30 stalnih zaposlenika i par vozača, tako da Charlie nije bio samo glavni Bernieov mehaničar – on je bio prva ruka čovjeka koji će postati vladar ovog sporta. Te kasne 70.-e i rane 80.-e godine prošlog stoljeća, itekako su važne za razvoj odnosa kojem svjedočimo i danas.

Nakon što se Max Moseley preselio u FIA-u, Charlie 1988. dobiva novi posao i postaje FIA-in tehnički delegat. Bernie je na taj način dobio još jednog čovjeka i važnu figuru za osvajanje moći u “Place de Concorde”.

Vratimo se na dan utrke u Suzuki 2014. Bianchijev pravni tim će pokušati dokazati da je Whiting djelovao suprotno od razumne i pametne odluke o otkazivanju ili odgodi VN Japana. Ugledni Adam Cooper je razgovarao s Whitingom o katastrofalnoj opasnosti koju donosi tropska oluja i danima prije zagovarao odgodu utrke za neki drugi termin. I sam Whiting je bio svjestan opasnosti i možda je htio djelovati u najboljoj namjeri, ali nije.

Problem je bio u tome što bi se na taj način prekršio ugovor FOM-a, Berniea Ecclestonea i promotora utrke, a to bi automatski dovelo i do odbijanja Hondine isplate od 30 milijuna dolara troškova domaćinstva utrke. Charlie je zakazao. Nije ispunio svoju zadaću sigurnosti u FIA-i i otvorio je vrata nemilih događaja koji su doveli do smrti Julesa Bianchia. Naravno, sve je moglo proći bez nesreće pa o tome ne bi danas ni pisali, ali se dogodilo što se dogodilo i treba nešto napraviti po tom pitanju. Imam dojam da sada kompenzira katastrofalnu odluku iz prošlosti prekonzervativnim vođenjem utrka u sadašnjosti. Ovdje se vraćamo na problem s početka priče – dozvolio je utrku po tajfunu, ali sada ne želi po mokroj i osunčanoj stazi?

Jedan život je izgubljen, ali sada gubi i “show”

I sada dolazimo do zabrane radio komunikacije – čiji je pravilnik “što se smije reći, a što ne” kreirao Charlie na Bernieov prijedlog. Bernie sigurno misli kako je ovo pravilo genijalno jer je dovelo do neke umjetne zanimljivosti u utrci, mediji su se raspisali i usput je opalio udarac Stuttgartu i starom “drugu” Dieteru Zetscheu. No, tko zapravo želi gledati borbu F1 bolida koju odlučuju takva glupa pravila. Mercedesu je dosta gluposti i na zub će uzeti Berniea i Charliea, a čak je i Christian Horner rekao da “radio ban” predstavlja čisto smeće. Williamsov tehnički direktor, Pat Symonds, sumnja u Whitingov pravilnik

“Charlie je napisao tu tehničku direktivu i rekao “ovo smijete reći, a sve ostalo je ilegalno.” Ali, to je njegovo viđenje i interpretacija uloge vozača u bolidu i mislim da to treba ispitati.”

Na kraju svake utrke nećemo raspravljati o sjajnim potezima i pretjecanjima nego ćemo beskrajno diskutirati o tome tko je rekao previše. U svakom slučaju ako ste šef momčadi i suočeni ste s dilemom “reći ili ne reći vozaču zabranjenu informaciju?” Što ćete odabrati? Mislim da je 10 sekundi kazne bolja opcija od odustajanja. Možemo zaključiti kako je povijest i povezanost Whitinga i Ecclestona ključna za F1 i nadati se kako će se barem netko od njih uskoro umiroviti da završi ovu napornu predstavu.


Odgovor

12 komentara

  1. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Nema tu mirovine, nisu oni taj tip…only death do us part. Gramzivost i pohlepa na maksimumu.


    0
    0

    0
  2. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    “Gdje im je bila ta sigurnost za vrijeme tajfuna 2014.?”

    Znači tajfunčina je bila, uzasna vidljivost. Vozaci mole da se utrka prekine, ali ne…trebao je stradati mladić da bi se to dogodilo, decko pred kojim je bila karijera. Decko koji se za par godina trebao tuci sa Verstappenom ili Sainzom za naslov prvaka. Nikad im necu oprostiti smrt Julesa. Bio mi je idol. Zavolio sam ga nakon onoga cuda u Monacu. Onako kako je nekima bilo kada su gledali Imolu 1994. tako je meni bilo prije 2 godine. Praznim pogledom sam gledao u ekran. Iako nisu prikazali nesreću (jbg nisu htjeli da vidimo sto su idioti napravili) znao sam da je nesto lose. Iskreno dan danas nemam pojma tko je na toj utrci pobjedio….pojma nemam. Ne sjecam se nicega osim tog osjecaja tuge.

    A danas slika sasvim suprotna. Malo kišice i odma šalje SC na start. Sigurnošću F1 upravlja covjek koji je prakticki među odgovornima za tragediju Julesa. Zato je tako danas. Charlie je covjek koji bi trebao bito iza rešetaka, a ne u F1….ma kakva F1…nije ni za stado ovaca cuvati.


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Znaci rano jutro još mi je lice oteklo i oči se jedva otvaraju ja sjedim na krevetu i buljim u laptop.Ni 10 krug nije odustane mi idol.Već spreman leći nazad u krpice i odspavat do ručka sam sebi kažem ne i otpratim utrku do samog kraja.Gledam gore žutu zastavu i upozorenje da je ambulanta na stazi.Par sati kasnije tipkam ko ovisnik na mobitelu i tražim objašnjenje utrke kadli se naježim i jeza me prođe.Zbog misli da je do kraja trke ostalo svega nekoliko krugova nitko nije ni osvrnuo svoj pogled da mrcina od 100 tona podiže drugi bolid a pritom stoji usred šljunka i svega nekoliko metara do kiše natopljene staze.Nakon što su shvatili koliko je situacija ozbiljna došlo im iz guzice u glavu da tebaju malo više pripaziti ali oni su se ponijeli kao djeca od 5 godina i tu opreznost povisili do najvećeg maksimuma.Malo manje od godinu ipo dana od Japana 2014 sjedim ja na trosjedu i gledam opet kišom natopljenu stazu.Pomislim onda ma to je Monako sigurnost i je bitna kad prođe tako krug pa dva pa još njih 10 a safety car ko u igrici skuplja novce i vozi li ga vozi.Kažem si opet ma valda imaju objašnjenje i eto mjesec dana kasnije eto mene opet na trosjedu nakon ručka.Vidim grid i kišu.Poskočim od sreće jer sam znao da će grid biti skupljen i da će svi biti u par sekundi od samoga starta….čekaj jesam li rekao starta??Pa da nije ga bilo.Nisam nitko i ništa za ovaj sport osim jedan od milijun gledatelja ali već 3 sezone trpim idiotske ideje za kvale i duple bodove, trpim najdosadniju dominaciju ikad i hibridne stvarčice zbog kojih jedini merc završi utrku.Kako je whiting zaboravio smisao f1 ponovno? Zaljubio se čovjek u one butre što drže brojeve vozača na startu šta drugo može bit…Mislim da ću od djeda mraza za ovaj Božić tražiti ne dominaciju i normalnu sezonu


    0
    0

    0
  4. Pirelli Wet
    F12013 Prikaži

    Nakon onoga u Japanu, pa Monaco, evo sad i Silverstone… Želi isprati grijehe nakazom koja se zove Halo.
    Odavno govorim, Charliea u zatvor! Možda ispadam radikalan, ali to je tužna realnost.
    Neki će reći, pa tko je mogao pretpostaviti Japan 2014? ALI,nije na nama kao gledateljima da primjećujemo takve stvari. Taj čovjek sa svojom ekipom zarađuje masne milijune, pola života radi ovaj posao, na njemu je da procijeni. Ima najbolju tehnologiju, kamere, kominikaciju. To je taj ego koji će F1 odvesti, bolje ne reći gdje!
    VSC, ta stvar po meni strašno sterilizira utrkivanje, ponekad su dovoljne dvostruke žute zastave za pojedini sektor, ali ne on odmah ponosno ističe inovaciju zvanu VSC, ali VSC neće maknuti traktor na stazi, taj grijeh nećeš oprati.
    Sada imamo Halo, koji je induciran zbog nesreće Justina Wilsona. Ima li itko informaciju, rade li u Indy Caru na ovome. Zašto F1 mora biti pokusni kunić za ovo. Puno je ljepše rješenje zatvoreni kokpit, ovo je kako bi Englezi rekli hideous, odvratno, napadno…
    Da manje volim ovaj sport, davno bih ga prestao gledati, a što ću kad ga volim!
    Ali kad odeš iz ovog sporta Charlie, samo će te tvoji uhljebi pamtiti po dobrom, ja i tisuće drugih neće.
    Za mene je on izgubio svaki kredibilitet i poštovanje kao čovjeka nakon Julesove nesreće… On je još uvijek Bernijev mehaničar!


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Misliš nakon Julesovog samoubistva? VSC sterilan? A dvostruke žute zastave dovoljne? Kao u Julesovom slučaju? VSC se barem poštuje za raliku od dvostrukih žutih zastava…
      Tu je najveći krivac malac sa nogom na gasu, po takvim uslovima i pod takvim upozorenjem (2x ŽZ). Pa onda možda i Pirellijeve gume, koje su sposobne samo za kruženje iza SC-a. Evo šta Vettel kaže za te Wet gume: http://www.f1today.net/en/news/f1/214300/sebastian-vettel-nobody-really-has-any-trust-in-the-extreme-wet-tyres
      A standardna procedura koja se odvijala godinama unazad je tu najmanje kriva. I traktor nije bio na stazi nego na kraj izletne pješčane zone, što opet spada u tu standardnu proceduru koju smo gledali godinama unazad…
      Znači po tebi VSC ne valja, i dovoljno je ono što je bilo istaknuuto na stazi kad je momak poginuo. Daj se više skontajte, i kritikuujte pravog krivca – nesposobni Pirelli.
      Možete do sutra pričati kako im neko traži da prave gume kakve prave. Istina, od njih se traže gume koje će manje trajati. Ali zašto onda takve gume ne naprave? Nego uvijek neke promjene, sa kojima nikako da pogode. A to opet nema nikakve veze sa kišnim gumama, sa kojim se ne može voziti po kiši… Siguran sam da im niko nije tražio da naprave takve “kišne” gume.


      0
      0

      0
    • Blackhawk Prikaži

      Zašto bi Charlie bio kriv za Japan 2014.? Da je staza bila prekinuta, ili otkazana i prije početka svi bi kakili da je to sramota, da kakve su p…ce vozači i slično. Svi smo mi generali poslje bitke pa sad pametujemo.
      Charlie je u Japanu odradio sve po pravilniku. Bila je dupla žuta zastava ali je Bianchi vozio brže nego što je trebalo, i izletio u najgorem mogućem trenutku. Traktor je bio na stazi, ljudi također, ali zato i jest bila dupla žuta zastava. Jednostavno nesretan splet okolnosti koji se dogodi jednom u milijardu slučajeva. F1 gledam od 1984. godine i u tadašnje vrijeme bi bolidi koji bi odustali ostajali na mjestu kojem su odustali -uz stazu. U Detroitu, na gradskoj stazi, čak i na samoj stazi. I nikada niti jedan bolid nije udario u bolid koji je stajao uz stazu. U tadašnje vrijeme su čak ljudi i pretrčavali preko staze!!! Japan je bizarni slijed okolnosti koji je nažalost rezultirao smrću. Ali zato Charliea ne treba osuđivati jer je uradio sve po protokolu. Pa evo i sad pljujemo kada se kreće iza SC-a, a da se nije krenulo i da se dogodila nesreća onda bi pljuvali po Charlieu. Takvi smo mi.
      Ali ne znam šato ti smeta VSC koji je po meni jedan od najboljih “izuma” u posljednje vrijeme. SC je nepravedan jer istopi prednost vozača, a VSC je upravo ono što treba – spušta brzinu bolida na brzinu vožnje iza SC-a a ne poništava prednost koju je neki vozač stvorio!


      0
      0

      0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        kriv je jer nije poslo sc na stazu. duple žute se i prije nisu poštovale, i vozači su prolazili lišo.
        ”However for years, the FIA race delegates have failed to ensure that double yellow waved flags are observed to the standard required by the World Motor Sport Council. A few races earlier, the final corner in the German GP was under double waved yellows, yet the cars were travelling unpunished for lap after lap at speeds in excess of 240Kmh.”
        a nije prvi put da dva bolida izlijeću na tom istom mjestu po kiši.
        https://www.youtube.com/watch?v=CCN_5N0rO7k


        0
        0

        0
  5. Mclaren
    raca Prikaži

    Nemojmo tako o Whitningu. Nikad ne radi toliko loše da ne bi mogao i gore


    0
    0

    0
  6. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Nema ništa od nadanja, tko će prije u mirovinu; Charlie ili Bernie. Sam Bernie je davno izjavio da iz “svog ureda” izlazi samo sa nogama naprijed ( smrt ).
    Za Charlieja ne znam, da li ima takav stav.

    Činjenica je da ovaj sport ne bi imao ovakav oblik danas, da nije bilo šefa iz sjene. Nisam pametan, da li tu ima više pametnih stvari ili glupih, otkada čovjek iz sjene vlada. Ali on je taj cilj imao odavno – imao svoje ambicije i korake, otkada se “prihvatio” F1, ako se ne varam, to je bio kraj 50-tih i početak 60-tih. Zato on i smatra da je ova današnja F1 prije svega njegovo vlasništvo, i njegova tvorevina.

    Navesti ću samo jedan primjer, kuda je Bernie krenuo sa svojim ambicijama, još davno, davno. Bila je to prva polovica 80-tih. Doveo je u svoju tadašnju momčad – Brabham, 1978. ili 1979. ( ne držite me za riječ ) budućeg superstara – Nelson Piquet. Budući da je to bilo drugo vrijeme, a i Brazilac nije imao dlake na jeziku. Kada je Nelson osvojio, sve što se moglo osvojiti zajedno sa Nelsonom i Gordonom ( Murray ), negdje 1985. kada je Brabham počeo tonuti, Nelson je izjavio:

    Bernie je odvratan voditelj/šef/vlasnik momčadi. Gleda samo da što više zaradi – momčad odlazi u propast – Brabham je stvarno postao blijeda slika koju godinu poslije – i nestao sa F1 scene, nakon što ga je Bernie “izmutao”. Ali mogu vam reći da je odličan organizator utrka.

    Tako da, ono što hoću reći, ovim dugim postom – nema ništa od nadanja – treba šti prije nekog od njih dvojice upucati, jer kud je došla medicina i znanost – njih dva neće umrijeti skoro. I sprćkat’ ti će F1 do uništenja.
    A zbog čega? Zbog novaca u njihovim džepovima, i džepovima njima najdražih.

    P.S. Prokleti novac. Nije novac stvorio F1, nego ljudi poput Colina Chapmana, Ken Tyrrella, Enza Ferrarija, Juan Manuel Fangia, Jim Clarka, Gillesa Villeneuva, itd., itd.,……

    Pozdrav,


    0
    0

    0
  7. avalon Prikaži

    najbolje bi bilo da se priključim “struji” pa da i sam popljujem bernia i charlia ali …. baš ne mogu . ne zato jer idem protiv “struje” nego volim pogledat i drugu stranu . a pogled na drugu stranu valjda otkriva . nelson je u razgovoru sa murray – em “ocrnija” bernia kako je odvratan voditelj/šef/vlasnik momčadi !?!?! pa taj NP je od svoje 3 titule 2 osvojia sa tim odvratnim voditeljem/šefom/vlasnikom … i jedu vicetitulu ! da ga je posli 1983. kad je već ima 2 titule ( i vicetitulu u njegovih do tada 5 sezona u brabhamu ) u džepu bilo pitat kakav je bernie voditelj/šef/vlasnik baš bi me zanimalo šta bi “bez dlake na jeziku” NP kaza . pa i 1984. je NP završija prvenstvo na 5. mistu ( 4 postolja ) 1,5 bodova iza 4. alboreta i 5 bodova iza 3. de angelisa , a brabham je u konstruktorskom završija 4. nije sramota bilo završit iza McL TAG porschea ( u kojem su lauda i prost “demontirali” ostatak grida ) , ferraria i lotus/renaulta NP je posli brabhama osta još 6 sezona u F 1 , vozija za williams , lotus i benetton ( po 2 sezone ) i u tim timovima koji su za razliku od odvaratnog voditelja/šefa/vlasnika valjda imali fenomenalne šefove/vlasnike osvojia tek 1 titulu , nijednu vicetitulu . 5 sezona brabhama 2 titule , preostalih 6 sezona /3 tima …. 1 titula …hm . doli ispod čitam kako je VSC inovacija koa sterilizira trke , dovoljne su ponekad dvostruke žute zastave ? šta te dvostruke žute zastave znače ? možda da vozači uspore i budu se spremni zaustavit ako zatreba ? jesu li te zastave korištene u japanu 2014. ? jesu li poštovane ? da i NE ! naravno , za nepoštivanje žutih zastava je kriv charlie . i onima koji na znak da je ograničenje 40 jer dolaze opasne krivine dodaju gasa , idu 70 – 80 pa izlete i sje*u auto , katkad i sebe nije krivo to šta nisu poštovali ograničenje , kriv je putar . mislite da je charliu bilo lako posli događaja 2014. sve i da se osjeća potpuno nevin za sve ? događaj je uteg za dušu svakog normalnog i sad charlie i “na hladno puše” šta bi reka narod . a o primjedbi NP kako je bernie gleda da samo šta više zaradi … pa kojom se to djelatnošću ljudi bave i nije ih briga koliko će zaradit … osim ako nisu volonteri ? pustimo dvostruki moral kad nam paše … npr nike kojem klinci siromašnih država “kroje” patike to radi iz humanosti da klinci nešto zarade , a ne zato jer bi mu u americi bila puno skuplja radna snaga pa bi im i zarada bila osjetno manja ? osim toga treba zaradit novac da bi se timovima “isplatila” miljarda na kraju prvenstva . da bi se to realiziralo treba znat , a vjerovatno su mnogi od vas zanemarili onaj dio izjave NP di je kaza “Ali mogu vam reći da je odličan organizator utrka.” jer i danas mislite kako on nema puno pojma o tome i samo gleda kako će uvečat svoj imetak … savjetujte mu kako zaradit miljardu za timove bez da gleda samo zaradu :) :) :)


    0
    0

    0
    • Pirelli Wet
      F12013 Prikaži

      Tko bi kritizirao momčad koja mu je donijela dva naslova za perioda kad ih je osvajao, pogotovo vlasnika momčadi. Nitko, naravno, ako je željan uspjeha.
      Ali krivo je gledati Charlieovo ponašanje u vidu da je i on čovjek i da mu je to uteg za dušu. Razumijem to, to je potpuno normalna stvar, ne bi bio čovjek da to ne osjeća. Ali postoji odgovornost, pa makar i da je potpuno nevin, što vjerojatno nije, jer ako postoji taj uteg u duši, postoji i sumnja u samog sebe.
      Što kada bi neki političar pokrao novac( ništa čudno nažalost), bi li tada mogli reći, pa on je čovjek, ima grižnju savjesti, pustimo ga da radi…
      Ali ne. Takve osobe ne znaju za mirovinu i odgovornost. Osoba s iole morala bi otišla s te pozicije, jer njeno ime narušava ugled i kredibilitet institucije. Nije on po ničemu drukćiji od naših političara, sve je to sličan profil osoba, kojima ego neizmjerno naraste nakon doticaja s vlašću i moći. Zato će se Bernie tek umiroviti u grobu. Eto, off topic, ali aktualan primjer, Stipe Mesić, vidim na vijestima opet dolazi na listu za izbore za HSU, čini mi se… Pa kako te nije sramota, koliko godina imaš?
      Sve je ovo pogled s nekog morala, a kako bi se u praksi ponašali, samo mi to znamo, ali uglavnom ne znamo ni mi sami.


      0
      0

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.