Ocjene vozača za VN Velike Britanije 2016.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 5 min 31 komentara

VN Velike Britanije 2016., Silverstone

Ovogodišnja VN Velike Britanije nije donijela puno uzbuđenja niti novosti. Novi stari pobjednik već tri godine uzastopno, te malo borbe iza njegovih leđa. Sve po ps-u.

Lewis Hamilton – 9/10
Četvrta pobjeda na domaćem tlu, te hattrick na Silverstoneu. Ovo je prva Britančeva pobjeda na VN Velike Britanije u kojoj je vodio od prvog kruga. 2008. je prvotno vodio Kovalainen, 2014. Rosberg, dok je prošle godine Massa sjedio prvih 20 krugova na čelnoj poziciji. Ove godine Hamilton nije mogao ne voditi prvi krug, budući da je start bio iza sigurnosnog automobila. Tako da Britancu još uvijek ostaje zadatak da bude u vodstvu nakon normalnog starta.

Max Verstappen – 10/10 
Drugi vikend uzastopno je pokupio nagradu za vozača dana, ali ovaj puta potpuno zasluženo, te je odvozio sjajnu utrku i jedini bio pravi suparnik nadmoćnim Mercedesima. Desetka je tu jer je popravio kvalifikacije te bio najbolji od ostatka društva, a prvi je put dobio Ricciarda, i to sa solidnom prednošću. Sjajno pretjecanje Rosberga s vanjske strane u brzom zavoju je još jedan plus.

Nico Rosberg – 7.5/10
Ovaj vikend u svemu pomalo lošiji od Hamiltona. U kvalifikacijama nikako nije mogao sklopiti tako brz krug kao Lewis, dok je u utrci bio tu negdje, ali nikad dovoljno blizu. Borba s Verstappenom je bila odlična i užitak za gledati, iako se znalo da će ga kad-tad prijeći.

Daniel Ricciardo – 7/10
Nakon što je počeo gubiti u utrkama od Verstappena, sad je i prvi put izgubio u kvalifikacijama, što znači da nemamo više niti jednog neporaženog vozača u kvalifikacijama. Utrka solidna, ali ništa više od toga, ponovno u sjeni mlađeg timskog kolege.

Kimi Raikkonen – 8/10
Peto mjesto sigurno nije nešto što su u Ferrariju priželjkivali, a i sam Kimi je izrazio nezadovoljstvo. Ferrari na Silverstoneu nije bio dobar i čini se da Rajko nije mogao puno toga napraviti. Iako je pobjedio Vettela u kvalifikacijama, u bolidu je bilo još brzine, i zato ide i dalje minus na tu adresu.

Sergio Perez – 8.5/10
Još jedna dobra utrka za Meksikanca. Dugo je držao peto mjesto te Raikkonena iza sebe, no gume koje je imao su već bile korištene, dok je Kimi imao nove, pa je prolazak bilo samo pitanje vremena.

Nico Hulkenberg – 8/10
Iako to rezultat ne govori, Nico je imao prilično dobru utrku. Kvalifikacije je odvozio odlično, no pao je nekoliko mjesta zbog virtualnog sigurnosnog automobila. Odlično se borio kroz cijelu utrku, no nije mogao puno pretjecati jer je pokraj savršene putanje bilo previše vode.

Carlos Sainz – 8.5/10
Otkako je Max Verstappen otišao iz Toro Rossa, izgleda kao da Španjolac vozi mirnije te je od VN Španjolske redoviti osvajač bodova. Naravno, plus mu ide za konzistentnost, ali isto tako se može naći u nezavidnoj situaciji jer se rezultati vide tek nakon što je otišao drugi vozač koji se smatrao podjednak Carlosu.

Sebastian Vettel – 4.5/10
Jako loš vikend za Vettela. Prvo je u Q2 odvozio vrlo dobro vrijeme, da bi u Q3 netipično previše griješio te osvojio šesto mjesto, pa je zbog kazne startao kao 11. Što manje riječi za utrku, to bolje.

Daniil Kvyat – 7/10
Rus napokon u bodovima nakon VN Španjolske, što znači da je imao post od gotovo dva mjeseca. Loše stvari su se događale za Kvyata posljednjih tjedana. Vidjelo se da je nervozan i morao je stati na loptu, te izgleda da je u tome uspio. Dobro se utrkivao s Vettelom, bilo je lijepo pogledati dvoboj.

Felipe Massa – 6.5/10 
Strašan pad za Williams ove godine na Silverstoneu. Nakon što su prošle godine prvih 20 krugova u vodstvu bila oba Williamsa, ove godine nisu uspjeli osvojiti niti jedan bod. Massa se dobro branio u utrci, no morao je još jednom u boks što je uništilo svaku priliku za osvajanjem bodova.

Jenson Button – 7/10
Nakon problema u kvalifikacijama, zbog kojih nije mogao krenuti u Q2, junak prošle utrke startao je tek sa 17. mjesta. Utrka je bila nešto bolja, no ne puno.

Fernando Alonso – 6/10
Strahovito borben ovaj vikend, ali možda malo previše, što je prouzrokovalo izlijetanje koje ga je skoro odvelo u barijere. U kvalifikacijama je i dalje iznad Buttona, no nepoštivanje granica staze donijelo je svoje plodove.

Valtteri Bottas – 5/10
Vikend za zaborav. Kvalifikacije su bile čak i solidne, no utrka je bila “teška koma”. U zavoju Vale je potpuno izgubio kontrolu nad autom, te se izvrtio i izgubio par pozicija.

Felipe Nasr – 7.5/10
Izgleda da se Brazilac potpuno probudio, te već drugu utrku uzastopno radi dobar posao, iako je sve to nažalost beznačajno kad je Sauber bio najsporija momčad na Silverstoneu. Za svaku pohvalu je pretjecanje Bottasa.

Esteban Gutierrez – 3.5/10
Završiti 10 sekundi iza ovako lošeg Saubera je definitivno utrka za prisilni zaborav. Haas više nije ono što je bio na početku sezone, no da je u rangu propale švicarske ekipe, nije. Meksikanac se mora što prije sastaviti sa sobom i početi voziti, inače neće dobro završiti za njega.

 


Odgovor

31 komentara

  1. Pirelli Wet
    F12013 Prikaži

    Na osnovu čega zaključujete da je u Ferrarijevu bolidu bilo još brzine, a Kimi Raikkonen ju nije izvukao.


    0
    0

    0
  2. Blackhawk Prikaži

    Malo previše za Maxa po mom mišljenju, ali hej – svi mi imamo mišljenja :-D


    0
    0

    0
    • Lady Prikaži

      Zašto? Pa odvozio je gledajući mogućnosti bolida isto kao i Hamilton, s time da se Max itekako morao ‘naradit’ pratit i dostizat Mercedese, a i njegov potez/pretjecanje nad Rosbergom je za čistu desetku!
      Također i ona lavovska obrana od Rosberga u tada mnogo inferijernijem bolidu je za čistu desetku.
      Šta je još po tebi trebao napravit?

      Da je uspio stić Hamiltona i njega skinut, to ne bi bilo za desetku, već bi ulazilo u one poteze koje se vide jednom u 10 godina i vožnju za povijest…


      0
      0

      0
      • Blackhawk Prikaži

        Zato sto je 1) apsolutno majstorski pretekao Rosberga ali nakon sto mu je ovaj greskom otvorio put, 2) zato sto je rosberg vozio iza njega a potrosio manje guma nego on te mu poceo drasticno bjezati sve do problema s mjenjacem i 3) zato sto 10 treba biti samo za one nezaboravne voznje


        0
        0

        0
    • Lady Prikaži

      ma da Black, imaš pravo….

      1, Da, Rosberg je pogriješio a možda ga je i sam Max natjerao na pogrešku i onda vrhunski pretekao?
      2, Opće je poznato da ove godine Mercedes puno manje troši gume od Red Bulla… mene čudi da ih Max uspije toliko i čuvat, pogotovo kad se usporedi sa Riccijem
      3, Pa mislim…. da mu Rosberg sa onako dominantnim Mercedesom nije uspio odmaglit toliko naprijed to bi onda već bilo totalno na sramotu Rosberga. Ali zato smo vidijeli po mokroj stazi koliko se muči Rosberg i kako to izgleda kad u istoj momčadi imate jednog vrhunskog vozača po kiši (Hamilton) i jednog prosječnog (Rosberg). Max je tada vozio najbrže krugove, jedan za drugim…..

      ………………
      Šteta šta nije cijelu utrku padala lagana kiša. Vjerovatno bi Hamilton obišao Rosberga za cijeli krug! :prcnjau:


      0
      0

      0
      • Michael Schumacher
        khar Prikaži

        Mislim da pretjeruješ.
        Proglašavati nekoga prosječnim ili vrhunskim vozačem po kiši ti ne stoji.
        Prošle godine Vettel i Rosber su oprali Hamiltona po kiši u Silverstonu barem po race pacu. A u Austinu, em je Rosberg bio brži u kvalifikacijama po kiši, te je također prestigao Hamiltona na mokroj stazi. Milslim da svi pamte utrku po sudaru na startu između dva Mercedesa.

        Očito je da Mercedes ima velike oscilacije u performansama kad nema optimalnu tempreraturu komponenti. A i sam setup igra veliku ulogu kako se bolid ponaša na kiši, jel ak imaš 80% gripa u gumama zbog temperature, brzina će te jedino odvesti u šljunak. Znaš ono ne možeš ići brže zato što nemaš grip, a jedini naćin da zagriješ gumu je da ideš brže.

        Osim ako objašnjenje nije da se Rosberg izlječio od magičnog kišnog duha brzine, al ne prije nego što je zarazio Hamiltona.


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        khar Prikaži

        @Lady
        ———————————————————————–
        Vezano za Max-a, mislim da nitko ne spori Maxovu kvalitetu, ili njegovo pretjecanje ili vožnju po kiši, ali proglašavanje tog pretjecanja kao nekog povijesnog F1 spektakla je glupost.

        Em je Rosberg napravio veliku grešku i proklizao sa zadnjim krajem, zatim je ostao na mokrom dijelu staze, za razliku od Maxa koji je na suhom. I kao začin Rosberg uopce nije zatvarao ili gurao Maxa.
        Tako da to pretjecanje je više bilo zaobilaženje vozača koji se više bori sa svojim bolidom nego neko maestralno pretjecanje ili wheel to wheel akcija.

        Ako hoceš legendarno pretjecanje, protivnik se mora boriti, moraš imati wheel to wheel race, moraš biti na lošijoj liniji ili poziciji na stazi. Ovako ovo je OK ali ništa za povijest.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        @Lady – volim s tobom raspravljati pa evo:
        1) Gledajući dosadašnje vožnje i karijeru nije njega Max natjerao na pogrešku nego je sam napravio pogrešku pucajući pod pritiskom. Iza njega je mogao biti i Haryanto, isto bi se dogodilo!
        2) Naravno da Mercedes bolje čuva gume, ali dovoljno dobro znaš da vožnja u vrućem zraku iza nekog bolida jako troši gume bez obzira koliko bolid bio nježan prema njima. A Rosberg je i previše krugova bio iza Maxa.
        3) Nije to baš tako jednostavno. S istrošenim gumama ne može se baš tako lako pobjeći čak i sa dominantnijim bolidom. Vjerojatno je i Max malo popustio čuvajući gume nakon toga. Sad malo skrećem s teme, ali ne mogu se sjetiti tko je oo od bivših vozača rekao da Max ima nevjerojatnu sposobnost prepoznavanja trenutka u kojem gume počnu padati u performansama.
        Back on topic – Rosberg nije tako loš voča na kiši i pokazao je to više puta, ali ove godine izgleda kao da vozi po jajima. Ne znam zbog čega, ali u Monaku i neki dan je izgledao smiješno, čak mi ga je bilo i žao. Je li problem u zagrijavanju guma ili što drugo ne znam, ali kada se staza osušila ponovo je počeo voziti onako kako je trebao.


        0
        0

        0
    • Lady Prikaži

      @khar, gdje sam ja napisala da je Maxovo pretjecanje Rosberga povijesno ili povijesni spektakl?
      I neznam zašto meni objašnjavaš šta je to legendarno pretjecanje?

      @Black…… :)

      1, Koja je razlika između: a, nije njega Max natjerao na pogrešku?
      b, Napravio je pogrešku pod pritiskom (Maxa)….

      2, i 3, Naravno da vožnja u vrućem zraku više utječe na potrošnju guma, ali kao šta sam već rekla: em je Mercedes ove godine super u menađiranju guma, em je Red Bull jako loš u istom. Isto tako, na suhom u samoj utrci Merc je ipak znatno bolji bolid od Red Bulla pa prema tome opet ću ponovit: Da nije Rosberg uspio odmaknut Red Bullu na Silverstoneu u suhim uvijetima, onda bi to bilo sramotno za Rosberga….

      Rosberg je nakon šta je prestigao Maxa odvezao prva 2 kruga čak sekundu i dve desetinke brže po krugu. Nakon toga do kvara je u prosjeku vozio oko 7 desetinki brže.
      Sad vidiš koliko je taj Mercedes u suhim uvjetima brži od Red Bulla, odnosno, koliko je Max radio fenomenalan posao po polu suhoj stazi, te samoj obrani od Rosberga kasnije na suhoj….


      0
      0

      0
      • Blackhawk Prikaži

        “1, Koja je razlika između: a, nije njega Max natjerao na pogrešku?
        b, Napravio je pogrešku pod pritiskom (Maxa)….”

        Velika razlika jer si dodavanjem ovog Max u zagrade potpuno promijenila smisao napisanog. Ja nisam rekao da je puknuo pod pritiskom Maxa nego pod pritiskom čuvanja pozicije. Je li npr. u Monzi prije dvije godine puknuo pod pritiskom baš Hamiltona ili pod pritiskom da mora sačuvati vodstvo i potpuno bi bilo isto da je iza njega bio Hamilton ili npr. Button. Imaš vozača koji pucaju pod pritiskom kad nešto moraju učiniti, a Rosberg je izgleda jedan od njih. Dakle moje mišljenje nije da ga je Max natjerao na grešku nego da se sam natjerao.

        “2, i 3, Naravno da vožnja u vrućem zraku više utječe na potrošnju guma, ali kao šta sam već rekla: em je Mercedes ove godine super u menađiranju guma, em je Red Bull jako loš u istom. Isto tako, na suhom u samoj utrci Merc je ipak znatno bolji bolid od Red Bulla pa prema tome opet ću ponovit: Da nije Rosberg uspio odmaknut Red Bullu na Silverstoneu u suhim uvijetima, onda bi to bilo sramotno za Rosberga….”

        Opet ponavljam – bez obzira koliko čuvao gume, u dužoj vožnji iza nekoga gume se troše – jako troše. I vjerujem da su nakon pretjecanje bile lošije od Maxovih

        “Rosberg je nakon šta je prestigao Maxa odvezao prva 2 kruga čak sekundu i dve desetinke brže po krugu. Nakon toga do kvara je u prosjeku vozio oko 7 desetinki brže.
        Sad vidiš koliko je taj Mercedes u suhim uvjetima brži od Red Bulla, odnosno, koliko je Max radio fenomenalan posao po polu suhoj stazi, te samoj obrani od Rosberga kasnije na suhoj….”

        Naravno da je Merc brži od Red Bulla, ali razlika bi bila i veća da Hamilton nije čuvao motor, tako da zaostatak Maxa ne treba uzimati kao dokaz neke njegove fantastične vožnje. Jest, vozio je odlično, i o Maxu imam jako visoko mišljenje, ali da je za desetku…


        0
        0

        0
  3. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Sva sreća da boks i ostali borilački sportovi nemaju na čelu kretene iz FIA-e, jer bi inače prvih pet rundi gledali nježno šamaranje i škakljanje ispod pazuha prije nego krenu teški udarci.


    0
    0

    0
  4. Nando
    Matek14 Prikaži

    ne kužim zakaj alonso 6.. u kvalifikacijama je odvozio max kolko je išlo.. u nedjelju se borio isto koliko je išlo.. ono izlijetanje nije bila njegova greška jer je na tom mjestu još bilo vode a on na slickovima i jbg bacilo ga je, isto ko kak je bacilo i haryanta, hamiltona, verstappena i vettela..
    ugl.. da nije bilo izlijetanja završio bi u bodovima.. možda čak i ispred vettela..
    po meni je to za 7.5 – 8


    0
    0

    0
    • Fernando Alonso
      Alonso king Prikaži

      Prije izlijetanja je bio na massi ispred vettela i kvyata te je povećavao prednost.Pošto je massa otišao u boks on bi promjenio strategiju i ne bi išao u boks i završio bi vjerovatno 8 ili 9 a bi li stigao hulka i sainza ne znamo možda i bi ali eto zavoj br 1 se odvažio i stao na put tome…šteta


      0
      0

      0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Pa svačija se “greška” ovdje može protumačiti da je zbog vode. Pa pogledaj u Vettela ocjene. A on je napravio tu jednu grešku jer je prvi uzeo slickove. Jbg, možda čovjek misli da su njegove “greške” i 2 pokvarena mjenjača u 2 dana…


      0
      0

      0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Jednu grešku? A kavo je bilo ono pretjecanje nad Massom? Kvalifikacije?
      Napredovao tek tri mjesta u utrci, a tobože prvi uzeo slickove pa profitirao. Loša utrka i to je to. Jesam njegov navijač, ali ako je loše odvozio, onda mu neću poklanjat ocjenu.


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Znaš, nisam mislio ništa ni govoriti za Vettela, jer ni po meni nije odvezao neku utrku. Ali ipak napredak i od tri pozicije je napredak. Onda zašto Alonsu 6, a Vettelu 4.5? Iako nisam htjeo da branim Vettela, kada sam vidio da je nekima za Alonsa malo 6, onda šta da kažem za ocjenu Vettela. Sigurno je zaslužio više. Samo eto što se od njega nije očekivalo da ovako lošu utrku odvozi…
        Jedino sam mislio komentarisati ocjenu Gutierreza. Jesi li ti vidio šta se njemu desilo kod prvog ulaska u boks?


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        Od Alonsa sigurno nije zaslužio više. Sa Ferrarijem koji je “kao” drugi bolid na gridu je bio sporiji od McLaren Honde.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Sporiji od McLarena? Samo u svijetu mašte, u kojem navijači dotičnog vozača i tima žive… U stvarnosti je završio daleko i od tog tima i od tog vozača.


        0
        0

        0
  5. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Hamiltonu ne preostaje voditi nakon starta jer je to riješio u Austriji.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.