Lewis Hamilton osvojio pole position na Silverstoneu

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 8 godina 3 min 36 komentara

Lewis Hamilton, Mercedes

Lewis Hamilton, Mercedes

U desetim ovosezonskim kvalifikacijama potvrdilo se ono što smo pretpostavljali nakon tri slobodna treninga – Mercedes je ovdje u Velikoj Britaniji klasa za sebe. Njihovi vozači plasirali su se u prvi startni red, i to Lewis Hamilton ispred Nice Rosberga. Prije kvalifikacija Ferrari je javio da su promijenili mjenjač na bolidu Sebastiana Vettela, što je drugi put u samo sedam dana. To će ujedno značiti da je Vettel opet zaradio kaznu pet dodatnih mjesta na gridu.

U prvoj kvalifikacijskoj rundi domaća publika doživjela je veliko razočaranje – Jenson Button nije uspio proći dalje. Jolyon Palmer imao je problema sa ograničenjima na stazi i ostvareno vrijeme mu je poništeno. Bez obzira na to – nije uspio proći u drugu rundu. Rio Haryanto porazio je Pascala Wehrleina, a najsporiji je bio Felipe Nasr, dok njegov timski kolega nije ni nastupio.

17. Button
18. Palmer
19. Haryanto
20. Wehrlein
21. Nasr
22. Ericsson

U drugoj kvalifikacijskoj rundi imali smo nekoliko iznenađenja. Osim što Felipe Massa nije uspio proći dalje, Fernando Alonso je u posljednjim sekundama odradio odličan krug i izbacio Sergija Pereza iz top 10. Daniil Kvyat imao je još jedne loše kvalifikacije, obzirom da je Carlos Sainz uspio proći u posljednju rundu. Kimi Raikkonen se izvrtio na stazi i u posljednjim sekundama je uspio ipak ostvariti dovoljno dobro vrijeme i proći dalje, unatoč izlasku van staze sa sva četiri kotača.

11. Perez
12. Massa
13. Grosjean
14. Gutierrez
15. Kvyat
16. Magnussen

Nico Rosberg bio je prvi vozač na stazi koji je postavio brzo vrijeme – 1:29.6, a Lewis Hamilton je na stazi odmah iza njega to poboljšao i odradio 1:29.3. No, vrlo brzo su suci javili da je Hamilton izišao van staze i njegovo vrijeme je izbrisano. Ipak, njegov drugi krug je bio najbrži i zasluženo je osvojio svoj treći pole position na ovoj stazi. Iza njih su se poredali Red Bullovi – Verstappen i Ricciardo, a onda Ferrariji – Raikkonen i Vettel.

10. Alonso
9. Hulkenberg
8. Sainz
7. Bottas
6. Vettel *
5. Raikkonen
4. Ricciardo
3. Verstappen
2. Rosberg
1. Hamilton

Konačan startni grid

1 Lewis Hamilton Mercedes 1m29.287s
2 Nico Rosberg Mercedes 1m29.606s 0.319s
3 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m30.313s 1.026s
4 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m30.618s 1.331s
5 Kimi Raikkonen Ferrari 1m30.881s 1.594s
6 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1m31.557s 2.270s
7 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1m31.989s 2.702s
8 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m32.172s 2.885s
9 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m32.343s 3.056s
10 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m31.875s
11 Sebastian Vettel Ferrari 1m31.490s
12 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m32.002s
13 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m32.050s
14 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 1m32.241s
15 Daniil Kvyat Toro Rosso/Ferrari 1m32.306s
16 Kevin Magnussen Renault 1m37.060s
17 Jenson Button McLaren/Honda 1m32.788s
18 Jolyon Palmer Renault 1m32.905s
19 Rio Haryanto Manor/Mercedes 1m33.098s
20 Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 1m33.151s
21 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1m33.544s
22 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari

Odgovor

36 komentara

  1. vagabundo Prikaži

    Rijec konkurencija trenutno ne postoji u F1, barem za Mercedes kao tim.
    Hamilton je i u drugom pokusaju izasao sa staze.
    Inace to mi je totalna glupost, Track Limits.


    0
    0

    0
    • Juan Manuel Fangio
      Estoril Prikaži

      Barem što se kvalifikacija tiče, tu nikako nemaju konkurencije.
      Na utrkama se vidi da su dosta manje dominantni nego 2014. i 2015.


      0
      0

      0
    • Michael Schumacher
      khar Prikaži

      @vagabundo
      mislim da bi bila gupost kad bi nakon crno-bjelih pasica bila trava ili šljunak, ali s ovakvim pasicama i izletnim zonama prednost onih koji lete van je ogromna,
      odnosno mogucnost prolaska zavoja puno većom brzinom


      0
      0

      0
      • vagabundo Prikaži

        Ali vidis koliko je vozaca proslo nekaznjeno, a izlazili su sa staze. Znaci suci nisu dosljedni. A vozaci koji su postovali Track Limits su na gubitku. Zato bi bilo najbolje da potpuno ukinu pravilo Track Limits ili sto kazes da ubace sljunak ili travu iza pasica i onda bi izlazak van staze bio i gubitak vremena.


        0
        0

        0
      • Wolf
        hattrick Donator Prikaži

        Od ove godine FIA je napravila novi standard.. to su crveno bijeli rubnici koji su uz stazu, te je njihova visina 2,5cm, te iza njih su crveni rubnjaci koji su podignuti 5cm.. nakon njih nešto podalje dolaze žuti rubnjaci (polukružni) i oni nikako nisu namjenjeni za gaženje, posljedice smo vidjeli u Austriji. Ovi gazni rubnjaci nemaju samo službu usporavanja, već ono što je bitno to je što oni rapidno djeluju na trošenje karbonskih elemenata i suspenzija. Na vozaču je koliko će ići u rizik voziti po njima, a posljedica bi mogla biti pucanje suspenzije nakon prevelikog napora ili nešto od karbonskih elemenata.

        svaka staza je specifična, pa tako neke staze imaju kratko iskorištavanje tih rubnjaka u vožnji, dok druge imaju puno više. Na onim stazama kojiima vozači više i duže jaše kroz utrku dolazi i do većih rizika da ti isti vozači imaju usljed vibracija i napora kroz utrku odustajanja.

        Rubnjaci su namjerno postavljani u tim gradacijama kako bi vozačima staza ipak dala slobodu prilikom slajdanja i napštanja trkaćih linija daljni nastavak utrke.. u suprotnom bi imali zidove te bi odustajanja bilo puno više, a preticanja bi bila gotovo nemoguća.

        Prije kvalifikacija vozači daju svoje mišljenje na kojim zavojima se najviše dobiva vremena napuštajući trkaću stazu (bijele linije) te se samo ti zavoji gledaju kao bitni za moguće izuzimanje prolaznog vremena, u slučaju ove staze iizlasci nakon 9, 15 i 18 zavoja su nulte tolerancije. Utrka bi trebala po meni biti oslobođena tih propozicija, jer tada postoji kroz utrku usljed korištenja tih rubnjaka rizik nekakvoga oštećenja što svaki vozač ima na volju hoće li se u te rizike upuštati.

        Alexander Wurz objašnjava rubnjake


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        Fala hatt na pojasnjenju!


        0
        0

        0
  2. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Čudno suđenje. Neke se kažnjava, neke ne. Nisu im baš objašnjenja


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Kolko samo sutra pitanja za odgovoriti.Hoće li se mercedesov dvojac sutra poklati već u prvom zavoju, hoćemo li svjedočiti još jednoj utrci u kojoj Mercedes već prvim zavojem sutra prolazi 5 sekundi ispred ostatka grida i hoće li se Rosberg ohladiti i ponovno ukampirati iza Hamiltona kao u 2015.Hoće li i ove godine netko iz 2 startnog reda preletiti Mercedese i zakomplicirati utrku i hoće li Mclaren na domaćoj utrci impresionirati ili iskidati i zadnje trunke strpljenja, hoće li padati kiša i zaustaviti ovaj kaos velikih zaostatakai hoće li barem sredina grida biti u borbama, hoće li ferrari zaprijetiti rbr i zadati im glavobolju ili još jednom izgubiti od njih?Mislim da je od tog svega najvažnije ono hoće li biti vatre na relaciji Rosberg-Hamilton.Danas je opet Mercedesov dragulj pokazao svoju nedostižnost i potrebu za masovnim promjenama u 2017.Svaka čast Hamiltonu na cijelom vikendu i rbr koji je ovdje porazio ferrari.To će biti velika borba sutra.Mclaren opet u q3 i novi znaci oporavka od 2015.Ja se nadam kiši sutra a vi?


    0
    0

    0
    • Juan Manuel Fangio
      Estoril Prikaži

      Za dobrobit Formule 1 se nadam Rosbergovoj borbenosti.
      Vettel radio greške u Q3. Mogao je do četvrtog mjesta barem, imao je brzinu.
      Ali nevjerojatno je to. U Kanadi je bio na dvije desetinke od Hamiltona, a sada sekundu.


      0
      0

      0
    • Fernando Alonso
      r.u.m. Prikaži

      citiram :”masovne promjene” ,ono kao što si i napisao Mercedesov dragulj ispod poklopca on se neće mijenjati gotovo uopće samo će biti izbačeni token sistem.
      3 godine je prošlo od pojavljivana Mercedes F1 W05 Hybrid a nažalost konkurencija nije uspijela prići bliže … jedino dr.Newey sa skoro najlošijim motorom uspijeva napraviti korak naprijed i njemu najviše odgovaraju pravila.
      Ali što se tiće Mercedesa i njegovog motora oni i dalje piče svoju sigurnu 1 sekundu prednosti nad ostatkom svijeta,činilo se lani da se Ferrari primakao ali evo otresli su ga se tako da RB dajem najveće šanse zapamti oni su to dogovarali sa Bernijem netko kaže Mclaren ali ne RB je tu imao najviše prste ali neka,neka se zgusne poredak to svi želimo osim Lujinih pristaša.


      0
      0

      0
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        Estoril- čudno mi je to što jednu utrku rbr pobije oba ferrarija a zna se da je jedina konkurencija od predsezone ferrari a kad eto drugu utrku ferrari zaprijeti mercu više nego što je to itko napravio od 2014 a treću utrku opet rbr naprijed.Meni je iskreno drago što se rbr vratio u tu malu bitku s ferrarijem ali očito je da ferrarijev fokus treba biti rbr a ne mclarenov ;)

        r.u.m.-da to je nažalost tako neće merc biti ništa lošiji po pitanju motora ali pitanje je imaju li oni ijedan dio tog motora kojem treba napredak.Oni će u sezonu ući snažni kao i ovu u to sam siguran ali drugi će ih stizati i bit će u poziciji u kakvoj je sad toro rosso kojeg su manje više stigli i FI i Mch ,a ne može se ni sakriti to da su 20.3 bili bolji od williamsa na kvalama.Ja se nadam da će se grid stisnuti i to drastično jer ovo što je kao u monaku “stiskanje grida” je ništa.Premalo je to treba nam slična sezone barem kao početak 2012.Možda se vidjelo da su mclaren i rbr naprijed ali nisu oni pobjedili sve utrke koliko se sjećam 7 pobjednika u 7 utrka e to bi bilo ludilo za merc i za sve ostale


        0
        0

        0
    • Juan Manuel Fangio
      Estoril Prikaži

      Tužno je to da se u tri godine nitko ne uspijeva konstantno približavati.
      Da nije Neweya, Red Bull bi imao 20 bodova po sezoni. Dovoljno je samo pogledati tvorničku momčad Renaulta.


      0
      0

      0
  4. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Dominacija kojoj se ne nazire kraj. Tako možemo opisati Mercedes. Njima praktički sve staze pašu. Šteta što su Alonsu izbrisali vrijeme za P8. U svakom slučaju Honda napreduje.


    0
    0

    0
  5. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Čestitke Nici Rosbergu na pole positionu.


    0
    0

    0
  6. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Mislim da sutra Mercedesi opet mogu lagano do prvog i drugog mjesta, jedino u slučaju ako ne bude kiše, ili ako si sami opet ne skuhaju nekakvu kašu, nadam se da Rosberg neće sutra biti rezerviran i da će probati ugroziti Hama, čisto za zanimljivost utrke.
    Inače nisam baš sve 100% pohvatao, da li je Alonso na kraju imao p8 vrijeme, ali mu je izbrisano i radi ćega? A druga stvar u vezi Buttona da li netko zna zašto on nije još jednom išao u brzi krug, jer imao opet nekakvih problema ili jednostavno ga nisu slali više van na stazu?


    0
    0

    0
  7. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    On ne navija za Rosberga, vec kako je rekao njegov kolega zviždač “protiv onog drugog”.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.