Sergio Perez – najpodcjenjeniji vozač današnjice

Izdvojeno

Pulsmedia portal

Prije 8 godina 7 min 34 komentara

Sergio Perez

Odlične vožnje Sergjia Pereza za Force Indiju malo bi kome trebale biti iznenađenje, ali nažalost jesu. Unatoč tome što je svoje postolje potpuno zaslužio na stazi, još uvijek ima onih koji rezultate mladog Meksikanca osporavaju i nazivaju ih slučajnima. Još uvijek ima onih koji smatraju da nije bolji od Hulkenberga te da se ne treba gledati bodove jer popularnog Nijemca prati peh, kao što još uvijek ima i onih koji smatraju da ne zaslužuje mjesto u Ferrariju jer „propeti konjić“ zaslužuje vozača velikog kalibra. Je li Sergio Perez još jedan od onih oko kojih se bezrazložno diže prašina ili je Sergio Perez daleko najpodcjenjeniji vozač na gridu?

Kada se pojavio u Formuli 1, mnogi su samo odmahnuli glavom smatrajući da je Perez samo jedan od brojnih vozača koji su svoje mjesto kupili bogatim sponzorima. Sauberu i jest trebao novac kojeg Perezu zbog Telmexa nije nedostajalo, ali mala momčad je u Perezu vidjela i ono drugo, puno važnije – talent. Iako nije osvojio naslov GP2, Perez je te sezone pokazao puno više od Maldonada koji je osvojio naslov. Perez je pokazao sposobnost probijanja kroz grid i hladnu glavu, ali je slijedom okolnosti ostao 16 bodova prekratak. Njegov talent nisu vidjeli samo u Sauberu već i u Ferrariju koji su ga nešto ranije uzeli pod svoje okrilje, točnije u njihovu akademiju mladih vozača. I Perez već u prvoj utrci nije razočarao. Dapače, kao jedini vozač s taktikom jednog zaustavljanja Perez je došavši do sedmog mjesta ostavio stručnjake bez teksta, ali su nažalost zbog tehničkih nepravilnosti oba Sauberova bolida diskvalificirana. Sezonu je na kraju završio s 14 bodova, osvojivši bodove u pet prigoda, ali zabilježivši i dva odustajanja u utrkama u kojima je u tim trenucima bio među osvajačima bodova.

Iduća sezona je donijela pravu eksploziju u kojoj se Perez s odličnim Sauberovim bolidom tri puta penjao na postolje, osvojivši dva puta drugo mjesto te ukupno 66 bodova. Posebno će biti zapamćena druga utrka sezone u kojoj je umalo došao i do pobjede. I danas mnogi smatraju da je Sauber dobio naredbu iz Maranella da Perez ne smije proći Alonsa. Koliko talenta ima u Perezu znali su u Maranellu, ali mu nisu bili spremni dati ugovor za iduću sezonu nego tek za 2014. Perez je čak i planirao ostati još jednu sezonu u Sauberu, ali tada je stigla ponuda koju bi malo tko odbio – prelazak u McLaren koji je upravo napustio Lewis Hamilton. Pokazat će se to kasnije odlukom koja će mu gotovo uništiti karijeru, i odlukom zbog kojeg ga danas neki još uvijek smatraju vozačem koji nije za velike momčadi.

Perez se u novom, puno ozbiljnijem okruženju, nije snašao. Dok je u Sauberu bila ležerna atmosfera u McLarenu je Perez morao paziti čak i da mu sponzorska majica bude uredno uvučena u hlače!? Željan dokazivanja Meksikanac je vozio često i (pre)agresivno izazivajući bijes kod timskog kolege Buttona koji je izjavio da „nikada u svojoj karijeri nije imao momčadskog kolegu koji toliko ne razmišlja glavom“, ali i kod drugih vozača, ponajviše Raikkonena koji je nakon njihovih okršaja na stazi u Monte Carlo izjavio da bi Pereza trebalo „opaliti šakom u glavu“!?

Perez je na kraju sezonu završio s 49 bodova, čak 24 manje od timskog kolege Buttona, i s najboljim rezultatom petim mjestom u Indiji. McLaren je završio sezonu na petom mjestu i bez iti jednog postolja a netko je zbog toga morao platiti glavom. Iz „penzije“ je vraćen Ron Dennis koji je zaključio da je glavni krivac njegov nasljednik Martin Whitmarsh, te da je Perez previše zelen i neperspektivan za veliku momčad kao što je McLaren.

Perezu ipak nije trebalo puno da pronađe novu momčad, i upao je u najbolje moguće mjesto, jako dobru momčad u kojoj je okruženje puno ležernije – Force Indiju. Međutim, iako je već u trećoj utrci sezone osvojio postolje, drugo postolje u povijesti Force Indije i prvo nakon 2009. godine, sezona u McLarenu je ostavila velikog traga na Pereza, i kasnije će i sam reći da mu je ta jedna godina u britanskoj momčadi gotovo uništila karijeru. Svoju prvu sezonu u momčadi iz Silverstonea Perez je završio na odličnom 10. mjestu s 59. bodova, ali čak 37 manje od hvaljenog timskog kolege Nica Hulkenberga, za kojeg su mnogi smatrali da je te godine nepravedno ostao bez mjesta u Ferrariju.

Ali stvari su se počele okretati već iduće sezone. Perez je iz utrke u utrku vozio sve bolje, a u Rusiji je Force Indiji donio novo postolje! Hulkenberga je istovremeno pratio peh, ali ipak 78-58 u korist Pereza, i deveto mjesto o ukupnom poretku na kraju sezone je najbolji pokazatelj koliko je dobru sezonu imao Perez. Odličnu formu je Meksikanac nastavio i ove sezone i s već dva postolja trenutno drži osmo mjesto u ukupnom poretku, i gotovo dvostruko više bodova od timskog kolege Hulkenberga. Više nego dovoljno da ponovo počnu šuškanja o prelasku u Ferrari. Međutim, za neke Perez jednostavno nije dovoljno dobar za veliku momčad. Zašto? Zato što je „pokazao da se ne može nositi s pritiskom velike momčadi“ reći će njegovi kritičari koji kao suvozača Vettela žele vidjeti Ricciarda, Grosjeana ili Raikkonena. Međutim, je li Perez stvarno pokazao da nije vozač za velike momčadi?

Te godine kada je sjeo za volan McLarena imao je samo 23 godine. Netko će možda reći da je Max i puno mlađi pa pokazuje više zrelosti i vjerojatno će biti u pravu. Međutim, ne sazrijeva svatko u istim godinama. Perez je u McLarenu pokazao brzinu, a u želji da se pokaže pokazao je vjerojatno i veću razinu od agresivnosti od poželjne. A to se može samo pripisati neiskustvu. Nakon kritika od strane timskog kolege, drugih vozača i samog McLarena, Perez je pustio gas i više jednostavno nije bio isti.

Ali njegova sezona se unatoč tome ne može nazvati promašajem, a pogotovo ga se ne može nazvati vozačem koji nije za McLaren kako ga je nazvao Dennis. Koliko je Dennis bio u pravu u okrivljavanju Whitmarsha i Pereza najbolje govori podatak gdje je McLaren danas. Dennis je hladnokrvno odgurnuo Pereza u stranu i umjesto njega doveo novog budućeg prvaka Kevina Magnussena. Je li Magnussen pokazao više od Pereza? Da, imao je postolje u kaotičnoj prvoj utrci, ali je na kraju sezone imao čak 71 bod manje od Buttona (126-55) uz nekoliko hazarderskih poteza – sigurno ne vožnje koje se mogu nazvati boljim od Perezovih.

Perez je danas drugi vozač, puno bolji nego je bio te 2013. godine, i puno, puno mentalno snažniji. Kaže se „što te ne ubije, ojača te“, a iako ga je sezona u McLarenu gotovo ubila, ipak ga je, kako sam kaže, i ojačala. Perez je danas puno samouvjereniji vozač i njegova bodovna dominacija nad hvaljenim Hulkenbergom nikako ne može biti slučajna i samo rezultat peha Nijemca.

Zaslužuje li stoga Perez mjesto u vrhunskoj momčadi i je li potencijalni svjetski prvak? Tako daleko je teško ići, ali ako ništa drugo Perez definitivno zaslužuje novu priliku!

Blackhawk


Odgovor

34 komentara

  1. SV5 VR46 Prikaži

    Cheko u Ferrariu,VRH,kakav bi to bio spektakl na GP Mexico.


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Ponesu uspomene na kaoticnu maleziju i sjajno drugo mjesto kao i jos neke utrke.Danas se ista ta momcad bori sa manorom od kojeg nerijetko i izgubi.Perez mi je drag vozac.Zasto? Zato sto kad najmanje mislim na njega kad i sam pocnem promatrat momcadi i onda vidim prezime hulkenberg onda pomislim ma nema perez sanse on se raspistolji i osvaja postolja.Onda se postavlja pitanje po cemu je to hulkenberg bolji, dokazuje li ta njegova voznja vise nego perezova.Mlad je perez ima vremena za sve i svasta, mozda ce za 10 godina kad bude u ssituaciji alonsa i buttona danas pisati da je vozio u sauberu, jednu sezonu za zaborav u mclarenu i u force indii to nisu bog zna sto momcadi jer mclaren od te sezone tone, a sauber nije momcad za osvajanje prvenstva kao i FI ali i u te dvije momcadi je perez dokazao da je vozac kakvog bi svatko pozelio.Ferrari ima 2 opcije uzeti nekog iz danasnjeg kosa vozaca (Perez, Hulkenberg, Bottas,Grosjean,Ricciardo…) i dobrano se namucit pri tome ili riskirati i ubaciti vergnea ili nekoga.Ferrari je zasigurno u banani s tim izborom pa mislim da bi trebali dobro razmisliti.


    0
    0

    0
    • SV5 VR46 Prikaži

      Jucerasnja trka je najboli pokazatelj Chekove forme.Nova staza za sve,najbolje je procitao krug,odvozio trku bez greske.Kad treba majstor je da sacuva gume,i zna kad treba da forsira.
      A o marketingskom delu za Ferrari dragocen,cela Amerika i TELMEX.
      Naravno sve ovo uz duzno postovanje prema Kimiju.


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Ferrari već ima Claro za sponzora. Kojeg ima i na Force Indijinim bolidima. Ali sa Ferrarijem su povezani preko drugog Meksikanca, Gutierreza. Po meni ni Gutierrez nije loš vozač kakvim ga mnogi smatraju.


        0
        0

        0
  3. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Black, kao i obicno, odlican tekst :thumbs:

    Da dodam jos, velike momcadi traze iskusnije vozace iz razloga sto se oni lakse nose sa pritiskom, imaju cilj, a to je da zele titulu ili pobjedu, dok mladji vozaci zele da se dokazu, bodovi ili postolje je nevjerojatna nagrada.

    Perez-ova era u McLarenu je upravo ovo drugo sto sam naveo. Onaj manevar u Monaku je bio rizican, no takve situacije te uzdignu ili spuste u karijeri, zavisi kakve te oci gleaju. Velike ekipe poput Ferrarija, McLarena i Mercedesa sigurno ne bi vise dozvolili takav pristup utrkivanja, jer njihov cilj nije na rizik doci do postolja, jer oni “smatraju” da njihove masine imaju potencijal da se to izvede na malo normalniji nacin, sto nekad i nije tacno.

    Perez je sad dosta sazrio kao vozac, nije isto uci u bolid sa 22 godine ili sad sa 26, no jedno je sigurno da vecina vozaca bolje dodju do izrazaja u manjim ekipama, nego u vecim. Perez ako dodje u Ferrari, imat ce ogroman pritisak, a to je da stvara bolje rezultate od Kimija i da proba pobjedit Vettela.

    Sad je pitanje, hoce li Perez biti i dalje onaj veliki potencijal ako ne bude pobjedivao Vettel-a i ako bude osvajao 3-4-5 mjesta?

    Bojim se da ce u Ferrari-ju imat sudbinu Barichella, biti ce dovoljan da bude odmah iza Vettela, sto i nije lose, kad je u pitanju borba za konstruktorsku titulu. Ne smatram da Ferrari stiti Vettela kao polarnog medvjeda, no Vettel je dokazao, da se na Alonsa moze komotno zaboravit. Ovo je moje naravno misljenje.

    Al cuda se desavaju :)


    0
    0

    0
  4. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Da, imao je postolje u kaotičnoj prvoj utrci, ali je na kraju sezone imao čak 71 bod manje od Buttona (126-75)

    Zar nije 51?

    Odličan tekst ;)


    0
    0

    0
  5. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Odličan tekst Black!
    Ja nemam pojma kakav netko mora biti vozač da bi ga se uopće smjelo povezati s Ferrarijem….kao da je zabranjeno ako nisu Hulk ili Ricciardo. Neću previše o Perezu, ali lagano postajem njegov navijač i vrlo rado bi ga volio vidjeti u Ferrariju…ako ne u crvenom bolidu, neke druge boje samo da je brz. :D
    Imam jedan mali prijedlog za F1Puls, ovakvih tekstova bi volio vidjeti više. Ima još vozača koji su jako dobri, a također ih se podcjenjuje. O padovima, usponima i trenutnoj formi nekih vozača…jer vidim da je ova tema Pereza na forumu digla prašine. Očito se o ovakvim stvarima da fino raspravljati. Ovaj mi je tekst jedan od boljih u zadnje vrijeme i gušt mi ga je bilo čitati.


    0
    0

    0
  6. Nelson Piquet
    Grah0 Donator Prikaži

    2014. Bahrein je bio treća, a ne druga utrka.


    0
    0

    0
  7. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    odličan tekst, mada se ne bi složio složio s naslovom.
    najbitnije od svega je da se sergio promijenio, odrasto, uozbiljio nakon godine u mclarenu.


    0
    0

    0
  8. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Odličan tekst. Baš mi je drago da je jedan ovakav tekst o Checi izašao baš sad, on je trenutno u sjajnoj formi, ali i dalje mnogi omalovažavaju njegove rezultate i istovremeno govore kako je Hulkenberg top vozač koji je daleko bolji od Pereza. Zbilja je već naporno čitati kako su svi Checini podiji i bolji rezultati plod čiste sreće, kako je Hulk takva klasa, a nikako da mu se posreći. Ovaj vikend su obojica imali bolid za podij te su obojica imali čistu utrku. Hulk je zasrao kvalifikacije spinom u Q2, dok je Checo odvozio fenomenalan krug za drugo mjesto te je unatoč kazni uspio nadoknaditi te pozicije u utrci i doći do podija i za ovu utrku se nikako ne može govoriti da je sreća bila presudan faktor u njihovom međusobnom dvoboju. Isto tako je bilo i u Bahreinu 2014., tad su imali direktan okršaj na stazi za mjesto na podiju i Perez je na kraju bio bolji. Ja smatram da su obojica podjednako dobri vozači, ali trenutno Perez izgleda daleko bolje, spreman za top momčad, dok Hulkenberg i dalje nema nikakav značajan rezultat u Formuli 1, a uživa reputaciju puno boljeg vozača.


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Slažem se da su Perez i Hulk tu negdje. Slažem se i da mu ova utrka sigurno nije plod sreće. Ali Hulk i on sigurno nisu bili ravnopravni ovu utrku. Odnosno nisu obojica imali čistu utrku, kako kažeš. Prvo, to što kažeš da je Hulk zasrao kvalifikacije, to je potvrđeno iz Force Indije da je taj spin izazvao jak udar vjetra. Možda je to bio uzrok i onog Perezovog krša u FP3, ne znam. U drugom izlasku je bio teški pehista. U brzom krugu je nalaetio na žešću gužvu. Onda je imao i nesporazum sa ekipom, jer je mislio da ima još jedan brzi krug. Ali nije imao ni vremena ni goriva. A ni baertija nije bila puna. Na utrci je imao drugačiju strategiju, koja jednostavno nije upalila, gdje je na kraju trebao voziti na SS 30 krugova.


      0
      0

      0
      • Fernando Alonso
        croatic f1 urednik Prikaži

        To opravdanje o udaru vjetra mi zvuči zbilja glupo, ali u zadnje vrijeme je zbilja popularno, Rosberg ga je koristio u SAD-u lani kad je napravio grešku koja ga je koštala pobjede i bilo kakve teoretske šanse za naslov, za Alonsovu misterioznu nesreću su isto neki tvrdili da je vjetar kriv pa je sam Alonso rekao da bi ga samo uragan uspio pomaknuti…Tako da mi to opravdanje ne drži vodu niti za Hulkov spin, a niti za Perezov sudar na FP3. Tu su obojica si sami krivi i obojica su platili kaznu, Hulk je morao startati tek 12., a Perez je u sudaru oštetio mjenjač pa je umjesto drugi morao startati 7. Nisu imali čist vikend, ali utrka je obojici bila čista, bez incidenata. Hulk je odvozio premalo krugova na softu, sad ne znam je li takva bila strategija ili ih je Hulk previše trošio s obzirom da je Perez bez problema odvozio 35 krugova na softu.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Prvo, vjetar nije glupo opravdanje. Imaju podaci koji tako pokazuju. Drugo, svi znamo da se gume troše kad pratiš nekog. Hulk je bio baš u gužvi na početku utrke. A nije baš mogao prestizati, jer su i ovi ispred njega imali DRS, a i brže SS gume. Kasnije kad su ovi otišli u boks gume su već bile otišle. I eto ti realnog razloga što nisu mogle trajati koliko i drugima. A i druga stvar je voziti 30 krugova na softu sa punim bolidom, i 30 krugova od pola utrke sa polupraznim.
        A što se tiče SS, na njima su najviše vozili Rosberg i Vettel, po 20 krugova. Dobro je on ikako uspio završiti utrku, sa 30 krugova na tim gumama. A da ne govorim koliko je to utjecalo na tempo.


        0
        0

        0
  9. Michael Schumacher
    Ivan Vrhovec Prikaži

    Ja ću reći da, Perez je definitivno vozač za veliku momčad i volio bi ga vidjeti u Ferrariju u budućnosti.


    0
    0

    0
  10. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Mislim da ni taj period u McLarenu nije bio loš. Button se žalio bez razloga. Perez je pružao dobre vožnje s obzirom na bolid koji je imao. Sjećam se kad je dolazio izjavio da će se boriti za naslov. Logično, kad je McLaren godinu prije imao najbolji bolid. I onda mu isporuče takvo sranje. Revolucija koja je tako pokopala McLaren, da se još nisu izvukli.


    0
    0

    0
  11. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Ja ću direktno, kao i uvijek. Pa mi sudite. ;)

    Uvijek sam bio kontra Sergia. Čak sam jedno vrijeme vjerovao, da je Esteban puno veći talent od njega.
    Ali.
    Neću reći da mijenjam mišljenje, nego ću reći da bi volio vidjeti slijedeće godine Sergio Pereza u Ferrariju – to bi bilo jako zanimljivo.
    I mogu reći da se neobično potrefilo, da je Sergio vodio bitku u Monacu sa Vettelom, a sada sa Raikkonenom u Baku-u – vrlo sudbinski i indikativno – za mene to znači, da jedan vozač u objektivno slabijoj Force Indiji, tuče po vozačima Ferrarija – to znači da bi u bolidu Ferrarija trebao biti bolji – ima neke logike, zar ne?

    Kao navijač, Nice Hulkenberga – to znači da je po meni Nijemac kvalitetniji vozač – jasno je da ove godine Mexikanac dere po Nijemcu. E, sad, što je sa Hulkom? Vrag će znati, da se tako suptilno izrazim. Bolid Force Indije dobro šljaka. Da li je Hulk demotiviran? Uglavnom, što god da je, Sergio ga razbija.
    Ono što mi se ipak sviđa kod Mexikanca je to, da je uspio ostvariti toliko podija – kao da to voli raditi – lijepo od njega.


    0
    0

    0
    • Blackhawk Prikaži

      Bio je čini mi se krajem prošle godine, ali ne sjećam se na Autosportu ili negdje drugo, jedan zanimljiv tekst o Nicu Hulkenbergu i o tome kako nikada nije dobio priliku u većoj momčadi. I u tom tekstu je bila teorija da njega u biti velike momčadi i ne žele, a autor je zaključio da je to zato što sve velike momčadi detaljno proučavaju svakog vozača i baš svaki krug koji netko odvozi u utrci. A prema tom autoru najveći Hulkov problem je što ne vozi jedinstvene krugove već puno oscilira – odvozi dva odlična kruga pa treći lošiji i slično.
      To je bila samo autorova teorija, ali je vrlo zanimljiva.


      0
      0

      0
  12. Lady Prikaži

    Super članak Black! Samo tako nastavi….

    A pošto sam već na forumu iznijela svoje mišljenje o Perezu i kako mi je bolji od Hulka, neću se ovdje ponavljat ko papiga…..


    0
    0

    0
  13. Mclaren
    raca Prikaži

    Text- školski izveden. Sad mnogi mjenjaju mišljenje o razlici između Hulka i njega,a davno sam govorio da je osjetno bolji i da ga McLaren nije trebao baš olako pustit s obzirom na kvalitetu bolida koji je vozio. Sad šta je-tu je. Uzme li netko veći Magnussena, isto će se dogoditi. Nemam ništa protiv starijih vozača, ali McLaren je trebao missliti na budućnost kad su već izgubili Lewisa.


    0
    0

    0
  14. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Meni je osobno tesko komentirati vozace na ovaj nacin. Previse je tu komponenti. Najlakse je suditi naravno po rezultatima ili nekim ekstremima, potezima, pa onda karakternim osobinama, simpaticnosti i slicno…
    Moj je dojam na Pereza da jest dobar, ali mi nije tolko spektakularan ili da bi sa sigurnoscu rekao najpodcjenjeniji. Vjerujem da tu ima jos puno dobrih “nedovoljno razvikanih” vozaca koji su mozda u sjeni losije ili necim limitirane ekipe. Da ne govorim da danasnji bolidi mozda pogoduju odredjenom stilu voznje vise nego nekom drugom itd… di su jos psiholoski profil vozaca, status i tretman u momcadi, faktor srece itd…
    Uzmimo da netko tko prati F1 od ove godine i da nezna nista. Mislite li da bi po voznjama primjetio i zakljucio kakvi su (ili barem bili) zapravo vozaci kao npr. Button, Raikonen ili Alonso? Da se iza njih kriju svjetski prvaci?
    Formula 1 se treba pobrinuti da putem pravila omoguce puno vecu ulogu vozaca i njihovih sposobnosti od ove koja je trenutno…


    0
    0

    0
  15. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Nažalost tek sad vidim članak i moram pohvalit autora i ideju.. Zbilja odličan članak
    Nakon prošle utrke po meni je Perez definitivno prvi vozač u redu za Ferrari. Mislim da se tom kombinacijom može ostvariti puno kako za Pereza tako i za Ferrarija. Iman i svoje razloge zašto bi bio bolja solucija od svih drugih, pa i Raikkonena ali na ovom mjestu mi se neda pisati o tome


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.