Analiza potencijalnog mega-ugovora Heinekena i F1 (prednosti i nedostaci)

Izdvojeno / Kolumna

Luka Maloić

Prije 8 godina 7 min 13 komentara

Heineken-beer-sponsor

Formula 1 je u iščekivanju objave postizanja velikog sponzorskog ugovora s poznatim globalnim brendom Heineken. Neslužbeno doznajemo da će do objave “mega-ugovora” doći na VN Kanade.
Bernie Ecclestone, veliki šef F1, sazvao je novinarsku konferenciju za četvrtak – neposredno prije VN Kanade kako bi obznanio svijetu da je postigao dogovor s novim velikim globalnim partnerom.
Iako nema službene potvrde o točnom imenu partnera, spekulacije u paddocku govore kako je riječ o pivskom gigantu Heinekenu, a sam ugovor je težak oko 250 milijuna dolara i trajat će sedam godina. Izvori govore kako je Heinekenovo uključivanje u svijet F1 svojevrsni preokret koji bi trebao privući širi spektar gledatelja jer Heineken ima sjajno razvijenu socijalno – društvenu mrežu. Formula 1 ima poteškoća u pridobivanju gledatelja i dosta je konzervativna u smislu novih medijskih kanala, pa bi ovdje Heineken mogao odigrati ključnu ulogu.

Heineken, kao kompanija, poznata je po velikim i “teškim” ugovorima koji traju godinama (sjetite se nogometne Lige prvaka). Želja ljudi iz Heinekena je prikazati i iskoristiti F1 na način kakav to nitko prije nije uradio. Sugerira se da će Heineken mnogo naučenih lekcija iz nogometnog svijeta prenijeti na F1, a pogotovo se to odnosi na nove medijske kanale. U nogometnom svijetu, pokrenuli su bezbroj uspješnih medijskih kampanja, a jedna od njih je i “Dilemma” koju možete vidjeti na linku – upravo takav pristup planira se i za F1.

Novinari nizozemskog lista “De Telegraaf” došli su do izvora koji tvrdi da Heineken neće brendirati svoje ime samo uz F1, nego i uz neku momčad.

“Heineken će vjerojatno ući i u suradnju s jednom od ekipa, uz svoj dogovor s FOM-om”,  tvrdi neimenovani izvor.

Iako i dalje nema nikakve službene objave, Bernie Ecclestone nije porekao nikakve glasine kada su ga o tome pitali prošli tjedan.

“Izgleda da su te vijesti procurile na nekoj web stranici u Nizozemskoj. Heineken mi je rekao da im je veoma žao i da su jako ljuti zbog toga.”

Heinekenov glasnogovornik, David Pugh rekao je:

“Kao vodeći premium brand, konstantno evoluiramo potencijalna sponzorstva i partnerske opcije. To, naravno, uključuje i F1 kao i mnoge druge sportove. Trenutno imamo sjajan globalni portfolio sponzorstva poput UEFA lige prvaka, Svjetskog rugby kupa i filmova o Jamesu Bondu. Nećemo spekulirati što bi moglo biti u budućnosti…”

U travnju ove godine, Financial Times je objavio da je 10 F1 ekipa ostvarilo 750 milijuna dolara u 2015. godini – što je 200 milijuna dolara manje nego prije 3 godine. Konstantni pad gledanosti F1, što uživo što preko TV ekrana, polako tjera sponzore van iz Formule 1, a dosta se prigovara i zbog nezanimljivih utrka u smislu dominacije jedne ekipe.

Unatoč tome, sport je podosta ovisan o kompanijama iz naftnog i tehnološkog svijeta (o čemu smo već pisali)

Bruce Crawley, tehnički menadžer za motorsport odjel ExxonMobila je rekao:

“Nisam siguran da ćemo ostati u F1 ukoliko nećemo imati tehnološku satisfakciju. Ovdje smo zbog brendinga i marketinga, business-to-business odnosa i tehnologije. Ukoliko nam maknete tehnologiju, nisam siguran da možemo ispuniti svoje ciljeve.”

Heinekenov ulazak u F1 mogao bi biti i veliki uteg za Zaka Browna, prvog čovjeka “Chime Spors Medie” – najvećeg ugovaratelja sponzorskih ugovora za F1 ekipe. Chime je već duže pod pritiskom zbog padajućeg trenda sponzorskih ugovora čemu smo i sami svjedoci – bolidi nemaju toliko sponzora po sebi kao prethodnih godina. Neki šefovi ekipa neće biti presretni što je jedno takvo ime odlučilo stati uz FOM, a ne uz neku pojedinačnu ekipu sa grida – iako novinari De Telegraafa tvrde suprotno, ali malo tko u to vjeruje.

Rolex i Pirelli su sponzori  čija se imena pojavljuju svako malo na ekranu tijekom F1 utrka, ali posljednji “mega” sponzorski ugovor kojeg se možemo prisjetiti bio je s LG electronicsom. Bilo je pomalo neobično vidjeti logo Formule 1 na kutiji 42″ LCD ekrana, ali sve je to svijet marketinga. Ili još starijeg, ogromngog partnera Formule 1, kompanije Foster’s, koja je reklamirala ovaj sport u zlatnim vremenima.

Fosters

Nakon što je duhanska industrija napustila sport, očekivalo se da će doći pravi uragan tehnoloških kompanija jer, kao što svi znamo, F1 je kruna tehnološke inovacije u motorsportu. Ali, imena poput Applea, Googlea, Facebooka, Della, IBM-a, Lenova ili Yahoo-a nisu ostavila u F1 svijetu nikakav ili tek minoran trag. Neki su imali logo ovdje ili ondje, ali nije bilo glavnog sponzorstva ekipe ili sponzorstva na razini čitave serije. Nekako se poklopilo da je Nizozemska odjednom postala centar F1 svijeta. Ponajprije zbog ove bombastične najave sponzorstva,  ali i zbog pobjede Maxa Verstappena u Španjolskoj.

Ključ za raspodjelu novca i uzrok problema

Svakako je u ovoj priči zadovoljniji FOM, kao privatna kompanija, koja uzima ili bolje rečeno “reže” primitke od sponzora čitave serije za sebe, a tek onda ga proslijeđuje ekipama. Prema Dieteru Rickenu i Lawrenceu Barrettu iz Autosporta, FOM direktno uzima oko 35% ugovorenog iznosa. Za primjer uzmimo da će Heineken isplatiti oko 100 milijuna dolara u 5 godina – s 11 ekipa koje se trenutno natječu u sportu, to će ispasti manje od 2 milijuna dolara za svaku ekipu godišnje ako će se novac distribuirati jednako – ali distribucija nikada nije jednaka. Tako da to nije neka velika vijest za ekipe u sportu gdje se budžeti pojedinim timovima mjere i u stotinama milijuna dolara. Druga i veoma važna strana priče je direktna borba ekipa i FOM-a za sponzorske dolare. Neke kompanije sponzoriraju same ekipe, a neke F1 u globalu. Naravno, postavite se u gledište kompanije, što bi izabrali: vaš logo vidljiv na svakoj stazi milijunima gledateljima preko TV ekrana na svakoj utrci ili naljepnice na bočnim stranicama 2 automobila, koji često nisu na TV ekranu ako nisu konkurentni ili ne izlete u prvom krugu utrke? Brendovi poput Rolexa, DHL-a i sada Heinekena odabrali su ovu prvu soluciju i postupili pametnije. Upravo zbog toga je i Zak Brown s početka priče pod pritiskom jer ne može pronaći sponzore za ekipe.

Novinarka ESPN-a, Kate Walker je izjavila:

“Kada pogledate vrijednost novca kojeg uložite u FOM kao sponzor – oni vam mogu osigurati, ne samo vidljivost na svakoj stazi, nego i potpunu kontrolu prikazivanja na televiziji, možete birati koji klipovi će se prikazivati i što će se točno na njima vidjeti, a što ne.”

Ovo je najbliže istini što se može doći – svi mi, gledatelji, nismo ni svjesni da sve što gledamo pomno je isplanirano i režirano. U “super-slow-motionu” prikazuju nam se određeni dijelovi bolida samo kako bi naše oko registriralo, makar nesvjesno, određeni logo, brend ili ime. Ne razmišljamo mi o tome aktivno, ali skrivene poruke su itekako oko nas. Dakle, s makro razine – ugovor Heinekena s F1 je sjajan posao, ali kad se zagrebe ispod površine, ekipama je i dalje sve teže. One kao prvo, ne mogu ponuditi potencijalnom sponzoru to što mu može ponuditi FOM i sve više grcaju u problemima.  Primjerice McLaren, kao jedna od najuspješnijih ekipa u povijesti i dalje ne može pronaći glavnog sponzora, a već su treću sezonu uzastopno bez njega.


Odgovor

13 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Neka posve izbace reklame sa bolida, i neka se nađe drugi oblik financiranja – npr. kroz SAMO auto kompanije.
    A opet, bilo bi zanimljivo vidjeti zeleni Mclaren. :D

    Sve u svemu, mi trebamo utrkivanje, borbu na stazi. Normalno je, da se sve vrti oko love, tako sada sve to funkcionira. Ali, ja osobno, ne trebam prešarene bolide. Sve je podređeno tom prokletom novcu. Nije novac stvorio F1, nego je F1 privukla sponzore, pa je i Colin Chapman krenuo od te ideje, da namakne novac, kada su se duhanske kompanije odlučile za promociju svojih proizvoda.


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Money money money ;)


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso 14
    alonso5 Donator Prikaži

    Super neka novih sponzora.
    A inace mi je Heineken najdraza piva i nju konstantno konzumiriam ??


    0
    0

    0
  4. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    ono kad F1 odkanta duhanske prozivode, a sklapa ugovore s alkoholnim pićima….logičnije bi bilo da je obrnuto. No dobro…bilo kako bilo dobio sam neku želju za Heinekenom pa si idem zveknit jednog. Živili!


    0
    0

    0
  5. Lewis Hamilton 44
    rizla Prikaži

    Inace smece od piva..craftovi su pravo pivo..


    0
    0

    0
  6. Željko M Prikaži

    Formula 1 je oduvijek sklapala ugovore s vrhunskim globalnim kompanijama, a također im, koristeći različite slow motion i marketinške trikove, osigurava apsolutnu dominaciju na određenom tržištu.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.